Krantenkoppen

“Een bevestiging dat het kindje ook deel uitmaakt van gezin”: Poperinge opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Wanneer je kindje sterft na minder dan 140 dagen zwangerschap, kan je het niet laten registreren. Poperinge brengt daar verandering in met een sterrenregister. “Na de registratie krijg je een symbolische akte en een uitnodiging om een geboorteboom te planten”, zegt schepen Loes Vandromme.

In 2021 werden in Poperinge en in de deelgemeenten op tenminste één begraafplaats een gedenkboom geplaatst. De gedenkboom werd voorzien van gaatjes waar hartvormige blaadjes aangehangen konden worden. Op zo’n blaadje kan de voornaam en de geboortedatum van een sterrenkindje gegraveerd worden. Nu gaat stad Poperinge een stapje verder en wil het ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken met het sterrenregister, want erkenning kan ongeacht de zwangerschapsduur belangrijk zijn.

Symbolisch

“Een kindje verliezen is een ingrijpende en emotionele ervaring. Ook na minder dan 140 dagen zwangerschap kan het ouders helpen om hun kindje te laten erkennen. Het sterrenregister is symbolisch, maar het is een bevestiging dat het kindje ook deel uitmaakt van hun gezin”, zegt schepen Loes Vandromme.

Als een kindje na meer dan 140 dagen zwangerschap overlijdt, kunnen ouders aangifte doen in het stadhuis van de plaats van stilgeboorte. Vanaf 180 dagen zwangerschap is dit verplicht. Wanneer de zwangerschap minder dan 140 dagen duurde, kan je het kindje niet wettelijk aangeven.

Akte en geboorteboom

Vanaf 1 februari kunnen ouders die kindjes laten opnemen in het sterrenregister van Poperinge. “De aangifte is niet verplicht en heeft geen juridische gevolgen. Je hebt geen bewijsstukken nodig. Ook ouders die hun kindje in het verleden verloren, kunnen het nu alsnog registreren. Online kan je je gegevens zelf invullen. Je kan ook een afspraak maken bij dienst Burgerzaken. Na de registratie krijg je een symbolische akte en een uitnodiging om een geboorteboom te planten”, aldus Loes Vandromme.

The post “Een bevestiging dat het kindje ook deel uitmaakt van gezin”: Poperinge opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik beleef mijn droom”: ‘Sir’ Alex Ferguson (82) strijkt meer dan miljoen euro op door winst van zijn racepaard

Met zijn ex-club Manchester United lukt het de voorbije jaren een pak moeilijker, maar in de paardensport is ‘Sir’ Alex Ferguson nog wel geregeld succesvol. En strijkt hij steeds meer het grote geld op. Tot zijn intense vreugde ging hij in Saoedi-Arabië dankzij z’n eigen paard ‘Spirit Dancer’ met meer dan 1.100.000 euro aan de haal.

Lees meer »

“Een haai is banger voor ons dan omgekeerd”: Marc ruilt Zwevegemse duiktank in voor duiken in Kaapverdië

Natuurliefhebber Marc Maelfait verhuist binnenkort naar Kaapverdië, een eilandengroep ten westen van Afrika, ter hoogte van Senegal. Zijn nieuwe woning staat op een klif aan zee in het vissersdorpje Janela, op het groene en ruige wandeleiland Santo Antão, mét privébaai op tweehonderd trappen. “Ik had het niet meer gedacht. Op mijn 61 stewordt mijn sluimerende droom dan toch eindelijk werkelijkheid.”
The

Lees meer »

LIVEBLOG STVV-WESTERLO. Het vuur brandt op Stayen: Ito zorgt voor 1-0-voorsprong bij de rust

Twee ploegen die graag voetballen: het ideale recept voor een mooie wedstrijd. STVV viert vandaag bovendien zijn honderdjarig bestaan, dus het is feest in en rond Stayen. De Kanaries kunnen vrijuit voetballen en dromen stiekem nog van de top zes. Westerlo zou een driepunter best nog wel kunnen gebruiken om de play-downs definitief te vermijden. Volg het op de voet

Lees meer »

Hekkensluiter KV Kortrijk maatje te klein voor KV Mechelen

KV Mechelen heeft KV Kortrijk zaterdagavond tijdens de 27e speelronde in de Jupiler Pro League een derde opeenvolgende nederlaag aangesmeerd. De rode lantaarn beet met 3-0 in het zand in het AFAS Stadion.
The post Hekkensluiter KV Kortrijk maatje te klein voor KV Mechelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom een bestseller over China’s favoriete geschiedenis toch geen belangrijke prijs mag winnen

De fantasyschrijfster Rebecca F. Kuang (27), geboren in China en als kind uitgeweken naar de Verenigde Staten, schreef haar eerste boek op haar negentiende. Sindsdien bracht ze een succesvolle trilogie uit, haalde ze een doctoraatsbeurs aan Yale binnen en won ze talloze prijzen. Ze rijgt de bestsellers aan elkaar. Een literaire sensatie dus, maar in China is ze naar de

Lees meer »

Mexico, Mexi-iiico

17:32 De Amerikaanse president Joe Biden en zijn rivaal Donald Trump trekken allebei vandaag naar de grens met Mexico. Het toont nogmaals het belang van het thema migratie in de verkiezingscampagne.

Lees meer »

Trouwen op een schrikkeldag: Lisa en Dries geven elkaar vandaag hun ja-woord

Een huwelijksdag is altijd speciaal, maar die van Lisa De Deckere en Dries De Baets is heel bijzonder. Het koppel stappen vandaag, schrikkeldag 29 februari, in het huwelijksbootje. In theorie zullen ze dan maar om de vier jaar hun huwelijk kunnen vieren. “Mijn vriend grapte al dat het voor hem zeer voordelig zal zijn”, lacht Lisa.
The post Trouwen op

Lees meer »