Krantenkoppen

Brugse broers krijgen werkstraf voor schermutseling met politie na stilgelegde voetbalmatch

Twee Brugse broers hebben van de rechter een werkstraf gekregen voor hun aandeel in een schermutseling met de politie na een voetbalwedstrijd in Sint-Kruis. Een agente kwam daarbij ten val en brak haar elleboog. Volgens de 19-jarige jongens waren het de agenten die over de schreef gingen. “Ze trokken zelfs hun pistool”, klonk het.

Op 24 februari legde de scheidsrechter een tumultueuze wedstrijd tussen de U21 van Jong Male en KFC Damme in Sint-Kruis stil. Een vader die aan de zijlijn zijn twee zonen stond toe te juichen, reageerde furieus en liep het veld op. Omstaanders konden een confrontatie vermijden waarop de scheidsrechter zich terugtrok in de kleedkamer en de politie optrommelde.

Schermutseling

Twee agenten – een man en een vrouw – kwamen ter plaatse en vroegen Bruggeling K.B. (19) waar zijn vader was. “Dat gaat je geen zak aan”, siste de tiener. Hierop gaf hij een van de agenten een duw waarop hij naar de grond werd gebracht en geboeid. Vervolgens kwam een twintigtal mensen rond de agenten staan. Die trokken hun pistool en pepperspray om de menigte op afstand te houden tot er versterking arriveerde.

Tijdens de interventie kwam de vrouwelijke agent ten val en brak haar elleboog. Ze was hierdoor vijf maanden ongeschikt. Haar mannelijke collega liep lichte verwondingen op aan de vinger. Volgens het openbaar ministerie liet ook Y.B., de tweelingbroer van K.B., zich niet onbetuigd. Ze vroeg voor allebei acht maanden voorwaardelijke celstraf voor weerspannigheid en slagen aan de politie.

Verdediging vraagt vrijspraak

De verdediging vroeg volmondig de vrijspraak. “De duw die mijn cliënt uitdeelde was een gerechtvaardigde reactie op een onrechtvaardig optreden van de politie”, pleitte meester Pieterjan Dens, de advocaat van K.B. “Mijn cliënt was kalm, maar zijn voeten werden met strips vastgebonden. De agenten trokken een vuurwapen, pepperspray en een wapenstok tegen ongewapende jongelui. Was dat nodig? Dit is hier Brussel niet.”

De agente benadrukte dat de vuurwapens meteen weer geholsterd werden. “Ook de pepperspray hebben we niet gebruikt”, stelde ze. Waarom hun bodycams niet aanstonden? “Het ging allemaal te snel om die te activeren”, aldus de mannelijke agent.

Werkstraffen

De rechter veroordeelde K.B. dinsdag tot 80 uur werkstraf. Aan de agent die hij duwde, moet hij 240 euro schadevergoeding betalen. De politiezone Brugge kreeg een euro voorlopige schadevergoeding toegekend. Y.B. werd vrijgesproken voor slagen, maar kreeg 60 uur werkstraf voor weerspannigheid.

Na de feiten zette KFC Damme vijf jeugdspelers aan de deur, onder wie de broers. (AFr)

The post Brugse broers krijgen werkstraf voor schermutseling met politie na stilgelegde voetbalmatch is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hugo Sigal releaset vandaag eerste plaat zonder zijn Nicole: “Dat ik zo oud moet geworden zijn om dit mee te maken”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Hugo Sigal releaset vandaag eerste plaat zonder zijn Nicole: “Dat ik zo oud moet geworden zijn om dit mee te maken”

Ze gingen samen euthanasie plegen, of hij zou na haar dood sterven van verdriet. “Maar jamais dat ik ooit solo zou verdergaan.” En toch ligt Hugo Sigal vandaag in z’n eentje in de winkel. Een eerste soloplaat op zijn 76ste. “Als oude zot een platencontract krijgen: ik beleef mijn tweede jeugd”, vertelt hij. Meer ontdek je in een nieuwe Showbits.

Lees meer »
Eurostar Amsterdam-Londen zes maanden lang met overstap in Brussel in 2024
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Eurostar Amsterdam-Londen zes maanden lang met overstap in Brussel in 2024

Er zullen volgend jaar gedurende zes maanden geen Eurostar-treinen rechtstreeks kunnen rijden van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam naar Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Passagiers uit Nederland zullen in die periode – vermoedelijk van juli tot december 2024 – moeten overstappen in Brussel voor paspoortcontrole. Dat hebben de Nederlandse regering en Eurostar vrijdag gezegd.

Lees meer »
Chinese ziekenhuizen overvol met kinderen door luchtwegeninfecties: moeten we ons zorgen maken? Marc Van Ranst licht toe
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Chinese ziekenhuizen overvol met kinderen door luchtwegeninfecties: moeten we ons zorgen maken? Marc Van Ranst licht toe

In China nemen de gevallen van luchtwegaandoeningen bij kinderen razendsnel toe. In sommige regio’s liggen de ziekenhuizen overvol met zieke kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ernstig bezorgd en heeft een officieel verzoek gestuurd naar China om meer gedetailleerde informatie te krijgen. De bevolking werd intussen opgeroepen om “maatregelen te nemen” om zichzelf te beschermen. We vroegen aan viroloog Marc Van

Lees meer »
Noël Slangen en dé les voor de Vlaamse partijen na de verkiezingsuitslag in Nederland: “In een pand naast McDonald’s verkoop je best geen hamburgers”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Noël Slangen en dé les voor de Vlaamse partijen na de verkiezingsuitslag in Nederland: “In een pand naast McDonald’s verkoop je best geen hamburgers”

Na de historische zege van de extreemrechtse Partij Voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders in Nederland, vraagt iedereen zich natuurlijk af of Vlaams Belang volgend jaar die stunt in Vlaanderen kan herhalen. “Als onze traditionele partijen dezelfde fouten maken als hun tegenhangers in Nederland, bestaat die kans zeker”, denkt politiek analist Noël Slangen. Over welke fouten heeft hij het?

Lees meer »