Krantenkoppen

Simonne viert honderdste verjaardag in haar eigen huis: “Met dank aan goede zorgen van mijn dochter en Familiezorg”

Feest in de Nieuwstraat in Izegem maandag, waar Simonne Buyse voor haar honderdste verjaardag een delegatie van Thuiszorg Familiezorg op bezoek kreeg. De nog kranige senior is één van de weinige eeuwelingen die nog thuis woont en daar aangepaste hulp van haar thuiszorgdienst krijgt.

Wie bij Simonne op bezoek komt wordt vlugger door haar gespot dan omgekeerd. Haar huiskamer kijkt immers via een groot raam uit op het straatbeeld. “Een restant van de tijd dat er hier nog een nieuwkuiswinkel – in de volksmond ‘Koentges’ – zat”, vertelt Simonne vol enthousiasme.

Geen fan van rusthuizen

Simonne heeft een vaste stek in de huiskamer, een plek waar ze vaak te vinden is. “Zeker nu ik een paar jaar geleden een kwalijke val heb gemaakt en ik niet zo goed meer te been ben. Toen moest ik even revalideren in kortverblijf in een woonzorgcentrum in Lauwe, omdat er in eigen stad een te lange wachtlijst was. Mijn moeder zaliger was met geen stokken in een rusthuis te krijgen en ik ben er zelf ook geen fan van, al kan je het niet meer vergelijken met hoe het er daar vijftig jaar geleden aan toe ging. Ik was blij dat ik nadien terug naar mijn huis kon. Iets wat mogelijk is omdat mijn dochter Katrien al jaren bij mij inwoont. Eens terug thuis ging ik nog langs bij de kinesist, maar ik zag gaandeweg dat het vergeefse moeite was. Na de val is de kracht uit mijn benen verdwenen. Gelukkig kan ik rekenen op de goede zorgen van mijn dochter Katrien, die bij me inwoont.”

“Na de val is de kracht uit mijn benen verdwenen. Gelukkig kan ik rekenen op de goede zorgen van mijn dochter Katrien”

Wie Simonne zowat dagelijks aan haar raam ziet passeren, is Heidi Mullebrouck van Familiezorg, een thuiszorgdienst waar ze al een tiental jaar beroep op doet. “Ze is mijn ‘rechterhand’, op wie ik volledig kan vertrouwen”, klinkt het. “Ik kan op haar rekenen voor klusjes in het huishouden: van strijken en de was doen tot koken. Heidi kent haar opdracht in het huishouden door en door en weet van aanpakken.”

Familiezorg op bezoek

Voor Familiezorg was de honderdste verjaardag van Simonne reden genoeg om haar met een bezoekje en een attentie te verrassen. Naast Heidi tekenden ook Hilde Vandeputte, regionaal diensthoofd van Familiezorg Roeselare en thuiszorgverantwoordelijke Ine Vansteenkiste present. “Als thuiszorgdienst zijn we blij en fier dat we er toe kunnen bijdragen dat personen steeds vaker tot op hoge leeftijd comfortabel en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Simonne is daar een mooi voorbeeld van.”

Grote familie

Dat Simonne nu nog steeds op een boogscheut van haar ouderlijke huis in de Baron de Pélichystraat kan wonen, doet haar deugd. “We hebben een mooi leven geleid, gezegend met vier kinderen. Naast Katrien waren dat Patriek, Rudy en Annemie. Ondertussen heb ik zeven kleinkinderen en al elf achterkleinkinderen. Mijn zoon Patriek is op dezelfde dag jarig als mij en het scheelde geen haar of mijn jongste achterkleinkind Louise – ondertussen 3 jaar – zou ook die dag geboren zijn, maar ze kwam uiteindelijk vier dagen vroeger ter wereld. Kort nadat Lucien in 2009 overleed ben ik een beroep beginnen doen op Familiehulp en ik ben blij dat ik vandaag nog altijd op hen kan rekenen.

The post Simonne viert honderdste verjaardag in haar eigen huis: “Met dank aan goede zorgen van mijn dochter en Familiezorg” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Uniefs willen tien Engelstalige masteropleidingen, maar Weyts wijst aanvragen af

De KU Leuven, UGent en VUB hebben dit academiejaar voor tien masteropleidingen een aanvraag ingediend om te kunnen afwijken van de huidige taalregelgeving. Ondanks een gunstig advies van de bevoegde commissie heeft de Vlaamse regering die aanvragen afgewezen. Dat schrijft ‘De Standaard’ vandaag. “We zullen nooit toestaan dat ons hoger onderwijs ontnederlandst”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Walter Coucke krijgt Lifetime Achievement Award

Walter Coucke kreeg tijdens het Feest van de Sport een Lifetime Achievement Award. De wielerfreak in hart en nieren is een monument in het wielerwereldje. Hij was jarenlang voorzitter van de bloeiende wielerclub KSV Deerlijk-Gaverzicht en altijd sterk geëngageerd in het verenigingsleven.
The post Walter Coucke krijgt Lifetime Achievement Award appeared first on KW.be.

Lees meer »

Consultant in geheime opname over ministerie Vandenbroucke: “Tijdens coronacrisis runden wij de show”

Waren consultants de baas bij de FOD Volksgezondheid toen België door de coronacrisis ging? Dat is alvast wat een hooggeplaatste medewerker van de firma Deloitte laat uitschijnen in een geheime video-opname die de Franstalige krant ‘L’Avenir’ kon bekijken. “Officieel namen ambtenaren de beslissingen, maar eigenlijk runden wij de show.” Hoe grepen consultants de macht? En wat zegt bevoegd minister Frank

Lees meer »

Na overstroming mag school in Zonnebeke speelplaats drastisch ontharden: “Dit past in een groter plan”

De kinderen van De Zonnebloem zagen enkele maanden geleden plots hun speelplaats onderlopen. Nu heeft de Zonnebeekse school een subsidie binnen voor ontharding, vergroening en de aanleg van wadi’s. “Dit past in een groter plan.”
The post Na overstroming mag school in Zonnebeke speelplaats drastisch ontharden: “Dit past in een groter plan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse ‘Steenrijk, straatarm’ lokt opnieuw veel reactie uit: “Geen reden om je zo te gedragen”

“Dus je wil een hamburger zonder rotzooi?” Er is opnieuw veel te doen rond het Nederlandse programma ‘Steenrijk, straatarm’. In de aflevering van woensdag kregen kijkers te zien hoe alleenstaande moeder Karin samen met haar dochter Noa op restaurant gaat. Het gedrag van die laatste deed echter bij heel wat kijkers de wenkbrauwen fronsen. “Verwend nest.”

Lees meer »

Je autodeur openen, moet straks met de “Dutch reach”: zo maak je er een gewoonte van

Als je je rijbewijs wil halen, zal je binnenkort ook gecontroleerd worden op de manier waarop je je portier opent. De zogenoemde Dutch reach moet in Europa de standaard worden om ongevallen met openzwaaiende autodeuren te vermijden. Toch zal het niet gemakkelijk worden om alle autobestuurders te overtuigen de veilige techniek te gebruiken, zegt sociaal psycholoog Vera Hoorens.

Lees meer »

Menen opnieuw meest marginale stad van Vlaanderen: “Oproep om niet te stemmen had averechts effect”

Wat in de sterren stond geschreven, werd werkelijkheid. Menen wint opnieuw de titel van ‘Meest marginale stad van Vlaanderen’ en blijft op die manier ongeslagen kampioen. Het stadsbestuur is niet tevreden met de titel maar spendeert er weinig aandacht aan. “Het is maar een ludieke verkiezing op een facebookpagina, meer is er niet aan.”
The post Menen opnieuw meest marginale

Lees meer »

N-VA wil komende jaren “zo goed als geen” vluchtelingen opvangen

Als het van de N-VA afhangt, moet het aantal instromende vluchtelingen de komende jaren “minimaal of zo goed als nul” zijn. Daarvoor wil de partij gebruikmaken van het nieuwe Europese ­migratiepact. “Als landen een compensatiesom kunnen betalen in plaats van asielzoekers op te vangen, willen we daarvan gebruikmaken.”

Lees meer »