Krantenkoppen

Historium in Brugge krijgt zonnepanelen op het dak

Als eerste prominent historisch gebouw in het hart van Brugge krijgt het belevingsmuseum Historium op de Markt zonnepanelen op het dak. “Een mooi voorbeeld dat dat het plaatsen van zonnepanelen in onze historische binnenstad wel degelijk mogelijk is”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Het College van burgemeester en schepenen gaf op 6 november een vergunning voor het plaatse van zonnepanelen bij het Historium, het belevingsmuseum over Brugge in de vijftiende eeuw, gevestigd op de Markt. “Omdat zonnepanelen niet meer weg te denken zijn, want ze zorgen voor meer hernieuwbare energie en helpen de energiefactuur drukken, deden we inspanningen om de plaatsing ervan maximaal mogelijk te maken”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon.

“Zo zijn er al meer mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen in de binnenstad op de achterste dakvlakken, bijgebouwen en zijdakvlakken dan vroeger het geval was. Daarnaast maakte de stad ook een uniforme beleidsvisie voor de plaatsingt van panelen inventarispanden.”

Op de achterste dakvlakken

De zonnepanelen worden geplaatst op het hoekpand Markt 1 en het aanpalend pand Philipstockstraat 2. Beide panden maken deel uit van de als werelderfgoed beschermde binnenstad Brugge. De zonnepanelen worden voorzien op de achterste dakvlakken van beide gebouwen. Ze zijn effen zwart en worden in aaneengesloten gehelen ronde de dakkapellen, dakvlakramen en schouwen voorzien.

“Historium zal in totaal 78 zonnepanelen plaatsen. De capaciteit van de installatie zal 31,2 kW bedragen. Ze zullen kunnen voorzien in ongeveer een derde van onze elektriciteitsbehoefte”, weet general manager van Historium Stijn Boone. “We zijn verheugd dat Stad Brugge onze plannen voor het plaatsen van zonnepanelen heeft vergund. Naast onze warmtepompen is dit een volgende stap die wij graag nemen op het vlak van energie-efficiëntie en – vergroening.”

Niet zichtbaar

“De zonnepanelen zullen niet zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein waardoor de belevingswaarde van het straatbeeld ongewijzigd blijft. Deze installatie schaadt dus de universele waarden van het Werelderfgoed niet. Het is een mooi voorbeeld dat het plaatsen van zonnepanelen in onze historische binnenstad wel degelijk mogelijk is”, geeft schepen Franky Demon nog mee.

The post Historium in Brugge krijgt zonnepanelen op het dak is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nijpend tekort aan kinderopvang in Middelkerke
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Nijpend tekort aan kinderopvang in Middelkerke

In Middelkerke ondervinden jonge ouders momenteel een gebrek aan beschikbare kinderopvang. Met 27 gezinnen die momenteel op de wachtlijst staan, wijken sommige ouders zelfs uit naar naburige gemeenten om een geschikte opvangplaats te vinden. In Middelkerke zijn er momenteel tussen de 250 en 275 kinderen jonger dan 30 maanden en dit aantal groeit gestaag. Schepen Natacha Lejaeghere (LDD) erkent het

Lees meer »
Boerin (78) ook in beroep vrijgesproken voor moordpoging op haar man: “Mogelijk wou ze door theater op te voeren de familie treffen”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Boerin (78) ook in beroep vrijgesproken voor moordpoging op haar man: “Mogelijk wou ze door theater op te voeren de familie treffen”

Een bijna 79-jarige vrouw uit Pittem is ook in beroep vrijgesproken voor de moordpoging op haar man. Volgens het hof is er twijfel of ze haar man weldegelijk wou verdrinken in de regenput. Haar dochters reageren ontgoocheld.
The post Boerin (78) ook in beroep vrijgesproken voor moordpoging op haar man: “Mogelijk wou ze door theater op te voeren de familie

Lees meer »
Oekraïne zet Fluxys op lijst van “oorlogssponsors”
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Oekraïne zet Fluxys op lijst van “oorlogssponsors”

Oekraïne heeft de Belgische gasnetbeheerder Fluxys toegevoegd aan zijn lijst van “internationale sponsors van de oorlog”, omdat Fluxys via de haven van Zeebrugge de Russische handel in vloeibaar aardgas (lng) faciliteert. Dat zeggen de organisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Vredesactie.

Lees meer »
Verklapte Nederlandse vertaling van boek over Britse koningshuis de naam van de “racistische royal”? Boek tijdelijk uit de rekken
VRT NWS
VRT NWS

Verklapte Nederlandse vertaling van boek over Britse koningshuis de naam van de “racistische royal”? Boek tijdelijk uit de rekken

De Nederlandse vertaling van een controversieel boek over de Britse royals is gisteren onmiddellijk uit de rekken gehaald. "Eindstrijd" vertelt "het pijnlijke verhaal van het Britse koningshuis dat in grote crisis verkeert. Vol exclusieve onthullingen". In de Nederlandse vertaling zou een onthulling te veel geslopen zijn. Namelijk dat koning Charles degene zou zijn geweest die een opmerking zou hebben gemaakt

Lees meer »
Hogere erfbelasting of slimme kilometerheffing: nieuwe Vlaamse regering moet met mes door uitgaven, als ze de begroting in evenwicht willen houden
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Hogere erfbelasting of slimme kilometerheffing: nieuwe Vlaamse regering moet met mes door uitgaven, als ze de begroting in evenwicht willen houden

Wil de volgende Vlaamse regering ooit uitpakken met een begroting in evenwicht, dan zal ze eerst serieus het mes moeten bovenhalen óf nieuwe belastingen moeten introduceren, voor ze met geld beginnen strooien voor nieuw beleid. Zelfs de eigen administratie waarschuwt dat de alarmbellen voor de Vlaamse overheidsfinanciën op rood staan. Wat is er aan de hand?

Lees meer »
Vertrek Vincent Mannaert niet echt verrassend
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Vertrek Vincent Mannaert niet echt verrassend

Eind oktober raakte bekend dat Club Brugge vorig seizoen een recordopbrengst van 176 miljoen euro kon boeken – nooit eerder boekte een Belgische voetbalclub zoveel inkomsten. Het is bijna een afscheidcadeautje: precies een maand later maakt Club Brugge bekend dat CEO Vincent Mannaert op het einde van dit seizoen opstapt.
The post Vertrek Vincent Mannaert niet echt verrassend appeared first

Lees meer »
“Mijn zoontje was zo jong… De Russen zijn barbaren”: onze man keert terug naar Cherson, één jaar na de bevrijding
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

“Mijn zoontje was zo jong… De Russen zijn barbaren”: onze man keert terug naar Cherson, één jaar na de bevrijding

Ja, ze zijn nu al een jaar bevrijd. Maar het leven in Cherson is nog altijd een hel. Dagelijkse Russische bombardementen eisen nog altijd mensenlevens, terwijl de verwoestende overstromingen eerder dit jaar al alle resterende optimisme genadeloos had weggespoeld. Reporter Arnaud De Decker doorkruiste de stad het afgelopen jaar, en schetst een treurig beeld.

Lees meer »
Johan (75) gaat nog één keer naar het stadion waar hij hartaanval kreeg… en dan gebeurt het wéér: “Nu ga ik echt niet meer”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Johan (75) gaat nog één keer naar het stadion waar hij hartaanval kreeg… en dan gebeurt het wéér: “Nu ga ik echt niet meer”

“Ik had niets om me over op te winden — Club Brugge stond op voorsprong. En toch gebeurde het. Opniéuw.” Niet één, maar twéé keer kreeg Johan van Meulebroeck (75) uit Maldegem een hartstilstand in het Jan Breydelstadion. En te zeggen dat hij na de eerste keer uit schrik enkel nog thuis naar het voetbal keek. Johan en zijn dochter

Lees meer »
Pano duikt in de vastgoedwereld van Knokke
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Pano duikt in de vastgoedwereld van Knokke

Knokke-Heist, sinds jaar en dag Vlaanderens meest mondaine gemeente. Maar vandaag is het niet al goud wat blinkt. Reportagemagazine Pano verdiept zich in de woelwateren de gemeente zich bevindt.
The post Pano duikt in de vastgoedwereld van Knokke appeared first on KW.be.

Lees meer »
Twee mannen die decennialang onterecht in de gevangenis zaten vrijgesproken in New York
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Twee mannen die decennialang onterecht in de gevangenis zaten vrijgesproken in New York

Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag lokale tijd vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet

Lees meer »
Post Title
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Post Title

Op zaterdag 2 december worden Zandvoorde en Geluveld tussen 16 en 22 uur ondergedompeld in een betoverende kerstsfeer. Voor de organisatie sloegen de KWB Geluveld en Prime Productions vzw de handen in elkaar.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »