Krantenkoppen

NIM° alias Jerry Lauwers exposeert in het MEC in Bredene: “De vrouw uit halfweg vorige eeuw staat centraal”

Nog tot eind februari fleuren werken van de Bredense kunstenaar Jerry Lauwers, artiestennaam NIM°, de muren van het MEC Staf Versluys op. ‘The Vintage Series’, de titel van de expo, dekt zonder meer de lading, want de werken verraden stuk voor stuk een nostalgisch verlangen naar de jaren 50. “Of toch hoe ze toen en later in Hollywoodfilms werden voorgesteld”, aldus de kunstenaar.

Noem Jerry Lauwers (61) gerust een buitenbeentje op de plaatselijke kunstscene. In 2009 pas het penseel opgenomen, leerde hij de stiel met vallen en opstaan. “Als autodidact pur sang”, merkt Jerry trots op. Omdat hij geen lid is van een kunstkring werden zijn werken de voorbije jaren ook nauwelijks opgepikt door kunstminnend Bredene.

“Met ‘The Vintage Series’ ben ik nog maar aan mij derde tentoonstelling toe”, geeft Jerry alias NIM° aan. “Ik exposeerde al eens samen met Annie Vanhee, in Bredene vooral bekend om haar kunstroute met muurschilderingen in Bredene Dorp. Ik verbleef ook ooit een tijdje in Zuid-Amerika. In Colombia werkte ik toen mee aan een reeks murals.” Jerry Lauwers nam eerder ook deel aan Tour Elentrik en beschilderde de bloembakken van de serviceflats aan het Duinenzichterf.

De werken waarmee NIM° nu exposeert in het MEC verraden zijn ervaring met grote muurschilderijen én met levendige kleuren. Opmerkelijk is dat ze stuk voor stuk de vrouw centraal zetten. “Ik hou enerzijds van het observeren van mensen en heb een voorliefde voor de jaren 50. Dat resulteerde in deze reeks, waarin de vrouw inderdaad centraal staat. Maar dan wel de vrouw zoals ze idealistisch werd voorgesteld halfweg vorige eeuw. Met mooi geföhnde kapsels, kleurrijke make-up. Alle vrouwen in mijn doeken hebben dan ook iets van een filmactrice uit die tijd.”

Respect voor mekaar

De nostalgie, die uit NIM°’s werken spreekt, is ook een vertaling van zijn voorliefde voor de zeden, die in de jaren 50 golden. “Mensen hadden toen nog respect voor mekaar, er waren duidelijke (sociale) regels,…Heel anders dan de harde wereld waarin we vandaag leven.”

Hoewel behoorlijk productief – NIM° raakt jaarlijks makkelijk aan een dertigtal doeken – wil de Bredense kunstenaar niet meteen de wereld veroveren met zijn werken. “Buiten de gemeentegrenzen exposeren, is niet meteen mijn eerste prioriteit. Laat me eerst nog maar even Bredene veroveren. Daarna zien we wel”, besluit Jerry met een knipoog.

The post NIM° alias Jerry Lauwers exposeert in het MEC in Bredene: “De vrouw uit halfweg vorige eeuw staat centraal” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Premier De Croo oppert beperking werkloosheid tot 2 jaar en lagere groeinorm gezondheidszorg

Open VLD wil een strenger activeringsbeleid en een lagere wettelijke groeinorm voor de gezondheidszorg. Zo wil de partij België in staat stellen om in 2029 zo’n 2 procent van zijn bbp in defensie te investeren en de NAVO-norm te halen. Dat heeft premier Alexander De Croo zondag gezegd bij VTM Nieuws. Hij opperde een beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot 2

Lees meer »

Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd”

Met een lekker etentje in bistro ‘t Mortierken werd voormalig burgemeester Henri Cuypers onlangs bedankt voor zijn meer dan veertig jaar inzet bij de Zuienkerkse sportraad. “De Meetkerkse Moerentocht was een jaarlijks hoogtepunt”, aldus de ‘wandelende burgemeester’.
The post Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Brugge gaat de olympische toer op

Met de blik op de Olympische Spelen in Parijs zet de sportdienst een reeks activiteiten op voor alle Brugse sportievelingen.
The post Stad Brugge gaat de olympische toer op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cindy (46) is nieuwe uitbaatster van bekend café De Beer in Meulebeke: “We gaan nu even dicht voor facelift”

Café de Beer is een begrip in Meulebeke. De vroegste vermelding van de naam ‘café De Beer’ dateert al uit 1611 (!), toen er melding was van een zekere Adriaen Cosman die ‘weert’ was in den Beer. Honderden jaren later is die rol weggelegd voor Cindy Vandemaele, een Meulebeekse pur sang. Het café gaat nu even dicht voor een facelift

Lees meer »

Dwaallichtjestocht levert 1.766 euro op voor het goede doel

Op 3 november 2023 organiseerde vrouwenbeweging Ferm Passendale met medewerking van de plaatselijke Landelijke Gilde haar derde dwaallichtjestocht, waarbij 450 deelnemers te noteren vielen. De opbrengst van dit evenement gaat telkens naar een organisatie die een goed doel nastreeft. Ditmaal werd gekozen voor de vzw Spierziekte Vlaanderen, die 1.766 euro mocht ontvangen. We zien het
The post Dwaallichtjestocht levert 1.766

Lees meer »

Torhoutse tweelingzussen trouwen op schrikkeldag: “Met Game of Thrones als thema voor het feest”

Het is op zich al speciaal als tweelingzussen op hetzelfde moment en in dezelfde kerk trouwen. Maar als ze dat bovendien op een schrikkeldag doen, wordt het helemaal bijzonder. Het huwelijk van de 29-jarige tweeling Sara en Tine Verplancke op donderdagavond 29 februari in Torhout mag dan ook als een uitzonderlijke gebeurtenis beschouwd worden.
The post Torhoutse tweelingzussen trouwen op

Lees meer »

RECONSTRUCTIE. “Kom je? Er liggen twee doden naast mijn auto”: zo verliep de dronken nacht van Bjorn B. voor hij twee wielertoeristen doodreed

Voor hij twee wielertoeristen doodreed had Bjorn B. (45) er een lange en vooral dronken nacht op zitten. Na een hevige ruzie zette hij zijn vriendin met haar valies op straat en trok hij op kroegentocht. De ene pint na de andere. Wij spraken met de mensen die hem toen tegen het lijf zijn gelopen en konden zo een gedetailleerde

Lees meer »

INTERVIEW. Anna Roos (19) is de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad: “In het skatepark was ik het enige meisje. Maar dat bleek een voordeel”

De vrouw die de komende drie jaar de stem van 2,7 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren vertegenwoordigt, heet Anna Roos (19). Wie is de jonge Turnhoutse? Wat wil ze als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad bereiken? En hoe sterk staat ze in haar schoenen? “Negatieve commentaar, platte en seksistische opmerkingen, zoals ik die nu al soms op X krijg:

Lees meer »