Krantenkoppen

Heule is poëziedorp tijdens Poëzieweek

Van 25 tot en met 31 januari gaat de Poëzieweek door in Vlaanderen en Nederland. Kortrijk neemt opnieuw deel aan ‘Weesgedichten’. Bib Kortrijk maakt in 2024 voor de eerste keer de bewuste keuze om de Weesgedichtencampagne uit te rollen in een deelgemeente. Dit jaar ligt de focus op Heule, dat gedurende de Poëzieweek zo een heus poëziedorp wordt met meer dan 30 gedichten.

‘Weesgedichten’ is een unieke manier om poëzie in de openbare ruimte te brengen. “Inwoners stellen hun raam ter beschikking en adopteren als het ware een gedicht dat vervolgens de voorbijgangers verwondert. De vorige keer merkten we heel wat enthousiasme bij de Heulenaars, dus de keuze om van Heule ons eerste Poëziedorp te maken was snel gemaakt”, aldus Axel Ronse, schepen van cultuur.

“De afspraak is om de weesgedichten de volledige Poëzieweek te laten staan, op sommige ramen zien we er zelfs nog van vorig jaar” – coördinator Lieselot Maerten

Kandidaat-adoptieouders uit Heule kozen zelf hun favoriete gedicht uit een mooie selectie met werk van onder andere het Letterzettercollectief, lokale en bekende dichters zoals Heulenaar Joris Denoo en Kamagurka. “Intussen zijn enthousiaste vrijwilligers, leerlingen van Design & Art School Kortrijk en bibmedewerkers al op pad om de gedichten op de ramen aan te brengen. De afspraak is om de weesgedichten de volledige Poëzieweek te laten staan, op sommige ramen zien we er zelfs nog van vorig jaar”, vertelt coördinator Lieselot Maerten.

Fiets- en wandelroute

Wie de gedichten zelf wil gaan spotten, kan de wandelschoenen aantrekken of op de fiets springen. “Met de gratis app izi.TRAVEL kan je zelf je poëzieroute uitstippelen. Je vindt in deze app de locaties van alle gedichten, info over de dichter en een geluidsfragment”, vult coördinator Vincent Coomans aan. Alle locaties zijn ook terug te vinden op de weesgedichtenflyer, beschikbaar in buurtbibliotheek Heule en de centrale bibliotheek.

‘Kwetterende verzen’ op Gedichtendag

Om de Poëzieweek in stijl af te trappen organiseert de bib samen met vrijwilligers van De Parkiet ook een evenement voor de jongere poëzieliefhebbers. Op 25 januari, Gedichtendag, kan er in ‘t Kasteel van Heule lustig worden gespeeld, geknutseld en gedicht onder begeleiding van dichter Mattijs Deraedt. Vooraf inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom vanaf 17.30 uur.

Gedichtendag en de Poëzieweek luiden het literaire voorjaar van Kortrijk in. Op 15, 16 en 17 maart volgt het woordkunstenfestival Memento met als thema ‘spelen’. Meer info op www.mementowoordfestival.be.

The post Heule is poëziedorp tijdens Poëzieweek is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Niemand wordt er beter van: degradatieduel tussen RWDM en OHL eindigt zonder winnaar

Geen winnaar in het degradatieduel tussen RWDM en OHL (1-1), waarmee vooral de thuisploeg weinig opschiet. Die kwam nochtans verdiend op voorsprong, maar moest alweer op een stilstaande fase een doelpunt incasseren, waardoor het finaal weer niet kon zegevieren: 2 op 27 is de magere buit. OHL parkeert voorlopig op een veilige twaalfde plek met 26 punten, RWDM is veertiende

Lees meer »

Sterk deelnemersveld dient zich aan voor 75ste Gent-Staden!

Op zondag 25 februari opent Gent-Staden opnieuw het wielerseizoen bij de beloften en elites zonder contract. De wedstrijd wordt voor de 75ste keer georganiseerd en groeide doorheen de jaren uit tot een echte klassieker. Gent-Staden is trouwens ook weer de openingsmanche voor de Beker van België. In aanloop ervan is er op zaterdag al een wielerwedstrijd voor nieuwelingen en juniores.<br

Lees meer »

“Dienstverlening loopt mank”: N-VA Blankenberge stelt problemen recyclagepark aan de kaak

Volgens oppositiepartij N-VA laat het recyclagepark aan de Scharebrugstraat in Blankenberge momenteel heel wat te wensen over. Ze wijst onder meer naar de goot voor waterafvoer, die op bepaalde plaatsen is stukgereden. Ook zou er een gat in de omheining zijn, waardoor indringers er gemakkelijk binnen geraken. “De meerderheid laat het recyclagepark verkommeren ten koste van de veiligheid van burgers,

Lees meer »

Café Sint-Pieter Ma Vie weer open met nieuwe uitbaters: “Iedereen kan hier echt zichzelf zijn”

Er is opnieuw een café langs de drukke Provinciebaan in Ledegem. Anneke Bovyn en Francky Segers mochten vorige week hun eerste klanten verwelkomen in café Sint-Pieter Ma Vie. “Tot de laatste dag was ik zenuwachtig, maar ik ben echt blij met het eindresultaat”, aldus Anneke die het café zal uitbaten.
The post Café Sint-Pieter Ma Vie weer open met nieuwe

Lees meer »

Gedaan met Jong Keukengeweld, en dus zetten deze chef-koks het concept zelf verder: “Die jonge fijnproevers zijn onze klanten van morgen”

De overheid geeft geen subsidies meer voor Jong Keukengeweld. En zo komt er voorlopig een abrupt einde aan de waanzinnige succesformule waarbij jongeren tot 30 jaar gastronomisch kunnen gaan eten voor een goedkopere prijs. Enkele chef-koks zijn daarom vastberaden om het concept op eigen houtje voor te zetten. “Het is een ware hype geworden onder jonge fijnproevers.”

Lees meer »

Izegem werkt samen met provincie rond uitbreiding Wallemote-Wolvenhof

De stad Izegem heeft een samenwerkingsovereenkomst met de provincie West-Vlaanderen getekend omtrent de uitbreiding van provinciedomein Wallemote-Wolvenhof. Op vandaag is het domein 25 hectare, maar de stad heeft de voorbije jaren gronden aangekocht met het doel nog eens met 5 hectare uit te breiden.
The post Izegem werkt samen met provincie rond uitbreiding Wallemote-Wolvenhof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Starbucks lanceert nieuwe koffie: varkensvleeslatte

Na de koffie met olijfolie pakt de Amerikaanse koffieketen Starbucks alweer uit met een nieuwe opvallende koffiesmaak: varkensvlees. In de Chinese filialen van de keten kan je sinds kort een hartige latte bestellen, speciaal uitgebracht om het Chinees nieuwjaar te vieren.

Lees meer »

Reismarkt in de Brugse stadshallen: “Reizigers informeren reizigers”

Op zondag 25 februari van 10 tot 18 uur veranderen de Stadshallen in Brugge in een paradijs voor de alternatieve reiziger. Voor de 36e keer organiseert Wegwijzer deze Reismarkt, waar ervaren reizigers reizigers informeren.
The post Reismarkt in de Brugse stadshallen: “Reizigers informeren reizigers” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Roeselare lanceert tweede editie van de campagne duurzaam renoveren: JAAA MAAR HOE?

Stad Roeselare zet haar inwoners opnieuw aan tot duurzaam renoveren met de tweede editie van de campagne ‘JAAA MAAR HOE?’. De Vlaamse doelstellingen tegen 2050 en de recent ingevoerde renovatieverplichting voor woningen met een EPC-label E of F benadrukken het belang van energiezuinigheid en duurzaamheid. Om haar inwoners optimaal te ondersteunen in dit renovatieproces, biedt de Stad een tweede kans

Lees meer »

Beurskoers cosmeticagigant L’Oréal piekt op 455 euro. Slimme belegging of net tijd om te verkopen?

De beurskoers L’Oréal schurkt weer aan tegen zijn absolute piek. Op de beurs van Parijs noteert het aandeel van het Franse cosmeticabedrijf momenteel tegen zowat 455 euro. Wie het op kerstavond 1999 cadeau kreeg, heeft de waarde ervan intussen maal zes zien gaan. Nog steeds een goede belegging voor in uw portfolio? Of net het moment om te verkopen winst

Lees meer »