Krantenkoppen

Nieuw busnetwerk De Lijn vermindert aantal haltes in Kortrijk

De Lijn zet vanaf 6 januari 2024 de tweede stap in de uitrol van haar nieuw vervoersplan. In totaal verdwijnen 1 op 6 haltes in gans Vlaanderen. Kortrijk is een van de eerste vervoersregio’s waar het plan volledig in voege zal zijn. Zo verdwijnt de verbinding tussen Marionetten en Rollegem, de verbindingen tussen Heule, Gullegem en Kortrijk worden samengebracht en in de achterliggende wijken wordt er geknipt in het aantal haltes.

In plaats van zich te richten op een enorm aanbod aan bussen, zal het openbaar vervoer in Vlaanderen vanaf januari ‘vraaggestuurd’ zijn. “Dit betekent dat het nieuwe netwerk op verschillende locaties de routes optimaliseert: de bussen volgen niet langer een omweg door wijken waar slechts een beperkt aantal reizigers instappen, maar blijven op de hoofdwegen, waardoor ze sneller en effectiever meer reizigers kunnen bedienen,” zei Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, op een persconferentie.

Nieuwe nummering

Vervoerregio Kortrijk is een van de eerste regio’s waar het plan volledig in werking treedt. De Lijn maakt zich sterk dat het nieuwe plan het busnetwerk in Kortrijk en deelgemeenten alleen maar zal versterken. “De bussen tussen de buurgemeenten en Kortrijk zullen bijvoorbeeld frequenter en later rijden. Zo rijden de bussen richting Heule centrum, Bissegem plaats, Kortrijk Evolis en Kuurne voortaan om het kwartier in plaats van om het half uur. En ook de bussen richting Moorsele, Harelbeke station en Zwevegem / Avelgem rijden vanaf 6 januari met een vaste cadans om het half uur. Er komt ook een nieuw avondaanbod op de assen van Kortrijk richting de buurgemeenten, op weekdagen en zondag met bediening tot 23 uur en op vrijdag en zaterdag tot middernacht”, klinkt het. Alle lijnen worden overigens opnieuw genummerd. Een stadslijn met een hoge frequentie zal een enkel cijfer als lijnnummer krijgen. Streeklijnen, waarop je de hele dag kunt rekenen, krijgen twee cijfers.

Minder haltes

Dat plan oogt mooi op papier, maar in de realiteit wordt er wel fors geknipt in het aantal haltes. Van de bijna 20.000 bushaltes die De Lijn nu in heel Vlaanderen bedient, blijven er na 6 januari nog 16.392 over. Dat is een daling met 17 procent. Bij een op de vier overblijvende stopplaatsen stoppen alleen nog flexbussen. Ook in Kortrijk worden er dus haltes geschrapt en vervangen door flexbussen. “Op specifieke momenten en locaties waar het inzetten van een reguliere bus niet efficiënt is, komt er flexvervoer vanaf 6 januari. Vanaf 6 december kan de reiziger zijn flexrit (voor een rit vanaf 6 januari) reserveren via de Hoppincentrale, zowel via de app, de website of telefonisch. Reserveren is mogelijk vanaf 30 dagen tot 30 minuten voor vertrek via de app of telefonisch. Vanaf Hoog Kortrijk en Kooigem kan je met de flexbus reizen naar Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn.”

Overstapplaatsen

96% van de Kortrijkzanen zou wel nog steeds een bushalte hebben op 750 meter wandelen van zijn of haar deur. Omdat dat nog steeds een vrij grote afstand is, wordt vanaf 6 januari ook het Hoppin-plan uitgerold. De zogenaamde Hoppin-punten, overstapplaatsen met herkenbare zuilen en daarrond allerhande (deel)vervoersmiddelen, moeten passagiers helpen hun eindbestemming makkelijk te bereiken door over te stappen op andere vervoersmiddelen, zoals een deelfiets. (JF)

The post Nieuw busnetwerk De Lijn vermindert aantal haltes in Kortrijk is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Zijn er dan geen Belgen die interessanter zijn?”: huisanalist Jan Bakelants wikt en weegt onze teams en renners voor 2024
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Zijn er dan geen Belgen die interessanter zijn?”: huisanalist Jan Bakelants wikt en weegt onze teams en renners voor 2024

Met 126 zijn ze (alvast) in 2024. 60 WorldTour- en 66 ProTeams-renners. Gebaseerd op het ProCyclingStats-archief is dat het grootste Belgische profpeloton op het allerhoogste niveau in 22 jaar. Wie rijdt waar precies? En welke ploegen van eigen kweek (twee minder dan in 2002) komen versterkt/verzwakt uit de transferperiode? Huisanalist Jan Bakelants wikt en weegt.

Lees meer »
Lydia verloor haar zoon (26) aan gevolgen van ‘research chemicals’: “Mijn enige troost is dat hij niets heeft gevoeld van de aanrijding”
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Lydia verloor haar zoon (26) aan gevolgen van ‘research chemicals’: “Mijn enige troost is dat hij niets heeft gevoeld van de aanrijding”

Een tragisch ongeval kostte twee jaar geleden het leven aan de 26-jarige Mathias. Zijn moeder Lydia Bottenburg schreef er het boek Aan Het Einde Van De Regenboog over. Ze hoopt er de bewustwording over ‘research chemicals’ mee te vergroten. Mathias stierf aan de gevolgen ervan. “Hij was niet perfect, maar Mathias is ook een slachtoffer.”

Lees meer »
Belgisch Centrum Blindegeleidehonden dringend op zoek naar pleeggezinnen
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Belgisch Centrum Blindegeleidehonden dringend op zoek naar pleeggezinnen

Het Belgische Centrum voor Geleidehonden is op zoek naar pleeggezinnen om pups op te voeden, want daar is een groot tekort aan. Het centrum organiseert deze week de jaarlijkse dopjesweek, waarmee het haar werking in de kijker wil zetten. Het hele jaar door worden er dopjes van flesjes en potjes ingezameld. Die dopjes worden door vrijwilligers van het centrum daarna

Lees meer »
Vlaams minister Demir en Vlaams agentschap reageren verontwaardigd op gesjoemel met EPC-labels in ‘Factcheckers’
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Vlaams minister Demir en Vlaams agentschap reageren verontwaardigd op gesjoemel met EPC-labels in ‘Factcheckers’

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) is verbijsterd na het zien van de beelden in het VRT-programma ‘Factcheckers’ waarbij vier energieprestatiecertificaten met drie verschillende labels (B, C en D) werden opgemaakt van dezelfde woning. Energiedeskundigen sjoemelen om een woning een gunstiger EPC te geven. Ze riskeren een boete en zelfs een schorsing. Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Lees meer »
Walter Grootaers geeft update over gezondheid en De Kreuners: “Ik hoop in 2024 of 2025 onze concerten te hervatten”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Walter Grootaers geeft update over gezondheid en De Kreuners: “Ik hoop in 2024 of 2025 onze concerten te hervatten”

Walter Grootaers (68) deelt op ‘Radio 2′ mee dat het intussen beter met hem gaat. In september heeft de zanger bekendgemaakt dat hij leverkanker heeft. Daardoor drukte ‘De Kreuners’ de pauzeknop in en laste ze hun geplande concert af. Gelukkig meldt hij dus nu dat het de goede kant op gaat: “De operatie is succesvol verlopen, en momenteel onderga ik

Lees meer »
COLUMN. De januskop van Vlaams Belang heeft maar één doel: regeren
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

COLUMN. De januskop van Vlaams Belang heeft maar één doel: regeren

“Het enige wat ze bij Vlaams Belang nog moeten doen, is fouten vermijden, de rest komt vanzelf”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent) na de overwinning van de extreemrechtse PVV in Nederland. “Hun succes is het falen van de centrumpartijen om te antwoorden op de almaar toenemende zorgen van het volk. Maar vergis u niet: de ‘verzachting’ van Vlaams Belang is

Lees meer »
Stoppen met alcohol heeft blijvende impact op Evi Hanssen: “Na wijntje werd ik vaak ‘s nachts wakker met paniekaanval”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Stoppen met alcohol heeft blijvende impact op Evi Hanssen: “Na wijntje werd ik vaak ‘s nachts wakker met paniekaanval”

Evi Hanssen (45) noemde zichzelf een sociaal aanvaardbare drinker. Tot ze de (tap)kraan dichtdraaide en besefte dat de impact van haar alcoholgebruik immens was. Hoe haar leven er beter op is geworden, vertelt ze met veel humor in haar voorstelling ‘Sinds ik niet meer drink’ en nu ook in ‘Dag Allemaal’, waar ze maar liefst tien impactvolle veranderingen in haar

Lees meer »
Niet zo onschuldig als het lijkt: radicaal-rechtse internetgebruikers maken met hulp van AI haatdragende memes
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Niet zo onschuldig als het lijkt: radicaal-rechtse internetgebruikers maken met hulp van AI haatdragende memes

Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met deze foto’s. Wie goed kijkt, herkent antisemitische, racistische en nazisymbolen in deze beelden. Steeds vaker schakelen radicaal-rechtse internetgebruikers artificiële intelligentie in om subtiele haatdragende memes te creëren. Op deze manier slagen dergelijke internetgebruikers erin om de richtlijnen van reguliere sociale media te omzeilen en de beelden te verspreiden.

Lees meer »
Nederlandse vertaling van boek over Brits koningshuis onthult per ongeluk wél wie de ‘Royal racist’ is
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Nederlandse vertaling van boek over Brits koningshuis onthult per ongeluk wél wie de ‘Royal racist’ is

Nog geen dag lag de Nederlandstalige versie van Endgame, het langverwachte boek van de Britse biograaf Omid Scobie over het Britse koningshuis, in de winkelrekken of het is er alweer weggehaald. De aanleiding daarvoor is dat de identiteit van de ‘Royal racist’ in het Nederlandstalige boek wél genoemd wordt, terwijl daar in het Engelstalige boek over gezwegen wordt.

Lees meer »
CD&V komt met 3 voorstellen om gesjoemel met EPC tegen te gaan: “Kan niet dat dezelfde woning D- of B-label krijgt, afhankelijk van deskundige”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

CD&V komt met 3 voorstellen om gesjoemel met EPC tegen te gaan: “Kan niet dat dezelfde woning D- of B-label krijgt, afhankelijk van deskundige”

Nu nogmaals is aangetoond dat het energieprestatiecertificaat (EPC) onvoldoende betrouwbaar is en het huidige systeem allerminst fraudebestendig, komt CD&V-volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne met drie opmerkelijke voorstellen. Die moeten koper en huurder beter beschermen tegen misbruik. Het opmerkelijkste: “Laat sjoemelende EPC-deskundigen opdraaien voor het geld dat huurders of kopers mislopen door een foutief attest.”

Lees meer »
VVD stapt niet in Nederlandse regering maar wil “kabinet van winnaars” eventueel gedogen, Wilders reageert teleurgesteld
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

VVD stapt niet in Nederlandse regering maar wil “kabinet van winnaars” eventueel gedogen, Wilders reageert teleurgesteld

De Nederlandse liberalen van de VVD stappen niet in de volgende regering. “Daarvoor is het verlies van tien zetels te groot”, zei partijleider Dilan Yesilgöz vanochtend. De partij wil een “kabinet van winnaars”, bestaande uit de extreemrechtse PVV van Geert Wilders en nieuwkomer NSC van Pieter Omtzigt eventueel wel gedogen. Wilders noemt het nieuws in een eerste reactie “erg teleurstellend”.

Lees meer »
“Mijn zoontje was zo jong… De Russen zijn barbaren”: onze man keert terug naar Cherson, één jaar na de bevrijding
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

“Mijn zoontje was zo jong… De Russen zijn barbaren”: onze man keert terug naar Cherson, één jaar na de bevrijding

Ja, ze zijn nu al een jaar bevrijd. Maar het leven in Cherson is nog altijd een hel. Dagelijkse Russische bombardementen eisen nog altijd mensenlevens, terwijl de verwoestende overstromingen eerder dit jaar al alle resterende optimisme genadeloos had weggespoeld. Reporter Arnaud De Decker doorkruiste de stad het afgelopen jaar, en schetst een treurig beeld.

Lees meer »