Krantenkoppen

“Help, ik geraak niet thuis”: omgewaaide bomen in kanaal belemmeren schipper Bart opnieuw

Schipper Bart Castelein (58) wordt opnieuw geblokkeerd door omgevallen bomen in het Ieperleekanaal bij Merkem, net als twee jaar terug. “Dit is geen overmacht meer.”

Uitgerekend op zijn 58ste verjaardag moest schipper Bart Castelein afgelopen zondag op zoek naar een ‘noodhaven’ voor zijn moederschip De Boot, een ‘spits’ van 300 ton met een lengte van 38 meter, breedte van een dikke 5 meter en een diepgang van 1,25 meter. “Ik kwam van Nederland voor de verplichte zevenjaarlijkse keuring, maar geraak niet thuis. Crazy!”

(lees onder de video)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

De thuishaven van De Boot ligt bij de brug van Drie Grachten in de Houthulstse deelgemeente Merkem. Maar net als bijna twee jaar geleden wordt de vaargeul van het Ieperleekanaal tussen Drie Grachten en Knokkebrug versperd door omgevallen bomen. Niet recent door storm Isha, maar volgens Bart al sinds begin november door storm Ciarán. “Ik vertrok naar Nederland op 31 oktober 2023 en dan was de vaargeul nog vrij”, aldus de schipper. “Half november was De Boot klaar voor de terugreis, maar ik moest wachten tot de overstromingen voorbij waren. Nu kan het eindelijk weer en dan word ik geconfronteerd met deze bomen die nog steeds in het midden van het kanaal liggen.”

Gevaarlijk

“Reigers, aalscholvers, eenden en andere vogels vinden ze fantastisch, maar voor schippers zijn ze erg gevaarlijk. Ze blokkeren een groot stuk van de vaargeul en zijn onzichtbaar onder de waterlijn, waardoor ze gaten kunnen prikken in de romp. We kunnen het risico niet nemen. Ik heb alle administratieve wegen gevolgd, maar krijg geen gehoor. Wij betalen nochtans een vergunning om te mogen varen. Een overheid moet er toch in slagen om bomen uit een kanaal te krijgen? Dit is geen overmacht meer.”

“Een overheid moet er toch in slagen om bomen uit een kanaal te krijgen? Dit is geen overmacht meer”

“Het is belachelijk. Ik vond nu een tijdelijke noodhaven voor De Boot in Diksmuide. Intussen ligt ons ander schip thuis vast in Merkem: de St-Antoine heeft een defecte boegschroef en moet tegen maart in het droogdok in Oostende zijn voor herstelwerken. Ik hoop onze boten klaar te krijgen tegen de start van het toeristisch seizoen. Het is frustrerend dat deze historie zich na twee jaar herhaalt. Ik voorspel dat bij een volgende storm opnieuw bomen in het water belanden. Ofwel doe je daar iets aan door preventief slechte bomen weg te halen op de oever, ofwel zorg je voor een tijdige ruiming in het kanaal.”

Plan in opmaak

De Vlaamse Waterweg nv beheert het kanaal, maar volgens woordvoerder Geert Weymeis worden de bomen in kwestie beheerd door het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Ook wij vragen om een vaarweg, die permanent open en veilig is”, aldus Weymeis.

“Het ANB en de Vlaamse Waterweg zijn zich bewust dat er momenteel bomen in het water liggen die hinderlijk kunnen zijn voor de binnenscheepvaart”, stelt ANB-woordvoerder Jeroen Denaeghel. “Op 24 januari gaan beide instanties op het terrein, waar concrete afspraken zullen gemaakt worden om op korte termijn de meest hinderlijke bomen te ruimen. Daarnaast zal er een plan worden opgesteld om het beheer langs het Ieperleekanaal de komende jaren fasegewijs aan te pakken.” (TP)

The post “Help, ik geraak niet thuis”: omgewaaide bomen in kanaal belemmeren schipper Bart opnieuw is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geert Styl kondigt afscheid aan van Zwevezeelse Orde van de Bolhoed

Geert Styl (54) neemt afscheid als voorzitter van de Zwevezeelse Orde van de Bolhoed. Dat kondigde hij net na de succesvolle 54ste editie van het carnaval in Zwevezele aan. Hij en zijn vrouw willen wat meer tijd voor hun kleinkinderen en willen ook plaats ruimen voor de jongere generatie. Het wordt het einde van een tijdperk, want Geert zet zich

Lees meer »

België zal klimaatdoelstellingen niet halen: Europese Commissie spoort ons land aan om “inspanningen aanzienlijk te verhogen”

De Europese Commissie vraagt België om bijkomende maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer en gebouwen sterker in te perken en meer hernieuwbare energie te gebruiken. Met het huidige plan zal ons land de bindende doelstellingen niet halen. Dat staat in de aanbevelingen over het Belgische energie- en klimaatplan die de Commissie vrijdag heeft gepubliceerd. Tegen

Lees meer »

LIVE PROCES ACID. 2 jaar cel en “monsterboete” tot 336.000 euro: dit riskeert YouTuber Acid (24) voor zijn Reuzegom-video

YouTuber Acid (24), ofwel Nathan Vandergunst, krijgt vandaag te horen welke straf hij krijgt voor zijn video waarin hij enkele Reuzegommers aan de schandpaal nagelde. Acid riskeert tot twee jaar cel, een boete die kan oplopen tot 136.000 euro en een schadevergoeding aan de ouders van een ex-Reuzegommer van 200.000 euro. Volg alle updates over het proces in onze liveblog.

Lees meer »

KZ Dentergem (4C) rekent op eindrondeticket

KZ Dentergem pakte vorig weekend uit met een vooroorlogse score (8-2) tegen Jong Anzegem, dat straks ook de eindronde speelt. De bijna 36-jarige Kenneth Taelman hoopt zijn carrière in schoonheid af te sluiten. Met een titel kan het niet meer, via de eindronde wel.
The post KZ Dentergem (4C) rekent op eindrondeticket appeared first on KW.be.

Lees meer »

Goed te Potente wordt een stuk groener

Het Goed te Potente verwijst naar een historisch omwalde hoeve die ooit aan de Ommegangsdreef grensde. Het was een tempeliershoeve die later eigendom werd van Jan De Beer, heer van Meulebeke. In de tweede helft van de twintigste eeuw wordt het Goed te Potente gesloopt en het domein verkaveld voor de aanleg van een gelijknamige woonwijk tussen de Steenstraat en

Lees meer »

Nu Delaney weer fit is, is het drummen op middenveld bij Anderlecht: vijf kandidaten voor drie plaatsen

Luxeprobleem voor Anderlecht-trainer Brian Riemer. Thomas Delaney traint opnieuw voluit mee en zit zondag in de selectie voor de wedstrijd tegen Club Brugge. Dat betekent dat er vijf spelers mogen solliciteren voor drie vacatures op het paars-witte middenveld. Aan Riemer om de juiste mannen voor de job te kiezen. Van Leoni tot Verschaeren, wij zetten de kandidaten op een rij

Lees meer »

Snaaskerke krijgt startschot voor unieke workshop doedelzakspelen: “Oubollig imago afschudden”

Schrik niet als je zaterdag Schotse doedelzakmuziek hoort weerklinken vanuit basisschool De Horizon. Er gaat er een grote workshopreeks van start om jongeren de kneepjes van het doedelzak- en drumvak aan te leren. “We willen de veelzijdigheid van de muziek aantonen”, zegt organisator Dries Papen, die steun kreeg uit lokale hoek.
The post Snaaskerke krijgt startschot voor unieke workshop doedelzakspelen:

Lees meer »

Duizenden Vlamingen zijn bang van de autosnelweg: “Als we met de auto op reis gaan, rijdt mijn man en neem ik een kalmeerpil”

“Op de E40 kreeg ik het opeens: mijn armen en benen sloegen tilt en ik moest de snelweg meteen verlaten. Sindsdien durf ik de autostrade niet meer op.” Voetbaltrainer Jean-Pierre Vande Velde (68) uit Asse getuigde onlangs over zijn snelwegangst. Hij is lang niet alleen: duizenden Vlamingen mijden drievaksbanen. Waaronder ook Monique Lens (43) en Marleen Gyselinck (61): “Ook als

Lees meer »