Krantenkoppen

Protest tegen traditionele zwart geschminkte Piet: “Onbegrijpelijk voor een stad als Kortrijk”

Morgen zal in Kortrijk het eerste officiële protest ooit tegen Zwarte Piet in België plaatsvinden. Actiegroep ‘België Kan Het’ betoogt bij de intrede van de Sint aan de IJzerkaai. Ze vinden het onbegrijpelijk dat een stad als Kortrijk nog steeds gebruikmaakt van de traditionele zwart geschminkte Piet met kroeshaarpruik, gouden oorbellen en rode lippen. “Een beetje racisme is nog steeds racisme.”

“Een mix tussen Roetpiet en Zwarte Piet is geen oplossing. Er is omstandig bewijs dat zwarte mensen en mensen van kleur – van alle leeftijden – schade ondervinden van de traditie” – Mirjam Henkens

België Kan Het is een actiegroep die sinds 2021 ijvert voor een inclusief sinterklaasfeest in België, zonder racistische stereotypering. Morgen betogen ze op vreedzame wijze bij de intrede van de Sint aan de IJzerkaai. “Een mix tussen roetpiet en zwarte piet is geen oplossing. Er is namelijk omstandig bewijs dat zwarte mensen en mensen van kleur – van alle leeftijden – schade ondervinden van de traditie. Waarom blijven steden als Kortrijk, Sint-Niklaas en Lier vasthouden aan zo’n figuur”, vraagt medeorganisator Mirjam Henkens zich af. De Verenigde Naties stelden in 2016 vast dat de figuur van Zwarte Piet, met zwart geschminkt gezicht, kroeshaarpruik, gouden oorbellen en rode lippen, schadelijk is voor de waardigheid en het zelfbeeld van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst.

De voorbije jaren demonstreerde de België Kan Het tweemaal bij de stoet in Berchem en vorig jaar stonden ze voor het eerst in Sint-Niklaas. Daar kwamen ze vorig weekend opnieuw actievoeren, na vrijdag al in Ieper bij de intocht van Sint-Maarten te hebben gedemonstreerd. “We merken dat onze acties effect hebben”, aldus Henkens. “De intocht in Sint-Niklaas maakte dit jaar weliswaar nog steeds gebruik van de stereotyperende blackface-Pieten, maar het waren er al veel minder dan vorig jaar. Het buurtcomité dat de stoet in Berchem organiseerde, dat faliekant tegen elke vorm van verandering was, wordt inmiddels niet meer gesubsidieerd.”

Schepen van Cultuur Axel Ronse maakte er in 2022 een erezaak van dat in zijn stad Zwarte Piet “pekzwart” zou blijven, hij “zich geen schuldgevoel laat aanpraten” en dat hij “niet toegeeft aan woke”. In een poging om de angel uit het debat te halen werd door voormalig burgemeester Ruth Vandenberghe beslist de intrede met zowel roetpieten als zwarte pieten vieren. “De N-VA ging plat op de buik voor links door voortaan te kiezen voor Roetpieten én Zwarte Pieten. En nog is het voor die betogende zeurpieten niet genoeg”, zegt Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Laat het een les zijn voor de N-VA: wie een hand geeft aan ‘woke’-beweging verliest een ganse arm. Het zal ook nooit genoeg zijn tot onze tradities kapot gaan.”

The post Protest tegen traditionele zwart geschminkte Piet: “Onbegrijpelijk voor een stad als Kortrijk” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oostends gangster betwist dat hij ex en nieuwe vriend wou vermoorden: “Die mensen hebben doodsangsten uitgestaan!”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Oostends gangster betwist dat hij ex en nieuwe vriend wou vermoorden: “Die mensen hebben doodsangsten uitgestaan!”

De 47 –jarige Lucien Annot uit Oostende vraagt een mildere straf van het hof van beroep. Hij kreeg tien jaar effectief voor dubbele poging tot moord. Hij bewerkte zijn ex met een rubberen hamer en schoot haar nieuwe vriend in de schouder met een jachtgeweer. “Hij wou haar niet doden, maar net beschermen!”
The post Oostends gangster betwist dat hij

Lees meer »
Sportgigant Decathlon levert voortaan “peperdure racefietsen” aan profrenners: “Doordachte marketingzet”
VRT NWS
VRT NWS

Sportgigant Decathlon levert voortaan “peperdure racefietsen” aan profrenners: “Doordachte marketingzet”

Het was opvallend sportnieuws deze week: sportwinkelgigant Decathlon levert voortaan fietsen aan het wielerteam van renner Oliver Naesen. De naam van het team verandert ook van AG2R Citroën naar Decathlon AG2R La Mondiale. Maar denken we bij Decathlon niet vooral aan instapfietsen? Sportmarketeer Wim Lagae legt in "VRT NWS laat" uit hoe het om peperdure racefietsen gaat en wat de

Lees meer »
Onthult ‘Familie’-acteur Yanni Bourguignon het einde van Cédric? “Het contract dat ik had is afgelopen”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Onthult ‘Familie’-acteur Yanni Bourguignon het einde van Cédric? “Het contract dat ik had is afgelopen”

De spektakel-musical ‘14-18′ keert volgende zomer terug en er is nieuw talent in te spotten. ‘Familie’-acteur Yanni Bourguignon en zanger Jérémie Vrielynck vervoegen de cast. Zij zijn te zien wanneer Jelle Cleymans en Jonas Van Geel de hoofdrollen Jan en Fons niet kunnen vertolken. Reporter Jarne hoort het duo uit over heel het gebeuren. Yanni bekent in het gesprek dat

Lees meer »
Fractieleider N-VA vervangt zieke gemeenteraadsvoorzitter tijdens gemeenteraad in Wervik
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Fractieleider N-VA vervangt zieke gemeenteraadsvoorzitter tijdens gemeenteraad in Wervik

Wegens ziekte was gemeenteraadsvoorzitter Els Scheirlynck (CD&V) dinsdagavond verontschuldigd op de gemeenteraad in Wervik. De procedure voorziet in dat geval dat het gemeenteraadslid met de meeste jaren anciënniteit de gemeenteraad leidt. Sanne Vantomme zetelt al sinds 1995. De fractieleider van N-VA kreeg maandag de vraag en ging akkoord om te fungeren als waarnemend gemeenteraadsvoorzitter.
The post Fractieleider N-VA vervangt zieke

Lees meer »