Krantenkoppen

Nieuwe politieke partij ‘de O-mens’ opgericht

In Oostende werd ‘de O-mens’ opgericht als nieuwe politieke (groene) partij. “We nemen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Idealiter in een samenwerking, maar als het moet alleen”, zegt voorzitter Angelo Flederick.

Gemeenteraadslid Yves Miroir gaf deze zomer de voorzet met de werkgroep ‘de O-mens’, een afkorting van thema’s waarvoor de nieuwe partij zich wil inzetten: dierenwelzijn, erfgoed, Oosteroever-Opex, milieu, energie, natuur en solidariteit. Bij zijn partij lachten ze groen en hij werd er prompt uit de gemeenteraadsfractie gezet. Nadien kregen de plannen concreter vorm. “Leden en ex-leden van Groen hebben samen met ons een nieuwe politieke partij opgericht”, zegt voorzitter Angelo Flederick. “We konden het niet aanzien dat er geen groene partij meer zou zijn en sindsdien hebben zich al een tiental mensen gemeld die met ons meedenken.” En er is al stevig gewerkt want er zijn 507 programmapunten rond de grote thema’s en enkele opvallende keuzes. “We focussen ook op singles want 46 procent van de Oostendenaars is single”, zegt Angelo. “We willen verandering maar ook samenwerking en dialoog.” Flederick waarschuwt: “Mensen kwamen naar ons toe, maar we merken toch bij anderen een afkeer van de politiek. Er zijn veel twijfelaars.”

Verkiezingen

De partij zal enkel deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Over de manier waarop dat moet gebeuren wil men begin 2024 zekerheid geven. “We zijn momenteel in gesprek met twee partijen en werken daar achter de schermen. Dat ze er nog niet mee uitpakten is dus een goede zaak. In een ideaal scenario kunnen we samenwerken en met anderen op een kartellijst onze prioriteiten uitwerken. We kunnen ook nog afzonderlijk opkomen.” Yves Miroir is realistisch: “Wij zijn een soort GroenLinks maar ik weet ook dat de komende gemeenteraadsverkiezingen sterk gepolariseerd zullen zijn. Het gaat tussen Tommelein en Crombez en als we apart opkomen dan dreigen we stemmen te verspillen.” Yves Miroir, weldra 42 jaar in de gemeenteraad, kent immers ook de Oostendse geschiedenis: enkel in 1994 slaagden scheur- en lokale lijsten (OBL-WOW-Demo) er in om 4 zetels te behalen.

The post Nieuwe politieke partij ‘de O-mens’ opgericht is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De race naar lithium, het witte goud

23:14 Er valt niet naast te kijken: overal ter wereld is het zoeken en marchanderen om lithiumvoorraden veilig te stellen. Het metaal is cruciaal voor de energietransitie. Maar is er wel genoeg van? ‘Er is …

Lees meer »
Cacaoprijs op hoogste niveau in 46 jaar
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Cacaoprijs op hoogste niveau in 46 jaar

De prijs van cacao, waarvan chocolade wordt gemaakt, blijft stijgen. Dinsdag bereikte de prijs op de termijnmarkt in New York 4.147 dollar per ton, het hoogste niveau sinds 1977, schrijft persagentschap Bloomberg.

Lees meer »
Team Rallygoaze wint derde algemene quiz AutoJunior Motorsport
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Team Rallygoaze wint derde algemene quiz AutoJunior Motorsport

Feestzaal Te Velde langs de Rijselsweg in Ieper vormde weer het decor voor de derde algemene kennisquiz van AutoJunior Motorsport. Dit is het rallyteam van piloot Louis Van de Vyvere en copiloot Thomas Claus.
The post Team Rallygoaze wint derde algemene quiz AutoJunior Motorsport appeared first on KW.be.

Lees meer »
Zijn zoon is ongeneeslijk ziek, en toch is ‘J’aime La Vie’ van Mathias Sercu ode aan het leven: “Het is géén film over kanker, maar over verbinding”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Zijn zoon is ongeneeslijk ziek, en toch is ‘J’aime La Vie’ van Mathias Sercu ode aan het leven: “Het is géén film over kanker, maar over verbinding”

Donderdagavond ging in Gent ‘J’aime La Vie’ in première, het regiedebuut van Mathias Sercu. De film gaat over een jonge moeder die kampt met kanker en dat slechte nieuws aangrijpt om familiale brokken te lijmen. Het aangrijpende verhaal krijgt een extra dimensie door de persoonlijke situatie van de regisseur: zowel broer Sam (56) als zoon Tore (25) vechten tegen kanker.

Lees meer »
Voor elke klas een boom op de speelplaats
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Voor elke klas een boom op de speelplaats

“De leerlingen van onze scholengemeenschap maakten van ons pastoraal jaarthema ‘Wondere Ruimte’ een eigentijds thema ‘Geef ons een plaats in de ruimte’”, zegt directeur van de Lendeledense Prizma Middenschool Rik Duchi. “Ze realiseerden dat door een affiche te ontwerpen én voor elke klas een boom in een pot te planten op de speelplaats.”
The post Voor elke klas een boom

Lees meer »
Doelman Jitse De Witte is aan sterk seizoen bezig bij KWS Oudenburg (2A): “Een topzesplaats zou mooi zijn”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Doelman Jitse De Witte is aan sterk seizoen bezig bij KWS Oudenburg (2A): “Een topzesplaats zou mooi zijn”

KWS Oudenburg doet het als promovendus helemaal niet slecht in tweede provinciale A. Met nog enkele wedstrijden van de heenronde voor de boeg heeft het team van coach Stefan Schwarz zich comfortabel in de middenmoot genesteld. Zaterdag staat een verraderlijke verplaatsing naar KWS Houthulst A op het programma van de blauw-witten.
The post Doelman Jitse De Witte is aan sterk

Lees meer »
Emma Meesseman is West-Vlaams Ambassadeur 2023: “Wereldtopper met een hart voor West-Vlaanderen”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Emma Meesseman is West-Vlaams Ambassadeur 2023: “Wereldtopper met een hart voor West-Vlaanderen”

Emma Meesseman (30) is de nieuwe West-Vlaams Ambassadeur. Voor de derde keer in de geschiedenis schopt een vrouw het tot Ambassadeur van onze provincie. Emma treedt zo in de voetsporen van Maaike Cafmeyer, Dominique Persoone, Wim Lybaert, Niels Destadsbader en het duo Wim Opbrouck en Saghine Lampaert. “Emma staat met beide voeten in onze West-Vlaamse klei.”
The post Emma Meesseman

Lees meer »