Krantenkoppen

Zoekzone Izegem nog niet geschrapt

Verschillende oppositiepartijen hekelen dat de provincie de zoekzone voor een nieuw bedrijventerrein nabij wijk De Mol toch niet geschrapt heeft. Nochtans is dat precies wast de stad Izegem vroeg, maar dat advies wordt nu voorlopig niet gevolgd.

Omdat er nood is aan 66 hectare bedrijventerrein in de ruime regio schuift de provincie twaalf locaties naar voor die daarvoor in aanmerking kunnen komen. Wat Izegem betreft gaat het om een stuk grond van ongeveer 13 hectare tussen de autostrade E403 en de wijk De Mol. Zowel de oppositie als buurtbewoners protesteerden hevig tegen die plannen. Dit voorjaar volgde dan het nieuws dat die zoekzone voor de stad “dood en begraven” was, omdat bleek dat de Ventilus-hoogspanningslijn Ventilus er een stukje ondergronds zou gaan.

Dat advies van de stad werd ook zo aan de provincie bezorgd, maar daar schrapten ze de zoekzone vooralsnog niét. “Helaas moeten wij vaststellen dat ze die verder wensen te behouden en zelfs nog een mogelijke uitbreiding wensen mee te nemen, dichter naar de woonwijk De Mol toe. Het gaat om nieuwe percelen ten zuidoosten en noordoosten van de wijk”, foetert Kurt Grymonprez. “Het schepencollege had deze zone nooit aan de overheid mogen doorgeven, want nu zitten we met de gebakken peren en zo te zien is er geen weg meer terug.”

Dat blijkt ook uit het antwoord van de provincie aan de stad. “Het is in functie van het alternatievenonderzoek in deze fase niet aangewezen om locaties weg te schrijven”, klinkt het daar.

Procedurefouten

“Indien er effectief plannen of vergunningen worden goedgekeurd die een realisatie op die locatie onmogelijk maken, kan dat wél gebeuren. Om geen voorafname te doen aan resultaten van het milieueffectenrapport beslist de provincie dan ook om niet in te gaan om de aanbeveling van Izegem en de potentiële locatie toch nog in het onderzoek te behouden. We erkennen echter dat de ontwikkeling van deze zone weinig realistisch is, zolang er een kans bestaat dat het Ventilus-tracé op deze locatie moet worden gerealiseerd.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA) sust. “We blijven bij ons standpunt om die zone te schrappen, maar de provincie kan dat nu nog niet om geen procedurefouten te maken”, zegt ze. “Maar uit hun antwoord blijkt dat ze het ook niet zien zitten. Er komen tijdens deze procedure nog verschillende mogelijkheden om ons standpunt te benadrukken en dat zullen we zeker doen.”

Een mogelijke uitbreiding van de zone ziet de stad niet zitten. “Een invulling als overgangs- of bufferzone, met oog voor de integratie van de bedrijven en het versterken van de genoemde kleine landschapselementen in het gebied kan wel”, klinkt het bij de stad, die verder nog meegeeft dat een tunnel onder de E403 moeilijk te realiseren is op een wijze die niet conflicteert met de mogelijke ondergrondse Ventilus-verbinding. (vadu)

The post Zoekzone Izegem nog niet geschrapt is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Inbreker die verdacht wordt van reeks inbraken in cafés en restaurants op heterdaad betrapt in Kortrijk
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Inbreker die verdacht wordt van reeks inbraken in cafés en restaurants op heterdaad betrapt in Kortrijk

In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 november kon de politiezone Vlas een inbreker op heterdaad betrappen en oppakken toen hij even ervoor had willen inbreken in twee cafés en één restaurant in het centrum van Kortrijk.
The post Inbreker die verdacht wordt van reeks inbraken in cafés en restaurants op heterdaad betrapt in Kortrijk appeared first on

Lees meer »
Zeldzame olifantentweeling geboren in Kenia
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Zeldzame olifantentweeling geboren in Kenia

In Kenia is een zeldzame olifantentweeling geboren. Dierenbeschermingsorganisatie Save the Elephants maakte het heuglijke nieuws vrijdag bekend. De twee olifantenkalveren werden ter wereld gebracht door en vrouwtje met de naam Alto in het Nationaal Park van Samburu, in het centrum van het Oost-Afrikaanse land.

Lees meer »
Play Nostalgie maakt live radio in Roeselare tijdens eindejaar
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Play Nostalgie maakt live radio in Roeselare tijdens eindejaar

Play Nostalgie neemt een prominente plaats in binnen het eindejaarsgebeuren in de Rodenbachstad. In het Play Nostalgie Wintercafé kan je al vanaf vrijdag 8 december een originele foto nemen in de photobooth. In de week voor Kerstmis komen Leen Demaré en Michael Joossens er live de avondspits uitzenden en op zaterdag 23 december zijn er de Candlelight-sessions: een unieke combinatie

Lees meer »
Transformatie moet Belgisch leger “voorbereiden op conflicten in komende jaren”
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Transformatie moet Belgisch leger “voorbereiden op conflicten in komende jaren”

De transformatie die het Belgische leger aan het ondernemen is, moet Defensie klaar maken “voor een eventueel conflict in de komende jaren”. Dat heeft woensdag de “patron” van het leger, admiraal Michel Hofman, gezegd tijdens een ontmoeting met enkele journalisten op de generale staf in Brussel. De Chef Defensie (CHOD) maakt zich wel zorgen over de verslechtering van de algemene

Lees meer »
Europees Hof van Justitie: “Openbaar bestuur mag hoofddoek verbieden”
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Europees Hof van Justitie: “Openbaar bestuur mag hoofddoek verbieden”

Een openbaar bestuur kan het dragen van religieuze tekens op het werk verbieden. Dat zegt het Europees Hof van Justitie dinsdag in een nieuw arrest. Volgens het Hof is het evenwel de nationale rechter die moet nagaan of de genomen maatregelen zorgen voor een afstemming tussen de vrijheid van godsdienst en de legitieme doelstellingen van dat verbod.

Lees meer »
Panamese president belooft grote kopermijn te sluiten
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Panamese president belooft grote kopermijn te sluiten

Panama gaat de grootste kopermijn van Centraal-Amerika – goed voor 1 procent van de wereldwijde productie – sluiten. Dat heeft president Laurentino Cortizo dinsdag beloofd, nadat het hooggerechtshof de concessie aan een Canadees mijnbouwbedrijf ongrondwettelijk had verklaard.

Lees meer »
Door de maffia bedreigde Amalia komt tot rust in Madrid: “Maar het gevaar is nog steeds niet geweken”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Door de maffia bedreigde Amalia komt tot rust in Madrid: “Maar het gevaar is nog steeds niet geweken”

Is kroonprinses Amalia (19) Nederland ontvlucht? De dochter en troonopvolgster van koning Willem-Alexander wordt in eigen land al ruim een jaar bedreigd door de maffia en kan alleen het huis uit voor haar studies. Maar het lijkt erop dat ze haar vrijheid opnieuw heeft gevonden in Spanje. “Maar hiermee lokt ze ook verontwaardiging uit bij de Nederlanders.”

Lees meer »
Blauwe vinvis keert terug naar zijn habitat
De Standaard
De Standaard

Blauwe vinvis keert terug naar zijn habitat

Tientallen jaren geleden werden ze er volledig uitgeroeid door de walvisjacht, maar vandaag duikt de blauwe vinvis opnieuw op in de Indische Oceaan in de buurt van de Seychellen. Het grootste dier ter wereld lijkt aan een comeback bezig.

Lees meer »
Villa de Torre klimt in Gault&Millau
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Villa de Torre klimt in Gault&Millau

De Haan is met twee zaken vertegenwoordigd in de nieuwe Gault&Millau: Markt XI behoudt zijn 16 op 20, Villa de Torre doet er een puntje bij en scoort nu 13 op 20.
The post Villa de Torre klimt in Gault&Millau appeared first on KW.be.

Lees meer »