Krantenkoppen

100-jarige Bellegemse onderwijzeres Irène Debucquoy overleden

In het wzc De Weister in Aalbeke is de gepensioneerde onderwijzeres Irène Debucquoy overleden. Ze mocht op 8 mei vorig jaar haar honderdste verjaardag vieren.

Juffrouw Irène is in Bellegem geboren als tweede jongste van de negen kinderen van Henri Debucquoy en Theodosia D’Hulst. Na de lagere school in Bellegem trok zij naar Pecq en daarna naar Tielt, waar ze het diploma van onderwijzeres behaalde.

Verenigingsleven

Eerst gaf ze korte tijd les in Rollegem, daarna in haar geboortedorp Bellegem. Ze droeg ook bij in het grote gezin, want ze was op zeker ogenblik de enige die kon autorijden, zodat zij instond voor de boodschappen.

Ze was ook actief in het plaatselijke verenigingsleven als bestuurslid bij het Davidsfonds in Bellegem en van 1968 tot 1983 secretaris. Toen ze stopte, kreeg ze een eremedaille van de minister van Cultuur.

Schilderen

Na haar loopbaan heeft juffrouw Irène ook geschilderd. Zo trok ze geregeld naar het begijnhof in Kortrijk om er te schilderen. Ze heeft ook af en toe geëxposeerd.

Irène was 99 toen ze naar het woonzorgcentrum verhuisde. Voordien woonde ze in de Bellegemsestraat in Bellegem. Lange tijd woonde ze er samen met haar zussen Marie-Louise en Orbia (die ook onderwijzeres was en bibliothecaresse).

Afscheidsplechtigheid

Van haar vijf broers en drie zussen is niemand nog in leven, alleen nog Denise Vandenweghe, de echtgenote van haar jongste broer Daniël.

Het afscheid vindt plaats op vrijdag 26 januari om 10.30 uur in de Sint-Amanduskerk in Bellegem. De urne zal worden bijgezet in het familiegraf op het kerkhof van Bellegem. (NOM-Begr. Planckaert/Sereni)

The post 100-jarige Bellegemse onderwijzeres Irène Debucquoy overleden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mila, dochter van Freek Braeckman, combineert thuisonderwijs met topsport:“Communiceren met mijn paarden is voor mij therapie”

“Ik heb mijn weg in het competitieleven moeten zoeken. Ik legde mezelf te veel druk op.” Mila Braeckman (18), dochter van VTM-nieuwsanker Freek (44), kiest als topatlete voluit voor de paardensport. Ze is ambassadrice van de bekende paardenshow ‘Cavalluna’, maar haar passie vraagt ook heel wat opoffering en is niet risicovrij, vertelt ze in dit exclusief interview. “Met paardensport alleen

Lees meer »

Verdachte (25) opgepakt voor home-invasion bij de Pfaffs

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft een verdachte opgepakt voor de home invasion bij de familie Pfaff op 18 augustus vorig jaar. Het gaat om een 25-jarige man uit Charleroi. Carmen Pfaff kreeg toen enkele rake klappen en werd opgesloten in het toilet.

Lees meer »

Na Lula: ook Colombiaanse president beschuldigt Israël van genocide

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft dinsdag Israël ervan beschuldigd een genocide te plegen op de Palestijnen in de Gazastrook. Hij zegt ook “volledig solidair” te zijn met zijn Braziliaanse ambtgenoot Luiz Inacio Lula Da Silva, die wegens het uiten van genocidebeschuldigingen in een diplomatiek geschil is terechtgekomen.

Lees meer »

Dit zijn de West-Vlamingen bij Hof van Cleve: “Maandag opnieuw een ster binnenhalen, dat zou fantastisch zijn”

Het wereldvermaarde Hof van Cleve mag dan wel op Oost-Vlaams grondgebied liggen, een flink deel van het team is volbloed West-Vlaming. Maandag kan chef-kok Floris Van Der Veken opnieuw een Michelinster in de wacht slepen, iets wat mee de verdienste zou zijn van vier culinaire toptalenten van bij ons. Hoog tijd voor een kennismaking met Lucas, Céline, Elizio en Marlies.

Lees meer »

Bakkerij Carrein in Beselare staat te koop: “We zullen babbels en sociale contacten missen”

Bakkerij Carrein uit de Wervikstraat in Beselare bij Zonnebeke stopt ermee. In het weekend van 24 en 25 februari gaat de bakkerij na meer dan honderd jaar definitief dicht. “We zijn de mensen dankbaar voor het jarenlange vertrouwen”, klinkt het bij het bakkerskoppel.
The post Bakkerij Carrein in Beselare staat te koop: “We zullen babbels en sociale contacten missen” appeared

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Biden kondigt 500 nieuwe sancties aan tegen Rusland – Doden en gewonden na Russische luchtaanvallen op Odesa en Dnipro

Door een Russische luchtaanval op een winkelgebied in de Oekraïense havenstad Odesa zijn drie doden gevallen. De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd. En Rusland claimt dat het opnieuw terreinwinst geboekt heeft in Oekraïne. Volg alle updates in onze liveblog.

Lees meer »

Isabelle Van Cleven uit Torhout geselecteerd voor kunstbeurs in Milaan

Groot nieuws voor kunstenares Isabelle Van Cleven (61), die met haar man Ronny Aernoudt (68) in de Ernest Claeslaan in Torhout woont. Ze werd als enige Belg door de vermaarde Van Gogh Art Gallery uit het Spaanse Madrid geselecteerd om deel te nemen aan de internationale kunstbeurs ‘(Un)fair’ in het Italiaanse Milaan.
The post Isabelle Van Cleven uit Torhout geselecteerd

Lees meer »

LIVE ACID PROCES. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zwaar onder vuur na reactie op straf Acid: “Houd toch je mond”

Youtuber Acid (24), ofwel Nathan Vandergunst, is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete voor zijn video waarin hij de namen van de (ex-)Reuzegommers onthulde. Daarnaast moet hij ook een schadevergoeding van 20.000 euro betalen aan de ouders van een Reuzegommer. Acid reageert aangeslagen op het vonnis. “Ik zal dit voor de rest van m’n leven

Lees meer »