Krantenkoppen

Twee gerenoveerde sluisdeuren worden terug in Demeysluis geplaatst

Vandaag en morgen worden twee sluisdeuren van de Demeysluis in Oostende vanop de Henri Deweertkaai terug naar de sluis gebracht. Deze twee deuren (ruim 65 ton, 12,5 m hoog en 11,6 m breed) werden eind augustus 2022 uit de deurkamers getild voor renovatiewerken en worden via een drijvende bok richting het sluiscomplex getransporteerd, om vervolgens terug in de deurkamer geplaatst te worden. “Deze operatie maakt deel uit van de renovatiewerken aan de Demeysluis die sinds 2021 aan de gang zijn. In de loop van december worden de laatste twee sluisdeuren uit de Demeysluis getild waarna de renovatiewerken aan deze deuren zullen starten”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De Demeysluis verbindt de voor- en achterhaven van Oostende en is meer dan 120 jaar oud. De eerste steen werd gelegd op 19 juni 1898 door koning Leopold II. “De sluis is 123 meter lang, 17,4 meter breed en 4,5 meter diep. De sluis telt in totaal acht deuren: aan elk hoofd zijn er twee ebbedeuren en twee vloeddeuren. Sinds oktober 2021 gebeuren er herstellingswerken aan de Demeysluis. Deze werken werden gegund voor iets meer dan 3,5 miljoen euro (exclusief btw)”, zegt minister Peeters.

Complexe operatie

Deze ochtend omstreeks 9 uur werd een sluisdeur van de Demeysluis vanop de Henri Deweertkaai met een drijvende bok opgetild en vervolgens, hangend aan een kraan, naar de Demeysluis gevoerd. Omstreeks 10 uur kwam de sluisdeur aan de Demeysluis aan. Na het transport naar de sluis werd de sluisdeur onder begeleiding van duikers op zijn taats gezet. Dat is het draaipunt onder water waarop de deur rust. Vervolgens werd de deur aan de bovenzijde via de halsbeugel gekoppeld aan het verankeringsgietstuk op het landhoofd. Deze operatie werd minutieus voorbereid. Morgen gebeurt ook het transport van de andere sluisdeur vanop de Henri Deweertkaai naar het sluiscomplex. Donderdag en vrijdag worden de armen van beide deuren gekoppeld aan de vijzel en worden de sluisdeuren elektrisch aangesloten.

© GF

De passage door de Konterdambruggen gebeurt na 9 uur. Op die manier hoeven deze bruggen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends niet te bewegen en wordt het wegverkeer tussen Oostende en Bredene niet verstoord tijdens de drukke ochtendspits.

Renovatiewerken op de Henri Deweertkaai

Deze twee sluisdeuren werden op 25 en 26 augustus 2022 uit de sluis gehaald en naar de Henri Deweertkaai gebracht voor renovatiewerken. Oesters en slib werden eerst verwijderd. Daarna gebeurden er herstellings- en aanpassingswerken aan de staalstructuur en werden de twee deuren opnieuw geschilderd. De schuiven en de halsbeugel werden eveneens aangepast. Met de schuiven kan het waterpeil aan weerszijden van de sluisdeur gelijk worden gemaakt, waarna de deur geopend kan worden en schepen dus de sluis in kunnen. De halsbeugel is een onderdeel dat de sluisdeur verbindt met het verankeringsgietstuk op het landhoofd. Daarnaast werd er ook kathodische bescherming op de deuren aangebracht en werden de rubbers vervangen. In de loop van december worden er opnieuw twee deuren uit de sluis getild en naar de kaai gebracht voor renovatiewerken.

Samenwerking tussen overheid en privé

De schilder- en herstellingswerken van de sluisdeuren gebeuren in opdracht en onder toezicht van de afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Maritieme Toegang is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de basisinfrastructuur in de haven van Oostende en zorgt ervoor dat de haven toegankelijk blijft voor de scheepvaart. De Tijdelijke Maatschap Hye – Demako – Oil – De Roeck voert tezamen met hun onderaannemers Gardec, K&C Diving en Hebo de werken uit. Daarnaast zijn ook meerdere afdelingen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de haven van Oostende en diverse externe partijen betrokken zoals CPC, Seco, SBE en Vandezande BVBA.

© GF

The post Twee gerenoveerde sluisdeuren worden terug in Demeysluis geplaatst is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Groen kritisch omdat “Weyts leerkrachten niet beloofde pensioenrechten wil geven”
Gazet van Antwerpen
Gazet van Antwerpen

Groen kritisch omdat “Weyts leerkrachten niet beloofde pensioenrechten wil geven”

Nadia Naji, covoorzitster van Groen, vindt het onbegrijpelijk dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) “op zijn stappen terugkomt” in verband met het VVP (verlof voor verminderde prestaties), een systeem in het onderwijs om onbetaald verlof op te nemen. Zelf spreekt de minister tegen dat toegezegde pensioenrechten nu weer worden afgenomen, maar volgens Naji is het wel degelijk zo

Lees meer »
Luchtalarm kost Oekraïense economie maandelijks 150 miljoen euro
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Luchtalarm kost Oekraïense economie maandelijks 150 miljoen euro

De voortdurende luchtalarmen vanwege de dreiging van een Russische raketaanval in Oekraïne zijn niet alleen vervelend, maar ook duur. Elke dag van gedwongen stilstand als gevolg van luchtalarmen kost de Oekraïense begroting drie miljard hryvnia (ongeveer 76 miljoen euro) aan belastinginkomsten. Dat berekende het hoofd van de belastingcommissie in het parlement, Danylo Hetmantsev.

Lees meer »
Tiental klanten valt stil na tanken bij Q8 in Roeselare: “Water in de dieseltank”
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Tiental klanten valt stil na tanken bij Q8 in Roeselare: “Water in de dieseltank”

Verschillende autobestuurders ondervonden de voorbije dagen problemen met hun wagen vlak nadat ze diesel getankt hadden aan het Q8-tankstation langs de Meensesteenweg in Roeselare. Om nog een onduidelijke reden was er daar water in de dieseltank geraakt. “Alle klanten die het slachtoffer werden van dit probleem zullen volledig vergoed worden”, verzekert Katia Van Bouwel, woordvoerster van Q8.
The post Tiental

Lees meer »
“Schumacher dacht dat ik hem wilde vermoorden”: eerste details uit docu over F1-legende, die “meedogenloos kon zijn”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Schumacher dacht dat ik hem wilde vermoorden”: eerste details uit docu over F1-legende, die “meedogenloos kon zijn”

Het is nog een maand wachten op de nieuwe, vijfdelige documentaire over het leven van F1-legende Michael Schumacher (54). Toch raken nu al enkele details uit ‘Being Michael Schumacher’ bekend. Zo komt onder meer een bekende crash op Spa-Francorchamps, waarna ‘Schumi’ furieus door de pitstraat stormde, aan bod. “Michael dacht dat het een soort samenzwering was om hem te vermoorden.”

Lees meer »
Satanistische kannibaal die tieners ritueel ombracht vrijgelaten door Kremlin
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Satanistische kannibaal die tieners ritueel ombracht vrijgelaten door Kremlin

Het gratiebeleid van Rusland ligt nog maar eens onder vuur nu blijkt dat een satanistische kannibaal is vrijgelaten nadat hij ging strijden aan het front in Oekraïne. Nikolai Ogolobiak werd veroordeeld voor de moord op vier tieners. Hij doodde zijn slachtoffers tijdens een satanistisch ritueel, waarbij hun tong en hart werden gebakken. Zijn vrijlating veroorzaakt ophef.

Lees meer »
Wat is sepsis, de “sluipmoordenaar” die elk jaar duizenden levens eist in België?
VRT NWS
VRT NWS

Wat is sepsis, de “sluipmoordenaar” die elk jaar duizenden levens eist in België?

Elk jaar overlijden duizenden Belgen aan sepsis, in de volksmond ook bekend als bloedvergiftiging. Daarnaast treft de aandoening elk jaar nog tienduizenden patiënten, soms met zware gevolgen, zoals amputaties. Nochtans is sepsis weinig bekend bij het grote publiek en ontbreken exacte cijfers. Dat blijkt uit een reportage van "Pano" vanavond. Wat is sepsis nu precies en hoe gevaarlijk is het?

Lees meer »
Halve thuiscross voor Miles Gevaert in Kortrijk
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Halve thuiscross voor Miles Gevaert in Kortrijk

Kuurnenaar Miles Gevaert rijdt zondag een halve thuiscross. Hij gaat van start in de Caps Urban Cross in Kortrijk, een wedstrijd van de X2O Trofee. Hij is bijzonder gemotiveerd en heeft er toch wel bewust naar gepiekt.
The post Halve thuiscross voor Miles Gevaert in Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »
Schoolmappen in frigobox of maxi-cosi: ludieke actie in Middenschool Halle doet leerlingen nadenken over gewicht boekentas
VRT NWS
VRT NWS

Schoolmappen in frigobox of maxi-cosi: ludieke actie in Middenschool Halle doet leerlingen nadenken over gewicht boekentas

Omdat leerlingen vaak te veel spullen meesleuren in hun rugzak of boekentas, heeft de GO! Middenschool in Halle een ludieke actie georganiseerd om leerlingen en ouders te doen nadenken over het gewicht van de boekentas. Op de "alles behalve een rugzak"-dag brachten de leerlingen hun schoolgerief mee in een alternatief, zoals een kattenmand of een frigobox.

Lees meer »