Krantenkoppen

Dieren De Zonnegloed keren terug, maar alpaca’s kiezen even eigen weg: “Zo’n verhuis is altijd een avontuur”

In het Vleterse dierenopvangcentrum De Zonnegloed lijkt de grootste zondvloed voorbij. De eerste intern geëvacueerde dieren keerden maandag terug naar hun oorspronkelijke verblijven. De alpaca’s kozen even hun eigen weg. “Zo’n verhuis is altijd een avontuur.”

“Nee, Alejandro en Milagros! Langs hier!” De twee alpaca’s die vorige week geëvacueerd werden naar een inderhaast ineengetimmerd verblijf in het bezoekersonthaal van het dierenopvangcentrum mochten maandag terugkeren naar hun oorspronkelijk verblijf, maar bij het verlaten van hun pop-up hok kozen ze een ander pad.

“Gelukkig hebben we veel poortjes in het park die goed gesloten zijn”, lacht dierenverzorger Lynn van Bever die de alpaca’s met de hulp van enkele collega’s terug in de goede richting dreef. “Zo’n verhuis is altijd een avontuur.”

“We hebben gezien dat het water goed begint weg te trekken, waardoor enkele verblijven niet langer ondergelopen zijn”, zegt Lynn. “De geëvacueerde dieren die kleiner zitten dan normaal werden als eerst verplaatst. Zoals de steppevosjes die vaak kibbelen wanneer ze klein zaten. Nu hebben ze weer veel plaats en kunnen ze mekaar vermijden. Ook de kruisezels mogen terug. Ze zijn heel blij, dus wij ook.”

Twee dieren verloren

In het dierenopvangcentrum zijn ook enkele waterslachtoffers te betreuren. “Ondanks al onze inspanningen om onze dieren veilig te stellen zijn we toch twee dieren verloren: een Afrikaanse oehoe en een heilige ibis”, zegt uitbater Karel Ackaert. “Het was een week met heel veel emoties, traantjes, slapeloze nachten en een klein bang hartje. Ons team heeft zich de afgelopen dagen meer dan honderd procent gegeven. In sneltempo werden tijdelijke stallen gebouwd, de onthaalruimte werd omgetoverd naar verblijven voor dieren, stallen werden opgehoogd voor dieren die niet verhuisd konden worden.”

“Zelfs na de uren en in het donker deed iedereen verder om noodstallen te voorzien voor onze ezels”, aldus Ackaert. “Ook bruine beer Uli werd geholpen door een verlaagd plateau te maken, aangezien zij niet op het verhoogde plateau durfde te klimmen. Uiteindelijk zijn alle roofvogels verplaatst, een deel kleine roofdieren, pony’s, ezels, schapen, mara’s, wallaby’s en nog veel meer.”

Bezoekers

De komende dagen keren ook de andere dieren terug en De Zonnegloed hoopt dit weekend weer bezoekers te verwelkomen. “Bezoekers zijn heel belangrijk voor ons, zodat mensen ons project leren kennen en we aan broodnodige inkomsten raken voor de verzorging van de dieren. Net voor deze waterellende deed storm Ciarán ons al een weekend sluiten. Intussen zitten we al aan drie weekends. We zullen nog veel werk hebben om alles op te kuisen.”

“Schade zullen we vooral hebben aan de binnenverblijven en dan vooral de verwarmde verblijven voor uitheemse dieren. Daar hebben we gewerkt met plaatmateriaal en isolatie. Dat zwelt op en gaat stuk. Ook een verwarmingsketel is kapot. We hadden al wat giften gekregen, maar dat zal nog niet volstaan. Gelukkig zetten mensen nu spontane steunacties op. We kregen zelfs telefoon van mensen uit Wallonië die daar slachtoffer werden van die zware overstroming. Dat doet deugd.” (TP)

The post Dieren De Zonnegloed keren terug, maar alpaca’s kiezen even eigen weg: “Zo’n verhuis is altijd een avontuur” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dit is de vrouw naast Geert Wilders: “Ze zegt soms: ‘Wat heb je nu weer gedaan?’ Ze vindt per definitie iets wat gedoe oplevert, niet leuk”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Dit is de vrouw naast Geert Wilders: “Ze zegt soms: ‘Wat heb je nu weer gedaan?’ Ze vindt per definitie iets wat gedoe oplevert, niet leuk”

Mocht Geert Wilders minister-president worden, dan wordt Krisztina Marfai de premiersvrouw. Ze zijn al meer dan dertig jaar getrouwd. Maar wie is de Hongaarse die naast Geert Wilders staat, en wat houdt haar bezig? “Ze is een hele lieve vrouw. En ik ben misschien fractievoorzitter en vlak gezegd ‘de baas’, maar zij is dat thuis, en dat is maar goed

Lees meer »
Europese Commissie stelt versterkte rechten pakketreizigers voor
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Europese Commissie stelt versterkte rechten pakketreizigers voor

De Europese Commissie heeft woensdag een aantal voorstellen op tafel gelegd om de rechten van passagiers en reizigers te versterken. Daarbij heeft ze bijzondere aandacht voor mensen die een pakketreis kopen, na de pijnlijke ervaringen die tal van deze reizigers hebben meegemaakt tijdens de coronapandemie.

Lees meer »
Waarom u straks zal opdraaien voor Black Friday
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Waarom u straks zal opdraaien voor Black Friday

Op het grote feest van de kortingen, schuiven veel bedrijven met lange tanden aan. “Black Friday is een zweepslag die onze logistieke keten na corona wel kan missen”, zeggen experts. Transporteconoom Roel Gevaers legt uit waarom u uiteindelijk zal opdraaien voor de hoge kosten en bedrijven getuigen over de impact van de koopjesdag. “Het is crossen en blijven crossen.”

Lees meer »
Bouwplannen rond Keizerspark worden hervat: “Budget is nu lager dan eerst geraamd”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Bouwplannen rond Keizerspark worden hervat: “Budget is nu lager dan eerst geraamd”

De gemeenteraad van Wingene keurde de nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark goed. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen door de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten weer aan de slag.
The post Bouwplannen rond Keizerspark worden hervat: “Budget is nu lager dan eerst geraamd” appeared first

Lees meer »
IN BEELD. Dublin in shock na zwaarste rellen in jaren: “Aanval op onschuldige kinderen, en dan een aanval op onze samenleving en rechtsstaat”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

IN BEELD. Dublin in shock na zwaarste rellen in jaren: “Aanval op onschuldige kinderen, en dan een aanval op onze samenleving en rechtsstaat”

De rellen in de Ierse hoofdstad Dublin gisterenavond waren de ergste in tientallen jaren. Dat heeft de topman van de Ierse politie, Drew Harris, vrijdagochtend gezegd tijdens een persconferentie. Zijn agenten zetten zich schrap voor meer geweld, de politieaanwezigheid in Dublin wordt vrijdag opgevoerd. Premier Leo Varadkar noemde de relschoppers vrijdag “een schande voor het land”.

Lees meer »
Club Brugge Foundation lanceert voetbalploeg voor mensen met amputatie
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Club Brugge Foundation lanceert voetbalploeg voor mensen met amputatie

Club Brugge Foundation, de sociaal-maatschappelijke werking van blauwzwart, lanceert een nieuwe voetbalploeg voor mensen met een amputatie: het ‘Club Brugge Amp Team’. Op zaterdag 25 november spelen ze in Keulen hun allereerste internationale amputatievoetbaltornooi onder de vlag van Club Brugge.
The post Club Brugge Foundation lanceert voetbalploeg voor mensen met amputatie appeared first on KW.be.

Lees meer »
Antwerpse belastingen dalen: hoeveel levert dat je op? En wat in andere gemeenten? Hier betaal je het minst en meest
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Antwerpse belastingen dalen: hoeveel levert dat je op? En wat in andere gemeenten? Hier betaal je het minst en meest

De stad Antwerpen verlaagt vanaf volgend jaar de gemeentebelasting van 8% naar 7%. Mensen met een hoog inkomen profiteren daar doorgaans het meest van. De verschillen in belastingen tussen de gemeenten in de provincie Antwerpen zijn trouwens heel groot. In Meerhout betaal je bijvoorbeeld 8%, terwijl dat in Aartselaar 4,9% is. Er is ook één belastingparadijs in onze provincie, maar

Lees meer »
Bouw van eerste gasloos zwembad in ons land gaat van start: “We boren tot 1.250 meter diep voor warmte”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Bouw van eerste gasloos zwembad in ons land gaat van start: “We boren tot 1.250 meter diep voor warmte”

Vrijdagmorgen werd symbolisch de eerste steen gelegd van het nieuwe zwembad in Bredene in het bijzijn van de burgemeester en enkele schepenen. In mei startten de voorbereidende werken al, maar nu is de bouw echt begonnen. “Het zwembad zal verwarmd worden dankzij unieke geothermische boringen tot 1.250 meter diep”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit).
The post Bouw van eerste gasloos

Lees meer »
BENE-League handbal: Bocholt wint vlot in Izegem
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

BENE-League handbal: Bocholt wint vlot in Izegem

Leider Bocholt heeft dinsdag de dertiende speeldag in de BENE-League geopend met een vlotte 26-39 zege bij hekkensluiter Izegem. Bij de rust was het 17-21.
The post BENE-League handbal: Bocholt wint vlot in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »
Sylvie (45) stopt met HR-bedrijf en maakt voortaan tapijten van schapenvacht: “Het is kunst, net als een schilderij aan de muur”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Sylvie (45) stopt met HR-bedrijf en maakt voortaan tapijten van schapenvacht: “Het is kunst, net als een schilderij aan de muur”

De 45-jarige Sylvie Cleenwerck uit Emelgem verkocht begin deze maand haar zaak ‘HR Concept’. Na 25 jaar in de human resources begint ze aan een gloednieuw avontuur. Voortaan maakt ze unieke tapijten uit schapenvacht. “Ik wil gezelligheid creëren bij de mensen thuis, daar haal ik enorm veel voldoening uit”, vertelt ze.
The post Sylvie (45) stopt met HR-bedrijf en maakt

Lees meer »