Krantenkoppen

Met overlijden Klaas Maddens verliest Kortrijk een belangrijk historicus

Dr. historicus Klaas Maddens is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden in het AZ Groeninge in Kortrijk. De ererijksarchivaris heeft een groot aandeel gehad in de geschiedschrijving van Kortrijk, onder meer als eindredacteur en medeauteur van het lijvige boek ‘De geschiedenis van Kortrijk’ in 1990.

Klaas – officieel Niklaas – Maddens is op 2 juli 1933 in Geluwe geboren in een gezin van zeven kinderen. Zijn vader Remi was in Geluwe huisarts en is er ook schepen geweest. Hij volgde middelbaar aan het Sint-Barbaracollege in Gent en aan de KU Leuven studeerde hij af als licentiaat geschiedenis. Hij deed er ook kandidaturen rechten bij omdat hij rechtsgeschiedenis belangrijk vond.

In 1963 begon hij zijn loopbaan als rijksarchivaris, eerst in Brussel, daarna tot aan zijn pensioen in Kortrijk. Hij werkte er samen met rijksarchivaris Ernest Warlop. Klaas Maddens promoveerde in 1975 tot doctor in de geschiedenis met een scriptie over de belastingen onder Keizer Karel. Hij had ook een bijzondere interesse voor de godsdienstoorlogen in de 16e eeuw;

De Leiegouw

Eerder, in 1958, stond hij aan de wieg van de Kortrijkse geschied- en heemkundige kring De Leiegouw. Hij werd ondervoorzitter en heeft – tot de laatste jaren – voor het tijdschrift tientallen, zo niet honderden artikels, bibliografische overzichten en boekbesprekingen geschreven.

Dat deed hij ook voor andere publicaties zoals Biekorf en het Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis. Hij heeft ook vele lezingen gegeven. Nadat hij eerst een beknopte ‘Geschiedenis van Kortrijk tot 1945 in vogelvlucht’ had geschreven, nam hij de eindredactie op zich van het lijvige werk ‘De Geschiedenis van Kortrijk’ dat er in 1990 kwam. Dankzij hem kwam er in 1977 ook een aangevulde heruitgave van de geschiedenis van Geluwe uit 1937.

Klaas Maddens was getrouwd met Frieda Vanryckeghem die in 2001 overleden is. Hij was vader van drie kinderen: Bart (politicoloog), Liesbet (apothekeres, N-VA-gemeenteraadslid in Kortrijk) en Fien (parketmagistraat) Hij had acht kleinkinderen.

De uitvaartdienst vindt plaats op vrijdag 26 januari om 11 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

(NOM)

The post Met overlijden Klaas Maddens verliest Kortrijk een belangrijk historicus is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Messi-getreiter wordt hem opnieuw te veel: Cristiano Ronaldo reageert met obsceen gebaar dat wellicht niet onbestraft blijft

Het potje van Cristiano Ronaldo (39) kookte nog maar eens over. De Portugese superster belande gisteravond andermaal in een storm van kritiek nadat hij obscene gebaren leek te maken na de 2-3-overwinning op het veld van Al-Shabab, de ploeg van Rode Duivel Yannick Carrasco. Volgens de media in Saudi-Arabië zullen de uitlatingen van ‘CR7’ niet zonder gevolgen blijven.

Lees meer »

Uitkijktoren Knokkebrug krimpt in zes jaar van vijftien naar acht meter, maar is toch duurder

In anticipatie van enkele adviezen keurde de gemeenteraad van Houthulst alvast het bestek voor de uitkijktoren aan de Knokkebrug goed. N-VA fronste de wenkbrauwen nu blijkt dat de toren duurder uitvalt dan in de oorspronkelijke plannen, terwijl hij de helft kleiner is.
The post Uitkijktoren Knokkebrug krimpt in zes jaar van vijftien naar acht meter, maar is toch duurder appeared

Lees meer »

Horeca trekt naar Grondwettelijk Hof tegen strengere regels flexi-jobben: “Dit is met een kanon op een mug schieten”

De aangescherpte regels rond flexiwerk zijn absoluut niet naar de zin van de horeca. De horecafederaties van het land willen enkele strengere regels geschrapt, en trekken daarvoor nu zelfs naar het Grondwettelijk Hof. “De vaste zaalmedewerker in mijn restaurant mag na zijn uren niet meer flexi-jobben in mijn brasserie, maar wel bij de concurrentie of de bakker om de hoek.”

Lees meer »

N-VA wil komende jaren “zo goed als geen” vluchtelingen opvangen

Als het van de N-VA afhangt, moet het aantal instromende vluchtelingen de komende jaren “minimaal of zo goed als nul” zijn. Daarvoor wil de partij gebruikmaken van het nieuwe Europese migratiepact. “Als landen een compensatiesom kunnen betalen, willen we daarvan gebruikmaken.” Dat schrijft ‘De Standaard’ vandaag na een bevraging van alle Vlaamse partijen over migratie.

Lees meer »

Meesteroplichter Piet Van Haut riskeert twee jaar cel voor plunderen rekening van Knokse vriendin

De bekende meesteroplichter Piet Van Haut (56) riskeert in beroep twee jaar cel Hij gaf via een bankkaart van een Knokse vriendin 56.000 euro uit. “Maar we hebben die kaart samen aangevraagd en ik mocht ze gebruiken!”, beweerde hij. Ondanks het feit dat hij invalide is verklaard, wil hij wel een werkstraf uitvoeren.
The post Meesteroplichter Piet Van Haut riskeert

Lees meer »

Nick Ballegeer is de gedreven kapitein van VK Dudzele (3B)

Het vertrek van voorzitter en duivel-doet-al Johnny Deryckere is vlekkeloos opgevangen bij VK Dudzele. De ex-preses zelf had de weg voor zijn opvolgers geplaveid en op sportief vlak is debuterend hoofdcoach Soren Maenhout een schot in de roos.
The post Nick Ballegeer is de gedreven kapitein van VK Dudzele (3B) appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gilles De Coster geeft eerste hint voor nieuwe seizoen van ‘De mol’: ex-winnaars maken toevallig of niet vandaag een fietstocht

Deelt Gilles De Coster (43) een eerste hint naar het nieuwe seizoen van ‘De mol’? De presentator, doorgaans niet zo actief op sociale media, deelt een opvallende post. Hij deelt op z’n Stories een foto van een koersfiets en tagt in de foto acht oud-winnaars van het programma’. De speurneuzen kunnen meteen aan de slag.

Lees meer »

Nieuw boeiend seizoen met Tuinhier

Tuinhier Meulebeke houdt de traditie om met Lichtmis alle leden te trakteren op lekkere koffiekoeken. 170 leden gingen op de uitnodiging in en genoten van een boeiende avond.
The post Nieuw boeiend seizoen met Tuinhier appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pep Guardiola geeft update over Kevin De Bruyne: “Hij is niet geblesseerd, maar ik weet niet of hij al 100% is”

Kan Manchester City een zeventiende wedstrijd op rij ongeslagen blijven? Na de gewonnen inhaalwedstrijd van afgelopen week (1-0 tegen Brentford) gaat City op bezoek bij The Cherries van Bournemouth. Krijgen we De Bruyne weer op het veld te zien, nadat hij tegen Brentford aan de bank gekluisterd bleef vanwege “een probleempje” aan de hamstring? Volg het op de voet in

Lees meer »

Politie treft twee dode en verwaarloosde paarden aan in Tongeren, een derde opgevangen door Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum

In een weide langs de Oude Blaarstraat heeft de politie twee dode paarden teruggevonden. Een derde kon nog worden opgehaald door het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (VZOC). Volgens de politie waren er al jarenlang klachten over de verwaarlozing van de paarden en zouden de dieren vandaag in beslag worden genomen. "Ze waren compleet aan hun lot overgelaten", zegt Rudi Oyen van

Lees meer »