Krantenkoppen

Artiz brengt leven in brouwerij in Oostrozebeke

Dat Oostrozebeke al jaren beschikt over een heel divers aanbod aan culturele verenigingen heeft zijn reden. Niet alles heeft te maken met de gulle steun van de gemeente. Eén grote reden is te vinden in de aanwezigheid van het kunstonderwijs Artiz dat leverancier is van heel veel talent aan diverse verenigingen en aan het onderwijs. We hadden hierover een babbel met de gepensioneerde opzichter Paul Vankeirsbilck die het kunstonderwijs in goede banen leidt.

“Het klopt dat ons kunstonderwijs voor leven in de brouwerij zorgt. Momenteel lopen 163 Oostrozebeekse leerlingen school bij Artiz, waarvan 131 in het centrum en 32 op de Ginste. Daarvan volgen 81 kinderen woord en 50 muziek. Op de Ginste kan alleen woord en theater worden gevolgd. Ik kan echt zeggen dat de kinderen die een opleiding kregen in ons kunstonderwijs doorstromen naar onze verenigingen en dat dit aanbod ook vaak de basis vormt voor een latere studie.”

Of hij een concreet voorbeeld kan geven van doorstroming van leerlingen van Artiz naar de verenigingen? “Heel zeker. Ik denk bijvoorbeeld aan de plaatselijke harmonie. Die vereniging telt zo maar eventjes 60 muzikanten, allemaal opgeleid in onze gemeente. Ze behalen een zeer hoog niveau en kunnen elk concert aan met eigen bezetting. Een ander voorbeeld is het plaatselijke toneelgebeuren. Er zijn hier twee heel sterke verenigingen die hun acteurs nagenoeg allemaal rekruteren uit leerlingen van het kunstonderwijs. Kortom, heel wat plaatselijke verenigingen profiteren van talent dat bij Artiz passeerde om hun vereniging sterk te maken.”

Instrumenten

We vroegen opzichter Paul Vankeirsbilck of er ook trends bestaan in de keuze van instrumenten wanneer de kinderen zich aanmelden in de muziekschool? “Ik moet toegeven dat de huidige trend naar instrumentenkeuze een beetje nadelig uitvalt voor de harmonie. Er wordt immers vaak gekozen voor gitaar en piano en minder voor de koper- en houtblazers. Daartegenover staat dat de interesse voor slagwerk sterk gegroeid is. Al jaren wordt nu ook een opleiding jazz-pop-rock gegeven en in die opleiding steekt veel slagwerk.”

De laatste jaren proberen we ook met ons kunstonderwijs naar buiten te treden op evenementen zoals reveil en de verwendag in de bib. Ook de jaarlijkse leerlingenauditie trekt telkens een eivolle Enaemezaal. Ik wil er tenslotte nog aan toevoegen dat wij sterke steun ondervinden van de gemeente die serieus investeert in onze accommodatie door de aankoop van een digibord, laptops, boxen en elektronische piano’s. Kortom, wij kunnen alleen maar heel tevreden zijn over de samenwerking met de gemeente.”

(JC)

The post Artiz brengt leven in brouwerij in Oostrozebeke is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG ALGARVE. Het peloton laat acht onbekende renners wegrijden – Evenepoel en Van Aert willen meedingen naar de overwinning

De eerste aankomst bergop in de Ronde van de Algarve. Remco Evenepoel is de uitgesproken topfavoriet, maar ook Wout van Aert kan misschien overleven. In de tweede rit tussen Lagoa en Alto da Foia moeten de renners 171.9 kilometer afleggen. Krijgen we een Belgisch onderonsje voor de zege ? Volg het op de voet op HLN, vanaf 15u50 kan u

Lees meer »

Wegen en Verkeer wil mening van weggebruikers voor herinrichting Ring in Kortrijk-Noord

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil samen met de gemeente Kuurne de mening van weggebruikers over de herinrichting van de Ring (R8) in Kortrijk-Noord. Daarom lanceren ze een online vragenlijst. Het agentschap wil van bestuurders, omwonenden en handelaars uit de buurt weten waar de knelpunten en gevaarlijke punten liggen. De antwoorden worden meegenomen in de plannen voor de herinrichting.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. VS waarschuwen voor val belegerde stad Avdiivka: Kiev haalt troepen weg en verliest belangrijkste aanvoerroute

Het Oekraïense leger trekt een onbekend aantal soldaten terug uit de belegerde stad Avdiivka. Rusland wil de ruimte in met een atoombom. Niet om die van daaruit op de Aarde te droppen, maar om satellieten aan te vallen. En een bombardement op een winkelcentrum in de Russische stad Belgorod heeft het leven gekost aan zeker vijf burgers. Volg alle updates

Lees meer »

Meettoestel van studenten UHasselt mag opnieuw op ruimtereis

Wetenschapsstudenten van de UHasselt mogen hun magnetometer opnieuw mee de ruimte insturen. Ruimtevaartagentschap ESA heeft het toestel, dat magnetische velden meet, geselecteerd om mee te reizen met de ESA Space Rider. Dat is een onbemand ruimtevliegtuig dat rond de aarde zal cirkelen om daar experimenten uit te voeren.

Lees meer »

Wat als Rusland de Baltische landen binnenvalt? “Eens ze bezet zijn, is heroveren niet meer mogelijk”

Estland, Letland en Litouwen bereiden zich voor op oorlog. Kilometers aan prikkeldraad en antitankgrachten, duizenden antitankmijnen en drakentanden, piramidevormige betonnen obstakels, moeten Russische tanks tegenhouden of op zijn minst vertragen als het zo ver is. Maar volstaat dit? En wat stellen de Baltische landen eigenlijk voor op militair vlak? En wat met de Navo?

Lees meer »

Illegalen poetsen hamburgerrestaurants in Waregem en Kortrijk: forse boete voor zaakvoerder schoonmaakbedrijf

Een 46-jarige Oostendenaar heeft voor de Brugse strafrechtbank 56.000 euro boete gekregen, waarvan 33.600 euro effectief, voor zwartwerk en illegale tewerkstelling. A.Y. liet met zijn firma zeven mensen zonder papieren poetsen in hamburgerrestaurants.
The post Illegalen poetsen hamburgerrestaurants in Waregem en Kortrijk: forse boete voor zaakvoerder schoonmaakbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »