Krantenkoppen

“We helpen 100 kinderen”: leerlingen Vesaliusinstituut Oostende voor vijfde keer naar Banjul voor brillenproject

Twee leerlingen van het Vesaliusinstituut (GO!) reizen volgende week naar Banjul. Ze zullen er oogmetingen uitvoeren bij 400 lagereschoolkinderen en tieners en hen aan een bril helpen. “De dankbaarheid is groot want sommigen kunnen door de tussenkomst weer zien”, luidt het.

“Onze school trekt nu al voor de vijfde keer sinds 2014 naar Banjul. Leerkrachten van de opleiding optiek en studenten gaan ter plaatse oogmetingen doen. In de beginjaren namen we nog glazen en een slijpmachine van 60 kg mee, maar dat was niet praktisch want er was in Gambia soms geen elektriciteit”, zo schetst directeur Dirk Degraeuwe van het Vesaliusinstituut (GO!).

Zeven scholen

Lesgever Kim Rooms: “De twee leerlingen van het zevende jaar optiektechnieken en drie oud-studenten die nu verder studeren in die richting gaan mee. In zeven scholen zullen ze bij in totaal 400 jongeren oogmetingen doen. Het wordt een goede leerschool om accuraat metingen te doen terwijl er nog tientallen jongeren wachten. Onze leerlingen worden door ons uiteraard goed begeleid.”

Ook gewezen opticien Mieke Debruycker (vzw Rainbow Education) gaat mee: “Na de oogmeting heeft ongeveer een kwart van de leerlingen een bril nodig. Die mogen ze ook uitkiezen uit de 23 kg brillen die ik meeneem. Het resultaat van schenkingen van opticiens.”

Brillen op maat

Bij thuiskomst in België gaan de leerlingen aan de slag en maken ze de bril op maat. Die gaat bij een volgende zending terug mee naar Banjul.

Stedenbandcoördinator Peter Vanslambrouck getuigt: “De bril maakt voor de leerlingen het verschil. Sommigen konden het schoolbord niet eens zien. Het is niet te onderschatten welke impact de bril heeft op het leven van de leerlingen.”

Luna De Vos (18) en Maurane Declerck (17) kijken uit naar hun buitenlandse stage: “We zullen daar toepassen wat we op school leerden. Het is heel wat anders dan een stage in een optiekzaak. We weten niet precies wat ons te wachten staat, maar we kijken ernaar uit.”

Stedenbandcoördinator

Schepen Silke Beirens (Groen) is net terug van Banjul en wijst op het belang: “Het is niet zoals in België waar kinderen door het medisch schooltoezicht opgevolgd worden. Daar is dat niet zo. Kinderen met een visuele achterstand worden door onze stedenbandcoördinator vooraf gescreend en door dit project opgevolgd. Voor elke organisatie die naar Banjul gaat, is er een subsidie. Voor de acht deelnemers krijgt het Vesaliusinstituut 3.000 euro.” (efo/foto efo)

The post “We helpen 100 kinderen”: leerlingen Vesaliusinstituut Oostende voor vijfde keer naar Banjul voor brillenproject is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Olieprijs voor eerst sinds november boven 80 dollar per vat

De prijs voor een vat van de Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate (WTI) is vrijdag voor het eerst sinds november boven de kaap van de 80 dollar (73,9 euro) uitgekomen. Redenen zijn de toegenomen geopolitieke risico’s en de aanhoudende productieverlagingen van de OPEC, het kartel van olieproducerende landen.

Lees meer »

Meer dan 2 minuten en 17 keer draaien: bestuurder heeft alle moeite van de wereld om uit piepkleine parkeerplaats te raken

Stadsbewoners weten dat parkeren in het centrum van een grote stad geen sinecure is. Als je al een plekje vindt, moet je er eerst nog in kunnen parkeren én er nadien nog weer uit geraken ook. Dat laatste ondervond een bestuurder in New York. Het kostte de automobilist alle moeite van de wereld om uit een piepklein plekje te manoeuvreren.

Lees meer »

Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

De kamer van Afgevaardigden in het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, op voorwaarde dat een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

Lees meer »

Bijnaam wordt verhaal

Contant betalen is in China niet meer gebruikelijk. Consumenten betalen er meestal via hun telefoon. Apps als WeChat en Alipay zijn enorm populair. Haast alle aankopen worden zo vereffend: boodschappen, onlineaankopen, huur en taxiritten. Dat de onlinewereld bijna een ­parallelle wereld is geworden, merk je ook aan het gebruik van bijnamen. Die zijn vaak weloverwogen. Ze weerspiegelen het zelfbeeld van

Lees meer »

KIJK. Viktor Verhulst draait dj-set in woestijnoase van Tomorrowland in Dubai

Viktor Verhulst draait een DJ-set in Terra Solis in Dubai. Dat is een verblijf midden in de Arabische woestijn, met glamping accomodaties, zwembaden, restaurants en bars. Het is een concept van de hand van Tomorrowland. Viktor ging begin december solo verder, nadat Kobe Ilsen uit het dj-duo stapte. Vriendin Sarah Puttemans was mee naar Dubai en supporterde vanuit het publiek

Lees meer »

Nog één keer Joepie, speciaal voor JEZ!: “Wat je niet aan je bestie durfde vertellen, kon je kwijt in dit blad”

Joepie! Er verschijnt een nieuwe Joepie, een speciale editie voor de jongerenactie JEZ! Ook vorig jaar was er al zo’n eenmalige stunt. Of hoe een legendarisch tienerblad ook voor jonge digital natives nog een houvast kan zijn. “De glossy nieuwe versie lijkt op wat Joepie altijd was: iets tussen een hartsvriendin en een lief dagboek mét expertise.”

Lees meer »

Kinderopvang en buurtbewoners geëvacueerd door gaslek in Beveren: “De kindjes hebben er gelukkig niet veel van gemerkt”

Nadat er een gaslek ontstond bij graafwerken in de Wijnendalestraat in Beveren bij Roeselare werden donderdagochtend enkele omliggende woningen en een kinderopvang ontruimd. De bewoners en de kinderen werden een tijdlang opgevangen in de nabijgelegen school De Bever waar de leerlingen wel nog in hun klas mochten blijven. Het lek werd snel gedicht waardoor het gevaar op korte tijd geweken

Lees meer »

Kinderdiëtiste over de obesitas-epidemie: “Gemakzucht typeert deze generatie ouders, dit is het gevolg”

In dertig jaar tijd zijn er wereldwijd vier keer meer kinderen met obesitas, blijkt uit een alarmerende nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In haar praktijk ziet Liesbet Vergauwen, adviserend diëtist bij het Vlaams Agentschap Opgroeien, dagelijks de gevolgen. Wat is er aan de hand? Moeten kinderen dan op dieet? En groeien ze er niet gewoon uit? “Een klassiek gerecht

Lees meer »

RunPoperingeRun neemt lopers mee door school- en stadsgebouwen

Stad Poperinge, de scholengemeenschap Bertinus Collectief en de ouderraad DKWLMC organiseerden de urban trail RunPoperingeRun. Er werd gelopen door tal van school- en stadsgebouwen.
The post RunPoperingeRun neemt lopers mee door school- en stadsgebouwen appeared first on KW.be.

Lees meer »