Krantenkoppen

Literatuur in goede handen dankzij Leesclub-Menen: “Bij onze leesclub bestaan er geen regels”

Lezen wordt al sinds mensenheugenis aangespoord en vandaag, sinds de opkomst van computers, tablets en smartphones, moet de lezer in spe nóg meer bewegwijzerd worden richting boekenkast en bibliotheken. Gelukkig is er Leesclub-Menen als de redder in nood.

“In 2007 werd de leesclub gesticht door twee boekenwurmen Jacques Lecluyze en Emanuelle Rollé. Emanuelle werkte toen in een boekhandel en zat dus letterlijk tussen de literatuur. Als fervente lezeres was ik na amper een jaar alsook lid van deze leesclub en op aanvraag van Jacques werd ik al in 2009 ‘omgedoopt’ tot secretaris”, lacht Annie Vandewalle (80).

Als regentes moderne talen was Annie een welgekomen keuze om het papierwerk van de leesclub tot haar rekening te nemen. “Er komt veel meer bij kijken dan men zou denken hoor. Ik zorgde voor het correcte papierwerk voor onder ander onze subsidies, de cultuurforum, enz… Er kruipt daar toch wel veel tijd in, terwijl ik mij ook nog bezig hou met ‘Kerk En Leven’, zit in de werkgroep ‘Familiegroep Dementie’, ‘Broederlijk Delen’ en ik zing dan ook nog eens bij het ‘Sinjakoor’ Menen. En dit alles als vrijwilliger hé. Maar telkens doe ik dit met heel veel voldoening en plezier”, aldus Annie. Iedere week dus een rijkgevulde agenda voor Annie, maar de tweemaandelijkse bijeenkomst in de leesclub wil ze absoluut niet missen.

Mooi verslag

“Onze leesclub telt ongeveer een 22 tal leden en we zijn tijdens onze bijeenkomsten telkens wel met een tiental lezers, hier verzameld bij Emanuelle thuis in de Stationstraat. Tijdens onze ‘boekenvergadering’ bespreken we de laatst voorgestelde boeken en daar wordt dan een mooi verslagje van gemaakt. Meestal is dit voor Bert Seghers ofwel voor mij. Dat vraagt ook weer zijn nodige tijd en werk. Bij deze gelegenheid werp ik graag eens in de groep om de verslagjes eens elk om beurt te doen, dan kan ik eens een paar rondjes uitblazen”, lacht Annie.

De leesclubleden suggereren ook bij iedere bijeenkomst hun favoriete boeken. “Dit kan bijvoorbeeld een boek zijn dat ze ooit al eens hebben gelezen of een boek dat ze zelf interessant denken te vinden. Er zijn geen regels. Men is ook niet verplicht om de voorgestelde boeken te lezen. Iedereen is vrij om om zijn eigen leestempo te kiezen”, vertelt Emanuelle. “De verslagjes worden telkens de dag erna naar alle leden gestuurd via mail. Zo kunnen diegenen die er niet bij waren alsnog de boeken aanschaffen, lezen en smaken”, weet Annie.

“Verschillende meningen en smaken houden de discussie lekker op gang”

Alsook alle genres worden voorgesteld. Er werd zelfs een boek besproken dat bijna honderd jaar geleden werd neergepend. “We sluiten inderdaad niets uit. Het is net zo leuk en interessant om verschillende meningen en smaken te hebben, dit houdt de discussie lekker op gang. We houden het gelukkig niet bij de bekende bestsellers, maar ook bij de kleine literatuurpareltjes die we allemaal zo graag willen ontdekken”, zegt Emanuelle.

Bij Leesclub-Menen worden ieder jaar ook nog allerlei activiteiten georganiseerd, uiteraard gerelateerd met literatuur. “Ik doe dat heel graag, ongeacht hoeveel tijd en werk we telkens weer daarin steken. Hoe meer activiteiten hoe liever. Dit jaar was het misschien iets minder door enkele tegenslagen, maar volgend jaar vliegen we er opnieuw keihard in”, lacht Annie.

Nieuwe leden

Leesclub-Menen kijkt ook graag uit naar nieuwe leden om het clubje gestaag aan te vullen. “Iedereen is meer dan welkom bij ons. Ook iedere leeftijd is hier vertegenwoordigd. Als we jongeren kunnen aanzetten tot meer lezen dan hebben we al één van onze missies volbracht”, lacht Emanuelle.

“Ik lees eigenlijk al heel mijn leven, ook veel Franse literatuur en Franstalige chansons met hun mooie poëtische teksten. Zelf schrijf ik ook graag en dan vooral poëzie en gedichten. Onze bijeenkomsten zijn tekens weer een gezellig samenzijn, waarin we gedachten met elkaar uitwisselen en, waarom niet, voorzien van een lekker glaasje”, lacht Annie.

The post Literatuur in goede handen dankzij Leesclub-Menen: “Bij onze leesclub bestaan er geen regels” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Verenigde Arabische Emiraten lanceren nieuw klimaatfonds ter waarde van 30 miljard dollar
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Verenigde Arabische Emiraten lanceren nieuw klimaatfonds ter waarde van 30 miljard dollar

De Verenigde Arabische Emiraten hebben vrijdag een nieuw klimaatfonds aangekondigd. Het fonds, dat de naam Altérra meekreeg en zal worden voorgezeten door COP28-president Sultan al-Jaber, wordt in eerste instantie gespekt met een cheque ter waarde van 30 miljard dollar (27,5 miljard euro). De doelstelling is om, mede door de inbreng van privébedrijven, tegen 2030 250 miljard dollar te mobiliseren.

Lees meer »
Onderkoelde dertiger dankzij alerte getuige uit ijskoude beek gered in Kluisbergen: “Er was geen tijd te verliezen”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Onderkoelde dertiger dankzij alerte getuige uit ijskoude beek gered in Kluisbergen: “Er was geen tijd te verliezen”

In het Oost-Vlaamse Zulzeke bij Kluisbergen, is een dertiger vrijdagnacht uit een ijskoude beek gered. De man heeft zijn leven te danken aan het alerte optreden van Katrien Van Houtte (42). “Een heldin moet je me nu ook niet gaan noemen, hoor, maar ik heb een heel scherp gehoor en heb gereageerd zoals allicht iedereen dat zou doen”, getuigt ze.

Lees meer »
“Ze zou toch nooit meer wakker geworden zijn”: de laatste dagen van zangeres Samantha (‘Eviva España’)
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Ze zou toch nooit meer wakker geworden zijn”: de laatste dagen van zangeres Samantha (‘Eviva España’)

“Toen ik op spoed aankwam, vroegen ze me ergens apart plaats te nemen. M’n wereld stortte in.” Dave De Kock (43), zoon van Samantha, heeft het nog steeds zeer moeilijk met het totaal onverwachtse overlijden van de zangeres. “Het was vreselijk én mooi”, vertelt hij in ‘Dag Allemaal’ over de laatste uren van zijn geliefde moeder en haar intieme begrafenis.

Lees meer »
Lode Vanbelleghem is nieuw gezicht op tweede Bierfestival: “Toåfelbier is geen tafelbier”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Lode Vanbelleghem is nieuw gezicht op tweede Bierfestival: “Toåfelbier is geen tafelbier”

Op zaterdag 9 december organiseert het lokaal bestuur van Langemark-Poelkapelle voor de tweede keer het Langemark-Poelkapels bierfestival. In OC Den Tap in Langemark stellen tussen 17 uur en middernacht acht lokale handelaar en/of brouwers een 25-tal verschillende bieren voor. Lode Vanbelleghem uit Poelkapelle is voor de eerste keer van de partij met zijn Toåfelbier.
The post Lode Vanbelleghem is nieuw

Lees meer »
Buste van beruchte Schaarbeekse burgemeester Roger Nols omgedraaid
VRT NWS
VRT NWS

Buste van beruchte Schaarbeekse burgemeester Roger Nols omgedraaid

Schaarbeeks burgemeester Cecile Jodogne en schepen van Cultuur en Gelijke Kansen Sihame Haddioui hebben in het gemeentehuis van Schaarbeek de buste van de omstreden oud-burgemeester Roger Nols omgedraaid. De Schaarbeekse gemeenteraad keurde een voorstel daartoe een jaar geleden goed. Over het standbeeld van de burgemeester, berucht om zijn discriminatie tegenover Vlamingen en migranten, is jaren gedebatteerd.

Lees meer »
Britse koning Charles spreekt op COP28: “We brengen de wereld naar gevaarlijk, ongekend terrein”
VRT NWS
VRT NWS

Britse koning Charles spreekt op COP28: “We brengen de wereld naar gevaarlijk, ongekend terrein”

De Britse koning Charles heeft zijn grote bezorgdheid geuit over waar het met onze planeet naartoe gaat. Hij deed dat met een speech op een tweede dag vol toespraken op de klimaatconferentie. "We staan niet voldoende stil bij warmterecords die keer op keer worden gebroken", waarschuwde hij. Naast Charles spraken ook nog andere bekende namen, zoals VN-baas António Guterres en

Lees meer »
SVD Kortemark kan boost gebruiken
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

SVD Kortemark kan boost gebruiken

SVD Kortemark is er vorig weekend niet geslaagd om EVC Beselare een hak te zetten. Integendeel: doelman Kevin Ramboer (30) moest zich zes keer omdraaien om de bal uit zijn netten te halen. Zondag spelen de blauw-gelen opnieuw in eigen huis tegen de buren uit Gits.
The post SVD Kortemark kan boost gebruiken appeared first on KW.be.

Lees meer »
Julie en Dries kiezen voluit voor sportactiviteiten van dochter en zoon: “Sociaal leven op de tweede plaats”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Julie en Dries kiezen voluit voor sportactiviteiten van dochter en zoon: “Sociaal leven op de tweede plaats”

Ook op latere leeftijd blijft sport voor gewezen topvolleybalster Julie Vermander (38) en haar man Dries Wittebolle (48) een belangrijk deel van hun leven. Zelf staan ze nog regelmatig op of naast een volleybalveld, maar de laatste jaren gaat al hun aandacht naar de sportieve hobby’s van hun kinderen Manou (10) en Louis (8). “We halen er nu eenmaal heel

Lees meer »
Liep burenruzie compleet uit de hand? Verkoolde lichamen vermiste Canadese miljonair en partner gevonden op Caraïbisch eiland
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Liep burenruzie compleet uit de hand? Verkoolde lichamen vermiste Canadese miljonair en partner gevonden op Caraïbisch eiland

Op het Caraïbische eiland Dominica zijn de verkoolde lichamen gevonden van een vermiste Canadese tech-miljonair en zijn partner. De stoffelijke resten van Daniel Langlois (66) en zijn vrouw Dominique Marchand zaten in een uitgebrande wagen. De politie pakte volgens de Canadese openbare omroep ‘CBC’ vier mensen op, onder wie de buren van het koppel, met wie ze al jaren ruzie

Lees meer »
Stakingsdreiging van piloten Brussels Airlines nog niet van de baan
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Stakingsdreiging van piloten Brussels Airlines nog niet van de baan

De vakbonden bij Brussels Airlines voeren de druk op in aanloop naar overleg met de directie morgen/vrijdag over de werkdruk van de piloten. Ze herhalen de dreiging om vanaf 11 december te staken. De directie van de luchtvaartmaatschappij reageert dat ze nog altijd hoopt om “tot evenwichtige en langetermijnoplossingen” te komen.

Lees meer »
“Ik schreef mij in om een vrouw te vinden, niét om op tv te komen”: het aparte parcours van Sharon en Karen in spin-off ‘Blind getrouwd’
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Ik schreef mij in om een vrouw te vinden, niét om op tv te komen”: het aparte parcours van Sharon en Karen in spin-off ‘Blind getrouwd’

Nee, het was geen liefde op het eerste gezicht tussen Sharon (33) en Karen (27) uit ‘Blind getrouwd, het vijfde huwelijk’. En toch is hun match een schot in de roos. “We spreken zelfs over kinderen”, klinkt het. Dat belooft voor de primeur voor ‘Blind getrouwd’ – waar nog nooit eerder twee vrouwen elkaar het jawoord gaven. De dames vertellen

Lees meer »
“De Bruyne zal het verschil maken tussen een goed en een zéér goed EK”: Marc Degryse kijkt al voorbij de groepsfase
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“De Bruyne zal het verschil maken tussen een goed en een zéér goed EK”: Marc Degryse kijkt al voorbij de groepsfase

Neen, de Rode Duivels hebben niet te klagen met de EK-loting, zegt Marc Degryse. En dus kijkt onze huisanalist al verder, naar het vervolg van het schema, met een potentiële clash tegen Frankrijk. “Ik blijf denken dat De Bruyne het verschil zal maken tussen een goed EK en een zeer goed EK.” Wie ziet Degryse overigens als dé grote toernooifavorieten?

Lees meer »