Krantenkoppen

Mattijs (35) timmert aan weg terug na vier beroertes in 2021: “Naar de oorzaak is het gissen”

Op 3 november 2021 nam het leven van Mattijs De Leersnyder een drastische wending. De basketspeler van Bobcat Wielsbeke kreeg op een week tijd maar liefst vier beroertes. Mondjesmaat timmert de 35-jarige Waregemnaar aan zijn weg terug.

De ogenschijnlijk kerngezonde Mattijs De Leersnyder, nu 35 jaar, was in november 2021 voor zijn werk in Zweden. De zelfstandige ingenieur mechanica had zo’n 100 mensen onder hem werken bij het bedrijf Lysair. “De eerste symptomen waren dat ik plots niet meer kon spreken”, doet Mattijs zijn verhaal. “Lopen ging daarna ook moeilijk. Vanaf dan ging het snel. Gelukkig was er een collega in de buurt die alles zag gebeuren. Zonder hem zat ik hier niet meer. Ik werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar ik geopereerd werd. Nadat ik in de ambulance werd gebracht, herinner ik mij niets meer. Daarna kreeg ik nog eens drie beroertes. Naar de oorzaak is het tot op heden gissen. Ik rookte niet, leefde gezond en speelde basket bij BBC Zulte. Na de operatie is mijn vrouw Valerie overgevlogen en is al die tijd bij mij gebleven. We hebben twee kindjes, Arie (4) en Camille (7). Zij wisten niet wat er aan de hand was. Gelukkig konden we toen rekenen op mijn ouders en schoonouders, die met de beste zorgen onze kindjes hebben opgevangen”, blikt Mattijs terug.

Spraaktechnologie

“Na een maand werd ik met het vliegtuig overgevlogen naar Wevelgem, om vervolgens nog een week in een Kortrijks ziekenhuis te verblijven. Er zijn toen twee stents ingeplant in mijn hoofd. Eenmaal het beter ging, begon het herstel bij de logopedist, de kinesist en de ergotherapeut. Naar de logo moet ik nog een jaar gaan. Naar de ergo ga ik om te rekenen en van de kine ben ik vanaf. Ik was en ben nog altijd heel moe. Ik slaap dan ook veel. Maar het gaat ondertussen beter en beter. Spreken gaat al beter, maar lukt nog niet altijd. Lezen en schrijven zal een blijvend probleem zijn. De spraaktechnologie op mijn gsm helpt me wel goed vooruit.”

Werkonbekwaam

“Uiteraard had ik het moeilijk als zelfstandige met de situatie waarin ik terecht ben gekomen, maar ik moet verder”, zucht Mattijs, die niet meer kan werken. “Ik leer drie keer per week lezen, spreken, en werk in mijn moestuintje. Momenteel ben ik ook de elektriciteit in mijn garage aan het plaatsen. Ik zit dus niet stil, maar een job volhouden behoort voorlopig niet tot de mogelijkheden.”

Basketcoach

“Ondertussen pikte ik de draad bij basketclub Bobcat Wielsbeke terug op. Louis Van Herpe en David El Sayeh overtuigden me om hun nieuw opgestarte ploeg te coachen. Zij hebben mij gemotiveerd om door te gaan. Trainen doen we maar één keer per week. We hebben bijna allemaal kinderen. Die trainingen bestaan hoofdzakelijk uit matchen spelen en shotten. We zijn een ploeg met heel wat spelers van Wielsbeke, BBC Zulte en enkele jongens die gestopt zijn maar opnieuw de microbe te pakken hebben. Soms mis ik al eens een training omdat ik te moe ben. Onze thuiswedstrijden zijn in de voormiddag, een prima zaak omdat de vermoeidheid dan nog niet of minder aanwezig is. Ook het coachen gaat niet altijd makkelijk, maar dan neemt Louis gelukkig over. Op het veld sta ik maximaal tien minuten. Dat komt omdat ik nog niet voldoende kracht in mijn hand heb”, vertelt Mattijs.

“Momenteel staan we nog altijd foutloos aan de leiding in vierde provinciale C. We hopen natuurlijk om kampioen te spelen (glundert). En we hebben nog een leuke wedstrijd om naar uit te kijken. We plaatsten ons voor de 1/16de finale van de West-Vlaamse beker, waar we tegen Bobcat Wielsbeke A uitkomen. Een heel leuke wedstrijd tussen twee ploegen van dezelfde club die we in de goede oude Sporthal De Vlaschaard gaan afwerken, onze oude thuishaven. Daar kijk ik naar uit.”

Sponsordag

“Ons ploegje kwam er mede door Steven Lefebvre, die zijn goedkeuring gaf. Daar zijn we hem heel dankbaar voor. Onder impuls van Tim, David en Louis kwam de ploeg tot stand. We zorgen zelf voor de sponsors, onze truitjes, het inschrijvingsgeld bij de bond en het betalen van de scheidsrechters. Op 25 februari vindt onze sponsordag plaats, dat is de dag van de wedstrijd tegen Zwevezele. Ik ben heel blij dat ik terug betrokken ben bij dit mooie verhaal. Daar ben ik mijn vrienden heel dankbaar voor”, besluit Mattijs De Leersnyder.

The post Mattijs (35) timmert aan weg terug na vier beroertes in 2021: “Naar de oorzaak is het gissen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

SportSolid vernieuwt aanbod van kindersportkampen
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

SportSolid vernieuwt aanbod van kindersportkampen

Elke zomer kunnen kinderen tussen 8 en 15 jaar bij SportSolid terecht voor fietskampen in en rond sportpark Drogenbrood. Een zestigtal kinderen amuseren zich dan drie dagen lang op de fiets onder begeleiding van medewerkers van Sportsolid. “Omdat we hoorden dat veel ouders hun kinderen graag een week willen laten sporten, vernieuwen we ons aanbod.
The post SportSolid vernieuwt aanbod

Lees meer »
100 jaar geleden overleed schrijfster Virginie Loveling: “Ze
is aan een revival bezig en terecht” 
VRT NWS
VRT NWS

100 jaar geleden overleed schrijfster Virginie Loveling: “Ze is aan een revival bezig en terecht” 

Viriginie Loveling werd beroemd met haar oorlogsdagboeken uit ’14-’18 en schreef ook sterke psychologische romans met een vleugje gothic. Ze overleed op 1 december 1923. Dat eeuwfeest wordt met verschillende evenementen gevierd in Gent en haar boeken worden gelukkig heruitgegeven. Annelies Verbeke en Leen Huet, twee auteurs van vandaag, vertellen waarom ze fan zijn van Loveling.

Lees meer »
Aantal dreigingsmeldingen vervijfvoudigd na Hamas-aanval van 7 oktober: Vlaamse burgemeesters grijpen in
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Aantal dreigingsmeldingen vervijfvoudigd na Hamas-aanval van 7 oktober: Vlaamse burgemeesters grijpen in

Het nieuwste rapport van het OCAD werpt een zeer nauwkeurige blik op de stijgende binnenlandse spanning. In de vijf weken na de aanval van 7 oktober door Hamas op Israëlische doelwitten waren er in België 69 terreurdreigementen. Daarvan hebben er liefst 39 een rechtstreekse link met het Israëlisch-Palestijns conflict. Burgemeesters moeten een toenemend aantal verdachte individuen in het oog zien

Lees meer »

Hoe relatief is EinsteinGPT?

16:48 Een softwarebedrijf dat zich met luide trom in de AI-strijd werpt: veeg teken of potentiële goudklomp? Woensdag moet blijken in hoeverre Salesforce zijn grote AI-belofte – en dito beurswaardering – wa…

Lees meer »
‘Je kunt iedereen deradicaliseren’
De Standaard
De Standaard

‘Je kunt iedereen deradicaliseren’

Omar* was 14 toen hij radicaliseerde en zich aansloot bij IS. Drie jaar later werd hij tegengehouden op de luchthaven, net voor hij naar Syrië zou vertrekken. Vandaag maakt hij er zijn missie van om andere jongeren te behoeden voor de lokroep van extremisme. ‘Mensen lijken nog altijd niet te geloven dat iemand die ooit bekeerd was tot IS, vandaag

Lees meer »
Nauwelijks boetes voor roken met kinderen in de auto
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Nauwelijks boetes voor roken met kinderen in de auto

CD&V vraagt dat het rookverbod in de auto, in het bijzijn van kinderen, veel strenger wordt gecontroleerd. Het aantal controles daarop is erg beperkt, “terwijl de gevaren voor kinderen bij roken in de auto toch enorm groot zijn”, onderstreept CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

Lees meer »
Kan een oliebons het klimaat redden?
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Kan een oliebons het klimaat redden?

Kun je een van grootste olieproducenten ter wereld zijn én vooroplopen in klimaatbeleid? De sultan die voorzitter is van de 28ste VN-klimaatconferentie in Dubai, balanceert op een slappe koord. Experts geven hem het voordeel van de twijfel.

Lees meer »
Astrid Coppens is 40 en viert tien jaar samen met Bram: “Geen botox voor mij, ik wil er niet uitzien als een konijn”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Astrid Coppens is 40 en viert tien jaar samen met Bram: “Geen botox voor mij, ik wil er niet uitzien als een konijn”

Astrid Coppens (40) heeft twee jubileums te vieren: niet alleen is het tien jaar geleden dat ze haar eigen kledingcollectie oprichtte, ze is ook tien jaar samen met haar man Bram. “Maar van liefde op het eerste gezicht was geen sprake”, vertelt ze in ‘Story’, waar ze ook verklapt dat er spannende toekomstplannen zijn op het kleine scherm. “De voorbije

Lees meer »
“Mijn zoontje was zo jong… De Russen zijn barbaren”: onze man keert terug naar Cherson, één jaar na de bevrijding
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

“Mijn zoontje was zo jong… De Russen zijn barbaren”: onze man keert terug naar Cherson, één jaar na de bevrijding

Ja, ze zijn nu al een jaar bevrijd. Maar het leven in Cherson is nog altijd een hel. Dagelijkse Russische bombardementen eisen nog altijd mensenlevens, terwijl de verwoestende overstromingen eerder dit jaar al alle resterende optimisme genadeloos had weggespoeld. Reporter Arnaud De Decker doorkruiste de stad het afgelopen jaar, en schetst een treurig beeld.

Lees meer »
Israël vraagt België om Palestijnse organisatie te verbieden, N-VA eist onderzoek
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Israël vraagt België om Palestijnse organisatie te verbieden, N-VA eist onderzoek

De Israëlische minister Amicha Chikli, bevoegd voor de strijd tegen Antisemitisme, heeft volgens N-VA-parlementslid Michael Freilich twee scherpe brieven geschreven naar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarin vraagt hij om de Palestijnse organisatie Samidoun te verbieden en om de activiteiten in te perken van hun coördinator voor Europa, Mohammed Khatib, een Palestijnse vluchteling die in Brussel verblijft.

Lees meer »