Krantenkoppen

Sociale kruidenier moet mensen in Zonnebeke bij elkaar brengen

Steeds meer mensen doen beroep op de voedselbank in Ieper. Schepen Joachim Jonckheere (#Team8980) wil die voedselbank dan ook dichter bij de eigen inwoners van Zonnebeke brengen. In de zoektocht naar een geschikt pand kwam de woning in de Kraaiveldstraat naast PC de Craeye in Passendale op de radar.

Van 55 naar 90 gezinnen

“Steeds meer inwoners worden geconfronteerd met financiële problemen en openen het recht op voedselhulp”, aldus schepen Joachim Jonckheere. “In 2020 ging het om 55 gezinnen, in 2021 om 65, in 2022 om 78 en in 2023 openden al 90 gezinnen het recht op voedselhulp. Nu kunnen ze terecht bij de voedselbank in Ieper. Door het stijgend aantal gebruikers lijkt het ons een logische stap om dit ook dichter bij onze eigen inwoners te gaan aanbieden. In de zoektocht naar een geschikt pand kwam de woning in de Kraaiveldstraat naast PC de Craeye op de radar. De eigenaar, vzw de Craeye, was akkoord om dit pand via een overeenkomst ter beschikking te stellen. We huren de woning vanaf 1 januari 2024 voor 600 euro per maand en dit voor 9 jaar.”

De praktische levering van de voedseloverschotten zal gebeuren via Foodsavers Westhoek. Zij verzamelen voedseloverschotten en leveren deze ter plaatse. Ze focussen zich op het leveren van kwalitatieve voedselhulp en maken gebruik van sociale tewerkstelling. Ook met lokale spelers die soms kampen met voedseloverschotten willen we samenwerken. In 2023 bedroeg de bijdrage 9.831 euro Het pand zal ingezet worden voor de werking van de sociale kruidenier, maar evenzeer willen we inzetten als een plek waar ontmoeting gestimuleerd wordt en waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten: met of zonder hulpvragen.

Kritiek bij oppositie

De ligging van het pand, naast het ontmoetingscentrum, dicht bij de jeugdlokalen en het woonzorgcentrum geeft ook extra opportuniteiten om samenwerking in het kader van Zorgzame Buurten. De oppositie had vooral kritiek op de prijs en het gebouw. “Dat gaat ons 27.000 euro kosten en jaarlijks 17.000 euro. Het opgemaakte contract vertoont veel hiaten. Er zijn andere manieren om de mensen te helpen”, stelde Koen Descheemaeker (N-VA).

Luk Hoflack (InSamenSpraak) had problemen met het gebouw. “De huur is niet opzegbaar. We moeten geld inbrengen voor verfraaiing en we hebben als gemeente toch andere gebouwen zonder dat we moeten huren. Ik denk aan de notariswoning, schoolhuizen enzovoort.” Beiden waren ook van mening dat het voor de bewoners van Zandvoorde of Geluveld dichter is naar Ieper dan naar Passendale.

The post Sociale kruidenier moet mensen in Zonnebeke bij elkaar brengen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Politie verspreidt opsporingsbericht voor 14-jarige Katleen uit Luik
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Politie verspreidt opsporingsbericht voor 14-jarige Katleen uit Luik

Een meisje van veertien is sinds woensdag 8 november vermist. Daarom verspreidt de politie, op vraag van het parket van Luik en Child Focus, een opsporingsbericht. Katleen Droogmans verliet rond 10 uur haar school, het Sainte-Thérèse d’Avila Instituut in Chênée, in de provincie Luik. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar.

Lees meer »
Hogere erfbelasting of slimme kilometerheffing: Vlaamse regering moet met mes door uitgaven, als ze de begroting in evenwicht willen houden
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Hogere erfbelasting of slimme kilometerheffing: Vlaamse regering moet met mes door uitgaven, als ze de begroting in evenwicht willen houden

Wil de volgende Vlaamse regering ooit uitpakken met een begroting in evenwicht, dan zal ze eerst serieus het mes moeten bovenhalen óf nieuwe belastingen moeten introduceren, voor ze met geld beginnen strooien voor nieuw beleid. Zelfs de eigen administratie waarschuwt dat de alarmbellen voor de Vlaamse overheidsfinanciën op rood staan. Wat is er aan de hand?

Lees meer »
Nieuwe magische zoektocht in Brugse winkelstraten
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Nieuwe magische zoektocht in Brugse winkelstraten

Illustratrice Thaïs Vanderheyden maakte voor Brugge zestien tegels met een minidecor, goed voor een nieuwe zoektocht die je onderdompelt in de magische wereld van Santa & The Pixies. Van zaterdag 16 december tot en met zondag 14 januari kunnen kinderen van 4 tot 8 jaar deze wandeling samen met hun (groot)ouders doen.
The post Nieuwe magische zoektocht in Brugse winkelstraten

Lees meer »
ANALYSE. “De Croo en De Wever zijn de belangrijkste leiders in Vlaanderen, maar staan op veel vlakken recht tegenover elkaar. Ook persoonlijk”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

ANALYSE. “De Croo en De Wever zijn de belangrijkste leiders in Vlaanderen, maar staan op veel vlakken recht tegenover elkaar. Ook persoonlijk”

“Hoeveel kiezers kan al dat pessimisme en defaitisme van De Wever mobiliseren? Alsof zijn ideale, Zweedse Vlaamse droomregering zo’n sterke indruk maakte”, zegt politicoloog Carl Devos. Recht tegenover De Wever staat premier Alexander De Croo, hoewel ze ook veel met elkaar gemeen hebben: beiden zijn ver verwijderd van hun doelen. De tijd om te gaan is gekomen.”

Lees meer »
“Ja, ik heb gefaald”: Herman Brusselmans is opnieuw gezwicht voor de sigaret na campagne rond stoppen met roken
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Ja, ik heb gefaald”: Herman Brusselmans is opnieuw gezwicht voor de sigaret na campagne rond stoppen met roken

De titel van zijn nieuwe boek ‘Ex-roker’ is al achterhaald nog voor het verschijnt: Herman Brusselmans (66) is hervallen. De schrijver was in oktober het gezicht van Stoptober, een campagne om de sigaret af te zweren. Het lukte hem een maand, maar intussen rookt hij weer. Al herviel hij niet helemaal in oude gewoontes. “Er is toch een groot verschil

Lees meer »
Foto’s en kunst over leven in gesloten instelling De Zande
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Foto’s en kunst over leven in gesloten instelling De Zande

In de bibliotheek van Beernem loopt sinds vorige week een nieuwe tentoonstelling. Tot midden januari kan je er kijken naar een foto-expo over het leven van jongeren in de gesloten instelling De Zande in Beernem. Bovendien staan er ook werken van enkele jongeren uit de instelling tentoongesteld.
The post Foto’s en kunst over leven in gesloten instelling De Zande appeared

Lees meer »
KMI waarschuwt voor gladde wegen op maandagochtend in West-Vlaanderen en aan Franse grens
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

KMI waarschuwt voor gladde wegen op maandagochtend in West-Vlaanderen en aan Franse grens

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen. Zondagavond trekt een sneeuwzone verder over ons land in de richting van Nederland en Duitsland. Plaatselijk is daarbij ijzel mogelijk, klinkt in een nieuwe waarschuwing waarbij code geel geldt voor heel het land, behalve voor de provincies Namen en Luxemburg.
The post KMI waarschuwt voor gladde wegen op maandagochtend in West-Vlaanderen en aan Franse

Lees meer »
LIVE FIORENTINA-GENK. Vrancken verrast: Vandevoordt en El Khannouss verhuizen naar de bank voor cruciaal duel
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

LIVE FIORENTINA-GENK. Vrancken verrast: Vandevoordt en El Khannouss verhuizen naar de bank voor cruciaal duel

Na de opdoffer van afgelopen weekend tegen Standard, trekt Genk naar Firenze voor de voorlaatste groepswedstrijd in de Conference League. Tegenstander is Fiorentina, de leider in groep F. Genk deelt voorlopig de tweede plaats met het Hongaarse Ferencvaros. Het treffen in Italië is cruciaal voor Europese overwintering. Volg alles live in onderstaande liveblog.

Lees meer »
Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in Paramaribo, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land.

Lees meer »
Een 30-tal schepen ligt in de Noordzee te wachten om de Antwerpse haven binnen te varen, door staking redediensten
VRT NWS
VRT NWS

Een 30-tal schepen ligt in de Noordzee te wachten om de Antwerpse haven binnen te varen, door staking redediensten

De staking bij de Vlaamse openbare diensten die gisteren begonnen is, heeft ook grote gevolgen voor de haven van Antwerpen. Zo liggen er op de Noordzee intussen al een 30-tal schepen te wachten om de haven binnen te varen. Ondermeer de redediensten staken tegen de hervorming van het Vlaamse ambtenarenstatuut, daardoor geraken de loodsen niet aan boord van de schepen.

Lees meer »
Ook Slypskapelle krijgt een AED-toestel
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Ook Slypskapelle krijgt een AED-toestel

David Claeys (N-VA Plus) vroeg tijdens de gemeenteraad om ook een AED-toestel (een Automatisch Externe Defibrillator) in Slypskapelle te voorzien. Zo’n toestel kan bij een hartfalen het leven van iemand redden. “Verspreid over Moorslede en Dadizele hangen er enkele AED-toestellen, zowel door de gemeente als toestellen van winkels of bedrijven”, zegt David. “Enkel in Slypskapelle hangt er geen. Misschien kan

Lees meer »
Luna heeft leukemie en zit al een jaar in het dierenasiel
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Luna heeft leukemie en zit al een jaar in het dierenasiel

De Krant van West-Vlaanderen gaat elke week op zoek naar een baasje voor een beestje. Deze week gingen we langs bij Poezelou, een opvang voor zwerfkatjes in Koekelare. Zij zoeken een thuis voor Luna (1,5), een kattin met een ongeneeslijke ziekte die hoopt haar laatste jaren in een warm nest te mogen slijten.
The post Luna heeft leukemie en zit

Lees meer »