Krantenkoppen

Water onder controle in Westhoek, pas later beslissing over geëvacueerden

De wateroverlast in de Westhoek blijft voorlopig onder controle. Een eventuele terugkeer van geëvacueerden wordt maandag besproken tijdens een nieuw provinciaal crisisoverleg.

“De waterpeilen blijven voorlopig in heel onze provincie onder controle”, zegt Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. “De beperkte neerslag van gisteren zorgde lokaal voor kortstondige lichte stijgingen en stagneringen van de peilen, maar ondertussen zien we opnieuw een dalende trend. De beperkte neerslag die vandaag voorspeld wordt blijft voor een gunstige evolutie zorgen. Een normalisering van situatie zal wel nog enige tijd vergen, verschillende meetpeilen staan nog steeds hoog. Waakzaamheid blijft dus geboden.”

Geëvacueerde bewoners

De bewoners in de kritieke gebieden die in de voorbije dagen de raad kregen om te evacueren kunnen voorlopig nog steeds niet naar huis terugkeren. “De situatie blijft nog te precair. Het is ook zo dat de onbereikbaarheid van sommige woningen het betreden ervan zeer moeilijk maakt, waardoor de bewoners er niet zonder hulp naartoe kunnen.

Daarnaast moeten de woningen die onder water liepen eerst door de hulpdiensten en de keurders van de nutsvoorzieningen worden bezocht vooraleer er in alle veiligheid kan teruggekeerd worden. Over hoe en wanneer de terugkeer zal verlopen zal zo snel mogelijk nog bijkomende informatie volgen.” De bespreking hiervan staat alvast op de planning van de volgende provinciale crisiscel van maandagvoormiddag.

Zandzakken

De provinciale fase voor de wateroverlast in de provincie West-Vlaanderen blijft nog steeds van kracht en de crisiscel van de gouverneur blijft stand-by. De hulpdiensten op het terrein gaan door met monitoren van pompen, dijken en versterkingen die aangebracht werden. “De productie van zandzakken is momenteel stopgezet: er werd een voldoende grote stock aangelegd. De infrastructuur blijft wel nog aanwezig om indien nodig opnieuw vlot te kunnen opstarten.”

Buien en wind

“Vandaag krijgen we geregeld buien, in combinatie met vrij veel wind. Dit geeft lokaal kans op neerslag tot 10 mm in West-Vlaanderen, afhankelijk van waar de buienactiviteit het hoogste is. De beperkte neerslag van zaterdag zorgde in de opwaartse delen van het IJzerbekken voor een tijdelijke stijging van peilen en afvoeren. Afwaarts vanaf Fintele ging het echter om een gering effect, en wordt er eerder gesproken van een kortstondige vertraging van de daling van de waterpeilen. Op de IJzer is het alarmpeil bij Fintele nog steeds overschreden, maar zou de daling vandaag wel verdergezet worden.”

Waakdrempels

Elders langs de IJzer zijn nog waakdrempels overschreden in Haringe en Woumen, en de prewaakdrempel in Roesbrugge. “De winterdijk aan de Blankaart blijft stand houden en functioneel haar rol vervullen. Ook vandaag blijven we op het terrein om de situatie te monitoren, nu het water ook daar zakt. Op het Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort flirt het peil bij hoogwater met de waakdrempel. Er wordt in de mate van het mogelijke afgevoerd via Frankrijk. Zo blijft het Lo-Kanaal maximaal ingezet worden voor de ontlasting van de IJzer.”

Vermijd de regio

De politie blijft ook vandaag een extra oogje in het zeil houden om te vermijden dat de door het water geteisterde gebieden te kampen krijgen met ramptoerisme. “De hulpdiensten hebben momenteel nog steeds de handen vol met de aanpak van de overlast.”

Buiten de Westhoek

“Op de Leie te Menen wordt nu een afvoer van ongeveer 90 m³/s gemeten. Deze kan nog geruime tijd hoog blijven en naar aanleiding van de voorspelde neerslag op maandag opnieuw stijgen. Problemen langs de Leie worden momenteel niet meer verwacht, al kunnen we deze namiddag nog een licht stijging van de peilen zien als gevolg van de neerslag van gisteren. De situatie aan de Heulebeek bij Ledegem en Wevelgem blijft onder controle”, besluit Louagie. (TP)

Voor alle info over de wateroverlast: bekijk ons dossier.

The post Water onder controle in Westhoek, pas later beslissing over geëvacueerden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Verdiensten van afscheidnemend ceo Vincent Mannaert kunnen niet overschat worden: “Verhaeghe bracht met Mannaert de economie binnen”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Verdiensten van afscheidnemend ceo Vincent Mannaert kunnen niet overschat worden: “Verhaeghe bracht met Mannaert de economie binnen”

Algemeen manager Vincent Mannaert vertrekt eind dit seizoen na twaalf jaar bij Club Brugge. “Mannaert maakte van Club Brugge een echte business”, zegt sporteconoom Trudo Dejonghe. “Hij is de grondlegger van de moderne businessvoering in het professionele voetbal in België.” En zijn ex-coach Francky Dury over zijn sportieve verdiensten: “Ik zie het totaalplaatje en daar geef ik hem bijna 10

Lees meer »

De bocht van Tom Van Grieken

06:00 De Wetstraatwatchers Wim Van de Velden van De Tijd en Alain Narinx van onze zusterkrant L’Echo schrijven om de beurt over de politieke actualiteit in ons land. De column verschijnt elke donderdag in b…

Lees meer »
Heel wat bijval voor pop-upcafé CD&V
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Heel wat bijval voor pop-upcafé CD&V

CD&V organiseerde onlangs een pop-upcafé in het vroegere café De Weunwaegne. “Bedoeling was om in het kader van de naderende gemeenteraadsverkiezingen mensen te leren kennen in een ongedwongen sfeer en ook mogelijke kandidaten voor de versterking van onze lijst te leren kennen. We hebben ondertussen al een 5-tal mogelijke kandidaten, maar het staat nog niet
The post Heel wat bijval

Lees meer »
De passagiers zouden minstens drie jaar de wereld rondreizen, maar de “cruise zonder einde” is nog voor vertrek geannuleerd
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

De passagiers zouden minstens drie jaar de wereld rondreizen, maar de “cruise zonder einde” is nog voor vertrek geannuleerd

Het moest de reis van hun leven worden, een cruise die maar liefst drie jáár zou duren en mogelijk zelfs nooit zou eindigen. Maar nadat organisator Life at Sea Cruises het vertrek deze maand al twee keer had uitgesteld, is de droom van honderden reislustigen nu echt uiteengespat. Life at Sea Cruises beschikte niet eens over een schip om mee

Lees meer »
Tourbaas Prudhomme kijkt uit naar debuut van Evenepoel: “Die ‘folie’ in hem: daarmee kan hij alles op zijn kop zetten”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Tourbaas Prudhomme kijkt uit naar debuut van Evenepoel: “Die ‘folie’ in hem: daarmee kan hij alles op zijn kop zetten”

Lille/Nord de France organiseert in 2025 de ‘Grand Départ’ van de Tour. Zonder Belgische passage, zonder kasseistroken. Twee teleurstellingen. Grote baas Christian Prudhomme sust. “We houden van jullie, hoor! En kijken eerst en vooral, volgend jaar, verlekkerd uit naar het debuut van ‘un certain Remco E’. Op z’n 24ste. Tiens… Was dat ook niet de leeftijd waarop Eddy Merckx zijn

Lees meer »
Mensensmokkelaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor betrokkenheid dood van 39 migranten in vrachtwagen Essex
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Mensensmokkelaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor betrokkenheid dood van 39 migranten in vrachtwagen Essex

Ruim vier jaar nadat 39 migranten dood werden aangetroffen in een vrachtwagen in het Verenigd Koninkrijk, is een lid van de mensensmokkelbende veroordeeld. Een vervoerder uit Noord-Ierland heeft zeven jaar gevangenisstraf gekregen, zo oordeelde de Old Bailey Criminal Court in Londen donderdag. De 26-jarige man werd gedreven door hebzucht toen hij en anderen bij verschillende keren migranten het land in

Lees meer »
Verdachte opgepakt voor stalbrand in Bever
VRT NWS
VRT NWS

Verdachte opgepakt voor stalbrand in Bever

De politie heeft een man opgepakt die verdacht wordt van brandstichting in Bever. De man zou er een drietal weken geleden een brand hebben gesticht in een stal van een boerderij. Hij werd op 18 november opgepakt en blijft voorlopig aangehouden.

Lees meer »
Hij dreigde ermee om prinses Amalia te verkrachten en te doden, nu gaat hij opnieuw in de fout: “Proefverlof ingetrokken”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Hij dreigde ermee om prinses Amalia te verkrachten en te doden, nu gaat hij opnieuw in de fout: “Proefverlof ingetrokken”

Wouter G. (35), de man die enkele jaren geleden ermee dreigde om de Nederlandse prinses Amalia (19) te verkrachten en te doden, is opnieuw in de fout gegaan. Dat gebeurde in de kliniek waar hij behandeld wordt. Dat blijkt uit een dossier dat ‘Story NL’ kon inkijken. Daaruit blijkt ook dat de man met meerdere geestelijke afwijkingen kampt.

Lees meer »
Voorwaardelijke celstraf voor exhibitionist die in lift van ziekenhuis Dendermonde geslachtsdeel toont aan 9-jarig meisje
VRT NWS
VRT NWS

Voorwaardelijke celstraf voor exhibitionist die in lift van ziekenhuis Dendermonde geslachtsdeel toont aan 9-jarig meisje

De rechter heeft een exhibitionist veroordeeld omdat hij vorig jaar in Dendermonde zijn geslachtsdelen toonde aan een 9-jarig meisje. Dat deed hij in de lift van het ziekenhuis AZ Blasius in Dendermonde. Daarop ontstond er een discussie met de tante van het meisje, en de man duwde hen allebei hardhandig uit de lift. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 8

Lees meer »
Opnieuw zoekactie bezig in bos naast woning van vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Opnieuw zoekactie bezig in bos naast woning van vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen

Speurders en de Cel Vermiste Personen zoeken donderdagochtend in Sint-Lievens-Houtem opnieuw naar het moordwapen waarmee advocate Claudia Van Der Stichelen om het leven werd gebracht. Een eerdere zoekactie leverde niets op, onder leiding van Alain Remue zoeken duikers en speurders nu opnieuw naar het moordwapen. De zoektocht spitst zich opnieuw toe op het bos naast de woning van de advocate.

Lees meer »
Was dit najaar écht zo koud, grijs en nat? Dit zeggen de cijfers: “De herfst van 2023 stak er op één vlak met kop en schouders bovenuit”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Was dit najaar écht zo koud, grijs en nat? Dit zeggen de cijfers: “De herfst van 2023 stak er op één vlak met kop en schouders bovenuit”

Voor velen is het nu stilaan wel genoeg geweest: ze zijn het grijze weer beu en verlangen naar meer zon en vooral minder regen. Maar klopt dat wel? Was het echt zo’n sombere herfst met bakken regen en koude rillingen? Of was dat slechts schijn? Nu het einde nadert van de meteorologische herfst doken wij in de cijfers. En die

Lees meer »
Minister Demir vraagt overzicht en risicoanalyse van aantal Chinese omvormers in Vlaanderen
VRT NWS
VRT NWS

Minister Demir vraagt overzicht en risicoanalyse van aantal Chinese omvormers in Vlaanderen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt aan de netbeheerders om het aantal Chinese omvormers in kaart te brengen. Ze reageert daarmee op het nieuws dat China technisch in staat is om ons elektriciteitsnet aan te vallen via omvormers van installaties van zonnepanelen. Die zijn steeds vaker afkomstig van Chinese bedrijven. Demir heeft ook aan de bevoegde federale diensten

Lees meer »
Restaurant Boîte in Sint-Idesbald is een van de nieuwkomers in Gault&Millau: “We zorgen voor een culinaire wereldreis op je bord”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Restaurant Boîte in Sint-Idesbald is een van de nieuwkomers in Gault&Millau: “We zorgen voor een culinaire wereldreis op je bord”

Boîte is een van de nieuwkomers in de nieuwe Gault&Millau met 12 op 20. Chef Hilde Stekelorum en gastheer Bernard Vandeputte baten sinds juni 2017 Boîte uit in de Oostendelaan in Sint-Idesbald.
The post Restaurant Boîte in Sint-Idesbald is een van de nieuwkomers in Gault&Millau: “We zorgen voor een culinaire wereldreis op je bord” appeared first on KW.be.

Lees meer »