Krantenkoppen

Korpschef Jean-Louis Dalle maakt opvallende cijfers bekend: “Criminaliteit stijgt weer na coronajaren”

Korpschef en hoofdcommissaris Jean-Louis Dalle van Politiezone Gavers gaf tijdens zijn nieuwjaarstoespraak enkele opvallende cijfers en tendensen mee.

Jean-Louis Dalle blikte terug op de resultaten en belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar. Hij bekeek ook wat 2024 in petto heeft. “2023 was, in tegenstelling met de twee coronajaren 2021 en 2022, op het vlak van criminaliteit en overlast niet zo goed. We kenden in 2023 een algemene stijging van 11% ten opzichte van 2022 en een stijging van 5% tegenover 2021. Weliswaar waren de twee jaren 2021 en 2022 wel zeer gunstig op dat vlak. We zaten met andere woorden quasi terug op hetzelfde niveau als vóór corona.”

Algemene stijging

Diefstallen uit voertuigen stijgen met 41%, met in 2022 90%. De fietsdiefstallen stegen met 20%, in 2022 met 28%. Waar de woninginbraken in 2022 daalden met 14%, stegen ze in 2023 met 71%. Idem voor drugs: van –27% procent in 2022 tot +89% in 2023. Intrafamiliaal geweld steeg met 12% en daalde in 2022 met 28%. De Cybercrime/informaticafraude daalde in 2022 met 15% en steeg vorig jaar met 8%. Waar het sluikstorten in 2022 met 38% achteruitging was dat slechts 24% in 2023. Het vandalisme daalde met 22%, waar het plus 13% was in 2022.

Bijna 3% rijdt onder invloed

Wat verkeer betreft zijn de verkeersongevallen (met en zonder letsel) een status quo. “Bij de verkeersinbreuken is er opnieuw een aanzienlijke daling van 9,3% (in 2022 11%) én voor het eerst is er een daling sinds jaren van 11% voor snelheidsovertredingen tegenover 2020 waar nog een stijging was van 11%. Wat alcohol in het verkeer betreft rijdt nog steeds 2,8% onder invloed, hetzelfde als in 2022”, aldus de korpschef.

The post Korpschef Jean-Louis Dalle maakt opvallende cijfers bekend: “Criminaliteit stijgt weer na coronajaren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Senioren Advies Raad blikt terug op werkingsjaar

Een goed jaar geleden ging Paul Saelens – een gepensioneerd maatschappelijk werker uit Sijsele – van start als voorzitter van de stedelijke adviesraad voor senioren. “Zowel op het vlak van mobiliteit en veiligheid als van toegankelijkheid van de dienstverlening hebben we toch al iets bereikt”, zegt hij.
The post Senioren Advies Raad blikt terug op werkingsjaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bedrijfsleider onterecht doodverklaard door Belfius dat al wekenlang rekeningen blokkeert: “De impact is enorm”

Kenny Van Rompaey (50) uit Grobbendonk werd door zijn bank Belfius onterecht doodverklaard. Hierdoor zijn de rekeningen van zijn firma, KVR Reinigingswerken, al bijna drie weken geblokkeerd. “De impact is enorm, en ik krijg bij Belfius in Brussel niemand te pakken”, zegt Kenny. De woordvoerder van Belfius laat weten de zaak te onderzoeken.

Lees meer »

Union SG klopt Club Brugge en speelt finale van Croky Cup

Union heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de Croky Cup. De Brusselaars haalden in de return van de halve finales hun achterstand van in de heenwedstrijd (2-1) tegen Club Brugge op: 2-0.
The post Union SG klopt Club Brugge en speelt finale van Croky Cup appeared first on KW.be.

Lees meer »

ASSISEN. Zus schreeuwt het uit wanneer ze hoort dat dader “Jill het allerliefste zag van de hele wereld”: “Zo graag dat hij haar onthoofd heeft”

Eén broer is dood, een andere zit hier in de beschuldigdenbank. De vijf overige zonen en dochters van Ahmed en Zahra Oudaha zaten vanochtend op één lijn om de eer van de familie en van de moordenaar van Jill Himpe hoog te houden. Anderhalf uur aan een stuk. “Ik zie nog altijd de geloofwaardige, gevoelige, genereuze jongen van vroeger.”

Lees meer »

Amfetamine in bloed Qatargate-speurder: “Zo brengen drieste inlichtingendiensten personen in diskrediet”

Een hoofdinspecteur van de Brusselse federale politie – die het corruptieschandaal Qatargate onderzocht – zou zijn vergiftigd met amfetamine. Wat doet zo’n intoxicatie met een mens? Is vergiftiging met amfetamine een gekende tactiek? En welke geheime dienst zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt? Toxicoloog Jan Tytgat en spionage-expert Kenneth Lasoen geven antwoorden. “Dit zijn toestanden die we eerder aan de

Lees meer »

Valse ziektebriefjes te koop online: kan je werkgever je ontslaan als je zo’n briefje gebruikt?

Je kan online heel makkelijk een vals ziektebriefje kopen. Dat heeft ‘VTM Nieuws’ zelf vastgesteld. “Deze website schept zelfs op dat ze marktleider zijn voor online ziektebriefjes”, klinkt het in onderstaande reportage. En het gaat allemaal heel simpel. “Enkele vragen invullen volstaat al.” Maar als je betrapt wordt, kan het gebruik van zo’n ziektebriefje grote gevolgen hebben, waarschuwen experts.

Lees meer »

KRB opent nieuw roeiseizoen

Op zaterdag 2 en zondag 3 maart wordt langs het Waggelwater de roeiklassieker Nieuwege-Brugge georganiseerd. Deze lange afstandsregatta voor zowel achtriemen met stuurman als de kleine boottypes is beter bekend als de Brugge Boat Race.
The post KRB opent nieuw roeiseizoen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meisje (5) maakt spreekbeurt over Taylor Swift, enkele maanden later ontmoet ze haar in het echt: “Love you forever”

Nee, de Australische Lily (5) wil geen juffrouw of dokter worden. Ze wil een zangeres worden net zoals Taylor Swift. Dat vertelde het meisje in een spreekbeurt op school over haar grote idool. Haar speech leverde haar een prijs op, maar enkele maanden later stond haar leven pas écht op zijn kop. Want toen ontmoette Lily Taylor Swift tijdens haar

Lees meer »