Krantenkoppen

Oesterput maakt zich op voor druk najaar als oesters op hun best zijn: “Feestdagen zijn het hoogtepunt”

De Oesterput kweekt al bijna 30 jaar oesters in de Spuikom en ze zijn daarmee nog altijd de enige in België. De familie Puystjens bereidt zich voor op opnieuw een druk najaar, want dan zijn de oesters op hun best. “Het absolute hoogtepunt is de feestdagen”, vertelt Kim Puystjens (35).

Er zijn in Europa heel wat oesterkwekers in Nederland, Frankrijk en Ierland, maar De Oesterput is nog altijd de enige kweker in België. De oesters komen rechtstreeks uit de Spuikom. In de populaire serie ‘Onder Vuur’, kan je het personage Henri regelmatig aan het werk zien in het water. Ook Kim en haar papa Jacky zijn dagelijks, in weer en wind, bezig met hun oesters. Hoewel ze het hele jaar verkrijgbaar zijn is de echte topperiode voor deze delicatesse nu in het najaar.

“Dat is hetzelfde als bij aardbeien. Als ik naar de supermarkt ga kan ik er ook kopen, maar zijn dat de lekkerste? Dat is ook zo met de oesters. Ze zijn ideaal en echt smaakvol tijdens de winter als er al wat koude dagen geweest zijn. De smaak blijft het hele jaar door dezelfde, want die wordt bepaald door het water waar de oesters in zitten, maar in de winter zijn ze groter en heb je een goed gevuld vleesje”, licht Kim toe.

Platte en holle oesters

In de Oesterput worden 30 procent platte en 70 procent holle oesters gekweekt. “Veel mensen kennen de platte oesters niet. Het duurt ook langer om ze te kweken. Je mag rekenen op 5 tot 6 jaar. Ze zijn daarom ook een stuk duurder. In smaak zijn ze minder zoutig en vaster van vlees. Ze kosten 2,3 tot 2,5 euro. We zien dat veel oudere mensen deze lusten omdat ze de oorspronkelijke inheemse soort is die ze nog kennen van vroeger.”

Kim en haar papa geven de liefde voor hun vak door via oesterbelevingen. Daarbij doen ze met veel enthousiasme het hele proces uit de doeken. Er valt dan ook veel te vertellen. “De oesters worden geboren in een labo. De eerste weken zijn de oesters zo groot als bruine suiker. Na ongeveer drie maanden wordt het een mooie korrel zo groot als quinoa. Op dat moment brengen we hen naar buiten naar de omgeving waar ze de rest van hun leven zullen doorbrengen, in de Spuikom. Ze groeien het eerste jaar verder in de ‘nursery’, waar ze nog beschermd zitten in een cilinder. Ze worden daar goed opgevolgd en bepamperd.”

Wasdraad

“Weinig mensen staan er bij stil dat oesters ook levende wezens zijn die dagelijks eten maar er komen ook uitwerpselen in het water. We moeten ze regelmatig spoelen. Ze mogen ook niet te dicht op elkaar zitten, zodat ze kunnen groeien. We moeten ze daarom af en toe sorteren afhankelijk van hoe snel ze groeien, want net als kinderen groeien ze niet allemaal even snel. De grote worden, tussen 8 en 14 maanden of 8 millimeter, uitgezet in kooien. Die hangen aan een stevige wasdraad omdat het meeste voedsel aan het wateroppervlakte zit”, licht Kim toe.

Het duurt in totaal drie jaar voor de oesters klaar zijn voor consumptie. Voor de platte oesters is dat zelfs vijf tot zes jaar. “Als bezoekers hier eenmaal op bezoek geweest zijn en het hele proces van geboorte tot verkoop gevolgd hebben dan beseffen ze wel waarom een holle oester 1,2 euro kost”, vertelt Kim.

“Op oudejaar is het een wonder als we middernacht halen”

Ondertussen zijn papa Jacky, mama Iris en Kim ook volop bezig met de toekomst. “We kijken volop naar wat we willen vernieuwen in de komende 5 tot 10 jaar en wat we kunnen automatiseren. We willen een voortrekker zijn in Europa. We experimenteren ook met mosselkweek. Er zijn heel wat mogelijkheden in de Spuikom. We hebben een liefde voor schaal- en schelpdieren en we vinden het leuk om iets te doen groeien. We zijn daar fier op.”

Living lab

Volgend jaar bestaat de kwekerij 30 jaar en dat zal gevierd worden. “Tegen dan zal de uitbreiding van onze kwekerij volledig klaar zijn. We zullen hier een living lab onderbrengen met dieren die voorkomen in de zee en de Spuikom. Op die manier kunnen bezoekers visueel zien wat hier allemaal leeft. Dat blijft veel meer hangen.” Naast de kwekerij zelf en de begeleide bezoeken heeft de familie op de Oesterput nog heel wat activiteiten uitgebouwd. “We hebben ook een winkel met schaal- en schelpdieren en een seafoodbar. Er komen heel het jaar door ook zeeklassen op bezoek en we hebben nog een B&B en een wellness. Door toerisme te betrekken heeft mijn papa ervoor gezorgd dat we het hele jaar door een stabiele bron van inkomsten hebben, want het is elk jaar afwachten hoe groot het aanbod van de oesters zal zijn. Er is immers altijd een sterftepercentage van 20 tot 30 procent. Onze productie zit wel in stijgende lijn en rond de kerstperiode verkopen we 3 tot 4 ton van onze eigen oesters”, vertelt Kim nog.

De familie zit nu in de laatste rechte lijn tot aan de feestdagen. “Het is altijd een beetje afwachten hoeveel bestellingen er binnenkomen, maar sinds corona zit dat enkel in stijgende lijn. Op de feestdagen zelf zijn wij meestal helemaal op. Op oudejaarsavond is het een wonder als we middernacht halen”, lacht Kim nog.

The post Oesterput maakt zich op voor druk najaar als oesters op hun best zijn: “Feestdagen zijn het hoogtepunt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE ISRAËL. Tijdelijk staakt-het-vuren van start gegaan – “Na bestand nog minstens twee maanden strijd in Gaza”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

LIVE ISRAËL. Tijdelijk staakt-het-vuren van start gegaan – “Na bestand nog minstens twee maanden strijd in Gaza”

Het tijdelijke staakt-het-vuren in de Gazastrook gaat deze morgen om 7 uur van start (6 uur in België). De eerste gijzelaars zouden rond 16 uur lokale tijd worden vrijgelaten. Het Israëlische leger meldde nog wel een commandant van Hamas te hebben gedood vlak voor het begin van de vierdaagse wapenstilstand. Na het bestand zal het Israëlische leger nog zeker twee

Lees meer »

Wall Street in de wachtkamer

22:13 De graadmeters op Wall Street bleven dicht bij huis. Birkenstock piepte even boven de introductieprijs en ook Foot Locker stapte met het juiste been uit bed. Big tech kon niet profiteren van een rente…

Lees meer »
Astrid Coppens is 40 en viert tien jaar samen met Bram: “Geen botox voor mij, ik wil er niet uitzien als een konijn”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Astrid Coppens is 40 en viert tien jaar samen met Bram: “Geen botox voor mij, ik wil er niet uitzien als een konijn”

Astrid Coppens (40) heeft twee jubileums te vieren: niet alleen is het tien jaar geleden dat ze haar eigen kledingcollectie oprichtte, ze is ook tien jaar samen met haar man Bram. “Maar van liefde op het eerste gezicht was geen sprake”, vertelt ze in ‘Story’, waar ze ook verklapt dat er spannende toekomstplannen zijn op het kleine scherm. “De voorbije

Lees meer »
Sushirestaurant Wu-Shi opvallende nieuwkomer in Gault&Millau-gids: “Dit komt als een absolute verrassing”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Sushirestaurant Wu-Shi opvallende nieuwkomer in Gault&Millau-gids: “Dit komt als een absolute verrassing”

Met een flinke 12 op 20 heeft sushirestaurant Wu-Shi uit Bredene een opgemerkte entree gemaakt in de nieuwe Gault&Millau-gids. Frank Wu en vriendin Lynn Bedert zijn begrijpelijk in de wolken met de erkenning. “We streven naar originaliteit en kwaliteit maar voorop blijft toch de toegankelijkheid van ons restaurant staan”, geeft Frank aan.
The post Sushirestaurant Wu-Shi opvallende nieuwkomer in Gault&Millau-gids:

Lees meer »
Wim Soutaer trapt derde editie Winterpret op gang
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Wim Soutaer trapt derde editie Winterpret op gang

Vrijdagavond gaat op het stationsplein de derde editie van Winterpret van start. Dat wordt opnieuw een totaalconcept met 550 m² overdekte schaatspret, live-optredens en leuke animatie voor jong en oud. Wim Soutaer en Charles Van Domburg bijten op de openingsparty de spits af, DJ Olivier Lemaire zorgt daarna voor ambiance tot in de vroege uurtjes.
The post Wim Soutaer trapt

Lees meer »
De Sint neemt ieder jaar niet alleen snoep mee, maar ook een politieke rel. Wordt het sinterklaasfeest ooit weer gezellig?
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

De Sint neemt ieder jaar niet alleen snoep mee, maar ook een politieke rel. Wordt het sinterklaasfeest ooit weer gezellig?

Queen Nikkolah was genoeg om het debat over Sinterklaas weer in lichterlaaie te zetten. Waarom lopen de gemoederen over een kinderfeest zo hoog op en hoe kunnen we het weer plezant maken? Hugo Matthysen, de ‘godfather’ van de legendarische VRT-reeks ‘Dag Sinterklaas’, en filosoof Patrick Loobuyck (UA) denken na over oplossingen. “Als zij zo graag een ‘echte’ Zwarte Piet willen,

Lees meer »
Astrid Coppens opent eerste Vlaamse inloophuis voor zwangerschapsverlies in Geel: “Zelf ook twee kindjes verloren tijdens zwangerschap”
VRT NWS
VRT NWS

Astrid Coppens opent eerste Vlaamse inloophuis voor zwangerschapsverlies in Geel: “Zelf ook twee kindjes verloren tijdens zwangerschap”

In Geel is het eerste Vlaamse inloophuis geopend voor vrouwen en hun partners die te maken krijgen met zwangerschapsverlies. In het inloophuis kunnen ze terecht voor meer informatie en kunnen ze praten met lotgenoten. "Heel veel vrouwen in Vlaanderen kampen met een pril zwangerschapsverlies. Hoogste tijd dat we hen daarin gaan steunen", zegt oprichtster Shanti Van Genechten.

Lees meer »
Beelden tonen hoe gijzelaars in Rode Kruis-voertuigen naar Egypte worden gebracht
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Beelden tonen hoe gijzelaars in Rode Kruis-voertuigen naar Egypte worden gebracht

Hamas heeft vrijdagavond de eerste 24 gijzelaars vrijgelaten uit Gaza. Dat werd bevestigd door Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), die hen in voertuigen aan de grensovergang in Rafah, Egypte hebben afgezet. In totaal gaat het om 13 Israëlische, tien Thaise en één Filipijnse gijzelaar. Beelden tonen hoe ze aan de grenspost worden toegejuicht door omstaanders.

Lees meer »
Project ‘Joepie! Vakantie!’ van Karibu vzw is een succes: “Meebouwen aan solidaire gemeente”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Project ‘Joepie! Vakantie!’ van Karibu vzw is een succes: “Meebouwen aan solidaire gemeente”

Jaarlijks reflecteert de stuurgroep van Karibu over wat de meest prangende noden zijn voor mensen op de vlucht in Anzegem. De scholen zijn bezorgd dat de kinderen niet genoeg Nederlands oefenen tijdens de lange zomervakantie. Het project ‘Joepie! Vakantie!’ blijkt een schot in de roos.
The post Project ‘Joepie! Vakantie!’ van Karibu vzw is een succes: “Meebouwen aan solidaire gemeente”

Lees meer »
Vlaams Belang Jongeren weigeren verkiezingsresultaat Vlaamse Jeugdraad te erkennen: “Allesbehalve representatief”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Vlaams Belang Jongeren weigeren verkiezingsresultaat Vlaamse Jeugdraad te erkennen: “Allesbehalve representatief”

De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) leggen zich niet neer bij het verkiezingsresultaat van de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Volgens VBJ-voorzitter Filip Brusselmans hebben amper 4.700 jongeren of 0,32 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Op die manier zijn de verkiezingen volgens Brusselmans “allesbehalve representatief”. Hij dringt met de VBJ bij minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) aan op nieuwe verkiezingen.

Lees meer »
IN BEELD. Dublin in shock na zwaarste rellen in jaren: “Aanval op onschuldige kinderen, en dan een aanval op onze samenleving en rechtsstaat”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

IN BEELD. Dublin in shock na zwaarste rellen in jaren: “Aanval op onschuldige kinderen, en dan een aanval op onze samenleving en rechtsstaat”

De rellen in de Ierse hoofdstad Dublin gisterenavond waren de ergste in tientallen jaren. Dat heeft de topman van de Ierse politie, Drew Harris, vrijdagochtend gezegd tijdens een persconferentie. Zijn agenten zetten zich schrap voor meer geweld, de politieaanwezigheid in Dublin wordt vrijdag opgevoerd. Premier Leo Varadkar noemde de relschoppers vrijdag “een schande voor het land”.

Lees meer »