Krantenkoppen

Avelgem zet 100 jaar oud station te koop

De gemeente is van plan om het beschermd gebouw van 100 jaar oud te verkopen. De koper mag zich wel aan heel wat renovatiewerken verwachten. “Een horecazaak zou hier heel succesvol kunnen zijn”, zegt burgemeester Lut Deseyn.

De gemeente is van plan om het station te verkopen. Daarvoor moet de gemeenteraad alleen nog goedkeuring geven. “Aan de verkoop zullen wel voorwaarden vasthangen”, weet burgemeester Deseyn. “Het is namelijk een oud gebouw, maar het is ook beschermd als bouwkundig erfgoed. De minimumprijs is 195.000 euro. Wie interesse heeft, moet voor 15 april een bod gedaan hebben. De verkoop van het station staat op de agenda van de raadszitting van maandag 29 januari.”

Het oorspronkelijke stationsgebouw, dateert van 1870 en was gebouwd door de Société Générale d’Exploitation, die de lijn exploiteerde. In de Eerste Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd en werd later, in 1924, vervangen door het huidig gebouw, een typisch ‘wederopbouwtype’ naar de ontwerpplannen van architect P. Ongenae. Het stationsgebouw heeft een centraal gedeelte van één bouwlaag. Rechts daarvan bevindt zich een woonvolume van twee bouwlagen.

Bijgebouwtje

Verder bevindt zich op deze site nog een bijgebouwtje met sanitair en berging. Kenmerkend is het langgerekte gebouw met afgewolfde bedaking (pannen) opgetrokken uit helrode baksteenarchitectuur, hier en daar onderbroken door gebouchardeerde natuursteenbanden/plinten. De gevelindeling is asymmetrisch met getoogde (boogvormige) gekoppelde vensters en deuren voorzien van arduinen aanzetstenen en dorpels. De hoofdtoegang bevindt zich in een klein voorgeplaatst portaal onder lessenaarsdak.

Zowel in de voor- en zijgevel verwijst een tegeltableau met opschrift ‘Avelghem’ nog naar het verleden van de site. Het oude stationsgebouw zelf werd door de gemeente tijdelijk in gebruik gegeven aan het Gemeentelijk Atelier voor Visuele Kunsten Avelgem (GAVKA) en het Rode Kruis.

Vlot bereikbaar

Het stationsplein blijft een druk bezochte en vlot bereikbare plek in de gemeente Avelgem. Het plein is nog steeds een belangrijk knooppunt voor het busverkeer van De Lijn. Bovendien bevindt het oude stationsgebouw zich pal langs de fietssnelweg F45, die Gent met Kortrijk, via Oudenaarde, verbindt. Dit biedt zeker extra potentieel aan toekomstige eigenaars, die er een handel of dienst willen vestigen.

Sinds 2005 is het station van Avelgem opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed als beschermd monument en sinds 24 september 2009 vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Dit impliceert een aantal juridische gevolgen en te nemen maatregelen door de toekomstige kopers wanneer zij de noodzakelijke (renovatie)werken wensen/dienen uit te voeren met het oog op een herinvulling of -bestemming van dit bijzondere pand.

Gesloten omslag

De gemeente Avelgem wenst het voormalig stationsgebouw, zónder het bijgebouwtje, in het centrum van Avelgem te verkopen. Bij deze verkoop is niet enkel de prijs van belang, maar ook de toekomstige functie die aan het gebouw zal worden gegeven. Het pand wordt door de gemeente Avelgem verkocht volgens de procedure ‘verkoop onder voorwaarden – bieding onder gesloten omslag’. Deze procedure wordt gebruikt om op een objectieve en transparante manier de beste koopvoorwaarden (prijs en programma) voor het pand te kunnen verkrijgen.

The post Avelgem zet 100 jaar oud station te koop is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Beelden tonen chaos in Gaza: ruim 100 doden bij bestorming hulpkonvooi en Israëlische soldaten die vuur openen

Autoriteiten in Gaza zeggen dat Israëlische troepen het vuur openden op mensen die stonden te wachten op hulpgoederen. Daarbij zouden 104 doden zijn gevallen volgens het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat wordt gecontroleerd door Hamas. Medici melden tientallen gewonden. Israël ontkent de aantijgingen en zegt dat “de tragedie” het gevolg is van Palestijnse truckers die mensen overreden toen het

Lees meer »

Bezorgdheid over nieuw vervoersplan van De Lijn

Op de jongste gemeenteraad sprak Sofie Sanders (CD&V+) de bezorgdheid van de Oudenburgenaren, vooral deze van de inwoners van Ettelgem, uit omtrent het nieuwe vervoersplan van De Lijn. Sinds 6 januari rijdt de bus 22 niet meer en voelen de bewoners zich in de steek gelaten qua openbaar vervoer. Ook loopt het reserveren van de Flexbus niet zoals het zou

Lees meer »

Iran lanceert satelliet op Russische kosmodroom

Iran heeft een eigen satelliet gelanceerd op de Russische ruimtehaven Vostotsjny. De met camera’s uitgeruste onderzoekssatelliet Pars-1 is tot op een hoogte van 500 kilometer gebracht, zo berichten Iraanse staatsmedia donderdag. Voor de lancering is een Russische Sojoez-draagraket gebruikt.

Lees meer »

Internaatshappening ‘East West Dance Fest’ hoopt internaten in positief daglicht te stellen

Jaarlijks komen zo’n 45-tal internaten verspreid over West- en Oost-Vlaanderen samen voor een happening. “Na de ingrijpende reportage van Godvergeten én het dodelijk ongeval van vorig jaar tijdens onze happening op Transfo in Zwevegem is het dringend tijd om internaten opnieuw in een positief daglicht te stellen”, zegt Tom Creytens (40), internaatsdirecteur Internaat Tielt.
The post Internaatshappening ‘East West Dance

Lees meer »

Minderjarige opgepakt voor bedreigingen tegen school in Kortrijk

De Lage Kouter, een secundaire school voor bijzonder onderwijs, schrapt vrijdag alle lessen. Een anonieme persoon die zich uitgaf voor een leerling van de school, dreigde met een schietpartij. De politie en het parket nemen de dreiging ernstig en onderzoeken de zaak. Een minderjarige jongeman is opgepakt.

Lees meer »

Uitkijktoren Knokkebrug krimpt in zes jaar van vijftien naar acht meter, maar is toch duurder

In anticipatie van enkele adviezen keurde de gemeenteraad van Houthulst alvast het bestek voor de uitkijktoren aan de Knokkebrug goed. N-VA fronste de wenkbrauwen nu blijkt dat de toren duurder uitvalt dan in de oorspronkelijke plannen, terwijl hij de helft kleiner is.
The post Uitkijktoren Knokkebrug krimpt in zes jaar van vijftien naar acht meter, maar is toch duurder appeared

Lees meer »

LIVEBLOG LOTING. Loten Club en Union een topclub in de Conference League?

Club Brugge en Union gaan om 13 uur de trommels in voor de loting van de achtste finales van de Conference League. Grote namen als Aston Villa, Fiorentina, Lille en Ajax zijn daarbij mogelijke tegenstanders. In de Europa League kennen Romelu Lukaku en Charles De Ketelaere met respectievelijk Brighton en Sporting al hun opponenten. Volg de loting van de Conference

Lees meer »

Oekraïne nog maandenlang in het nadeel op slagveld door munitietekort: “Mogelijk pas volgend jaar nieuw tegenoffensief”

Oekraïne zal naar verwachting nog enkele maanden te kampen hebben met een tekort aan munitie totdat het westen verdere stappen heeft ondernomen om Kiev te steunen, zo heeft het hoofd van de Britse strijdkrachten toegegeven. Admiraal Tony Radakin opperde op een conferentie in Londen dat het onwaarschijnlijk is dat Kiev voor het einde van de zomer een nieuw tegenoffensief kan

Lees meer »

Eerste van tienduizend nieuwe bomen geplant voor uitbreiding Wallemote-Wolvenhof: “We willen inhaalbeweging maken”

De stad Izegem en provincie West-Vlaanderen hebben het startschot gegeven voor de uitbreiding van provinciedomein Wallemote-Wolvenhof. De groene long breidt uit met vijf hectare, waar de komende jaren nieuw geplante boompjes kunnen uitgroeien tot een nieuw stuk bos. Het eerste exemplaar ging maandag symbolisch de grond in. “En er volgen er nog. Hier gaan in totaal tienduizend nieuwe bomen in

Lees meer »

Voor het eerst eindigt ‘Hotel romantiek’ zonder koppels

Een primeur in ‘Hotel romantiek’: er schiet uiteindelijk geen enkel koppel over na dit tweede seizoen, zo blijkt uit de laatste aflevering. Even leek het alsof tortelduifjes Gerd en André samen een mooie toekomst tegemoet gingen, maar de liefde bleek toch niet sterk genoeg.

Lees meer »

Gilles De Coster geeft eerste hint voor nieuwe seizoen van ‘De mol’: ex-winnaars maken toevallig of niet vandaag een fietstocht

Deelt Gilles De Coster (43) een eerste hint naar het nieuwe seizoen van ‘De mol’? De presentator, doorgaans niet zo actief op sociale media, deelt een opvallende post. Hij deelt op z’n Stories een foto van een koersfiets en tagt in de foto acht oud-winnaars van het programma’. De speurneuzen kunnen meteen aan de slag.

Lees meer »

Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd”

Met een lekker etentje in bistro ‘t Mortierken werd voormalig burgemeester Henri Cuypers onlangs bedankt voor zijn meer dan veertig jaar inzet bij de Zuienkerkse sportraad. “De Meetkerkse Moerentocht was een jaarlijks hoogtepunt”, aldus de ‘wandelende burgemeester’.
The post Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd” appeared first on KW.be.

Lees meer »