Krantenkoppen

Conner Rousseau neemt ontslag als partijvoorzitter, kamerfractieleider Melissa Depraetere genoemd als opvolger

Conner Rousseau neemt per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt na afloop van een extra partijbureau, na zijn racistische uitspraken over de Romagemeenschap. Kamerfractieleider Melissa Depraetere wordt genoemd als opvolgster.

“Het gedoe over mij leidt te veel af van de essentie en het gaat niet meer over waar Vooruit voor staat”, aldus Rousseau. “Mijn persoon mag de uitdagingen (voor onze partij) niet in de weg staan.”

Volgens verscheidene bronnen zou kamerfractieleider Melissa Depraetere Conner Rousseau opvolgen als partijvoorzitter, maar officieel is dit nog niet. De effectieve opvolger zal zaterdag om 11 uur bekendgemaakt worden.

Te grote afleiding

Rousseau kwam de voorbije dagen opnieuw onder vuur te liggen voor de racistische uitspraken die hij begin september in dronken toestand deed in een café in Sint-Niklaas ten aanzien van de Romagemeenschap. Dat nieuws lekte eerder al uit, maar het Nieuwsblad citeerde eerder deze week letterlijke passages uit het pv. Na een extra partijbureau waarop de kwestie werd besproken, heeft Rousseau nu zijn vertrek als voorzitter aangekondigd. Hoewel het bureau hem zou gevraagd hebben om te blijven, vindt Rousseau dat “het gedoe” rond hemzelf een te grote afleiding is geworden voor de essentie waar zijn partij voor strijdt, zoals betere lonen, “het doorbreken van de stilstand” en de strijd tegen extreem-rechts.

Conner Rousseau zet een stap opzij. © BELGA

“Het gaat te veel over ruis en gedoe rond mij. (…) Mijn persoon mag die uitdagingen niet in de weg staan”, aldus Rousseau. Rousseau zet daarom een stap opzij “zodat de rust kan terugkeren en het opnieuw over de essentie kan gaan”. De afscheidnemende Vooruit-voorzitter deed ook nog een oproep aan de mensen die mogelijk door de controverse rond de figuur van Rousseau zijn afgehaakt. “Kom terug. Ik maak ruimte. Geef vertrouwen aan Vooruit, aan de enige partij die ons land van de complete stilstand kan vermijden”.

Hoop op tweede kans

Rousseau erkent dat hij met zijn omstreden uitspraken “een zeer lelijke, zware fout” heeft gemaakt en dat hij zich voor die uitspraken “schaamt”. “Ik wil er mij nogmaals voor verontschuldigen uit de grond van mijn hart”, klonk het. Hij verontschuldigde zich nadien ook nog aan iedereen die hij heeft “teleurgesteld”. Rousseau beseft dat het “moeilijk ligt” om een tweede kans te krijgen en dat veel mensen “teleurgesteld” zijn, maar toch hoopt hij op een stuk vergeving en dat hij “op het juiste moment” een tweede kans krijgt, “binnen of buiten de politiek”.

Dankwoorden, ook voor… media

Rousseau bedankte de mensen die hem zijn blijven steunen, zijn medewerkers en de leden. En een tikje opvallend: ook de media kreeg een plaatsje in zijn dankwoord. “Omdat ik veel kansen heb gekregen om mijn boodschap te brengen. Ook al zijn jullie kritisch voor mij, jullie moeten dat blijven, maar jullie moeten ook kritisch blijven voor jullie zelf”.

The post Conner Rousseau neemt ontslag als partijvoorzitter, kamerfractieleider Melissa Depraetere genoemd als opvolger is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten: twee mannen na decennia in Amerikaanse cel vrijgesproken
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten: twee mannen na decennia in Amerikaanse cel vrijgesproken

Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet stand. Zo

Lees meer »
Fenerbahçe blijft ongeslagen in de EuroLeague met ‘triple-double’ voor Emma Meesseman in 18 speelminuten
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Fenerbahçe blijft ongeslagen in de EuroLeague met ‘triple-double’ voor Emma Meesseman in 18 speelminuten

Emma Meesseman en haar ploeg Fenerbahçe blijven zonder fout in de EuroLeague basketbal voor vrouwenteams. De Turkse ploeg haalde het woensdag op de zesde speeldag met ruime 110-63 cijfers van het Roemeense Sepsi-Sic.
The post Fenerbahçe blijft ongeslagen in de EuroLeague met ‘triple-double’ voor Emma Meesseman in 18 speelminuten appeared first on KW.be.

Lees meer »
Voorlopig geen uitbreiding voor kinderdagverblijven Mowgli en Bagheera
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Voorlopig geen uitbreiding voor kinderdagverblijven Mowgli en Bagheera

Na een zorginspectie in september bleek dat kinderdagverblijven Mowgli en Bagheera op een aantal punten tekortschoten. Het Vlaams Agentschap Opgroeien start een handhavingstraject op. De kinderdagverblijven blijven open, maar kunnen voorlopig niet uitbreiden.
The post Voorlopig geen uitbreiding voor kinderdagverblijven Mowgli en Bagheera appeared first on KW.be.

Lees meer »
SK Nieuwkerke op bezoek bij ex-coach Nicolas Somers
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

SK Nieuwkerke op bezoek bij ex-coach Nicolas Somers

Ook T2 en beloftecoach van SK Nieuwkerke Geert Broutin (53) genoot van zijn vrij weekend. Zaterdag trekt hij met SK Nieuwkerke in tweede provinciale B naar Lendelede, waar ex-trainer Nicolas Somers aan het roer staat. “Een deel van de spelers ging trainen in de sporthal van Wijtschate”, vertelt Geert. “Zelf ging ik wandelen en vierde ik de verjaardag van mijn

Lees meer »
Comedian Lukas Lelie te zien in kerstspecial van ‘Bake Off Vlaanderen’
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Comedian Lukas Lelie te zien in kerstspecial van ‘Bake Off Vlaanderen’

“Bakkers klaar? En bakken maar!” Het populaire Play4-programma ‘Bake Off Vlaanderen’ komt dit jaar opnieuw met een kerstspecial. Daarin zullen vier bekende koppen de strijd met elkaar aangaan. De eerste kandidaat is stand-upcomedian Lukas Lelie (33). Dat maakte ‘Bake Off’-jurylid Regula Ysewijn (40) maandagavond bekend tijdens de ‘De ideale wereld’.

Lees meer »
Passchendaele Museum sluit 2023 vervroegd af met meer dan 100.000 bezoekers
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Passchendaele Museum sluit 2023 vervroegd af met meer dan 100.000 bezoekers

Het Passchendaele Museum sloot op 20 november vervroegd de deuren om geplande vernieuwingen uit te voeren. Het museum verwelkomde afgelopen seizoen maar liefst 101.981 bezoekers. “Dit is een uitstekend resultaat dat hoger ligt dan het vooropgestelde aantal bezoekers van 90.000”, aldus schepen en voorzitter Joachim Jonckheere ( #team8980).
The post Passchendaele Museum sluit 2023 vervroegd af met meer dan 100.000

Lees meer »
COLUMN. Karen Damen 2.0 is klaar voor (heel veel) actie. ’t Is maar dat u het weet
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

COLUMN. Karen Damen 2.0 is klaar voor (heel veel) actie. ’t Is maar dat u het weet

Het is haast een Bijbels verhaal: de wonderbare transformatie van Karen Damen van een lui en verwend nest, zoals ze zichzelf vroeger omschreef, naar een buitengewoon ijverige tv- en showbizzmier. Niet vies van een pak opdrachten en een volle agenda. “Na jaren chaos en eigenzinnige aanpak heeft ze eindelijk alles netjes onder controle”, weet HLN Mediawatcher Mark Coenegracht. En dat

Lees meer »
Wat betekent de deal tussen Israël en Hamas voor het verdere vervolg van de oorlog? “Eén partij haalt hier duidelijk voordeel uit”
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Wat betekent de deal tussen Israël en Hamas voor het verdere vervolg van de oorlog? “Eén partij haalt hier duidelijk voordeel uit”

Kan de deal tussen Israël en Hamas over een tijdelijk staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen het begin zijn van een de-escalatie van de oorlog? En hoe komt het dat Qatar zo’n belangrijke rol speelt? We beantwoorden de prangendste vragen over het eerste diplomatieke succes na zes weken bloedige oorlog.

Lees meer »
Israëlische premier Netanyahu veroordeelt uitspraken van De Croo: “Volledige verantwoordelijkheid niet bij Hamas gelegd”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Israëlische premier Netanyahu veroordeelt uitspraken van De Croo: “Volledige verantwoordelijkheid niet bij Hamas gelegd”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft uitspraken van de premiers van België en Spanje nadrukkelijk veroordeeld. Dat meldt de officiële account van Netanyahu op X, het vroegere Twitter, vrijdag. Volgens Netanyahu hebben premier Alexander De Croo en zijn Spaanse ambtgenoot Pedro Sánchez niet de volledige verantwoordelijkheid bij Hamas gelegd voor de misdaden die de extremistische Palestijnse organisatie begaat.

Lees meer »