Krantenkoppen

Twee jaar effectief gevraagd voor 37-jarige vrouw die verdacht wordt van opzettelijke brandstichting

Het huis in de Herdersstraat van de 37-jarige Sharon F. uit Kortrijk en een aanpalend huis gingen op 28 september vorig jaar in vlammen op. Aangestoken, meent het Openbaar Ministerie, die twee jaar cel vordert voor F. Zelf ontkent ze de feiten en wijst ze naar een slecht gedoofde sigaret.

“U mag van geluk spreken dat er geen dodelijk slachtoffer is gevallen”, sneerde de Procureur des Konings naar de beklaagdenbank. Daar zat Sharon F. die ervan verdacht wordt haar woning in de Herdersstraat in Kortrijk in brand te hebben gestoken op 28 september 2023. Twee jaar effectieve celstraf wordt daarvoor gevorderd.

Ravage

De vermoede brandstichting zorgde voor een ravage. Het huis van F. ging in vlammen op, net als dat van een buur. Twee andere woningen raakten zwaar beschadigd. De gevolgen zijn zwaar. Een 72-jarige buurvrouw is alles kwijt. “Er schiet niks meer over. Geen kleren, geen meubels, ook niks meer van haar overleden echtgenoot”, aldus haar advocaat.

Pijnlijk gevolg, maar het kon nog erger afgelopen zijn. “Gelukkig is ze via de voordeur gaan kijken waar de rook vandaan kwam. Was ze naar de achterdeur gegaan, waar alles al in lichterlaaie stond, was ze er wellicht niet meer.”

Sigaret

Het Openbaar Ministerie en de burgerlijke partijen, ook twee andere buren waren aanwezig, zijn ervan overtuigd dat F. de woning opzettelijk in brand stak. “Tegen haar moeder, grootmoeder, kinderen én een vriend verklaarde ze dat ze het kot in de fik zou steken”, klonk het. “Het huis dat ze huurde van haar stiefovergrootmoeder was verkocht. Als ik er niet mag wonen, dan niemand niet, moet ze gedacht hebben.”

Pertinent onwaar, zegt de beklaagde zelf. Ze wijst in de richting van een sigaret. “Ik was mijn kleren aan het sorteren en plots zag ik uit een stapeltje wat rook komen. Ik heb er een flesje water over uitgegoten en heb erop gestampt. Tien minuutjes daarna ben ik naar een vriend gegaan”, vertelde ze.

“Alles kwijt”

Het verslag van de branddeskundige wees volgens haar advocaat wel op een menselijke daad, maar geen opzettelijke. Ze had wel gezegd dat ze het in brand ging steken, maar niet omdat ze er niet mocht blijven wonen. “Bovendien verliet ze het huis en nam ze niets mee. Als ze van plan was het huis plat te branden, zou ze toch iets hebben meegenomen? Zij is ook alles kwijt.”

Een relaas dat voor de 72-jarige buurvrouw lastig om te aanhoren was. “Ik ben er zeker van dat ze schuldig is”, vertelde ze na de zitting. “Mijn hart ging aan honderd per uur. Ik probeerde haar in de ogen te kijken, maar ze durfde niet terugkijken. Ik ben er nog elke dag mee bezig. Meer dan veertig jaar heb ik er gewoond, mijn leven heb ik er opgebouwd. Het was mijn eigendom, ik had het nog helemaal opgeknapt. Nu heb ik amper 40.000 euro gekregen voor de grond.”

Een vonnis volgt op 26 februari. (JDr)

The post Twee jaar effectief gevraagd voor 37-jarige vrouw die verdacht wordt van opzettelijke brandstichting is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Christelijke vakbond roept cabinepersoneel van Brussels Airlines op om volgende week drie dagen te staken

De christelijke vakbond roept het cabinepersoneel van Brussels Airlines op om volgende week drie dagen te staken. Ze willen daarmee de te hoge werkdruk en lage lonen aankaarten. De liberale en socialistische vakbonden, waarbij de meerderheid van het cabinepersoneel is aangesloten, wacht het overleg af met de directie volgende week voordat ze zich aansluiten bij de stakingsoproep. De staking van

Lees meer »

Israël waarschuwt voor offensief tegen Rafah bij start van ramadan

Het Israëlische leger zal een offensief op de Palestijnse stad Rafah lanceren als alle Israëlische gijzelaars tegen 10 maart nog niet zijn vrijgelaten. Dat is zondag meegedeeld door de Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet. Op 10 maart start wellicht de ramadan, de islamitische vastenperiode.

Lees meer »

KIJK. Zo chaotisch is het Leuvens stationsplein waar studente werd gegrepen door lijnbus: “Chaos is juist goed, dan letten mensen beter op”

Op een van de drukste stationspleinen in Vlaanderen verongelukte de 27-jarige studente Richa Mishra nadat ze werd gegrepen door een lijnbus. De jonge vrouw was nog maar net enkele weken in België om aan haar doctoraat te werken. Luchtbeelden tonen nu hoe chaotisch het Martelarenplein echt is: “Het verkeer komt van alle kanten, levensgevaarlijk.”

Lees meer »

Eerste commerciële maanlanding ooit gelukt

De commerciële maanlander Nova-C, bijgenaamd Odysseus, van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines is in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol geland bij de zuidpool van de maan. Dat hebben het bedrijf en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA rond kwart voor één Belgische tijd bekendgemaakt.

Lees meer »

Twintiger krijgt achttien maanden cel met uitstel voor verkrachting van 15-jarig meisje en voyeurisme bij twee andere slachtoffers

Een 25-jarige jongeman uit Waregem is schuldig bevonden aan de verkrachting van een vijftienjarig meisje. Van twee andere meisjes maakte hij zonder hun toestemming intieme filmpjes en deelde die in een chatgroep. De rechter gaf hem achttien maanden cel, volledig met uitstel.
The post Twintiger krijgt achttien maanden cel met uitstel voor verkrachting van 15-jarig meisje en voyeurisme bij twee

Lees meer »

Bosnisch-Servische president belooft trouw te blijven aan “vriend” Poetin: “Westen probeert ons te overtuigen om sancties te steunen”

Milorad Dodik (64), de president van het Servische deel van Bosnië en Herzegovina, heeft vandaag zijn Russische collega en “vriend” Vladimir Poetin (71) ontmoet. Tijdens het gesprek beloofde Dodik niet alleen trouw te blijven aan Rusland, maar garandeerde hij ook dat hij er alles aan doet om te voorkomen dat Bosnië en Herzegovina de westerse sancties tegen Moskou steunt.

Lees meer »

Topvoetballer Ilias Chair (26) veroordeeld tot 2 jaar cel omdat hij man een schedelbreuk sloeg met steen.

Antwerpenaar en profvoetballer Ilias Chair (26) is veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan één jaar effectief. Hij moet ook een schadevergoeding van 15.600 euro schadevergoeding aan Niels T., een man uit Herzele. De mannen waren in de zomer van 2020 op vakantie in Noord-Frankrijk maar hun families kwamen tegenover elkaar te staan in het gedrum aan een bushalte, na een

Lees meer »

“Gebaseerd op waargebeurde feiten”: Kathelijn giet verhaal van twee leraars die in het verzet gingen in nieuwe theaterwandeling

Kathelijn Vervarcke pakt tijdens het verlengde hemelvaartweekend uit met een nieuwe theaterwandeling ‘Sporen van Spiro’. Dit keer staat het verhaal van twee leraars die in het verzet gingen centraal. Op verschillende locaties in de historische atheneumschool krijg je telkens een tafereel van het leven onder de Duitse bezetting. Auteur en leerkracht Kathelijn Vervarcke kon een topcast, met onder meer oud-leerling

Lees meer »