Krantenkoppen

Is het kruispunt Hoogstraat – Kerkstraat in Gistel gevaarlijk?

Discussie in de gemeenteraad: volgens oppositiepartijen CD&V en Groen is het kruispunt van de Hoogstraat en Kerkstraat gevaarlijk voor fietsers en wandelaars. Burgemeester Defreyne wijst erop dat er ingrepen zijn gebeurd en legt het punt nog eens voor in de mobiliteitsraad.

Bas Vermeulen (CD&V) bindt de kat de bel aan. “Voetgangers die in de Hoogstraat aan de overkant van centrum Oud Stadhuis wandelen en de Kerkstraat willen dwarsen richting de Markt komen in een gevaarlijke situatie terecht. Auto’s die uit de Kerkstraat komen en de Hoogstraat naderen, kijken enkel naar links om tegemoetkomend verkeer door te laten, maar merken voetgangers die van rechts komen niet op en rijden door. Zo zijn ons al enkele bijna-ongevallen gemeld. Zijn er opties om de situatie specifiek op dit punt veiliger te maken? Zo loopt het voetpad wel door, maar ontbreekt een zebrapad.”

Andy Versyck (Groen) kon Vermeulen volgen. “Ook voor fietsers die vanuit de Hoogstaat de Kerkstraat willen inrijden, is het gevaarlijk. Auto’s in de Kerkstraat nemen de afslag ruim, waardoor fietsers in het stukje groen naast horecazaak De Kroon worden gedwongen.”

Vlaamse bevoegdheid

Burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) biedt beide opmerkingen een antwoord. “Het kruispunt valt onder het beheer van het Agentschap Wegen & Verkeer en werd begin deze legislatuur door de Vlaamse overheid opgenomen als zwart punt. Zo’n twee jaar terug volgde hier al een ingreep op vraag van het stadsbestuur: het voetpad werd breder gemaakt en in de Kerkstraat verving een stopstreep de haaientanden. Volgens de wegcode is elke autobestuurder dus verplicht volledig te stoppen alvorens het voetpad te overrijden. We vinden gelijkaardige situaties terug aan parking Post, de Hallestaat en Halve Maanstraat.”

“Bestuurders moeten altijd naar links en naar rechts kijken vooraleer ze een doorlopend voetpad kruisen. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de weg prioritair te maken en bijgevolg met een zebrapad te werken.” De gedachtegangen zullen nog eens worden aangestipt in de adviserende mobiliteitsraad.

(TVA)

The post Is het kruispunt Hoogstraat – Kerkstraat in Gistel gevaarlijk? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Matthieu Terryn heeft instant spijt van zijn keuze en ex-zangeres van ‘Milk Inc.’ doet intrede in ‘The Voice van Vlaanderen’

Matthieu Terryn kon zich voor het hoofd slaan in de aflevering van ‘The Voice van Vlaanderen’ vrijdag. Wanneer de stoel draait na de auditie van Amelie, heeft hij instant spijt van zijn beslissing. Hij haalde ook een topper binnen, want Merel heeft heel wat zangervaring opgedaan bij Milk Inc. Dit waren de strafste blind auditions van ‘The Voice van Vlaanderen’.

Lees meer »

Amerikaanse media waarschuwen: “Rusland werkt mogelijk aan kernwapen om doelwitten in ruimte te raken”

Rusland is mogelijk van plan een nucleaire capaciteit in de ruimte te ontwikkelen. Dat hebben verschillende Amerikaanse media woensdag gemeld op basis van een bron bij de inlichtingendiensten. De bedoeling van Moskou zou zijn een nucleair wapen in de ruimte te stationeren om satellieten te treffen. De berichten zijn nog niet officieel bevestigd.

Lees meer »

Verkeersinstituut Vias wil dat blaastest voor lachgas wordt ingevoerd

Verkeersinstituut Vias wil dat het gebruik van een blaastest om lachgas op te sporen mogelijk wordt gemaakt in ons land. Die test wordt op dit moment ontwikkeld in Nederland. Lachgas is populair als partydrug en geeft een kortstondige roes. Maar uit nieuw Nederlands onderzoekt blijkt dat lachgas tot 45 minuten invloed kan hebben op het rijgedrag van de gebruiker.

Lees meer »

Erocinema Kortrijk in de Papenstraat staat te koop

Wie de Papenstraat inrijdt vanaf de Rijselsestraat ziet voor zich een imposante witte woning verschijnen. Je moest het weten – of je was er klant – maar achter de muren school tot voor kort een erotische cinema met sporadisch een pikant feestje. Die tijden zijn voorbij. Het pand gelegen tussen het stadhuis en de Leie staat sinds enkele weken te

Lees meer »

Kernwapens in Europa: hoeveel zijn er momenteel? En dient Europa uit te breiden?

Europese toppolitici willen het kernwapenarsenaal van Europa herbekijken, na de Russische dreigingen en de baldadige retoriek van Donald Trump. Professor Sven Biscop belicht de huidige situatie rond kernwapens in Europa. Hoeveel hebben we er nu? Is dat genoeg of moeten we uitbreiden? En zullen nieuwe landen investeren in atoombommen? “Onze tegenstanders moeten weten dat nucleaire vergelding altijd mogelijk is.”

Lees meer »

Ook slotweekend Ruta del Sol geschrapt door boerenprotesten, tijdrit van amper vijf kilometer enige etappe

Vreemde apotheose in de Ruta del Sol. De organisatie schrapt nu ook de etappes van zaterdag en zondag door de boerenprotesten in Andalusië. De eerste twee ritten, van woensdag en donderdag, werden om die reden ook al afgelast. Dat betekent dat de editie van dit jaar enkel bestaat uit de etappe van vandaag. Een tijdrit over… 5 kilometer. Vervelend voor

Lees meer »

Familieleden mogen lichaam Navalny niet zien

De familie van het Russische oppositielid Aleksej Navalny heeft nog geen toegang gekregen tot zijn lichaam. De moeder van Navalny krijgt geen toestemming om het mortuarium te betreden waar het lichaam van haar zoon zou worden bewaard.

Lees meer »

President Zelenski: “Een gebrek aan steun voor Oekraïne zal Rusland alleen maar helpen”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt nogmaals dringend om financiële en militaire steun in de oorlog tegen Oekraïne. Daarbij kijkt hij vooral naar de Verenigde Staten. Daar ligt een hulppakket van 60 miljard dollar op tafel, maar Republikeinen houden het tegen. "Een tekort aan wapens in Oekraïne zal Rusland alleen maar helpen", zei Zelenski. "Als het Westen geen vuist maakt

Lees meer »