Krantenkoppen

Verhuist orthodoxe gemeenschap binnenkort naar kerk op de Zilverberg?: “ Zou naar faciliteiten en bereikbaarheid veel beter zijn”

Momenteel zijn er gesprekken lopende tussen de Roemeens-Orthodoxe kerk en het bisdom Brugge omtrent een verhuis naar de Sint-Henricuskerk op de Zilverberg in Roeselare. “Er is nog niets definitiefs, maar het is belangrijk dat deze christenen ook ergens een thuis vinden”, klinkt het.

De voorbije weken gonsde het van de geruchten omtrent de Sint-Henricuskerk op de Zilverberg in Roeselare. Onlangs werd er nog een infovergadering georganiseerd omtrent de invulling van de kerk, maar die lokte weinig volk.

Deken Renaat Desmedt schept duidelijkheid: “Momenteel zijn er gesprekken lopende tussen de Roemeens-Orthodoxe kerk en het bisdom. Er is nog niets officieel, maar de kans bestaat dat de geloofsgemeenschap straks haar onderkomen vindt in de kerk op de Zilverberg.”

Christenen

De 3.000 Roemenen vormen al jarenlang de grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Roeselare. “De orthodoxe gemeenschap is al erg lang in Roeselare. Zij zijn ook christenen en volgen hetzelfde evangelie als wij binnen de katholieke kerk. Het is dan ook belangrijk dat ook zij een thuis vinden voor hun vieringen”, aldus de deken.

Moest de Roemeense-Orthodoxe kerk haar intrek nemen op de Zilverberg dan zouden er op die plek geen katholieke vieringen meer doorgaan.

De Vijfwegen

De zoektocht naar een geschikte locatie voor de geloofsgemeenschap bleek de voorbije jaren niet zo evident. De Roemeens-Orthodoxe kerk vond in het verleden onder ander haar onderkomen in De Bremstruik in de Arme-Klarenstraat in Roeselare. Ruim twee jaar geleden verhuisde men naar de kerk op de Vijfwegen bij Staden. “Een noodoplossing omdat er op dat ogenblik niet genoeg ruimte was in De Bremstruik. Het was de bedoeling dat men hier enkele maanden zou blijven, maar tot op vandaag is de geloofsgemeenschap hier nog”, aldus Marcel Lauwers, voorzitter van de kerkfabriek op de Vijfwegen.

Hij hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing gevonden wordt voor de Roemeens-Orthodoxe kerk. “Ik heb er zeker niets op tegen dat men hier diensten houdt, want die lokken telkens behoorlijk wat volk. Momenteel betaalt men echter niets voor het gebruik van de kerk en dat terwijl andere gebruikers hier wel betalen voor begrafenissen of huwelijken. Dat stoot me wel een beetje tegen de borst.”

Sowieso is het niet duidelijk hoe lang er nog kerkelijke vieringen kunnen doorgaan op de Vijfwegen. De gemeente Staden wil er in de toekomst evenementen laten doorgaan.

Tradities

Binnen de Roemeense gemeenschap hoopt men dat er snel een doorbraak komt. “Voor de Roemenen is de kerk nog erg belangrijk. Tradities dragen we hoog in het vaandel. Momenteel huizen we inderdaad nog op de Vijfwegen, maar een plaats in Roeselare zou naar faciliteiten en bereikbaarheid veel beter zijn”, aldus Florin Pop, spreekbuis van de Roemeense gemeenschap in Roeselare.

The post Verhuist orthodoxe gemeenschap binnenkort naar kerk op de Zilverberg?: “ Zou naar faciliteiten en bereikbaarheid veel beter zijn” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

GO! Atheneum Avelgem zamelt geld in voor De Warmste Week met Studio Sympathico
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

GO! Atheneum Avelgem zamelt geld in voor De Warmste Week met Studio Sympathico

Op het GO! Atheneum in Avelgem werd er de voorbije weken een radioshow gemaakt ten voordele van De Warmste Week. Enkele leerkrachten zetten hun schouders onder het project. Iedere middagpauze maakten ze radio voor de hele school vanuit hun eigen ‘glazen huis’. De leerlingen konden zelf acties op poten zetten die ze dan mochten voorstellen op de radio voor hun

Lees meer »
Tien jaar na dodelijk arbeidsongeval bij Total in Antwerpen: werkgever ook schuldig in beroep
VRT NWS
VRT NWS

Tien jaar na dodelijk arbeidsongeval bij Total in Antwerpen: werkgever ook schuldig in beroep

Team Industrial Services Belgium is ook in beroep veroordeeld voor een arbeidsongeval in 2013 in de Antwerpse haven, waarbij twee arbeiders om het leven kwamen. Het bedrijf moet 36.000 schadevergoeding betalen. Twee arbeiders moesten lekdichtingswerken uitvoeren aan een klep in de Total-raffinaderij. Maar dat gebeurde aan de verkeerde klep, met een ontploffing tot gevolg. Volgens de rechter stroomde de informatie

Lees meer »
TERUGLEZEN ISRAËL. Alle 11 vrijgelaten Israëlische gijzelaars – waaronder driejarige tweeling – aangekomen in Israël
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

TERUGLEZEN ISRAËL. Alle 11 vrijgelaten Israëlische gijzelaars – waaronder driejarige tweeling – aangekomen in Israël

De wapenstilstand tussen Israël en terreurbeweging Hamas in Gaza wordt met twee dagen verlengd, meldt bemiddelaar Qatar. Verdere concrete details zijn er nog niet. Maandagavond werden nog 11 Israëlische gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Het gaat om de laatste van vier groepen gijzelaars van wie de vrijlating afgesproken was in het oorspronkelijke bestand. Hamas werkt al aan een nieuwe lijst met

Lees meer »
Koen Crucke komt met verrassende boodschap voor Samson & Marie: “Ik zou, denk ik, ‘ja’ zeggen”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Koen Crucke komt met verrassende boodschap voor Samson & Marie: “Ik zou, denk ik, ‘ja’ zeggen”

Niet alleen politici komen terug op gemaakte beslissingen, ook acteur Koen Crucke (71) durft abrupt van gedacht veranderen. Na dat eerder bekend raakte dat het personage Alberto geschrapt werd in de Samson & Marie-kerstshow, staat de deur opnieuw op een kier. “Als ze mij volgend jaar bellen, en het staat mij aan wat ze voorstellen, spring ik opnieuw het podium

Lees meer »
Toneelvereniging Archontiko uit Emelgem viert jubileum met ‘Adhémar de clochard’
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen

Toneelvereniging Archontiko uit Emelgem viert jubileum met ‘Adhémar de clochard’

Toneelvereniging Archontiko uit Emelgem bestaat vijf jaar. Dat eerste jubileum viert ze met de opvoering van het stuk ‘Adhémar de clochard’ van Krista Roelens, in regie van Bruno Vansteenkiste. Een bijzondere voorstelling rond de gekke avonturen van een man die leert wat het is om zwerver te zijn.
The post Toneelvereniging Archontiko uit Emelgem viert jubileum met ‘Adhémar de clochard’

Lees meer »
Danira Boukhriss voor het eerst met zwanger buikje op rode loper naast lief Ward Kerremans: “Geslacht is verrassing”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Danira Boukhriss voor het eerst met zwanger buikje op rode loper naast lief Ward Kerremans: “Geslacht is verrassing”

Deze week brachten Danira Boukhriss Terkessidis en Ward Kerremans het heuglijke nieuws naar buiten dat ze in blijde verwachting zijn van hun eerste kindje samen. Op de rode loper van de première van ‘Alter Ego’ – de nieuwe fictiereeks op Streamz waarin Kerremans de hoofdrol heeft – verscheen Danira voor het eerst in het openbaar sinds het nieuws bekend werd

Lees meer »
“Een eerredder dringt zich op voor Antwerp, om niet tot dat ‘0 op 18-clubje’ te behoren waar Club en Anderlecht destijds in zijn beland”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

“Een eerredder dringt zich op voor Antwerp, om niet tot dat ‘0 op 18-clubje’ te behoren waar Club en Anderlecht destijds in zijn beland”

Antwerp – en zeker coach Mark van Bommel – blijft zich optrekken aan het positieve in aanloop naar het Champions Leagueduel tegen Shakhtar Donetsk. “Ook al is het in Europa eigenlijk toch al voorbij”, stelt onze chef voetbal Niels Poissonnier, die vindt dat het tijd is voor een eerredder. “Al is het maar om van die saillante nul vanaf te

Lees meer »
Ouders en zus van verongelukte Lauren (20): “Hij stráálde, altijd. We hebben dat kind nooit ongelukkig geweten”
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws

Ouders en zus van verongelukte Lauren (20): “Hij stráálde, altijd. We hebben dat kind nooit ongelukkig geweten”

Diepenbeek neemt maandag afscheid van een supergeliefde jongen. Van Lauren Adamczyk (20), die vorige week zaterdag werd doodgereden op straat. Vriend van velen. Een jongen die al heel lang wist dat je het best leeft alsof elke dag je laatste is. Zijn ouders, zus en vrienden geven hem hier het mooiste eerbetoon. “We hebben hem eigenlijk nooit ongelukkig geweten.”

Lees meer »
Vrouw van hoofd Oekraïense militaire inlichtingendienst vergiftigd
Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

Vrouw van hoofd Oekraïense militaire inlichtingendienst vergiftigd

De vrouw van Kyrylo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, is volgens lokale media vergiftigd. Na enkele dagen misselijkheid is ze in het ziekenhuis opgenomen, melden Oekraïense media. Ze zou met zware metalen zijn vergiftigd, die ongebruikelijk zijn in het dagelijks leven. Officieel is er nog geen bevestiging daarvoor.

Lees meer »