Krantenkoppen

Nieuwe editie van het jaarboek van de heemkundige kring Lendelede gewijd aan Perdangs

Tal van gouden, diamanten en briljanten huwelijkskoppels leerden elkaar kennen bij ‘Perdangs’, een dancing in de Kasteelstraat. Johan Delaere van de Heemkundige Kring Lethae heeft er voor het twintigste jaarboek een bijdrage over geschreven.

Waar leerden jullie elkaar kennen? Bij Perdangs! Dat horen we vaak als we koppels die vijftig jaar of meer getrouwd zijn interviewen. ‘Perdangs’ was tussen 1930 en 1970 in Lendelede ‘the place to be’ voor wie op zoek was naar een lief voor het leven. In die periode was de Kasteelstraat blijkbaar een bekende uitgangsbuurt. Met een cinema- en danszaal en een frietkraam.

Prudent ‘Perdang’

De man die met de danszaal en bioscoop begon, heette eigenlijk (Modest) Prudent Madou. Hij was een Izegemse schoenmaker (°22/11/1884), die in 1906 trouwde met de Lendeleedse Marie Febronie Weyts (°14/06/1879). Ze kregen één zoon, Gaston. Marie overleed iets meer dan twee weken na de geboorte, op 27-jarige leeftijd. Prudent hertrouwde in 1908 met Elisa Marie Berghman en kreeg met haar een zoon (Leon) en twee dochters.

‘Perdang’ kocht in de Kasteelstraat (nu huisnummer 31) een woning en bouwde omstreeks 1921 achter herberg Concordia zaal Concordia, die bereikbaar was via ‘t Gangske en nu dienst doet als opslagruimte. Iets verder, in de Rozebeeksestraat 3, opende Prudent in 1930 cinema Concordia.

Zoon Gaston woonde in herberg Concordia en baatte zowel de herberg als de (dans)zaal uit én later ook de cinema. Later werd de danszaal Discount 2000, een voedingszaak.

Johan Delaere stelt de nieuwe editie van het jaarboek van de heemkundige kring voor op 27 november, om 20 uur in zaal Lindelei. Vanaf dan is het jaarboek ook te koop, voor tien euro.

In deze editie is er vooral aandacht voor het pensionaat van Lendelede, en verder staan er, naast de bijdrage over ‘Perdangs’, verhalen in over de Toveresse-knok, de familie Vermandele, pastoor Dutoict, landloper Guilielmus Balduyck, de linde die haar naam gaf aan Lendelede, en de hoeve den Blinckentorre. (IB)

The post Nieuwe editie van het jaarboek van de heemkundige kring Lendelede gewijd aan Perdangs is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zin in nutteloze weetjes of absurde informatie? In Linden komt er een “nuttelozebordenwandeling”
VRT NWS
VRT NWS

Zin in nutteloze weetjes of absurde informatie? In Linden komt er een “nuttelozebordenwandeling”

Als het van schepen van Cultuur Hugo Simoens (CD&V) afhangt, komt er binnenkort een "nuttelozebordenwandeling" in Linden, een deelgemeente van Lubbeek. De mosterd haalt hij bij het initiatief van televisiemaker Kamiel De Bruyne, die her en der in Vlaanderen bordjes plaatst met nutteloze of absurde weetjes. Inwoners van Linden mogen tot eind december hun gevel nomineren voor zo’n bordje.

Lees meer »
Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december

Het Kortrijks Symfonisch Orkest, een orkest voor geschoolde, niet-professionele muzikanten, bestaat 95 jaar. Dat wordt gevierd met een spetterend jubileumconcert ‘KSO 95’ op zaterdag 2 december om 20 uur in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.
The post Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december appeared first on KW.be.

Lees meer »
Ex-opleider van Union en STVV reageert in open brief over jeugdtransfers: “Veel kleinere clubs werken met principes die meer dan 100 jaar oud zijn”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Ex-opleider van Union en STVV reageert in open brief over jeugdtransfers: “Veel kleinere clubs werken met principes die meer dan 100 jaar oud zijn”

Het HLN-artikel over de speelminuten voor eigen jeugd in België doet veel stof opwaaien. Union en STVV trokken aan de alarmbel over de structuur van het jeugdvoetbal, en hekelen dat het systeem jonge talenten naar de topclubs drijft. Maar er is een andere zijde van de medaille, zegt Wim Declercq, die voor beide clubs werkte als jeugdopleider.

Lees meer »
“Scherper dan Haaland” en “briljante loopacties”: Rode Duivel Loïs Openda oogst lof in buitenlandse pers
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Scherper dan Haaland” en “briljante loopacties”: Rode Duivel Loïs Openda oogst lof in buitenlandse pers

Rode Duivel Loïs Openda gaat Europa rond. Hij schitterde door twee goals te maken op het veld van Manchester City. De Champions League-winnaars leken op weg om voor het eerst sinds 2018 nog eens een thuiswedstrijd op het kampioenenbal te verliezen. Maar met Jérémy Doku als invaller ging het elftal van Pep erop en erover: 3-2. Toch ging de prestatie

Lees meer »
SV Moorsele wil topper winnen: “Spanning in competitie houden”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

SV Moorsele wil topper winnen: “Spanning in competitie houden”

Vorige speeldag moest SV Moorsele zich tevreden stellen met een 3-3 gelijkspel tegen staartploeg SK Nieuwkerke. Zondag komt de nummer twee Club Roeselare op bezoek. Als de jongens van T1 Kevin Vandecasteele winnen van de Rodenbachjongens, springen ze naar de derde plaats.
The post SV Moorsele wil topper winnen: “Spanning in competitie houden” appeared first on KW.be.

Lees meer »
Zeldzame olifantentweeling geboren in Kenia
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Zeldzame olifantentweeling geboren in Kenia

In Kenia is een zeldzame olifantentweeling geboren. Dierenbeschermingsorganisatie Save the Elephants maakte het heuglijke nieuws vrijdag bekend. De twee olifantenkalveren werden ter wereld gebracht door en vrouwtje met de naam Alto in het Nationaal Park van Samburu, in het centrum van het Oost-Afrikaanse land.

Lees meer »
Pommelien Thijs verpulvert MIA’s-record, hoe speelt ze dat klaar? “Zo’n fenomeen staat eens in 20 jaar op”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Pommelien Thijs verpulvert MIA’s-record, hoe speelt ze dat klaar? “Zo’n fenomeen staat eens in 20 jaar op”

Het record is aan diggelen. Pommelien Thijs (22) schudt als Nederlandstalige artieste met negen nominaties voorgoed de kaarten bij de MIA’s, en haar album ‘Per Ongeluk’ werd afgelopen jaar het meest gestreamd op Spotify. De popprinses kroonde zich zo tot koningin én veegde daarmee in één klap het laatste beetje ‘linkse’ stof van de MIA’s weg. Maar wat maakt dat

Lees meer »
Gent raakt het niet eens over oplossingen om kotenprobleem aan te pakken: “Politici zijn te veel bezig met eigen ego en scoren” 
VRT NWS
VRT NWS

Gent raakt het niet eens over oplossingen om kotenprobleem aan te pakken: “Politici zijn te veel bezig met eigen ego en scoren” 

In Gent zijn de partijen van meerderheid én oppositie het niet eens geworden over aanbevelingen om het kotenprobleem in de stad aan te pakken. Dat is opvallend, want twee weken geleden kwam Gent met 15 krijtlijnen naar buiten. Aan de compromistekst wordt al een jaar gewerkt. Gisteren zou die voorgelegd worden ter stemming op de gemeenteraad. Het project sprong af

Lees meer »
Waalse vrouw krijgt celstraf nadat ze vier keer tabak stal in Colruyt
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Waalse vrouw krijgt celstraf nadat ze vier keer tabak stal in Colruyt

Een 24-jarige vrouw uit het Waalse La Louvière heeft vier maanden cel en 1.200 euro boete gekregen voor meerdere diefstallen in de Colruyt van Koksijde en Veurne. Telkens stopte de vrouw tabak en drank onder haar kledij.
The post Waalse vrouw krijgt celstraf nadat ze vier keer tabak stal in Colruyt appeared first on KW.be.

Lees meer »
Zo fier als een gieter lost Hugo Sigal eerste solo-album: “Miguel Wiels waarschuwde me: niet alleen maar tristesse”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Zo fier als een gieter lost Hugo Sigal eerste solo-album: “Miguel Wiels waarschuwde me: niet alleen maar tristesse”

Ze gingen samen euthanasie plegen, of hij zou na haar dood sterven van verdriet. “Maar jamais dat ik ooit solo zou verdergaan.” En toch ligt Hugo Sigal vandaag in z’n eentje in de winkel. Een eerste soloplaat op zijn 76ste. “Als oude zot een platencontract krijgen: ik beleef mijn tweede jeugd”, vertelt hij. Meer ontdek je in een nieuwe Showbits.

Lees meer »
Ondanks contactverbod maakt man (44) zich opnieuw schuldig aan partnergeweld
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Ondanks contactverbod maakt man (44) zich opnieuw schuldig aan partnergeweld

Een 44-jarige man uit Veurne, die tegenwoordig in Kortrijk woont, riskeert een nieuwe celstraf van één jaar met uitstel wegens partnergeweld. Opnieuw sloeg S.C toe bij hetzelfde slachtoffer met wie hij een knipperlichtrelatie had, en dat ondanks een contactverbod. “Maar het was zij die telkens vroeg om langs te komen”, sprak S.C.
The post Ondanks contactverbod maakt man (44) zich

Lees meer »