Krantenkoppen

Maandag opnieuw regen in Westhoek: “Vooral lokale buien met minder impact op waterpeil”

De dalende trend van het waterpeil in de Westhoek blijft zich ook zondag doorzetten. Enkel in de Fintele (Lo-Reninge) flirt het peil volgens Waterinfo nog met de alarmdrempel. Maandag wordt in de regio wel opnieuw regen verwacht.

De beperkte regen van zaterdag en zondag heeft de gunstige evolutie in de Westhoek niet gedwarsboomd. “Mede dankzij de inzet van de waterbeheerders en verschillende hulpdiensten, zet de dalende trend van het peil van de IJzer zich voort”, meldt Waterinfo. In Haringe (Poperinge) en Roesbrugge (Poperinge) was er wel een beperkte stijging of stagnatie van het waterpeil, maar daarna zette de daling zich toch opnieuw door.

Ter hoogte van de Fintele (Lo-Reninge) schommelt het peil ondertussen rond de alarmdrempel. In de loop van de nacht zal het water er voor het eerst sinds lang tot onder het alarmpeil zakken. Maandag is een nieuwe tijdelijke overschrijding van de alarmdrempel niet uitgesloten, maar in de daaropvolgende dagen wordt opnieuw een daling verwacht.

Vanaf het westen zal er maandag een nieuwe regenzone het land binnentrekken. Gemiddeld wordt in het IJzerbekken vijf tot tien liter neerslag per vierkante meter voorspeld. Lokale onweerachtige buien kunnen op sommige plaatsen voor een piek tot twintig of eventueel zelfs vijfentwintig liter water per vierkante meter zorgen. Vooral stroomopwaarts zou dat een tijdelijke beperkte stijging of stagnatie van het waterpeil kunnen betekenen. “Echter, wegens het lokale karakter van de buien verwachten we niet de hoge peilen zoals we die eerder deze week gemeten hebben”, klinkt het.

Op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort flirt het waterpeil bij hoogwater ondertussen niet meer met de waakdrempel, maar met de prewaakdrempel. In de mate van het mogelijke wordt daarom nog steeds water afgevoerd via Frankrijk. Op die manier kan het Lo-Kanaal maximaal ingezet worden voor de ontlasting van de IJzer.

Ten slotte wordt op de Leie in Menen een afvoer van 90 kubieke meter per seconde gemeten. De afvoer kan nog een hele tijd hoog blijven en kan door de verse neerslag van maandag mogelijk nog stijgen.

The post Maandag opnieuw regen in Westhoek: “Vooral lokale buien met minder impact op waterpeil” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE ISRAËL. Nederlander na 54 dagen vrijgelaten door Hamas – Israël bij VN: “Geen permanent wapenbestand”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

LIVE ISRAËL. Nederlander na 54 dagen vrijgelaten door Hamas – Israël bij VN: “Geen permanent wapenbestand”

De tijdelijke gevechtspauze tussen terreurbeweging Hamas en Israël loopt donderdagochtend om 6 uur Belgische tijd af, maar de strijdende partijen voeren intensieve onderhandeling voor een nieuwe verlenging. Woensdag werd de Nederlandse Israëliër Ofir Engel (18) na 54 dagen vrijgelaten. Engel maakte deel uit van een groep van tien Israëlische en vier Thaise gijzelaars die Hamas liet gaan. Volg alle ontwikkelingen

Lees meer »
Aantal dreigingsmeldingen vervijfvoudigt na Hamas-aanval van 7 oktober: Vlaamse burgemeesters grijpen in
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Aantal dreigingsmeldingen vervijfvoudigt na Hamas-aanval van 7 oktober: Vlaamse burgemeesters grijpen in

Het nieuwste rapport van het OCAD werpt een zeer nauwkeurige blik op de stijgende binnenlandse spanning. In de vijf weken na de aanval van 7 oktober door Hamas op Israëlische doelwitten waren er in België 69 terreurdreigementen. Daarvan hebben er liefst 39 een rechtstreekse link met het Israëlisch-Palestijns conflict. Burgemeesters moeten een toenemend aantal verdachte individuen in het oog zien

Lees meer »
Frankrijk wil windmolenpark op zee ruim verdubbelen
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Frankrijk wil windmolenpark op zee ruim verdubbelen

De Franse regering zal in 2025 een aanbesteding lanceren voor de bouw van nieuwe windmolenparken op zee. Die moeten in 2035 goed zijn voor 10 gigawatt (GW) capaciteit, zo heeft president Emmanuel Macron dinsdag aangekondigd. De capaciteit zal zo meer dan verdubbelen.

Lees meer »
Kim en Mitch verloren twee kindjes. Nu zijn hun IVF-kansen op: “Die vroedvrouw blééf maar zoeken naar een hartslagje”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Kim en Mitch verloren twee kindjes. Nu zijn hun IVF-kansen op: “Die vroedvrouw blééf maar zoeken naar een hartslagje”

Koppels die een kind willen en daar medische hulp voor nodig hebben, kunnen in ons land rekenen op zes terugbetaalde IVF-behandelingen. Voor Kim (39) en Mitch (40) leek dat aantal ruim voldoende. Maar toen verloren ze hun zoontje Lewis. En zeven maanden later dochter Marilou. De zes pogingen zijn nu op, maar de kinderwens is groter dan ooit. “De kans

Lees meer »
Elke week kregen elf mensen in België in 2022 een hiv-diagnose
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Elke week kregen elf mensen in België in 2022 een hiv-diagnose

In 2022 kregen 597 personen een nieuwe hiv-diagnose in België, of zowat 11 per week. Dat is een stijging met 14 procent ten opzichte van 2021, zo meldt gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag. De stijging moet volgens Sciensano wel met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, omdat de jaarlijkse trends sinds de coronapandemie meer schommelen. De globale trend inzake nieuwe hiv-diagnoses in België

Lees meer »
Elf doden bij ongeval in Zuid-Afrikaanse mijn
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Elf doden bij ongeval in Zuid-Afrikaanse mijn

In een Zuid-Afrikaanse mijn zijn maandag elf mensen om het leven gekomen bij een ongeval. Een lift is omlaag gevallen toen mijnwerkers op het einde van hun werkdag naar het oppervlak wilden gaan. Dat is dinsdag vernomen bij de uitbater van de mijn, Impala Platinum.

Lees meer »
Sterke toename in aantal klachten over uitvallende omvormers bij zonnepanelen
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Sterke toename in aantal klachten over uitvallende omvormers bij zonnepanelen

Netbeheerder Fluvius heeft dit jaar al 4.878 klachten ontvangen over uitvallende zonnepanelen. Dat zijn er nu al 1.887 of 63 procent meer dan in heel vorig jaar. Vooral de piek in juni 2023 valt op. Die maand ontving Fluvius maar liefst 1.470 klachten, ongeveer vier keer meer dan in juni 2022. Dat blijkt uit cijfers die cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy heeft opgevraagd.

Lees meer »
Aanpassing openbare verlichting stevig voor op schema: Ruim een maand voor de deadline brandt de verlichting in alle deelgemeenten
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Aanpassing openbare verlichting stevig voor op schema: Ruim een maand voor de deadline brandt de verlichting in alle deelgemeenten

Sinds dinsdag 24 oktober is Fluvius op vraag van Stad Kortrijk van start gegaan met het aanpassen van de branduren van de openbare verlichting. De deadline van eind december zal makkelijk gehaald worden. Ten laatste 15 december ligt overal in Kortrijk opnieuw de openbare verlichting aan in het donker.
The post Aanpassing openbare verlichting stevig voor op schema: Ruim een

Lees meer »