Krantenkoppen

Waterpeilen op de IJzer verder gedaald

De waterpeilen op de IJzer zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag verder gedaald. Volgens Waterinfo gaat het om tien centimeter in vergelijking met vrijdagavond. Het is nog afwachten welke invloed de nieuwe neerslagzone van zaterdag zal hebben in de Westhoek.

Door de overvloedige regenval van de afgelopen anderhalve week kampt vooral de Westhoek met wateroverlast. De relatief drogere periode zorgde er ondertussen voor dat op de meeste plaatsen een dalende trend werd ingezet. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn de waterpeilen op de IJzer gemiddeld met tien centimeter gezakt.

“Dit zorgt voor een gunstigere situatie met het oog op de verwachte neerslagzone van vandaag”, klinkt het bij Waterinfo. Voor Vlaanderen en het Noord-Franse bekken van de IJzer en de Leie wordt op twaalf uur tijd vijf tot tien liter neerslag per vierkante meter verwacht. Een weermodel maakt zelfs gewag van twintig liter water per vierkante meter.

Alarmpeil nog steeds overschreden

Ondanks de dalende tendens is het alarmpeil ter hoogte van de Fintele (Lo-Reninge) op de IJzer nog steeds overschreden. “De regen van vandaag zal een stagnatie en waarschijnlijk een nieuwe stijging van de peilen op alle locaties veroorzaken. De maximale peilen zullen naar verwachting lager uitkomen dan de pieken van de voorbije dagen.” In Woumen (Diksmuide) wordt geen nieuwe overschrijding van het alarmpeil verwacht.

Op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort schommelt het peil in Veurne rond de waakdrempel. In de mate van het mogelijke wordt water afgevoerd via Frankrijk. Op die manier kan het Lo-Kanaal zo veel mogelijk ingezet worden voor de ontlasting van de IJzer. Ten slotte worden langs de Leie geen problemen meer verwacht.

Wie met vragen zit over de wateroverlast in West-Vlaanderen kan terecht op het informatienummer 0800/14 689. Het nummer is nog minstens tot en met zondag actief, telkens van 8 tot 22 uur.

The post Waterpeilen op de IJzer verder gedaald is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Knokke-Heist heeft opnieuw 7 nieuwkomers in Gault&Millau: “Het publiek hier wil kwaliteit, dan moet je als restaurant volgen”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Knokke-Heist heeft opnieuw 7 nieuwkomers in Gault&Millau: “Het publiek hier wil kwaliteit, dan moet je als restaurant volgen”

Aantal inwoners: 32.687. Aantal restaurant in de nieuwe Gault&Millau: 37, waaronder opnieuw zeven nieuwkomers. Ja, Knokke-Heist blijft ook dit jaar dé culinaire hotspot van West-Vlaanderen. Een maand geleden stelde de kustgemeente nog haar eigen Gault&Millau-gids vol adresjes voor. Op zoek naar een verklaring voor het succes. “Er is een publiek dat kwaliteit kan appreciëren én daarvoor wil betalen.”
The post

Lees meer »
Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer

De Rotterdamse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt voor de roofmoord op de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee. Dat meldt het openbaar ministerie vrijdag. Van der Mee werd op 14 februari 1990 in zijn winkel met huishoudelijke apparatuur overvallen en doodgeschoten. De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood.

Lees meer »
Pano woensdagavond over woelige immo-ontwikkelingen in Knokke-Heist: Francine en Marc liggen wakker van de miserie
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Pano woensdagavond over woelige immo-ontwikkelingen in Knokke-Heist: Francine en Marc liggen wakker van de miserie

Het VRT-reportageprogramma Pano besteedt woensdagavond aandacht aan de woelige immo-ontwikkelingen in Knokke-Heist. Komt ook aan bod: de schade aan tal van woningen in Heist door de bouw van het Hoost-complex. “Scheuren, barsten en waterschade”, zuchten Francine Vantorre (85) en Marc Fouquet (88).
The post Pano woensdagavond over woelige immo-ontwikkelingen in Knokke-Heist: Francine en Marc liggen wakker van de miserie appeared

Lees meer »
Voormalig president Jimmy Carter en alle vijf nog levende first ladies aanwezig op begrafenis van Rosalynn Carter
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Voormalig president Jimmy Carter en alle vijf nog levende first ladies aanwezig op begrafenis van Rosalynn Carter

Hij verschijnt nog zelden in het openbaar, maar voormalig Amerikaans president Jimmy Carter (99) was dinsdag wel aanwezig op de herdenkingsdienst voor zijn overleden vrouw Rosalynn. Ook latere presidenten als Bill Clinton en Joe Biden tekenden present, net als alle vijf nog levende first ladies Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

Lees meer »
Hoppie vanaf 1 maart 2024 in café l’Abattoir: “Geen lange nachten meer, we willen er een dagcafé van maken”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Hoppie vanaf 1 maart 2024 in café l’Abattoir: “Geen lange nachten meer, we willen er een dagcafé van maken”

Izegem David Stekelorum is de nieuwe eigenaar van l’Abattoir, Hein ‘Hoppie’ Dekiere wordt de man die het zal uitbaten. Streefdoel is om tegen 1 maart 2024 open te gaan met de herberg, die een complete make-over krijgt. “We willen hier een lekkere pint serveren en er vooral een gezellige bruine kroeg van maken.”
The post Hoppie vanaf 1 maart 2024

Lees meer »
Bruce Springsteen en Nick Cave eren overleden Shane MacGowan
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Bruce Springsteen en Nick Cave eren overleden Shane MacGowan

Nadat hij eerder al een korte reactie had gegeven over de dood van Shane MacGowan, heeft Nick Cave nu op zijn website Red Right Hand Files een kort essay geschreven over de donderdag overleden frontman van The Pogues. Ook Bruce Springsteen kwam met een eerbetoon. MacGowan stierf op 65-jarige leeftijd na tal van gezondheidsproblemen.

Lees meer »
Paul Gheysens bedreigde bewoners die zich verzetten tegen zijn golfproject: “Ik weet hoe ik u kan hebben”
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Paul Gheysens bedreigde bewoners die zich verzetten tegen zijn golfproject: “Ik weet hoe ik u kan hebben”

“Ik weet hoe ik u kan hebben”, zei vastgoedontwikkelaar Paul Gheysens tegen de vrouw van een van de tegenstanders van zijn golfproject in Knokke-Heist, waarop hij naar haar kindjes keek. Al jaren gaan er geruchten de ronde over bedreigingen door de Ghelamcobaas aan wie hem voor de voeten loopt. Nu praatten betrokkenen voor het eerst openlijk voor de camera’s

Lees meer »
Tachtig jaar geleden stortte bommenwerper neer op de Zwarteberg: “Tien bemanningsleden overleefden dankzij parachute”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Tachtig jaar geleden stortte bommenwerper neer op de Zwarteberg: “Tien bemanningsleden overleefden dankzij parachute”

Walter Tailly (76) uit Ieper verdiept zich al acht jaar in het verhaal van de Amerikaanse B17-bommenwerper die op 1 december 1943 neerstortte op de Zwarteberg. Dag op dag tachtig jaar later vertelt hij in zijn lezing in Westouter hoe alle tien de bemanningsleden overleefden en twee ervan uit Duitse handen bleven dankzij het verzet. “Curtis Easley werd negen maanden

Lees meer »
‘Je kunt iedereen deradicaliseren’
De Standaard
De Standaard

‘Je kunt iedereen deradicaliseren’

Omar* was 14 toen hij radicaliseerde en zich aansloot bij IS. Drie jaar later werd hij tegengehouden op de luchthaven, net voor hij naar Syrië zou vertrekken. Vandaag maakt hij er zijn missie van om andere jongeren te behoeden voor de lokroep van extremisme. ‘Mensen lijken nog altijd niet te geloven dat iemand die ooit bekeerd was tot IS, vandaag

Lees meer »