Krantenkoppen

Waterpeil van de IJzer blijft zakken

Op de IJzer heeft de dalende trend van het waterpeil zich in de nacht van zondag op maandag doorgezet. De nieuwe neerslagzone zal volgens Waterinfo in principe slechts voor een stagnatie of een tijdelijke stijging zorgen. Ook in de Fintele (Lo-Reninge) zit het peil ondertussen onder de alarmdrempel.

“Ondanks de beperkte regen van zondag en zaterdag en mede dankzij de inzet van de waterbeheerders en verschillende hulpdiensten zet de dalende trend van het peil van de IJzer zich voort”, klinkt het bij Waterinfo.

Nieuwe regenzone

In de loop van maandagochtend zal echter een nieuwe regenzone het westen van het land bereiken. Gemiddeld wordt in West-Vlaanderen vijf tot tien liter neerslag per vierkante meter verwacht. Het meest pessimistische weermodel spreekt van pieken tot 30 liter water per vierkante meter in Noord-Frankrijk, West- en Oost-Vlaanderen. Heel lokaal wordt zelfs gewag gemaakt van 40 liter per vierkante meter in de Westhoek, maar door de kleine kans werd geen code geel afgekondigd.

“We verwachten echter niet dat de maximale peilen van de voorbije weken opnieuw bereikt zullen worden”

Vijf tot tien liter neerslag per vierkante meter zal in principe weinig effect hebben op de dalende trend. Net als zaterdag kan het vanaf de Fintele (Lo-Reninge) stroomopwaarts wel tot een stagnatie of een tijdelijke stijging leiden. Als de meest pessimistische voorspellingen uitkomen, is in de late namiddag wel een forsere stijging mogelijk. “We verwachten daarbij echter niet dat de maximale peilen van de voorbije weken opnieuw bereikt zullen worden.”

In het slechtste geval zou de afvoer bij Haringe stijgen tot 35 kubieke meter per seconde, maar het waterpeil zou ruim onder de alarmdrempel blijven. Bij Roesbrugge zou de waakdrempel opnieuw overschreden kunnen worden. Na de gunstige evolutie van de afgelopen dagen wordt in Woumen sowieso geen nieuwe overschrijding van het alarmpeil verwacht. In het meest pessimistische scenario zou de alarmdrempel in de Fintele wel opnieuw overschreden kunnen worden. De aankomende drogere periode zou er wel voor moeten zorgen dat de algemene daling zich kan doorzetten.

Op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort flirt het waterpeil bij hoogwater ondertussen met de prewaakdrempel. In de mate van het mogelijke wordt daarom nog steeds water afgevoerd via Frankrijk. Op die manier kan het Lo-Kanaal maximaal ingezet worden voor de ontlasting van de IJzer.

Ten slotte wordt op de Leie in Menen een afvoer van 90 kubieke meter per seconde gemeten. De afvoer kan nog een hele tijd hoog blijven en kan door de verse neerslag van maandag stijgen tot maximaal 125 kubieke meter per seconde.

The post Waterpeil van de IJzer blijft zakken is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk maakt roken duurder
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Frankrijk maakt roken duurder

Roken in Frankrijk wordt duurder, en het aantal rookvrije zones zal ook worden uitgebreid. Dat heeft de Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau bekendgemaakt.

Lees meer »
Diamant voor Gabriël en Marie-Jeanne
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Diamant voor Gabriël en Marie-Jeanne

Gabriël Callewaert en Marie-Jeanne Van Gampelaere zijn naar aanleiding van hun zestigste huwelijksverjaardag ontvangen in het gemeentehuis. Gabriël werd in Roeselare geboren op 27 september 1938, Marie-Jeanne op 2 november 1941 in Dentergem. Ze leerden elkaar kennen tijdens een opendeurdag in de landbouwschool in Tielt, en later op de kermis. Ze trouwden in Dentergem op
The post Diamant voor Gabriël

Lees meer »
Heraanleg blindengeleidenpad aan paviljoen Duits militaire begraafplaats in Hooglede zal 50.000 euro kosten: “Dit is belachelijk”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Heraanleg blindengeleidenpad aan paviljoen Duits militaire begraafplaats in Hooglede zal 50.000 euro kosten: “Dit is belachelijk”

Er is heel wat te doen rond het blindengeleidenpad aan het onthaalpaviljoen aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede. Hoewel er helemaal niks mis is met het pad, moet het toch verwijderd worden. De reden: het pad ligt volgens het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh op de verkeerde plaats waardoor het kunstwerk ‘gebroken land’ niet helemaal tot haar recht komt. Een

Lees meer »
Nijpend tekort aan kinderopvang in Middelkerke
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Nijpend tekort aan kinderopvang in Middelkerke

In Middelkerke ondervinden jonge ouders momenteel een gebrek aan beschikbare kinderopvang. Met 27 gezinnen die momenteel op de wachtlijst staan, wijken sommige ouders zelfs uit naar naburige gemeenten om een geschikte opvangplaats te vinden. In Middelkerke zijn er momenteel tussen de 250 en 275 kinderen jonger dan 30 maanden en dit aantal groeit gestaag. Schepen Natacha Lejaeghere (LDD) erkent het

Lees meer »
Oekraïne zet Fluxys op lijst van “oorlogssponsors”
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Oekraïne zet Fluxys op lijst van “oorlogssponsors”

Oekraïne heeft de Belgische gasnetbeheerder Fluxys toegevoegd aan zijn lijst van “internationale sponsors van de oorlog”, omdat Fluxys via de haven van Zeebrugge de Russische handel in vloeibaar aardgas (lng) faciliteert. Dat zeggen de organisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Vredesactie.

Lees meer »
Hogere erfbelasting of slimme kilometerheffing: Vlaamse regering moet met mes door uitgaven, als ze de begroting in evenwicht willen houden
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Hogere erfbelasting of slimme kilometerheffing: Vlaamse regering moet met mes door uitgaven, als ze de begroting in evenwicht willen houden

Wil de volgende Vlaamse regering ooit uitpakken met een begroting in evenwicht, dan zal ze eerst serieus het mes moeten bovenhalen óf nieuwe belastingen moeten introduceren, voor ze met geld beginnen strooien voor nieuw beleid. Zelfs de eigen administratie waarschuwt dat de alarmbellen voor de Vlaamse overheidsfinanciën op rood staan. Wat is er aan de hand?

Lees meer »
Hondenfestival voor Retrievers en bevriende rassen: “In vier leerzame workshops staat de band met je hond centraal”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Hondenfestival voor Retrievers en bevriende rassen: “In vier leerzame workshops staat de band met je hond centraal”

Goed nieuws voor Retrievers, bevriende rassen en hun toegewijde baasjes: op zondag 3 december is Stal De Ruiter dé place to be, want dan vindt Retriever Rendez-Vous plaats. Een indoor hondenfestival met als doel de band tussen mens en viervoeter te vieren. De inkomsten van dit project gaan integraal naar de vzw The Lucky Stars.
The post Hondenfestival voor Retrievers

Lees meer »
Meteen HiB-label voor nieuwe zaak De Draperie in Poperinge
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Meteen HiB-label voor nieuwe zaak De Draperie in Poperinge

In de Gasthuisstraat 12 in Poperinge, tegenover de Gasthuiskapel, openden Dries Dewulf (35) en Steffie Regheere (31) hun nieuwe zaak De Draperie. Men kan er terecht voor alle raamdecoratie in het algemeen: gordijnen, rolgordijnen, overgordijnen, Luxaflex en dergelijke meer, van het opmeten, plaatsen tot dienst na verkoop.
The post Meteen HiB-label voor nieuwe zaak De Draperie in Poperinge appeared first

Lees meer »