Krantenkoppen

Het moeten niet altijd paarden zijn: Waregem ontvangt allereerste alpacabeurs in West-Vlaanderen

Het moeten niet altijd paarden zijn in Waregem… De stad ontvangt eind deze maand de allereerste alpacabeurs op West-Vlaamse bodem. “Steeds meer mensen vallen voor dit wollige dier met zijn grote puppy-ogen.”

De Alpaca Association Benelux, de vereniging voor alpacahouders in België, Nederland en Luxemburg, fungeert als een keurmerk voor gezonde alpaca’s met een goeie morfologie en mooie wolkwaliteit. Daarnaast wil het ook het brede publiek laten kennismaken met de schattige dieren en hoe alpacafokkers en -houders te werk gaan.

“In de hele Benelux staan momenteel om en bij de tienduizend alpaca’s geregistreerd, al is dat waarschijnlijk niet eens de helft van de daadwerkelijke populatie”, zegt Patrick De Bel (44). De Ruiseledenaar runt sinds 2018 een eigen alpacahoeve en zet mee zijn schouders onder de eerste alpacashow op West-Vlaamse bodem.

“We zien de alpaca steeds vaker in ons straatbeeld opduiken. Steeds meer mensen vallen voor dit wollige dier met zijn grote puppy-ogen en weten ook de heerlijk zachte wol te waarderen. Alpaca’s zien we nu regelmatig bij zorginstellingen, kinderboerderijen en in weilanden bij mensen thuis.”

“Wij vinden het erg belangrijk dat welzijn, gezondheid en kwaliteit niet uit het oog verloren wordt door de toegenomen populariteit. Daarom organiseren we elk jaar verschillende alpacashows in België en Nederland.”

Halstershow

Die strijkt nu voor het eerst neer in onze contreien. “De ideale gelegenheid om het dier en de hele wereld errond van dichtbij te ontdekken”, klinkt het. In Waregem staat een zogenaamde halstershow op het programma, waarbij de meer dan honderd deelnemende alpaca’s in verschillende categorieën gekeurd zullen worden. “Zo zijn er van nature liefst zestien verschillende kleuren te onderscheiden, maar de jury let ook op de bouw van het dier, net als de wolkwaliteit.”

De Waregemse Alpacashow focust op twee doelgroepen. “Enerzijds zijn we een vakbeurs en willen we de West- en Oost-Vlaamse alpacahouders de kans geven om in eigen regio hun kunnen te etaleren, maar we willen ook het grote publiek helemaal onderdompelen.”

“Naast de halstershow kan je ook tal van standjes ontdekken waar allerhande nevenproducten aangeboden zullen worden. Denk bijvoorbeeld aan wol, zeep, sjaals, mutsen… We willen op deze manier ook erkende fokkers een duwtje in de rug geven. Zij staan garant voor topkwaliteit en willen de alpaca mee promoten.”

Zondag 26 november in Waregem Expo: Alpacashow. De toegang bedraagt 5 euro, kinderen jonger dan 12 gratis. Info: www.alpaca-benelux.be.

The post Het moeten niet altijd paarden zijn: Waregem ontvangt allereerste alpacabeurs in West-Vlaanderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Post Title
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Post Title

Op zaterdag 2 december worden Zandvoorde en Geluveld tussen 16 en 22 uur ondergedompeld in een betoverende kerstsfeer. Voor de organisatie sloegen de KWB Geluveld en Prime Productions vzw de handen in elkaar.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »
KIJK. ‘J’aime la vie’van Mathias Sercu in première: “Toen mijn zoon kanker kreeg, wou ik de film niet meer draaien”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

KIJK. ‘J’aime la vie’van Mathias Sercu in première: “Toen mijn zoon kanker kreeg, wou ik de film niet meer draaien”

Een film die er hard inhakt, maar toch ook de glimlach om de mond tovert. Donderdag ging ‘J’aime la vie’ in première: een film over een alleenstaande moeder die de diagnose kanker krijgt. Regisseur Mathias Sercu kreeg het idee voor de film toen hij te horen kreeg dat zijn broer aan de ziekte leed. Net toen de opnames moesten beginnen

Lees meer »
Nu ook zangeres Natalia slachtoffer van phishingadvertenties op Facebook 
VRT NWS
VRT NWS

Nu ook zangeres Natalia slachtoffer van phishingadvertenties op Facebook 

Al maanden wordt Facebook overspoeld met nepadvertenties waarin bekende Vlamingen de hoofdrol spelen. De bedoeling van de advertenties is om mensen op te lichten. Onlangs nog gebruikten oplichters vooral Karen Damen om mensen in de val te lokken. Nu speelt zangeres Natalia de hoofdrol. Er circuleren momenteel zo’n 1.000 advertenties van haar online.

Lees meer »
Vrouwen van Russische gemobiliseerden eisen hun terugkeer
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Vrouwen van Russische gemobiliseerden eisen hun terugkeer

Een groep vrouwen van gemobiliseerde Russen heeft een oproep, vol scherpe kritiek op president Vladimir Poetin, gelanceerd om de terugkeer van hun echtgenoten te eisen. “We zullen ons pas terugtrekken als onze mannen weer veilig thuis zijn (voor altijd, rotatie interesseert ons niet)”, klinkt het maandag op het Telegramkanaal van de actiegroep “Putj domoi” (Weg naar huis).

Lees meer »
Nieuwe zoekactie in buurt woning vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen levert niets op: nog steeds geen spoor van dader of moordwapen
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Nieuwe zoekactie in buurt woning vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen levert niets op: nog steeds geen spoor van dader of moordwapen

Een nieuwe zoekactie in de buurt van de woning van de vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen (58) heeft geen resultaat opgeleverd. Dat bevestig het parket Oost-Vlaanderen. Donderdagochtend kamden speurders van de Cel Vermiste Personen en het technisch steunteam van de scheepvaartpolitie de omgeving opnieuw uit in de hoop het moordwapen of andere sporen te vinden. Rond de middag werd

Lees meer »
Zeven nieuwkomers én 37 vermeldingen in Gault&Millau: hoe kustgemeente uitgroeide tot culinair walhalla
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Zeven nieuwkomers én 37 vermeldingen in Gault&Millau: hoe kustgemeente uitgroeide tot culinair walhalla

Zeven nieuwkomers én 37 vermeldingen in Gault&Millau: nergens is de culinaire concentratie zo groot als in Knokke-Heist, waar ‘amper’ 33.000 mensen wonen. Wat is de verklaring achter het “ecosysteem” dat ondernemers én welgestelde klanten richting de mondaine badplaats zuigt? “Er wordt kwaliteit gegarandeerd én voor betaald. Die zaken versterken elkaar.”

Lees meer »
Emma Meesseman is West-Vlaams Ambassadeur 2023: “Wereldtopper met een hart voor West-Vlaanderen”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Emma Meesseman is West-Vlaams Ambassadeur 2023: “Wereldtopper met een hart voor West-Vlaanderen”

Emma Meesseman (30) is de nieuwe West-Vlaams Ambassadeur. Voor de derde keer in de geschiedenis schopt een vrouw het tot Ambassadeur van onze provincie. Emma treedt zo in de voetsporen van Maaike Cafmeyer, Dominique Persoone, Wim Lybaert, Niels Destadsbader en het duo Wim Opbrouck en Saghine Lampaert. “Emma staat met beide voeten in onze West-Vlaamse klei.”
The post Emma Meesseman

Lees meer »