Krantenkoppen

In Alveringem zijn inwoners gelukkiger dan elders: “Dit is nog een écht dorp”

Volgens de nieuwste cijfers van de Gemeente-Stadsmonitor zijn inwoners van Alveringem gelukkiger dan de meeste andere gemeenten in West-Vlaanderen.

Een plakkaatje met home sweet home hangt aan de deur van ’t Patersvat tegenover de kerk van Alveringem. Behalve de kroostrijke familie van Sandy Saelens (40) voelen ook haar klanten zich thuis in het volkscafé. Dat volk komt van heinde en verre. “Ik ben van het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Dit is nog een écht dorp. Zie je die ogen aan de kerkhofmuur, daar hing men vroeger de paarden aan. De tijd bleef hier stilstaan en dat heeft een zekere charme”, vertelt een man die woensdagnamiddag even binnen springt in ’t Patersvat voor een koffie.

De kerstman is daar, roept een van Sandy’s kinderen, wijzend naar zijn grijzende baard. Achter en boven het café woont Sandy met haar partner, vijf kinderen en één kleinkind. “Kinderen maken ons gelukkig”, aldus Sandy, die aan een tafeltje zit in het café. “Dit is mijn bureau. Het ligt helemaal vol en toch komen de klanten graag bij me zitten.”

Zoals ‘de kerstman’. “Een cafébazin is als een sociaal assistente avant la lettre, zonder diploma maar met hetzelfde werk”, vindt hij. “Dit café is een sociaal huis en hier moet je eerst binnenkomen als je dit dorp aandoet.”

Keuzes maken

Een blik rond het café leert dat Sandy meer doet dan café houden. “Maar we zijn ons volop aan het herorganiseren. Daar zit de krantenwinkel, die we afbouwen tegen eind maart”, wijst ze. “De kledinglijn met online webshop, een bezigheid uit het coronatijdperk, stoppen we ook. En sinds enkele weken hebben we heel wat gerechten van het menu geschrapt. We moeten keuzes maken. In de winter is het hier te rustig.”

Maar van verhuizen wil de familie niet weten. “Ik kom van Oostende”, vervolgt Sandy. “Dat Oostends dialect gaat er nooit meer uit, maar ik ga nooit terug. Wij leven graag in dit boerengatje, intussen al elf jaar.”

“Wij leven graag in dit boerengat, intussen al elf jaar”

“Ik ben altijd content als ik op mijn gemak kan thuiskomen”, zegt ook dochter Chelsey (22) aan de andere kant van het café-bureautafeltje. “Ik moet soms naar de grote stad voor mijn rijbewijs. Hier is het rustiger en zijn er minder luide auto’s. Geef mij maar het boerenleventje.”

“Pas op, Alveringem leeft op zich wel”, benadrukt Sandy. “Iedereen hangt aan mekaar en helpt als het kan. Als we hier eens zitten met een dronkaard, blijven ze wel leutig. In al die jaren moest ik nog maar twee keer iemand buiten zetten. Een aantal activiteiten doen we wel nog, zoals het strijkatelier en juwelenverkoop waarvoor we hier binnenkort opendeurdagen houden.”

Gelukkig met weinig

De familie heeft het financieel niet altijd makkelijk. “Ik heb nog voedselpakketten moeten ophalen en mijn partner zat in collectieve schuldbemiddeling”, zegt Sandy. “Ik schaam me niet meer om daarover te praten. Uit negatieve zaken halen wij altijd iets positief. We zijn gelukkig met weinig en kijken steeds vooruit.”

Vanuit het café hebben de stamgasten zicht op een van twee warme bakkers in de dorpskern. “In veel dorpen vind je dat niet meer”, vertelt Nona Debruyne (26), uitbaatster van bakkerij Zenona. “Dit is een klein dorp en toch heb je hier nog van alles. Dat en het menselijke contact maakt mensen content. In de bakkerij zien we alleen maar lachende klanten. Ik woon hier al heel mijn leven. Iedereen kent mekaar en komt goed overeen.”

Tegenover de bakkerij ligt horecazaak ’t Potje Paté, waar het gezellig druk is. Aan een van de tafels genieten de vrijwilligers van de Alveringemse bloedgevers van hun jaarlijkse maaltijd. “Ik woon intussen een twintigtal jaar in het Alveringemse dorp Stavele”, zegt bloedgeversvoorzitter Ilse Vanraepenbusch (47).

“Ik ben afkomstig van de kust. Ik heb het afgelopen weekend nog gezegd aan familie die op bezoek was van de kust: hier zegt iedereen goeiendag tegen elkaar. In de dorpen van Alveringem heerst een hecht dorpsgevoel en wordt heel wat georganiseerd. Louter voor de inwoners, niet voor toeristen. Er is een goed sociaal contact en we wonen in het groen met voldoende ruimte. Ik zou hier nooit meer willen weggaan.” (TP)

The post In Alveringem zijn inwoners gelukkiger dan elders: “Dit is nog een écht dorp” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ruiselede en Wingene verkleinen stap naar psychologische hulp

In samenwerking met Netwerk Geestelijke Gezondheid Kwadraat en WINGG zetten Ruiselede en Wingene zich extra in, om de eerste stap naar psychologische hulp makkelijker en betaalbaar te maken voor kwetsbare doelgroepen. Daarvoor worden speciaal groepssessies gepland.
The post Ruiselede en Wingene verkleinen stap naar psychologische hulp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Roeselare lanceert tweede editie van de campagne duurzaam renoveren: JAAA MAAR HOE?

Stad Roeselare zet haar inwoners opnieuw aan tot duurzaam renoveren met de tweede editie van de campagne ‘JAAA MAAR HOE?’. De Vlaamse doelstellingen tegen 2050 en de recent ingevoerde renovatieverplichting voor woningen met een EPC-label E of F benadrukken het belang van energiezuinigheid en duurzaamheid. Om haar inwoners optimaal te ondersteunen in dit renovatieproces, biedt de Stad een tweede kans

Lees meer »

Politiezone Minos waarschuwt voor nieuwe vorm van oplichting: “Valse koerier komt waardevolle spullen ophalen”

Bij politiezone Minos zijn de afgelopen twee maanden een twintigtal meldingen binnen gekomen van een nieuwe manier van oplichting. Criminelen bellen slachtoffers dat er bij hen thuis ingebroken zal worden of dat er frauduleuze geldafhalingen gebeuren met hun bankkaart. Ze sturen dan een koerier langs om waardevolle spullen op te halen om ze zogezegd veilig te stellen. De meldingen kwamen

Lees meer »

KIJK. Zitting Vlaams Parlement geschorst door pro-Palestijns protest, militaire politie moet ingrijpen

De plenaire van het Vlaams Parlement werd woensdagnamiddag verstoord door pro-Palestijns protest. Enkele tientallen actievoerders begonnen op een bepaald moment slogans te scanderen, gooiden pamfletten in het halfrond en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. De activisten werden door de militaire politie verwijderd en de plenaire werd een tiental minuten geschorst.

Lees meer »

Diamanten huwelijksverjaardag voor Etienne en Hilde

Etienne Vanderplaetse (85) en Hilde Devoldere (88) zijn zestig jaar getrouwd. Ze stapten op 5 februari 1964 in het huwelijksbootje in Schuiferskapelle. “Tijdens onze werkloopbaan runden wij een gemengd landbouwbedrijf”, vertelt Etienne. “Dagelijks waren wij in de weer en we vertoefden graag op onze boerderij. De boerenstiel is een mooi beroep. We werden ouders van
The post Diamanten huwelijksverjaardag voor

Lees meer »

Westtoer maakt positieve balans op van krokusvakantie aan de kust, ondanks feit dat Waals verlof pas volgende week start

De toeristische sector aan de Kust kijkt positief terug naar de krokusvakantie. Een vroege krokusvakantie, enkel voor de Vlamingen, zorgde voor wat minder drukte maar toch voor een aangename vakantiesfeer. In totaal zijn 580.000 overnachtingen genoteerd. Dit is zes procent minder dan vorig jaar, een logisch resultaat door de afzonderlijke vakantieperiode voor Vlamingen en toeristen uit Brussel en Wallonië. Voor

Lees meer »

Kernwapens in Europa: hoeveel zijn er momenteel? En dient Europa uit te breiden?

Europese toppolitici willen het kernwapenarsenaal van Europa herbekijken, na de Russische dreigingen en de baldadige retoriek van Donald Trump. Professor Sven Biscop belicht de huidige situatie rond kernwapens in Europa. Hoeveel hebben we er nu? Is dat genoeg of moeten we uitbreiden? En zullen nieuwe landen investeren in atoombommen? “Onze tegenstanders moeten weten dat nucleaire vergelding altijd mogelijk is.”

Lees meer »

“Tot wel 10 keer meer dan verwacht”: eerste veiling van spullen Elton John brengt bijna 7,5 miljoen euro op

Het Amerikaanse veilinghuis Christie’s heeft een reeks persoonlijke bezittingen van de Britse popster Elton John (76) verkocht voor bijna 8 miljoen dollar (omgerekend bijna 7,5 miljoen euro). Zo werd een vleugelpiano voor meer dan 200.000 dollar (185.000 euro) geveild en haalde een drieluik van de Britse graffitikunstenaar Banksy net geen 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

Lees meer »