Krantenkoppen

Volle kerk in Anzegem voor patroonheilige van varkens: “Erfgoed en traditie leven meer dan ooit”

Geslachte varkens ter ere van een heilige naar het altaar dragen. Aan deze bonte traditie lijkt nog lang geen einde te zijn komen. Onder ruime belangstelling vond zondag 21 januari de 71e viering van Sint-Antonius Abt plaats. Sinds vorig jaar is dit feest van de patroonheilige van de varkenshouders en andere dieren, erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Er was een grote opkomst van jong en oud waarbij deze Yvegemse hoogdag begon met de dierenwijding voor het kerkportaal. Om 9 uur vertrok de dierenstoet van aan café Nieuw Yvegem. De kleinsten lieten hun knuffel zegenen door diaken Jean-Yves Verhaeghe.

Het was de tweede keer dat de levende dieren in kooien zoals konijnen, ganzen, cavia’s en kippen moesten plaats ruimen voor pluchen knuffeldieren. Een paar grote dieren trotseerden de kou zoals de schapen van Jozef Dermaut die er een jaarlijkse traditie van maakt om samen met zijn kleinzonen de dag mee kleur te geven.

Ook de minder grote dierenliefhebbers werden warm verwelkomd aan de kerk door het oudercomité van Het Wijsternest met een jenever tot aan het randje gevuld.

Toontjesprocessie

Daarna was het verzamelen aan café In d’Halve Maan op de Ingooigemplaats voor de ‘Toontjesprocessie’ richting Sint-Antoniuskerk waarbij het eerste Paterke het reliekbeeldje van de heilige meedroeg. Zoals de traditie het wil torsten de kinderen van het zesde leerjaar, met de hulp van enkele kinderen van het vijfde leerjaar, een van de geslachte varkens.

Voor het tweede varken werd er beroep gedaan op de spierbundels van de KLJ van Ingooigem. Vervolgens was er de uitgebreide en mooie Plechtige Eucharistieviering ter ere van Sint-Antonius Abt. De kerk zat stampvol.

De gelovigen werden uitgenodigd om het reliekbeeldje van Sint-Antonius Abt aan te raken en de Paterkes van Het Wijsternest zongen het lied ‘Een vriendje in huis’ ter ere van de dieren en deelden een aantal weetjes over deze naamdag van Sint-Antonius via een interactieve quiz.

Bolhoeden leiden alles in goede banen

De offerstoet werd voorgegaan door de Koninklijke Harmonie De Eendracht Anzegem-Ingooigem die pas van start ging nadat de dierenzegening volledig afgelopen was. Diaken Jean-Yves Verhaeghe, de Paterkes en de KLJ Ingooigem volgden met het varken op de draagberrie en andere offergaven met in hun kielzog de Bolhoeden.

Alles werd in goede banen geleid door enkele Bolhoeden die zich verenigen vanuit Yvegem Sportief en de Kerkraad. Vervolgens sloten de vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen aan bij deze prachtige stoet, de bedevaarders uit Ingooigem en omliggende gemeenten en de deelnemers van de dierenzegening. Na de mis was er de verkoop van de offergaven per Amerikaans opbod met talrijk te winnen prijzen. Dat ging voor de eerste keer door binnen in de kerk omwille van het koude winterweer. Het was een opvallend geanimeerd gebeuren met veilingmeester van dienst Marc Steelandt. Aansluitend was er het eetfestijn in ’t Smesseplein.

(GV)

The post Volle kerk in Anzegem voor patroonheilige van varkens: “Erfgoed en traditie leven meer dan ooit” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Minder omzet maar meer winst voor Deceuninck

Ramen- en deurenfabrikant Deceuninck heeft zijn omzet in 2023 met meer dan 10 procent zien dalen, maar kon wel een recordbedrijfswinst in de boeken schrijven. De activiteiten in Turkije presteerden het best, zo blijkt woensdag uit de jaarcijfers van het bedrijf uit Hooglede-Gits.
The post Minder omzet maar meer winst voor Deceuninck appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brussels Airlines schrapt drie op de tien vluchten op tweede stakingsdag

Als gevolg van een stakingsactie die vandaag voortduurt, verwacht Brussels Airlines vandaag slechts zeven van de tien vluchten uit te voeren. Dat bevestigde een woordvoerder van het luchtvaartbedrijf kort voor 6 uur deze ochtend aan Belga. De ochtend van deze tweede stakingsdag zijn meerdere vluchten van en naar Europese, Afrikaanse en Amerikaanse bestemmingen geannuleerd.

Lees meer »

Annie M.G. Schmidt hield eigen abortus 30 jaar geheim en kende de vader niet: “Ik weet alleen dat hij blauwe pet op had”

Ze is de bezielster van de meest succesvolle kinderboeken in de Lage Landen – denk maar aan ‘Jip en Janneke’ en ‘Pluk van de Petteflet’ – maar Annie M.G. Schmidt kende ook heel wat tegenslag in haar 84 jaar durende leven. ‘Story NL’ schetst hoe het leven van de Nederlandse schrijfster écht was en hoe zij drie decennia lang een

Lees meer »

Kinderen stellen erfgoed op kunstige manier voor

Als afsluit voor het feestjaar Wevelgem 825 werden de kinderen van het lager onderwijs uitgenodigd om het erfgoed in de gemeente op kunstige manier voor te stellen. Het resultaat wordt een week lang geprojecteerd in Bib in het Park.
The post Kinderen stellen erfgoed op kunstige manier voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parlement Ghana keurt voorstel goed dat homoseksualiteit strafbaar maakt

In Ghana heeft het parlement groen licht gegeven voor een wetsvoorstel dat homoseksualiteit strafbaar stelt. Wie zich als LGBTQ+ identificeert, kan een celstraf tot 3 jaar krijgen. Mensenrechtenorganisaties vrezen een heksenjacht op de LGBTQ+-gemeenschap. Volgens waarnemers bestaat er weinig kans dat deze wet er komt, omdat de president niet geneigd is ze te ondertekenen.

Lees meer »

Gerechtelijk onderzoek naar waslijst aan mankementen in zwembad en sporthal Diksmuide

Oppositieraadslid Koen Coupillie (N-VA) heeft tijdens de gemeenteraad in Diksmuide om uitleg gevraagd over de aanhoudende technische problemen in zwembad De Pluimen in Diksmuide, dat nu 4,5 jaar in gebruik is. Tot verbazing van velen onthulde schepen van Sport Marc De Keyrel (CD&V) een nog uitgebreidere lijst van gebreken. Bouwheer Farys is intussen een gerechtelijk onderzoek gestart.
The post Gerechtelijk

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Bonny M.

06:01 Als de paus zijn verzoek inwilligt, zal Johan Bonny sneller bisschop af zijn dan Roger Vangheluwe. Wat zeker helpt, is dat zijn voorstel om in ruil een hulpcentrum voor slachtoffers van misbruik in de…

Lees meer »

Nieuwe lokalen voor rijschool

De Rijschool VTI Ieper neemt vanaf vrijdag 23 februari nieuwe lokalen in gebruik om zo hun groeiende werking optimaal te kunnen verzekeren. De secundaire school op dezelfde site heeft hiervoor ruimte afgestaan waardoor ze nu over extra kantoor-, eet- en opbergruimte beschikken.
The post Nieuwe lokalen voor rijschool appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Oekraïne schiet weer 3 Russische vliegtuigen uit de lucht: stand staat op 13 toestellen in 12 dagen

In verschillende Europese landen leidt de opvang van Oekraïners tot discussie. In onder meer Ierland, dat kampt met een woningtekort, is de opvang recent versoberd en in het Verenigd Koninkrijk is nauwelijks zicht op het aantal vluchtelingen dat op straat leeft. De Ierse regering maakte eind vorig jaar bekend dat de Staat nieuwe vluchtelingen uit het Oost-Europese land nog maximaal

Lees meer »