Krantenkoppen

Oppositiepartijen CD&V en Groen gaan als ‘Samen Gistel’ naar de kiezer: “Afstappen van wij-zijpolitiek”

Zoek straks niet naar CD&V of Groen op het kiesbiljet. Op zondag 13 oktober trekken beide oppositiepartijen samen naar de kiezer als ‘Samen Gistel’. Ook de aanvoerders van de lijst liggen al vast, met de ervaren Annie Cool in de spits. “We delen vaak dezelfde mening. Door samen naar de kiezer te trekken, scheppen we meteen duidelijkheid”, verklaren beide partijen hun samenwerking.

Na twaalf jaar de burgemeester te hebben geleverd, werd CD&V bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2018 naar de oppositiebanken verwezen. Met zeven zetels is het de op één na grootste partij. Tegelijk wist Groen toen voor het eerst een zetel te bemachtigen. Nu trekken ze met een gezamenlijke lijst naar de kiezer: Samen Gistel. “We groeperen de kandidaten van CD&V, Groen en nieuwe gezichten. Bij Samen Gistel staat de Gistelnaar centraal. In het nieuwe project willen we een antwoord bieden op de vraag van de inwoners om af te stappen van een wij-zijpolitiek, waarbij partijen en personen tegen elkaar worden opgezet”, laten Annie Cool, Bas Vermeulen, Andy Versyck en Sofie Asaert samen weten. Het viertal zal in die volgorde ook op de lijst staan, maar maakt zich sterk een klavertje vier te vormen. “We kiezen er resoluut voor om niet met een traditionele kopman of -vrouw naar de kiezer te stappen. We willen verbinding maken met de inwoners via een diverse kopgroep en tonen dat samenwerken wérkt.”

Ervaren gids

Toch kan er maar één persoon daadwerkelijk op nummer één staan op het kiesbiljet. Dat wordt Annie Cool (63), die op het einde van de legislatuur liefst 36 jaar politiek actief zal zijn. Ze wordt als “de ervaren gids” omschreven door de collega-lijsttrekkers. Cool, naaste adviseur van Vlaams minister Hilde Crevits, was onder meer twaalf jaar schepen, waarvan zes jaar voorzitter van het OCMW – de eerste vrouw in Gistel die dat mandaat bekleedde. “Annie draait al jaren mee, lokaal maar ook op Vlaams niveau. Ze zal haar kennis en ervaring delen met de andere kandidaten, en is een extra troef”, dixit Bas Vermeulen (26), die zo’n half jaar geleden z’n zitje in de gemeenteraad innam na het vertrek van raadslid Jan Willems. “Bas heeft zich intussen al verschillende keren laten opmerken met zijn uitgebreide dossierkennis. En met een twintiger in ons klavertje vier tonen we aan dat jongeren een plaats hebben in Samen Gistel”, meent Andy Versyck (40), op vandaag de enige Groen-verkozene en actief als consultant. Hij nam begin 2023 over van Kimberly Maenhoudt. De vierde kandidaat die nu al bekend is, is Sofie Asaert (45). Ze is op vandaag leerkracht godsdienst in het Atlas Atheneum in Gistel en aangesloten bij Groen. “Ze is nieuw in de politiek, maar heeft een sterk maatschappelijk engagement”, onderstreept Cool. In totaal mogen de kieslijsten in Gistel 23 kandidaten tellen. Welke fractie hoeveel leden zal afvaardigen, is nog niet duidelijk. Maar gezien CD&V meer vertegenwoordigers telt in de gemeenteraad dan Groen, lijkt het logisch dat de christendemocraten meer kandidaten zullen tellen. “De lijst krijgt verder vorm naargelang meer mensen betrokken geraken en ideeën naar voren worden geschoven. Het is iets dat moet groeien”, geeft afdelingsvoorzitter Nicolas Dehaemers mee. Wel is duidelijk dat Bart Halewyck, burgemeester tussen 2006 en 2018, bewust en uit eigen beweging een steunende rol zal vertolken.

Nationale steun

Toch is het opvallend dat de christendemocraten, toch een grote lokale speler, en het relatief jonge Groen samen naar de kiezer trekken. “Het is een signaal van eerlijkheid naar de Gistelnaars. In de gemeenteraad delen we vaak dezelfde mening en visie, en dezelfde thema’s en problemen beroeren ons. Samen sta je sterk”, maken Cool en Versyck zich verder sterk. “We krijgen ook steun vanuit de nationale partijleiding”, klinkt het bij zowel CD&V als Groen. En de programmapunten? “Die maken we de komende weken kenbaar. Het programma zal een globaal plan omvatten om het dagelijkse leven aangenamer te maken.” Samen Gistel voegt er wel aan toe dat mobiliteit, (openbaar) groen, jeugd en vrije tijd belangrijk zullen zijn. “Uit een rondvraag blijkt dat 55 procent van de inwoners tevreden is over het aanbod parkeerplaatsen in Gistel. Maar de tevredenheid bij zachte weggebruikers is zowat de helft. Dan weet je dat er veel werk aan de winkel is”, claimt Versyck. Eerder al raakte bekend dat burgemeester Gauthier Defreyne Open Vld omdoopte tot Team Burgemeester. Zij zijn nu de grootste partij met tien zetels. Collega-bestuurspartijen N-VA (2) en Vooruit (2) en oppositiepartij Vlaams Belang (1) zijn straks de andere keuzemogelijkheden. Defreyne gaf eerder al aan dat hij een voorzetting van de huidige coalitie ziet zitten.

The post Oppositiepartijen CD&V en Groen gaan als ‘Samen Gistel’ naar de kiezer: “Afstappen van wij-zijpolitiek” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Brugse marktkramer wil koste wat kost zijn familie in Gaza redden: “Ze moeten nú weg uit die hel, voor het te laat is”

Hassan Abusafar, een Palestijn die al bijna twee jaar in Brugge woont, is wanhopig op zoek naar 28.000 euro om zijn broer Osama, diens vrouw Neda en hun drie jonge kinderen levend uit de hel van Gaza weg te krijgen. “De kans is zeer reëel dat ze de volgende aanvallen van Israël niet overleven.”
The post Brugse marktkramer wil koste

Lees meer »

Nu al 2,3 miljard ton: wereldwijde afvalberg blijft maar groeien

De hoeveelheid afval blijft wereldwijd fors toenemen. Als er geen actie wordt ondernomen, zal de wereldwijde afvalberg verder aangroeien van 2,3 miljard ton (in 2023) tot 3,8 miljard ton in 2050. Dat zal ook grote gevolgen hebben voor de economie en de volksgezondheid, zo staat woensdag in een rapport van UNEP, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties.

Lees meer »

COLUMN. Marnix Peeters: “Ik vond het al raar dat de krant twee dagen na het ongeval beschreef hoe de dappere chef-aanrijder alweer achter zijn fornuis stond”

Marnix Peeters, jarenlang interviewer en reportagemaker bij deze krant, kijkt haarscherp naar de dingen als columnist. Deze week: het ongeval aan The Jane. “We zouden zo’n mensen toch eens moeten kunnen opensnijden om te zien of ze wel vet en aders en knoken bevatten, dan wel door een of andere professor Frankenstein zijn bijeengenaaid met de resten van dode kampbewakers.

Lees meer »

Ruim 70 wapens in beslag genomen tijdens huiszoeking bij Franse acteur Alain Delon

Bij een huiszoeking in de woning van de Franse acteur Alain Delon in Douchy-Montcorbon, in het departement Loiret, zijn maar liefst 72 vuurwapens en meer dan 3.000 patronen in beslag genomen. Dat heeft het parket van Montargis bekendgemaakt. De zwaar zieke acteur heeft “geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten”, benadrukte het gerecht in een communiqué.

Lees meer »

KIJK. Anne Hathaway steelt de show op feestje in Milaan terwijl ze twerkt op ‘Anaconda’ van Nicki Minaj

Anne Hathaway (41) heeft haar dansmoves nog eens getoond. Vorig jaar stal de ‘The Devil Wears Prada’-actrice al een keertje de show tijdens Paris Fashion Week. Dit keer doet ze het tijdens Fashion Week in Milaan. Op de afterparty van modemerk Versace trok ze – al twerkend – alle aandacht naar zich toe. Hathaway schudt de billen los op ‘Anaconda’

Lees meer »

Documentaire ‘Dahomey’ bekroond met Gouden Beer op Berlinale

Op het filmfestival Berlinale in de Duitse hoofdstad Berlijn is de documentaire ‘Dahomey’ van de Frans-Senegalese Mati Diop zaterdag bekroond met de Gouden Beer, de belangrijkste prijs van het festival. Emily Watson werd bekroond voor haar bijrol in ‘Small Things Like These’, de film van de Belg Tim Mielants die het festival mocht openen.

Lees meer »

LIVEBLOG MILAN-ATALANTA (20u45). Milan-coach Pioli vol lof voor weerzien met De Ketelaere: “Hij doet het ongelofelijk goed”

Charles De Ketelaere en Atalanta proberen hun vierde plek in de stand, goed voor Champions League-voetbal, veilig te stellen. De teller van de ex-Club-speler staat al op zes goals en zes assists, mooie cijfers. Kan hij die nog wat oprikken op het veld van nummer drie in de stand AC Milan, bovendien nog steeds zijn moederclub? Volg het op de

Lees meer »

Kindernamiddag Beweging.net wordt familienamiddag

De jaarlijkse kindernamiddag van Beweging.net wordt een familienamiddag. “Omdat ouders vaak vroegen of ze mochten blijven”, vertelt woordvoerder Marc Van Ysacker.
The post Kindernamiddag Beweging.net wordt familienamiddag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gravel wordt groot: uit VS overgewaaide wielerdiscipline gaat hard bij zowel profs als recreanten

Een hype? Gravelfietsen is dat stadium al gepasseerd, de nieuwe wielerdiscipline is een blijver. In het najaar wordt in Leuven voor het eerst een WK gravel georganiseerd op Belgische bodem. Ex-veldrijder Erwin Vervecken is medeorganisator en believer van het eerste uur. En naast het competitieve circuit zoekt ook een grote groep recreanten het grind op. Het Antwerpse bedrijf PlugPlug kan

Lees meer »

W.A.T. op scène pakt uit met nieuwe komedie

Met de ‘Tand van Ferdinand’ pakt toneelvereniging W.A.T. op scène terug uit met een hilarische komedie. Ditmaal speelt het stuk zich af in een vliegtuig. Het publiek mag rekenen op chaotische situaties – hoewel er in een vliegtuig niet zoveel deuren zijn – en van dolkomische ontwikkelingen.
The post W.A.T. op scène pakt uit met nieuwe komedie appeared first on

Lees meer »

OpenAI beschuldigt The New York Times van “hacken” ChatGPT

OpenAI beschuldigt The New York Times van het “hacken” van zijn chatbot ChatGPT. Daarmee zou de Amerikaanse krant misleidend bewijs willen verzamelen in een rechtszaak die is aangespannen tegen het AI-bedrijf om het schenden van auteursrechten. OpenAI heeft de rechter daarom gevraagd om delen van de aanklacht te verwerpen.

Lees meer »