Krantenkoppen

De zwarte els is de boom der bomen in Roeselare

De zoektocht naar de boom der bomen die het best past bij Roeselare is ten einde. Voortaan mag de zwarte els zich de Roeselareboom noemen. “De 100.000ste boom die we in deze legislatuur nog zullen planten is dan ook een zwarte els”, aldus schepen Michèle Hostekint.

Het ambitieuze plan van het stadsbestuur om deze legislatuur 100.000 bomen te planten nadert de finale. “Duizenden bomen kwamen er reeds bij in onze twee bossen, langs wegen, in wijken, op pleintjes en in de tuinen van de Roeselarenaars. Maar binnenkort bereiken we dus de ultieme mijlpaal, het planten van de 100.000ste boom.”

“We willen er echt iets speciaals van maken en zijn een queeste begonnen op zoek naar dé ideale Roeselareboom. En we hebben hem gevonden! Het is de zwarte els geworden, een op het eerste gezicht niet zo bijzonder boom. Maar schijn bedriegt en we vonden in deze boomsoort enkele unieke eigenschappen die best passen bij de stad en de Roeselarenaar zelf.”

“De boom straalt veerkracht en doorzettingsvermogen uit, hij geeft niet op ook als het veel waait of als het veel regent. Hij houdt net van veel water en dat is er in onze stad natuurlijk genoeg van. De naam Roeselare verwijst trouwens naar het moerasgebied waarin de stad gelegen is”, aldus schepen Michèle Hostekint.

Biodivers

De zwarte els heeft nog meer troeven, legt Louis Vandermaes uit. Hij beleidsmedewerker groen van de stad. “Het is een inheems klimaatboom die bijdraagt aan de biodiversiteit. Hij biedt onderdak aan een schat aan dierenleven waarbij het dus ook het gastvrij hart van onze stad sterker maakt. Ook de vlag van Roeselare lijkt wat op de zwarte els.”

De 100.000ste boom wordt dus een zwarte els maar wanneer en waar die wordt geplant blijft een geheim. “We willen daar graag een feest rond bouwen. De bewoners kunnen alvast kennis gaan maken met de Roeselareboom. Je vindt er onder andere enkele aan het begin van het stadspark aan de kant van de sluis en wie een liefdesboom bestelt en afhaalt op 10 februari kan ook kiezen voor een Roeselareboom”, besluit Michèle Hostekint. (Bart Crabbe)

The post De zwarte els is de boom der bomen in Roeselare is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Von der Leyen reisde vorig jaar opvallend vaak met privéjet, onder meer tussen Brussel en Straatsburg

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft vorig jaar 23 keer met een privévliegtuig gevlogen. Daarmee ligt ze ver voor op de 27 EU-commissarissen, blijkt woensdag uit een document dat opgevraagd werd door de linkse EU-politicus Martin Schirdewan. Volgens een gedragscode voor EU-commissarissen mogen privévliegtuigen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt.

Lees meer »

Artgym2000 scoort met toporganisatie in sporthal Steuren Ambacht: “We zijn een warme familieclub”

Onlangs nam een 350-tal gymnasten uit heel Vlaanderen deel aan de provinciale voorrondes voor de Vlaamse en Belgische kampioenschappen van Gymfed in de sporthal Steuren Ambacht. Heel wat gymnasten van Artgym2000 – de club was ook organisator van de kampioenschappen deden mee. En er kwamen ook nog eens 900 supporters op af.
The post Artgym2000 scoort met toporganisatie in

Lees meer »

Gelekte documenten tonen hoe Russische autoriteiten er meer dan 500 miljoen euro doordraaien om Poetin zeker herverkozen te krijgen

Meer dan 500 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Russische autoriteiten aan het spenderen zijn om president Vladimir Poetin volgende maand zeker herverkozen te krijgen. Gelekte documenten uit het Kremlin tonen dat het geld gaat naar propaganda en een informatieoorlog. “Manipulatie vooraf om manipulatie op verkiezingsdag tot een minimum te beperken”, noemt historicus en Rusland-expert Mark Galeotti het.

Lees meer »

“Geen schrik om op podium te staan”: Kristof Kerckenaere wordt dit weekend tot Regenboogprins gekroond in Roeselare

Dit weekend zet men in Roeselare de zotskap op. De stad wordt overgenomen door de carnavalisten. Een van de feestvierders zal ongetwijfeld regenboogprins Kristof I of Kristof Kerckenaere zijn die op een toevallige manier bij het Roeselaars canavalsgebeuren betrokken raakte.
The post “Geen schrik om op podium te staan”: Kristof Kerckenaere wordt dit weekend tot Regenboogprins gekroond in Roeselare appeared

Lees meer »

Slagersvrouw Eline van Slagerij Dries mag over ‘De Varkensboer’ vertellen in nieuwe expositie Het Kunstuur in Roeselare

De eerste tentoonstelling van Het Kunstuur zit er bijna op in Roeselare. Veel bezoekers hebben genoten van boeiende verhalen over 30 topwerken in de ontwijde Sint-Amandskerk. Op 1 april start een tweede tentoonstelling en een van de vertellers is Eline Vergauwe, de slagersvrouw van Slagerij Dries aan de kop van de vaart.
The post Slagersvrouw Eline van Slagerij Dries mag

Lees meer »

Assisen scalpelmoord – Deskundigen zien heel wat psychopathische kenmerken bij Oudaha

Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) heeft de gerechtspsychiater zijn bevindingen toegelicht. Dokter Paul Lodewyck stelde bij Ridoan Oudaha (43) heel wat psychopathische kenmerken vast. Volgens de deskundigen is er dan ook een grote kans dat de beschuldigde nieuwe feiten zal plegen.
The post Assisen scalpelmoord – Deskundigen zien heel wat psychopathische kenmerken bij Oudaha appeared

Lees meer »

Wetenschappers ontrafelen hoe de mens zijn staart kwijtraakte

Een genetische variatie in het zogenoemde TBXT-gen verklaart waarom de mens in de loop van de evolutie zijn staart is kwijtgeraakt. Dat hebben onderzoekers in de VS ontcijferd met een studie op muizen. Evolutionair bioloog Dominique Adriaens licht het onderzoek toe, en buigt zich naast het hoe ook over het waarom.

Lees meer »