Krantenkoppen

Lucile uit Vlamertinge organiseert streekbierenmiddag op zondag 19 november: “Geld inzamelen zodat weeskinderen in Kameroen naar school kunnen”

Lucile Bonguegne is een Kameroense die intussen al 23 jaar in België woont. Ze organiseert zondag 19 november een streekbierenmiddag in het JOC van Ieper. Daarmee wil ze geld inzamelen om kinderen uit een weeshuis in Yaoundé naar school te kunnen laten gaan. Intussen broedt ze ook al op plannen voor een nieuw weeshuis.

Lucile Bonguegne is 51 jaar en werd geboren in Kameroen. Rond de eeuwwisseling kwam ze naar België. “Ik kwam hier op familiebezoek in Heule en leerde iemand kennen. Zo ben ik hier gebleven”, vertelt ze.

Fietsen

Uit haar eerste huwelijk kreeg ze twee dochters: Meghane en Miquelle. Intussen is Lucile intussen getrouwd met Ivo Demeester. “Ik woon nu zo’n 15-tal jaar in Vlamertinge. Samen hebben we een zoon Jonathan. Ik ging onder meer aan de slag bij Huize Zonnelied en in het Jan Yperman Ziekenhuis. Intussen werk ik in de fietsenzaak van mijn man Ivo. Fietsen is hier veel populairder dan in Kameroen.”

Lucile spreekt intussen vloeiend Nederlands. “Ik volgde veel lessen, want het is geen makkelijke taal. Ik ben sociaal ingesteld en door te spreken met de mensen kreeg ik het nog beter onder de knie. Intussen voel ik me goed thuis in Vlamertinge. Het is hier gezellig en ik ken al bijna de helft van het dorp.”

Ypcam vzw

In haar vrije tijd houdt Lucile zich bezig met liefdadigheidswerk. Ze zet zich met Ypcam vzw in voor haar thuisland Kameroon. “Het is een samentrekking van Ypres en Cameroon. In 2019 steunde ik acht weeskinderen in Bokito, de stad waar ik zelf opgroeide in een weeshuis. Ik heb mijn vader nooit gekend. Bokito ligt ten noordwesten van de hoofdstad Yaoundé, het is ongeveer twee uur rijden. Op een gegeven moment besliste de eigenaar om het gebouw te verkopen en zo moest het weeshuis sluiten.”

Lucile in het weeshuis. © GF

“Uiteindelijk vonden we een oplossing in Yaoundé voor deze kinderen. Daar steunen we nu het weeshuis van St Rita, dat sinds 2000 bestaat. We vervoerden stapelbedden en zetels vanuit Bokito naar Yaoundé. Er was in St Rita nog geen comfort aanwezig, de kinderen sliepen op een stuk karton. Het weeshuis van St Rita fusioneerde met een ander weeshuis in 2021 en telt nu 47 weeskinderen, van 1 tot 16 jaar. Zuster Balbine ontfermt zich over de kinderen en zij is de contactpersoon.”

Naar school gaan

Het doel is dat alle kinderen naar school kunnen gaan. “Dat is momenteel nog niet voor iedereen mogelijk. Door de organisatie van een streekbierenmiddag op zondag 19 november in het JOC hopen we voldoende in te zamelen zodat iedereen naar school kan. De deuren gaan zondag open om 11 uur. Er is een uitgebreide drankenkaart aan bieren, maar ook non-alcoholische dranken. Een drankkaart kost 12 euro. We koppelden er ook een ludieke activiteit aan: ‘Smijt je Rijk”. Hiervoor kan je een lotje kopen. Er zijn 300 lotjes en er zal iemand geblinddoekt een pijl gooien naar een rooster. De pijl zal dan tegen een van de cijfers belanden. De winnaar gaat naar huis met een fiets. We hopen op een mooie opkomst. Mijn moeder, die in Wallonië woont, zal ook komen helpen.”

Nieuw weeshuis

Intussen maakt Lucile werk van een nieuw weeshuis, een beetje buiten de stad. “Het gebouw in Yaoundé is ook gehuurd en ik wil niet nog eens hetzelfde meemaken als in Bokito. Daarom kocht ik een stuk grond van 1.000 vierkante meter. De architect tekent momenteel de plannen uit van het gebouw. Ik denk aan een gang met aan beide kanten kamers voor jongens en meisjes, een slaapkamer voor de baas, een keuken, eetzaal en studieruimte. We zijn ook al bezig met de installatie van een meters diepe waterput. Kameroen is een droog land en dus is het belangrijk om watervoorzieningen te hebben. Zo kunnen we zelf onze groenten kweken. Het brengt uiteraard een stevig kostenplaatje met zich mee, dus we zullen nog meer activiteiten organiseren.”

Lucile in het weeshuis. © GF

Dit jaar is Lucile niet naar Kameroen geweest, maar volgend jaar wil ze wel op bezoek gaan. “Het is er het ganse jaar door warm. Als het 20 graden is, dan doen de mensen massaal hun trui aan.” (lacht) “Vanuit Brussel is het zeven uur vliegen. Dan ga ik mijn familie bezoeken en uiteraard naar St Rita. Ik heb wekelijks contact met de mensen daar via WhatsApp”, aldus Lucile, die ook lid is van de Noord-Zuidraad in Ieper. “Sinds 2015 maak ik hier deel van uit. We vergaderen een keer per maand en er zijn ook nog andere mensen van gelijkaardige verenigingen aangesloten in deze raad.”

De streekbierenmiddag is op 19 november vanaf 11 uur in JOC Ieper. Wil je Ypcam vzw steunen? Neem dan contact op met Lucile via: [email protected] of telefonisch: 0491 89 16 36.

The post Lucile uit Vlamertinge organiseert streekbierenmiddag op zondag 19 november: “Geld inzamelen zodat weeskinderen in Kameroen naar school kunnen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Europees Hof van Justitie: “Openbaar bestuur mag hoofddoek verbieden”
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Europees Hof van Justitie: “Openbaar bestuur mag hoofddoek verbieden”

Een openbaar bestuur kan het dragen van religieuze tekens op het werk verbieden. Dat zegt het Europees Hof van Justitie dinsdag in een nieuw arrest. Volgens het Hof is het evenwel de nationale rechter die moet nagaan of de genomen maatregelen zorgen voor een afstemming tussen de vrijheid van godsdienst en de legitieme doelstellingen van dat verbod.

Lees meer »
Anderlecht zwoegend naar winst in Brusselse derby
De Standaard
De Standaard

Anderlecht zwoegend naar winst in Brusselse derby

Het heeft Anderlecht bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk heeft het RWDM toch aan de kant kunnen zetten. Na driekwart wedstrijd stond het nog 0-1, maar Dreyer en Vazquez zorgden voor de 2-1 zege. In Leuven trok Ferran Jutglà Club Brugge over de streep (0-1). Gent eindigde de zegereeks van leider Union met een 1-1 gelijkspel. KV Mechelen deed

Lees meer »
Nieuwe 48-urenstaking bij spoor bevestigd
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Nieuwe 48-urenstaking bij spoor bevestigd

Er komt een nieuwe 48 urenstaking bij het spoor begin december. Twee van de drie vakbonden zetten de plannen door, zo heeft HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel vrijdag bekendgemaakt. De staking, met alternatieve dienstregeling, zal starten op 5 december om 22.00 uur.

Lees meer »
Frankrijk wil windmolenpark op zee ruim verdubbelen
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Frankrijk wil windmolenpark op zee ruim verdubbelen

De Franse regering zal in 2025 een aanbesteding lanceren voor de bouw van nieuwe windmolenparken op zee. Die moeten in 2035 goed zijn voor 10 gigawatt (GW) capaciteit, zo heeft president Emmanuel Macron dinsdag aangekondigd. De capaciteit zal zo meer dan verdubbelen.

Lees meer »
Nina Derwael spreekt voor het eerst na ontslag coaches: “2023 was het zwaarste jaar uit mijn carrière”
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Nina Derwael spreekt voor het eerst na ontslag coaches: “2023 was het zwaarste jaar uit mijn carrière”

Twee schouderblessures, gemiste EK’s en WK’s én een coachwissel: 2023 was een zwaar jaar voor Nina Derwael. Ondertussen staat de 23-jarige gymnaste weer wat verder in haar revalidatie na een schouderoperatie en traint ze opnieuw met een nieuwe coach. “Ik heb mentaal heel diep gezeten, maar vandaag deed ik zelf al een eerste handenstand. Parijs? Dat is kort dag, misschien

Lees meer »
Dirk De fauw: “Koning Fiets denkt dat hij alles mag in Brugge”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Dirk De fauw: “Koning Fiets denkt dat hij alles mag in Brugge”

Voortaan krijgen Brugse tieners tussen 12 en 16 een ‘jongerenpv’ aangesmeerd, als hun fiets niet in orde is of ze verkeersinbreuken begaan. Dat jongerenpv bestaat uit een verplichte verkeersles in het Politiehuis.
The post Dirk De fauw: “Koning Fiets denkt dat hij alles mag in Brugge” appeared first on KW.be.

Lees meer »
Hotshots, elite vuurvechters
De Standaard
De Standaard

Hotshots, elite vuurvechters

De VS telt meer dan honderd hotshot-teams die steevast bestaan uit de meest geoefende en ervaren brandweerlui. Wanneer het vuur moeilijk te bekampen is, trekken zij ten strijde. Fotograaf Max Whittaker volgt al twee jaar lang de Tallac hotshots.

Lees meer »
LIVE ISRAËL. Nederlander na 54 dagen vrijgelaten door Hamas, familie reageert “heel blij en enthousiast”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

LIVE ISRAËL. Nederlander na 54 dagen vrijgelaten door Hamas, familie reageert “heel blij en enthousiast”

De Nederlandse Israëliër Ofir Engel (18) is na 54 dagen vrijgelaten. Engel maakte deel uit van een groep van tien Israëlische en vier Thaise gijzelaars die Hamas liet gaan. “We zijn heel blij en enthousiast. Het was een moeilijke tijd. We hebben 54 dagen lang niets van hem gehoord”, reageerde zijn grootvader Jucha. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »
Federale, Vlaamse, en Brusselse regering veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Federale, Vlaamse, en Brusselse regering veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid

Het Brusselse hof van beroep heeft donderdag de Belgische staat, het Vlaams Gewest, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veroordeeld omdat ze te weinig inspanningen hebben gedaan en doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat meldt persmagistraat Anne Leclerc. In eerste aanleg was ook het Waals Gewest veroordeeld, maar volgens het hof van beroep heeft dat gewest wel

Lees meer »