Krantenkoppen

Twee nieuwe deelwagens voor inwoners van Ruiselede pal aan gemeentehuis

Vanaf deze week kunnen inwoners van Ruiselede pal aan het gemeentehuis gebruik maken van twee nieuwe deelwagens. Het initiatief is een samenwerking tussen het gemeentebestuur en de firma Claus Mobility, die al in zo’n dozijn gemeenten in West-Vlaanderen over 45 deelwagens beschikt. “Het worden voorlopig nog benzinewagens, om het initiatief zo laagdrempelig mogelijk te maken”, aldus schepen voor milieu Marc De Muynck.

Nogal wat gezinnen beschikken over twee wagens, waarvan er eentje voor 80% in de garage staat. Deelwagens kunnen zo’n tweede wagen overbodig maken, goed voor de portemonnee én voor de CO2-uitstoot. Statistieken leren immers, dat een deelwagen makkelijk zo’n half dozijn privéwagens overbodig maakt.

“Begin deze week leert het gemeentepersoneel met de Mazda 2 en Mazda 3 omgaan en zaterdag 25 november zijn er in het gemeentehuis twee demosessies om 9.30 en 11.30 uur, waarop elke geïnteresseerde inwoner uitgenodigd is”, aldus nog schepen De Muynck.

Zo simpel mogelijk

Ruiselede gaat voor de deelwagens in zee met autodeelplatform Claus2You, dat al actief is in onder meer Ieper, Roeselare, Meulebeke, Brugge, Zonnebeke, Izegem en Koksijde. Initiatiefnemer is garage Claus in Zonnebeke, die in West-Vlaanderen al twee jaar aan de weg timmert om deelrijden populair te maken.

“Ons systeem werkt zonder ingewikkelde toestanden, waarborg of abonnement”, vertelt Thomas Colpaert van garage Claus. “Je downloadt een app, registreert je, plaatst er wat geld op en betaalt per uur en per kilometer. Simpel.”

Schot in de roos

Een wagen kun je al huren vanaf 3,49 euro per uur en 0,29 euro per kilometer. “Rij je niet, dan betaal je niet,”, gaat Colpaert verder. “Het is een ‘station based’-systeem, dus de wagens worden opgehaald en teruggeplaatst op één vaste plek. Ze zijn makkelijk herkenbaar door het Claus2You-logo. We zijn met dit systeem amper twee jaar geleden begonnen en zitten nu al aan 45 deelwagens. In veel landelijke gemeenten is het een schot in de roos.”

De website www.claus2you.be toont in een stappenplan en een bijhorend filmpje hoe je je eenvoudig kan registreren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

Ruiselede grijpt elke kans, om ook zijn wagenpark milieuvriendelijker te maken. Zo werd recent een tweede elektrische bestelwagen in gebruik genomen voor meer duurzame dienstverplaatsingen. (GGM)

The post Twee nieuwe deelwagens voor inwoners van Ruiselede pal aan gemeentehuis is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De Eendracht eert verdienstelijke leden
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

De Eendracht eert verdienstelijke leden

De Koninklijke Fanfare De Eendracht uit Oostkamp vierde haar 180ste verjaardag en haar Ceciliafeest met een concert en een feestmaaltijd in het Bloemenhuisje. Tijdens de receptie worden verdienstelijke leden vereremerkt voor hun jaren trouwe dienst bij de Koninklijke fanfare De Eendracht. Tessa Duthoo kreeg een bronzen pin opgespeld voor 10 jaar lidmaatschap van het trommelkorps.
The post De Eendracht eert

Lees meer »
Modezaak ‘La Belle Fille’ breidt uit in Veldegem
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Modezaak ‘La Belle Fille’ breidt uit in Veldegem

In een ruimer nieuw pand tegenover de markt van Veldegem heeft damesmodezaak ‘La Belle Fille’ voortaan een nieuwe stek. Er is veel meer ruimte voor voldoende nieuwe collecties en om meer klanten rustig de tijd geven. Om dames betaalbaar een geknipte outfit te laten vinden.
The post Modezaak ‘La Belle Fille’ breidt uit in Veldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »
Plaatsing bankautomaat in Bissegem uitgesteld naar 2024
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Plaatsing bankautomaat in Bissegem uitgesteld naar 2024

Een jaar geleden kondigde Stad Kortrijk aan nog voor het einde van 2023 werk te maken van een nieuwe ‘bankneutraal automaat’ in Bissegem. De plaatsing en ingebruikname daarvan worden uitgesteld naar het voorjaar van 2024.
The post Plaatsing bankautomaat in Bissegem uitgesteld naar 2024 appeared first on KW.be.

Lees meer »
Nieuwe oproep voor Bellende Vlakken naar aanleiding van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Nieuwe oproep voor Bellende Vlakken naar aanleiding van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

Op zondag 3 december is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Naar aanleiding van deze dag, lanceert Stad Oostende een nieuwe oproep naar handelszaken en horeca om zich in te schrijven voor Bellende Vlakken. Dat is een project waarmee zaken hun zaak toegankelijker maken door drempels weg te werken. Ondertussen zet de Stad alle huidige ingeschreven zaken

Lees meer »
Palestijnse jongen rouwt om broertje na bomaanval: “Begraaf mij met hem”
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

Palestijnse jongen rouwt om broertje na bomaanval: “Begraaf mij met hem”

Erg aangrijpende beelden van een Palestijnse jongen na een bombardement op Gaza-Stad: hij heeft net zijn kleine broertje uit het puin gehaald en is ontroostbaar. “Waar ga ik ooit nog een broer vinden zoals jou?”, huilt hij, “begraaf mij met hem”. Sinds het einde van de gevechtspauze werden meer dan 800 Palestijnen gedood. De totale dodentol van de Israëlische bombardementen

Lees meer »