Krantenkoppen

“Poging om mij uit de politiek te krijgen”: Anzegemse burgemeester riskeert 2.400 euro boete voor opruimwerken in park

Er hangt burgemeester Gino Devogelaere een boete van 2.400 euro boven het hoofd voor de opruimwerken in het Sint-Arnolduspark. Volgens het gerecht gebeurden die zonder de nodige machtiging en raakte de natuur daarbij zwaar beschadigd. Volgens burgemeester Devogelaere wordt een politiek spel gespeeld. “Ze schuiven alles op mijn nek om mij uit de politiek te krijgen.”

In het Sint-Arnolduspark, ook bekend als het Tiegempark, sneuvelden in februari 2022 heel wat bomen bij de doortocht van storm Eunice. Voor het opruimen van de omgevallen bomen en afgewaaide takken was volgens Natuurpunt en het Openbaar Ministerie een machtiging nodig. “De gemeente kreeg zelfs een duidelijke waarschuwing van het Agentschap Natuur en Bos nadat in maart 2022 al een melding kwam dat een aannemer van plan was om het dode hout uit het bos te slepen”, zei de procureur.

Park of bos

“Desondanks werden begin 2023 toch met zware machines de bomen en takkenwallen uit het bos gehaald. Kleine boompjes werden omgezaagd om de machines door te laten en de bodem werd zwaar beschadigd. Overal lagen ontwortelde hyacinten. Men moest hiervoor in dialoog gegaan zijn met het Agentschap Natuur en Bos maar men nam de vlucht vooruit.”

Op het proces was men het echter niet eens of het Tiegempark nu een park of een bos was. Enkel in dit laatste geval is immers een kapvergunning nodig voor de uitgevoerde werken. “Mijn voorganger Claude Van Marcke kocht het park net omdat het een park was”, zei burgemeester Devogelaere. “Hij wist dat we in een bos veel meer moeten opletten qua beheer.”

Bruine ratten

“Parken worden opgekuist. Ik werd vaak aangesproken door omwonenden die mij aanspraken over het gevaar van omgewaaide bomen en zelfs over bruine ratten die er hun intrek genomen hadden en heb maatregelen genomen. Ik ben misschien op het verkeerde pad gezet door mensen die mij vertelden dat er in het park geen vergunning nodig was.”

“Toch sta ik hier als een ontgoocheld man, omdat ik na een politieke carrière van 30 jaar zo aangevallen wordt. Twee weken geleden heb ik gezien dat de burgerlijke partij ook een politieke partij wordt in Anzegem, met name DNA. De man achter Natuurpunt in Anzegem ligt ook mee aan de basis van deze nieuwe politieke partij. We waren na de opruimwerken nog overeengekomen om paaltjes met draden te plaatsen langs de wandelpaden in het park. Daarmee zou de kous af zijn maar achter mijn rug doet hij me toch tot hier komen, afschuwelijk.”

Slordigheid

Naast burgemeester Devogelaere stond ook de aannemer mee terecht die de werken in zijn opdracht uitvoerde. Hij riskeert 4.000 euro boete maar vroeg de vrijspraak. Zijn advocaat sprak van een fenomenale slordigheid in het dossier.

“Er waren nog heel wat andere aannemers die in het park aan het werk waren die wel zwaar materiaal gebruikten maar die zijn zelfs niet verhoord. Mijn cliënt heeft enkel een klein kraantje gebruikt en bleef op de wandelpaden.”

Burgemeester Devogelaere gaf overigens toe dat hij de aannemer duidelijk gezegd had dat er geen vergunning nodig was voor de werken in het park. De rechter doet uitspraak op 4 maart.

The post “Poging om mij uit de politiek te krijgen”: Anzegemse burgemeester riskeert 2.400 euro boete voor opruimwerken in park is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dirk (54) is al dagen vermist op de Azoren, politie zet speurhonden en drones in om hem te vinden: “Het ziet er niet goed uit”

De Portugese politie zoekt al vijf dagen naar een Belg die vermist is geraakt op de Azoren. Dirk Denis (54) verdween tijdens een wandeling rond een kratermeer in een oude vulkaan op São Miguel. Ondertussen vrezen de lokale autoriteiten het ergste. “Het ziet er niet goed uit”, aldus woordvoerder Helder Madeiros (Comando Regional dos Açores).

Lees meer »

POLITIEKE ANALYSE. Tom Van Grieken maakt handig gebruik van de antiracismewet

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: wat schuilt er achter de uitspraak van Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere, die Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een racist noemt? En waarom haalt die op zijn beurt uit met een

Lees meer »

Rotary steunt kleinVerhaal en Proper Strand Lopers

Rotaryclub Oostende Maritiem beloonde twee lokale organisaties met een cheque van 5.000 euro. Het ging om de opbrengst van evenementen met chocolatier Dominique Persoone en de Ensornocturne.
The post Rotary steunt kleinVerhaal en Proper Strand Lopers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nathalie en Peter kunnen 18 jaar na miskraam kindje inschrijven in sterrenregister

Alle ouders die een kindje verloren hebben kunnen voortaan, ongeacht de duur van de zwangerschap of hoe lang het dit ook geleden is, hun kindje laten registeren in een sterrenregister. “Dit is een belangrijke symbolische actie. Het is belangrijk dat er niet gezwegen wordt over dit onderwerp”, aldus Nathalie Fonteyne en Peter Verduyn, die achttien jaar geleden een kindje verloren

Lees meer »

Gloednieuwe kunstgalerij mARTine in Jan Mahieustraat

Kunstgalerijen in Roeselare zijn op één hand te tellen. Op nummer 18A in de Jan Mahieustraat opende Martine Houtsaeger deze week haar mARTine, een vervolg op de pop up-galerij van vorig jaar in de Delaerestraat.
The post Gloednieuwe kunstgalerij mARTine in Jan Mahieustraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoe kijken wereldleiders naar de mogelijke terugkeer van Donald Trump?

Nu Donald Trump zo goed als zeker de Republikeinse voorverkiezingen wint, wordt de kans ook groter dat hij het opnieuw tot president van de Verenigde Staten schopt. Dat is het droomscenario van de Argentijnse president Javier Milei, die Trump afgelopen weekend nog breed glimlachend een knuffel gaf. Zijn ook andere wereldleiders, zoals Xi Jinping of Vladimir Poetin, even enthousiast over

Lees meer »

Politie en parket onderzoeken explosie in Brugse woonwijk

Politie en parket zijn een onderzoek gestart naar een explosie aan een huis in Brugge. Dinsdagnacht ontplofte een projectiel aan een woning die heel wat schade opliep. Gewonden vielen er niet. Er wordt nu bekeken in welke richting de aanval moet worden gezocht.
The post Politie en parket onderzoeken explosie in Brugse woonwijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van Tigchelt verdedigt gerecht na zaak Acid: “Als er klassenjustitie is, moeten we dat in kaart brengen”

Vicepremier en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) heeft donderdag tijdens een gastcollege aan de Karel de Grote Hogeschool het gerecht verdedigd in zaken als die rond Reuzegom en influencer Acid. Van Tigchelt gaf er aan “niet te weten” of er zoiets bestaat als klassenjustitie. “Maar als dat gevoel leeft, wil ik het in kaart laten brengen”, zei

Lees meer »