Krantenkoppen

Roeselare maakt verder werk van een beleidsplan trage wegen

Het stadsbestuur van Roeselare is volop bezig met de opmaak van een beleidsplan trage wegen, om in de toekomst een volwaardig traag netwerk te kunnen realiseren. Op de gemeenteraadscommissie ruimte wordt de bedoeling van de Stad en de stand van zaken toegelicht.

In Roeselare zijn er heel wat ‘trage wegen’. Dit zijn fijne doorsteken, steegjes, wandelverbindingen, veldwegen en bospaden waar voetgangers en fietsers de baas zijn. Ze zijn zowel in het stedelijk gebied als in de open ruimte te vinden.

“Trage wegen zijn heel belangrijk in de mobiliteitsvisie van de Stad. Ze zorgen ervoor dat mensen zich rustig en veilig van A naar B kunnen verplaatsen zonder auto’s tegen te komen. Ze hebben daarnaast ook een grote recreatieve waarde voor fietsers, wandelaars en joggers, en kunnen op termijn deel uitmaken van een wandelnetwerk. En aangezien vele veldwegels in de middeleeuwen al bestonden, maken ze ook deel uit van ons erfgoed”, vertelt schepen Stefaan Van Coillie.

Vele trage wegen zijn echter in de loop der jaren in onbruik geraakt of verdwenen, en in sommige delen van de stad zijn er minder trage wegen te vinden. De Vlaamse overheid heeft de gemeenten via het Gemeentewegendecreet meer bevoegdheden gegeven inzake trage wegen, en verwacht dat zij beleidsplannen opmaken om de trage netwerken te beschermen en te herwaarderen.

Traag netwerk

“Het beleidsplan zal als leidraad dienen om gericht beslissingen te kunnen nemen voor de uitbouw van een volwaardig traag netwerk in onze stad”, zegt Stefaan Van Coillie nog.

In samenwerking met VZW Trage Wegen werden alle trage wegen in kaart gebracht. Op basis van deze inventaris onderzoekt het stadsbestuur nu welke wegen een grote meerwaarde hebben en behouden kunnen blijven, welke naar de toekomst toe interessant kunnen zijn, en welke eigenlijk geen nut meer hebben en dus afgeschaft kunnen worden. “We houden in deze oefening rekening met de huidige situatie op het terrein”, besluit de schepen. “We zullen hiervoor in gesprek gaan met de betrokkenen om tot een gedragen resultaat te komen”.

Volgens de huidige planning zullen deze plannen in de loop van 2025 via een openbaar onderzoek en enkele participatiemomenten aan het grote publiek worden voorgesteld.

The post Roeselare maakt verder werk van een beleidsplan trage wegen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hoe koppigheid van één bewoner jarenlang voor verkeershinder zorgde in deze buurt: “Mensen spuwden naar elkaar of gingen op de vuist”

Een voortuin in de Leestsesteenweg zorgt al jaren voor verkeershinder. Maandag raakte bekend dat de stad Mechelen de voortuin heeft aangekocht met de bedoeling de verkeerssituatie op te klaren. Onze reporter vroeg de buurtbewoners om hun kijk op de zaak en ontdekte hoe de koppigheid van één man ook jaren later gevolgen heeft.

Lees meer »

VN-experts: geloofwaardige meldingen van executies en verkrachtingen Palestijnse vrouwen

Onafhankelijke experts die verbonden zijn aan de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over “geloofwaardige beschuldigingen” van executies en verkrachtingen van Palestijnse meisjes en vrouwen. De feiten zouden door de Israëlische strijdkrachten zowel in de Gazastrook als op de Westelijke Jordaanoever gepleegd zijn, zo heeft een groep experts van de VN-Mensenrechtenraad maandag bekendgemaakt.

Lees meer »

Inspiratie voor duurzame kleding op eerste Fair Fashion Day in Kortrijk

Zaterdag 24 februari tussen 14 en 18 uur wordt de eerste Kortrijkse Fair Fashion Day in Texture georganiseerd. Twee derde van de kleding in onze kleerkast dragen we zelden of nooit. Op de inspiratiedag scoor je massa’s tips en tricks om je kleerkast sober, duurzaam en toch mooi te houden.
The post Inspiratie voor duurzame kleding op eerste Fair Fashion

Lees meer »

“Sinds coronapandemie meer mentale gezondheidsproblemen bij Europese jongeren”

Sinds de coronapandemie hebben meer Europese jongeren last van mentale gezondheidsproblemen. Dat stelt Unicef in een maandag gepubliceerd rapport over het welzijn van kinderen in de Europese Unie. Met de Europese verkiezingen in aantocht vraagt de VN-kinderrechtenorganisatie een brede, sectoroverschrijdende strategie voor mentale gezondheid met duidelijke doelen en budgetten op Europees niveau.

Lees meer »

Leegstaand Jezuïetenklooster in Brugge wordt een b&b en een coworking ruimte

Het Jezuïetenklooster in de Kortewinkel in Brugge krijgt een herbestemming, na een periode van leegstand. De eigenaar van het pand is in samenspraak met de stadsdiensten nu tot een voorstel van herbestemming gekomen: een b&b met vijf gastenkamers en een coworking plaats voor 45 personen.
The post Leegstaand Jezuïetenklooster in Brugge wordt een b&b en een coworking ruimte appeared first

Lees meer »

Natalia doorbreekt stilte na geschrapte reeks “Back to reality”: “Programma is helemaal anders uitgedraaid dan bedoeld”

Het doel van "Astrid en Natalia: back to reality" was helemaal anders dan wat de pers ervan heeft gemaakt. Dat zegt Natalia Druyts in een reactie op het veelbesproken realityprogramma dat na 1 aflevering is afgevoerd. Volgens haar zijn tijdens de opnames zaken misgelopen wat tot conflicten leidde met de crew, maar alles zou intussen zijn uitgepraat.

Lees meer »