Krantenkoppen

Ivan Cazaux kruipt tijdens Ensorjaar in de huid van de meester: “James Ensor was ne speciale”

De kans dat je de komende maanden ergens in de binnenstad op Ensors lookalike botst, is groot: een heel jaar lang zal voormalig kledingverkoper Ivan Cazaux (66) tijdens tal van actes de présence gestalte geven aan de grootmeester. “Een tikje rebels, het hart op de tong: Ensor had zelf ook het karakter van een echte Oostendenaar”, laat hij optekenen.

De man heeft opvallend gelijkaardige trekken in zijn gezicht en dezelfde zilverkleurige baard en snor als de meester in zijn latere dagen. “Ik boots ook zijn manier van praten na – Ensor sprak met lijzige stem – en probeer zijn stemgeluid zo dicht mogelijk te benaderen”, zegt Ivan met licht Frans accent. De knorrige gelaatsuitdrukking nam hij ook mee. “Ensor lachte nooit veel.”

Qua postuur is er dan weer enig verschil merkbaar. “Hij was een stuk zwaarder dan ik. Zeker in zijn latere jaren was Ensor best wel een imposante figuur”, klinkt het. “Maar die hoed en wandelstok doen er natuurlijk ook veel aan.”

Poseur

Veel bewegende beelden van de bekende meester zijn er niet. “Het kwam er dus ook op aan om me zo goed mogelijk in te leven in de tijdgeest en de heersende etiquette van toen”, zegt Ivan. “Zo neem ik in de gedaante van Ensor steevast mijn hoed en handschoen af bij het groeten. Het leven ging toen ook veel trager dan nu, mensen namen nog de tijd. Om een gazetje te gaan lezen in ‘t casino, bijvoorbeeld. Een activiteit die gerust een hele middag mocht duren.”

Dat de meester graag poseerde voor foto’s, daar twijfelt Ivan niet aan. “Dat zie je aan de trotse houding die hij op elke foto aanneemt: Ensor wás een poseur. En hij zag ook het potentieel van dat nieuwe medium. Hij had al heel vroeg door dat het zijn bekendheid naar een hoger niveau kon tillen”, klinkt het.

Fotografiewedstrijd

Aanleiding voor de verkleedpartij was de jaarlijkse fotografiewedstrijd van Stad Oostende, die ditmaal in het teken stond van het Ensorjaar. “Bedoeling was ‘het Oostende van Ensor’ in beeld te brengen en als fotograaf in de voetsporen van de meester te treden. Een goede vriend van mij, Zeno Dasseville, is ook fotograaf en zo zijn we samen op stap gegaan. Hij achter zijn lens, ik in de gedaante van Ensor. Op die manier kon ik als geboren en getogen Oostendenaar zelf ook mijn steentje bijdragen aan het Ensorjaar”, aldus Ivan.

Ivan had gedurende vele jaren een bekende kledingzaak in de Oostendse binnenstad. “Ik ken hier veel mensen en dat maakt dit figurantenwerk extra leuk om te doen”, zegt hij © WK

Het Ensorhuis was een voor de hand liggende locatie voor de foto’s. “Maar ook het ‘Ensorkerkje’ – noem het nooit zo in het bijzijn van de pastoor – mocht natuurlijk niet ontbreken”, zegt Ivan. Zelfs de beroemde foto van Ensor en Permeke in de spiegelbol, in 1921 gemaakt door de Oostendse stadsfotograaf Maurice Antony, kreeg een make-over. En er was die fotoshoot op het strand: een knipoog naar Ensors Les bains d’Ostende. “Hij keek daar met een cynische blik naar”, weet Ivan. “‘De baden van Oostende’ was zijn kritiek op rangen en standen, én op de toen heersende preutsheid.”

Pietje de Dood

Of ‘Pietje de Dood’ – een lokale bijnaam die Ensor kreeg door zijn macabere onderwerpen en omdat hij altijd in het zwart gekleed ging – net als Ivan een modebewuste man was? “Een stijlicoon zou ik ‘m alleszins niet noemen”, zegt Ivan. “Ensor stak al zijn creativiteit in zijn werk. Maar hij was natuurlijk wel een flamboyante verschijning. Zo flaneerde hij als jonge snaak weleens in een knalgele mantel over de zeedijk, en daar werd dan ook wat lacherig over gedaan. ‘Madame Ensor’, werd er dan achter zijn rug gefluisterd. Naast dat excentrieke kantje had hij ook iets rebels. Ensor was een kritische figuur, iemand die geen blad voor de mond nam en wel eens tegen de schenen van het gezag durfde te schoppen. Dat is het karakter van de doorsnee Oostendenaar hé. Ik herken mezelf daar ook wel in”, grijnst Ivan.

“Kortom: Ensor was ne speciale”, knipoogt Ivan. “Maar ‘t was toch vooral een figuur die veel respect verdient. Ik heb altijd al een zekere fascinatie gehad voor dat mysterieuze kantje van hem. Ensor was een gesloten figuur, maar toch kwam hij veel buiten. Hij stak zijn kop niet in het zand. Ik zie daar een aanknopingspunt met het vele vrijwilligerswerk dat ik doe. Hoe gesloten je van nature ook bent, het is goed om uit je schulp te komen.”

Een grote maskerade

Een heel jaar lang kruipt Ivan in de huid van de bekende kunstschilder. Zo was hij erbij tijdens de onthulling van de strooien Ensor-buste op het Oostende-Doverplein en werd hij gevraagd om als Ensor de inworp te doen bij Filou Oostende. “Naast de 75ste verjaardag van het overlijden van Ensor vieren we in 2024 immers ook 75 jaar basket aan zee, en de club heeft daar van alles rond gepland. In juni treedt er in het kader van het Ensorjaar een zangkoor op in het Duinenkerkje, en ook op de bekendmaking van de nieuwe stadsfotograaf zal ik aanwezig zijn. Tot slot zitten er in de Bibliotheek Kris Lambert nog enkele projectjes aan te komen waarvoor ze mij opgetrommeld hebben als Ensor”, klinkt het.

Ivan had gedurende vele jaren een bekende kledingzaak in de Oostendse binnenstad. “Ik ken hier veel mensen en dat maakt dit figurantenwerk extra leuk om te doen”, zegt hij. “Al was het maar om de reacties te zien bij die mensen die mij eerst niet herkend hadden. Want dat zijn er best wel wat”, grijnst Ivan. “De mensen verwachten dat niet hé van je. En de kleren maken de man: in dat pak wórd ik Ensor.” En dat allemaal zonder enige acteerervaring. “Ach, we spelen allemaal wel eens een rolletje hé”, knipoogt Ivan. “Het leven is één grote maskerade.”

Op 9 februari wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekendgemaakt en weten we wie de nieuwe stadsfotograaf is. Een jury koos de 27 beste foto’s uit, deze zullen van 10 tot 25 februari te zien zijn in de Anglicaanse kerk in de Langestraat.

The post Ivan Cazaux kruipt tijdens Ensorjaar in de huid van de meester: “James Ensor was ne speciale” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 175.000 huishoudens op wachtlijst voor sociale woning: wanneer heb je er recht op? En hoe lang moet je erop wachten?

Meer dan 175.000 huishoudens staan op een wachtlijst voor een sociale woning. Zij proberen zich te behelpen op de private woonmarkt, waar het aanbod schaars is. Hoe lang moeten ze wachten en waar wonen ze nu? En waarom zijn er te weinig sociale woningen in Vlaanderen? “De volgende Vlaamse regering zou een allesomvattend woonplan moeten maken.”

Lees meer »

Toeristen kunnen ogen niet geloven wanneer ze plots omsingeld zijn door honderden haaien: “Val er niet in, ik spring je niet achterna”

Enkele vrienden genoten van een nachtelijk boottochtje voor de kust van Key West, een badplaats in de Amerikaanse staat Florida. Maar de uitgelaten sfeer aan boord sloeg plots om in ongeloof en lichte paniek toen ze merkten dat het plots krioelde van de haaien, die wellicht gelokt werden door een vissersboot die in de buurt ronddobberde. “Val er niet in”,

Lees meer »

Genkse zaalvoetbalclub dient klacht in bij politie en Voetbal Vlaanderen na racisme en vechtpartij 

De Genkse zaalvoetbalclub FC Genesis Genk gaat een klacht indienen bij de politie en Voetbal Vlaanderen na racistische uitspraken van supporters van ZVK Tongeren. De match tussen beide ploegen afgelopen vrijdag eindigde in een vechtpartij. Een speler van FC Genesis raakte daarbij gewond. Dat meldt TV Limburg en het nieuw is bevestigd aan onze redactie. "Op zeven jaar competitie is

Lees meer »

KFC Doomkerke (3B) moet zondag winnen

Promovendus KFC Doomkerke had gerekend op een rustig seizoen in derde provinciale B, maar op enkele speeldagen van het einde is er nog geen zekerheid over een verlengd verblijf. In dat opzicht wacht zondag een belangrijke thuisconfrontatie tegen het voorlaatst geklasseerde FC Veldegem.
The post KFC Doomkerke (3B) moet zondag winnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het eliteteam dat ‘meester Thijs’ en andere pedofielen klist: “Een loodzware job, maar we moeten die kinderen redden”

Ze zijn met zeventien en doorploegen dag in dag uit terabytes en terabytes aan afschuwelijke beelden van kindermisbruik. Maar dankzij dit specifieke team binnen de politiedienst Europol kon onlangs ‘meester Thijs’ van De Springplank als pedofiel ontmaskerd worden. “We doen het allemaal voor dat ene moment: het moment dat je een kind uit de klauwen van iemand met slechte bedoelingen

Lees meer »

“EP Hotels moet hotelhouder en klanten dichter bij elkaar brengen”: Unizo-Starter van het Jaar wil virtuele hotelketen uitbouwen

De West-Vlaamse Starter van het Jaar 2023 is in Brugge te vinden. Epartnergroup, het geesteskind van vader en zoon Dirk (65) en Simon Van Holsbeke (33), sleepte de Unizo-erkenning in de wacht en wil uitgroeien tot dé online zoekengine en virtuele hotelketen waar toeristen rechtstreeks bij hoteliers kunnen boeken. “We willen een keurmerk worden”, klinkt het.
The post “EP Hotels

Lees meer »

Veilingen van spullen Elton John brengt maar liefst 18,5 miljoen euro op

Het Amerikaanse veilinghuis Christie’s heeft een reeks persoonlijke bezittingen van de Britse popster Elton John (76) verkocht voor maar liefst 18,5 miljoen euro. Zo werd een vleugelpiano voor meer dan 200.000 dollar (185.000 euro) geveild, en haalde een drieluik van de Britse graffitikunstenaar Banksy net geen 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

Lees meer »