Krantenkoppen

Sociaal Huis Avelgem mikt sinds coronacrisis op toegankelijkheid

De voorbije jaren werd er sterk ingezet op een drempelverlagende dienstverlening binnen het Sociaal Huis, een zeer druk bezette instantie. De corona- en energiecrisis vroegen dan ook een iets andere aanpak dan er op de planning stond.

“Samen met andere gemeenten zette Avelgem sterk in op psychologische ondersteuning binnen het Sociaal Huis”, opent schepen Sandra Platteau, tevens voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. “Zo is iedere Avelgemnaar die daar nood aan heeft welkom bij een van de psychologen voor een aantal sessies aan een verminderd tarief.”

“Want voor ons is een gezond evenwicht tussen lichaam en geest belangrijk in tijden waar er veel flexibiliteit van ons verwacht wordt. Voor gezinnen met schoolgaande kinderen hebben we ons aanbod aan brugfiguren verder aangesterkt. Zo is er sinds dit jaar niet enkel een brugfiguur in de basisscholen maar ook een brugfiguur actief binnen de secundaire scholen. Die brugfiguren helpen de jongeren en hun ouders om de contacten met school en andere diensten te versterken. Zodat iedere jongere met gelijke kansen kan starten op school.”

Veerkracht

“Om onze jongeren nog meer te ondersteunen, werd er vanuit Huis van het kind een werkgroep +12-jarigen opgericht, met als doel gepaste activiteiten zoeken om de jongeren binnen hun schoolomgeving te laten groeien in hun veerkrachtigheid. Het is mooi om te zien hoe beide lagere scholen maar ook secundaire scholen samen werken over de onderwijsnetten heen”, zegt Platteau.

Sterk sociaal beleid

“Daarnaast werd er sterk ingezet op koopkracht. Sinds kort maken we gebruik van de REMI-tool. Deze tool helpt onze maatschappelijk werkers om gezinnen die het financieel moeilijk hebben beter te begeleiden. Ook de gebruikers van de voedselbank Oeze Winkel kennen een groei. Zowel in aantal gebruikers als in diversiteit van aangeboden hulpgoederen.”

“De vrijwilligers dragen de visie uit dat mensen in armoede niet beperkt mogen worden in hun keuzevrijheid. Wanneer Oeze Winkel kan ondergebracht worden naast de Kringloopwinkel (na herstellingswerken aan het dak), kan er nog meer ingezet worden op ontmoetingsmomenten en netwerkversterkende activiteiten. Een sterk sociaal beleid, daar streven we naar”, besluit Sandra Platteau. (ELD)

The post Sociaal Huis Avelgem mikt sinds coronacrisis op toegankelijkheid is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sterke toename in aantal klachten over uitvallende omvormers bij zonnepanelen
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Sterke toename in aantal klachten over uitvallende omvormers bij zonnepanelen

Netbeheerder Fluvius heeft dit jaar al 4.878 klachten ontvangen over uitvallende zonnepanelen. Dat zijn er nu al 1.887 of 63 procent meer dan in heel vorig jaar. Vooral de piek in juni 2023 valt op. Die maand ontving Fluvius maar liefst 1.470 klachten, ongeveer vier keer meer dan in juni 2022. Dat blijkt uit cijfers die cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy heeft opgevraagd.

Lees meer »
Ouders steeds aansprakelijk voor schade die jonge kinderen aanrichten
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Ouders steeds aansprakelijk voor schade die jonge kinderen aanrichten

Ouders zijn in de toekomst altijd aansprakelijk voor de schade die hun kind van jonger dan zestien jaar aanricht. Dat staat in de modernisering van het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht die vandaag in eerste lezing groen licht heeft gekregen in de bevoegde Kamercommissie. Vandaag bestaan die regels uit zes artikelen in het Burgerlijk Wetboek. Het wetsvoorstel van Koen Geens (CD&V) en Katja

Lees meer »
Minder kindjes geboren in Vlaanderen
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Minder kindjes geboren in Vlaanderen

Na de eenmalige stijging van aantal geboortes in 2021, is het geboortecijfer in Vlaanderen vorig jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport over geboorten en bevallingen in Vlaanderen van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). In 2022 werden 61.872 baby’s geboren.

Lees meer »
Zita Wauters spreekt openlijk over scheiding van ouders Koen en Valerie De Booser: “Ik hoopte dat het terug goedkwam”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Zita Wauters spreekt openlijk over scheiding van ouders Koen en Valerie De Booser: “Ik hoopte dat het terug goedkwam”

“Het moeilijkste vond ik om mijn ouders telkens een week te missen.” Zita Wauters (19) legt haar ziel bloot over de scheiding van haar ouders Koen Wauters en Valerie De Booser in ‘Split’. In die VRT-podcast praat Emma Bale met twee bekende leeftijdsgenoten over opgroeien met gescheiden ouders. En voor Zita bemoeilijkte het element ‘bekend zijn’ nog meer de pijnlijke

Lees meer »
Burenduel tussen Balti en Mardavo: “Meer stress dan in andere matchen”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Burenduel tussen Balti en Mardavo: “Meer stress dan in andere matchen”

Dit weekend wordt op sportcampus Lange Munte het burenduel in Promo 2 tussen Balti Kortrijk Spurs A en Mardavo Marke A gespeeld. Een van de smaakmakers bij Mardavo is de amper 16-jarige Marie-Julie Lammertijn. De Markse kijkt alvast uit naar deze derby. “Dit is een duel waar toch meer stress aanwezig is dan in een
The post Burenduel tussen Balti

Lees meer »
Speelgoedruilbeurs in buurtcentrum De Dijk
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Speelgoedruilbeurs in buurtcentrum De Dijk

Op zaterdag 25 november organiseert Sint-Pieters Deelt haar jaarlijkse speelgoedruilbeurs in buurtcentrum De Dijk. Op die manier wil de buurtwerking speelgoed dat kinderen zijn ontgroeid een tweede leven geven.
The post Speelgoedruilbeurs in buurtcentrum De Dijk appeared first on KW.be.

Lees meer »
Nieuw politiek initiatief team8680 gelanceerd in Koekelare
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Nieuw politiek initiatief team8680 gelanceerd in Koekelare

Team8680 wordt boven de doopvont gehouden. Daarin bundelen bestaande Koekelaarse partijen en politieke gezichten de krachten om Koekelare mee vorm te geven vanaf de komende legislatuur. Tom Pollentier, Henk Dejonghe en Jolien Lootens trekken schouder aan schouder naar de kiezer. “We trekken eensgezind en gezamenlijk naar de Koekelaarse kiezer”, klinkt het bij de nieuwe partij.
The post Nieuw politiek initiatief

Lees meer »