Krantenkoppen

Boeren uit Diksmuide verzorgen beesten op verplaatsing: “Maar we keren terug”

De wateroverlast in de Westhoek lijkt voorlopig onder controle. Over een terugkeer van geëvacueerde mensen en dieren is nog niks beslist. De getroffen boeren gaan nu uit werken naar stallen waar hun dieren worden opgevangen. “Maar we keren terug”, verzekert een rasechte familie ‘broekratten’. “Na 116 jaar laten we onze hoeve niet onteigenen.”

Zeh eki ‘mais’. Arthur, amper twee, is de West-Vlaamse boerenstiel met de paplepel ingegeven: met z’n botjes en blauwe overal wil hij opa Geert Leeman (62) helpen met de dieren. Daarvoor moest hij zondag zo’n twintig kilometer verder rijden met papa Thomas (29), want de 103 boerderijdieren van de boerenfamilie uit Woumen zijn geëvacueerd naar een stal in Alveringem.

Hoog en droog

“Hier zitten ze hoog en droog”, wijst Geert. “We zijn onze veehandelaar eeuwig dankbaar voor de hulp in onze zoektocht naar een geschikte stal die groot genoeg was. Anders moesten we ze god weet waar loslaten. We proberen de dieren hier nog even te houden tot het risico bij onze hoeve geweken is. Eerst moet de druk op de winterdijk zakken, zodat hij standhoudt.”

Het water is de voorbije dagen al eens over de dijk gekomen, maar Geert week nooit van zijn geëvacueerde hoeve, behalve dan om zijn dieren te gaan voederen en verzorgen in Alveringem. “De voorspelde fatale bui van dertig liter hebben we niet gekregen, een geluk in ons ongeluk”, aldus Geert. “Pas in december zullen we ons weer veilig voelen, al mag het intussen niet te veel meer regenen. Tegen dat die enorme watermassa naar zee is…”

Onteigeningsspook

De dieren van de familie Leeman keren straks terug, ondanks het ‘onteigingsspook’ dat door de IJzerbroeken waart na uitspraken van waterexperts en minister Lydia Peeters. “Het is natuurlijk spijtig voor wie water binnenkreeg. Dat is heel triestig, ik kan ervan meespreken”, verwijst Geert naar de historische ‘IJzervloed’ van dertig jaar geleden. Toen evacueerde zijn vader de dieren van de hoeve waar de familie al sinds 1907 boert.

Landbouw onder druk

De vijfde generatie twijfelt om over te nemen, maar niet omwille van de waterdreiging. “Het hangt af van het landbouwbeleid: de familiale landbouw staat onder druk”, zegt Thomas, die nu nog werkt als technieker van landbouwmachines.

“Ik hoop wel op een vijfde generatie en misschien een zesde. Onze jongste is alvast verzot op tractoren en landbouw. Hij vroeg al heel de week om de koetjes. Daarom zijn we deze zondag even komen kijken. Ik denk dat hij nog te jong is om te beseffen wat er de afgelopen dagen allemaal gebeurd is.”

Broekratten

De familie dweept met de term “broekratten”, een bijnaam voor inwoners uit het overstromingsgebied van de IJzer. “Als taaie ratten proberen we ons telkens doorheen wateroverlast te spartelen. Samen, want de boeren zijn er heel solidair met mekaar”, zegt Thomas.

“We zijn wel wat water gewend en de hoeve is daar veel te mooi gelegen. De winterdijk is na de overstroming van 1993 aangelegd om onze en andere boerderijen te beschermen. Ze moeten dus eerder de oorzaak van het probleem aanpakken in plaats van de gevolgen. Onteigening zou ons pijn doen.”

Hoop

“En als het water in de toekomst echt een gevaar wordt, dan moét ik wel elders boeren. Maar we hopen dat het een even uitzonderlijke situatie is als dertig jaar geleden en dat het minstens nog eens zo lang duurt voordat het water in de IJzerbroeken opnieuw zo hoog komt”, besluit Thomas. (TP)

The post Boeren uit Diksmuide verzorgen beesten op verplaatsing: “Maar we keren terug” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

AZ West Veurne anticipeert op de toenemende vergrijzing en legt patiënten afdeling geriatrie extra in de watten tijdens Ouderenweek
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

AZ West Veurne anticipeert op de toenemende vergrijzing en legt patiënten afdeling geriatrie extra in de watten tijdens Ouderenweek

De stijgende trend van de vergrijzing van de bevolking zet zich door en die is bijzonder goed merkbaar in de regio Westhoek/Westkust. Dat brengt met zich mee dat ook alle ziekenhuizen in ons land worden geconfronteerd met een stijging van het aantal oudere patiënten. In 2025 zal het aantal oudere zorgvragers zo’n 50% van de gehospitaliseerde patiënten bedragen en in

Lees meer »
Roeselare verliest in eigen huis eerste groepsmatch Champions League volleybal
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Roeselare verliest in eigen huis eerste groepsmatch Champions League volleybal

Landskampioen Roeselare heeft donderdagavond op de eerste speeldag van de groepsfase in de Champions League volleybal voor mannenteams met 1-3 verloren van het Turkse Ziraat Bankasi Ankara. De setstanden in de Tombabelhal waren 19-25, 25-19, 24-26 en 24-26.
The post Roeselare verliest in eigen huis eerste groepsmatch Champions League volleybal appeared first on KW.be.

Lees meer »
Dringend voogden gezocht voor minderjarige asielzoekers: “Iedere stap die je zet, is een stap vooruit voor dat kind”
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Dringend voogden gezocht voor minderjarige asielzoekers: “Iedere stap die je zet, is een stap vooruit voor dat kind”

1.200 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen wachten op een voogd, en voor de 664 voogden die actief zijn, is er geen geld om hen te betalen. Voorlopig toch niet. Voor voogden Lien Van de Kelder en Wouter Van Besien speelt die vergoeding geen rol in hun engagement. “Als die kinderen en jongeren, vaak getraumatiseerd, geen voogd hebben, kunnen ze hun asielprocedure en

Lees meer »
Jambon krijgt geen ontmoeting met Belgische F-35-piloten bij bezoek aan VS
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Jambon krijgt geen ontmoeting met Belgische F-35-piloten bij bezoek aan VS

Vlaams minister-president Jan Jambon zal tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten volgende week geen ontmoeting hebben met de Belgische F-35-piloten die daar opgeleid worden. Volgens het kabinet-Jambon is er sprake van een weigering vanuit de Belgische ambassade. Dat die weigering iets te maken zou kunnen hebben met het bezoek dat premier Alexander De Croo enkele dagen later plant in

Lees meer »
Jambon krijgt geen ontmoeting met Belgische F-35-piloten bij bezoek aan VS
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Jambon krijgt geen ontmoeting met Belgische F-35-piloten bij bezoek aan VS

Vlaams minister-president Jan Jambon zal tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten volgende week geen ontmoeting hebben met de Belgische F-35-piloten die daar opgeleid worden. Volgens het kabinet-Jambon is er sprake van een weigering vanuit de Belgische ambassade. Dat die weigering  iets te maken zou kunnen hebben met het bezoek dat premier Alexander De Croo enkele dagen later plant in

Lees meer »