Krantenkoppen

YouTuber Acid riskeert boete van 80.000 euro omdat hij adres niet deelt, maar zal die niet betalen: “Ik klaag FOD Economie aan”

Sinds vorig jaar worden alle influencers – online contentmakers die vaak reclameberichten publiceren voor merken – beschouwd als ondernemingen. Dat wil zeggen dat ze ook verplicht zijn om hun ondernemingsnummer, adres en e-mailadres te vermelden op hun socialemediaprofielen. YouTuber Acid – het alias van Nathan Vandergunst uit Blankenberge – weigert deze gegevens te delen. Hij kreeg als gevolg een proces-verbaal in de brievenbus. Hij riskeert een boete tot 80.000 euro.

Acid vertelt het verhaal zelf in zijn recentste Youtubevideo. In augustus vorig jaar had hij het probleem al eens uit de doeken gedaan, en legde hij uit aan zijn volgers dat hij niet van plan was om deze nieuwe regel te volgen. In zijn nieuwe video blijft hij achter dat standpunt staan. “Ik deel die gegevens niet voor de veiligheid van de mensen in dit huis, voor de veiligheid van mezelf. Er staan nu soms al mensen voor mijn deur”, klinkt het.

(lees verder onder de video)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

Professionele influencers zoals Acid werken meestal vanuit hun eigen woning, hun zogenaamd ondernemingsadres is dus hetzelfde als hun privéadres. Heel wat andere bekende koppen die hun boterham verdienen met contentcreatie op sociale media en zelfs privacy-experts hebben hun bezorgdheden over de nieuwe regel al geuit. Om die twijfels te beantwoorden, had voormalig staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD) eind september 2022 laten weten dat influencers zich konden vestigen bij bedrijvencentra van de federaties BeCommerce en Feweb, en dat adres dan konden gebruiken op hun kanalen. Maar volgens de pv die Acid heeft gekregen, was die oplossing toch niet waterdicht.

Waarom studio huren?

“Ondernemingen kunnen ervoor kiezen om hun maatschappelijke zetel in een erkend bedrijvencentrum te vestigen, doch enkel voor zover zij ook werkelijk activiteiten in dat bedrijvencentrum uitoefenen”, citeert hij uit het proces-verbaal. “Het adres vanwaaruit ik werk is mijn slaapkamer. Waarom zou ik een studio huren om dat vandaar uit te doen?”

Voorlopig lijkt het erop dat Acid de eerste is die effectief een proces-verbaal heeft ontvangen. Hoe groot de boete is die hem boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk. Die kan oplopen tot 80.000 euro, maar Acid laat zijn volgers alvast weten dat hij absoluut niet van plan is om die te betalen. “Ik heb eigenlijk twee opties. Ofwel deel ik mijn adres en laat ik zien hoe fucked de gevolgen daarvan zijn. Ofwel stuur ik alles door naar mijn advocaat en klagen we de FOD Economie aan voor schending van de privacy, dat is voorlopig mijn plan”, besluit de Blankenbergse YouTuber.

The post YouTuber Acid riskeert boete van 80.000 euro omdat hij adres niet deelt, maar zal die niet betalen: “Ik klaag FOD Economie aan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Brugge baadt weer in warme Wintergloed
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Brugge baadt weer in warme Wintergloed

Eerder deze week kregen alle standhouders van de kerstmarkt, 85 in totaal, de sleutel overhandigd om hun unit naar eigen wensen in te richten. En vandaag zijn ze er helemaal klaar voor om het publiek in groten getale te verwelkomen.
The post Brugge baadt weer in warme Wintergloed appeared first on KW.be.

Lees meer »
QUIZ. Zou jij kans maken op de ‘Boma Sausage Challenge Cup’? Speel hier de ‘F.C. De Kampioenen’-quiz
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

QUIZ. Zou jij kans maken op de ‘Boma Sausage Challenge Cup’? Speel hier de ‘F.C. De Kampioenen’-quiz

De ‘Boma Sausage Challenge Cup’, een quiz over ‘F.C. De Kampioenen’ op 8 en 16 december in de Oktoberhallen van Wieze, is razend populair. Meer dan 284 ploegen hebben zich intussen ingeschreven. Tijdens de quiz moet je geen standaardvragen verwachten over de populaire reeks. Integendeel, de deelnemers krijgen lastige vragen voorgeschoteld. Zou jij kans maken op de ‘Boma Sausage Challenge

Lees meer »
LIVE PLAYERS CHAMPIONSHIP FINALS. Michael van Gerwen verdedigt z’n titel als ‘nummer 40’: hoe komt dat?
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

LIVE PLAYERS CHAMPIONSHIP FINALS. Michael van Gerwen verdedigt z’n titel als ‘nummer 40’: hoe komt dat?

De Players Championship Finals, zeg maar de generale WK-repetitie, is dit weekend voor Dimitri Van den Berg en co een ultieme kans om hun vorm te testen. ‘Dancing Dimi’ is deze namiddag (om 16u20) in de eerste ronde in het Engelse Minehead al aan zet tegen de Welshman Jim Williams. Kim Huybrechts treft vanavond (rond 21u42) de Duitser Martin Schindler

Lees meer »
“Kate en Meghan hebben al 4 jaar geen contact, Charles noemde Harry een idioot en William vertrouwt zijn vader niet meer”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Kate en Meghan hebben al 4 jaar geen contact, Charles noemde Harry een idioot en William vertrouwt zijn vader niet meer”

Royalty-auteur Omid Scobie, bekend van ‘Finding Freedom’, heeft een nieuw boek klaar. In ‘Endgame’ doet hij heel wat onthullingen over de vete tussen prins Harry en Meghan Markle, en de rest van de Britse royals. Scobie zou volgens velen een rechtstreekse lijn hebben naar Meghan, waardoor zijn vertellingen steeds met veel aandacht worden gelezen. De man meent onder andere dat

Lees meer »
Club Brugge Foundation lanceert voetbalploeg voor mensen met amputatie
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Club Brugge Foundation lanceert voetbalploeg voor mensen met amputatie

Club Brugge Foundation, de sociaal-maatschappelijke werking van blauwzwart, lanceert een nieuwe voetbalploeg voor mensen met een amputatie: het ‘Club Brugge Amp Team’. Op zaterdag 25 november spelen ze in Keulen hun allereerste internationale amputatievoetbaltornooi onder de vlag van Club Brugge.
The post Club Brugge Foundation lanceert voetbalploeg voor mensen met amputatie appeared first on KW.be.

Lees meer »
Jong gezin met zoontje (1) krijgt ‘s nachts dieven over de vloer: “In paniek liep ik naar de kamer van onze kleine Jens”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Jong gezin met zoontje (1) krijgt ‘s nachts dieven over de vloer: “In paniek liep ik naar de kamer van onze kleine Jens”

“Schat, al het geld en sigaretten zijn weg uit onze veranda.” Dat riep James (23) donderdagochtend in alle vroegte naar zijn vriendin Joke (22). De jonge vrouw snelde naar beneden en merkte korte tijd later dat ze inbrekers over de vloer hadden gekregen. Dat gebeurde toen het koppel en hun zoontje Jens (1) boven lagen te slapen. En toen Joke

Lees meer »
Cultureel Islamitisch Centrum vindt nieuwe stek in Sint-Andries: “Dit wordt geen megamoskee”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Cultureel Islamitisch Centrum vindt nieuwe stek in Sint-Andries: “Dit wordt geen megamoskee”

Het Cultureel Islamitisch Centrum heeft dankzij giften van moslims en sympathisanten de leegstaande RIZIV-gebouwen in de Hertogenstraat in Sint-Andries voor 700.000 euro aangekocht. De bedoeling is om er een gebeds- en ontmoetingsruimte in te richten. “We hopen dat de buurt ons wil leren kennen en willen onnodig tumult vermijden.”
The post Cultureel Islamitisch Centrum vindt nieuwe stek in Sint-Andries: “Dit

Lees meer »
Nederlandse oud-minister Ronald Plasterk officieel benoemd als nieuwe verkenner
VRT NWS
VRT NWS

Nederlandse oud-minister Ronald Plasterk officieel benoemd als nieuwe verkenner

In Nederland is voormalig minister Ronald Plasterk officieel aangesteld als nieuwe verkenner. Als verkenner moet hij de verschillende coalitiemogelijkheden onderzoeken. Plasterk is al de tweede verkenner, nadat zijn voorganger Gom Van Strien de functie gisteren had neergelegd na geruchten over fraude. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders zei gisteren al dat hij Plasterk wilde aanstellen.

Lees meer »
Stad Oostende brengt behoeften van senioren in kaart
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Stad Oostende brengt behoeften van senioren in kaart

De afgelopen maanden vulden 670 Oostendse zestigplussers een vragenlijst in over diverse levensfacetten zoals wonen, welzijn, gezondheid, mobiliteit en vrije tijd. Het Ouderenbehoefteonderzoek is een samenwerking tussen Stad Oostende, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Hogeschool Gent. Aan de hand van die enquête zal de Stad de beleidslijnen voor komende jaren vastleggen. Professor Nico De Witte (VUB) presenteerde de resultaten

Lees meer »
CD&V komt met 3 voorstellen om EPC-fraude tegen te gaan: “Kan niet dat dezelfde woning D- of B-label krijgt, afhankelijk van deskundige”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

CD&V komt met 3 voorstellen om EPC-fraude tegen te gaan: “Kan niet dat dezelfde woning D- of B-label krijgt, afhankelijk van deskundige”

Nu nogmaals is aangetoond dat het energieprestatiecertificaat (EPC) onvoldoende betrouwbaar is en het huidige systeem allerminst fraudebestendig, komt CD&V-volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne met drie opmerkelijke voorstellen. Die moeten koper en huurder beter beschermen tegen misbruik. Het opmerkelijkste: “Laat sjoemelende EPC-deskundigen opdraaien voor het geld dat huurders of kopers mislopen door een foutief attest.”

Lees meer »
Bouw nieuw politiekantoor van start gegaan
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Bouw nieuw politiekantoor van start gegaan

Op donderdag 23 november werd in de Woumenweg in Diksmuide de start gegeven voor de bouw van het nieuwe politiekantoor. Korpschef Johan Geeraert, een delegatie van de politie, burgemeesters van Diksmuide, Houthulst, Koekelare en Kortemark waren samen met architecten en firma’s die voor de bouw instaan aanwezig bij het plechtige moment.
The post Bouw nieuw politiekantoor van start gegaan appeared

Lees meer »
Alain Top (Vooruit) omgordt al tien jaar lang de burgemeesterssjerp van Harelbeke: “Ik ben nog niet uitgeblust, er zijn nog veel projecten”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Alain Top (Vooruit) omgordt al tien jaar lang de burgemeesterssjerp van Harelbeke: “Ik ben nog niet uitgeblust, er zijn nog veel projecten”

Alain Top is tien jaar burgemeester van Harelbeke. Wij gingen op de koffie bij de Harelbeekse burgervader om het te hebben over zijn politieke carrière, het voorzitterschap van Melissa Depraetere en het contract van de E3 Saxo Classic.
The post Alain Top (Vooruit) omgordt al tien jaar lang de burgemeesterssjerp van Harelbeke: “Ik ben nog niet uitgeblust, er zijn nog

Lees meer »