Krantenkoppen

In Brugge zijn ze ‘preus’, in Tielt is het onveilig fietsen en Roeselare is geen fan van diversiteit: bekijk de resultaten van de Gemeente-Stadsmonitor

Het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid stelt vandaag de resultaten voor van een grootschalige driejaarlijkse bevraging bij de burgers over allerlei thema’s. Daaruit blijkt dat West-Vlamingen doorgaans best tevreden zijn over hun gemeente, al zijn er grote verschillen.

De Gemeente-Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid is een driejaarlijkse bevraging van de bevolking over veertien beleidsthema’s. Maar liefst 135.000 Vlamingen namen in het voorjaar deel aan de bevraging en gaven zo een inzicht in meer dan vierhonderd indicatoren. Thema’s als het onveiligheidsgevoel, het communicatiebeleid van de gemeente maar ook fietsinfrastructuur en groenbeleid passeerden zo de revue. De grootschalige enquête dient voor een gemeente – of stadsbestuur als checklist voor het gevoerde beleid en toont aan wat goed werkt en waar er ruimte is voor verbetering.

Uit de grootschalige bevraging blijkt alvast dat West-Vlamingen doorgaans best tevreden zijn over hun gemeente. Zuienkerke spant de kroon. Daar zegt maar liefst 89 procent van de inwoners dat ze tevreden zijn over het gevoerde beleid. Veel West-Vlamingen zijn dan ook fier op hun gemeente. Dat is vooral zo in Brugge en Knokke-Heist, waar telkens 85 procent van de inwoners aangeeft preus te zijn.

West-Vlamingen hebben ook best wel vertrouwen in hun lokale bestuur. Dat is zeker het geval in, opnieuw, Zuienkerke en Lendelede waar exact vijftig procent van de inwoners stelt ‘veel vertrouwen’ te hebben. Het laagste cijfer is weggelegd voor Ruiselede. Daar zegt 43 procent ‘weinig vertrouwen’ te hebben in het bestuur, al kan dat ook te maken hebben met de fusieplannen die in het voorjaar van 2023 – op het moment van de bevraging – een actueel thema waren in de gemeente.

Wat diversiteit betreft, en dan vooral de houding ertegenover, is het opvallend hoe negatief de tendens in het midden en het zuiden van West-Vlaanderen is. In Roeselare bijvoorbeeld, zegt maar liefst 38 procent van de inwoners dat ze negatief staan ten opzichte van diversiteit. Het omgekeerde beeld zien we in Brugge, waar hetzelfde percentage van de inwoners net positief ten opzichte van diversiteit staat.

Over de fietsinfrastructuur zijn vooral de inwoners van de kustgemeenten tevreden. Vrijwel alle kustgemeenten scoren daar goed. In pakweg Tielt daarentegen is er nog wel wat werk aan de winkel. Maar liefst 57 procent van de respondenten daar is het niet eens met de stelling dat de fietsinfrastructuur in de stad voldoet.

Wie graag de cijfers voor de eigen gemeente bekijkt, kan hier terecht.

The post In Brugge zijn ze ‘preus’, in Tielt is het onveilig fietsen en Roeselare is geen fan van diversiteit: bekijk de resultaten van de Gemeente-Stadsmonitor is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bevo-kapitein Yana De Leeuw: “Beogen een plaats in top vier”

Bevo Rekkenshop Roeselare heeft een perfect evenwichtige 6-6-balans na twaalf wedstrijden. Hiermee prijken de rood-witten op de vijfde plaats. Bevo heeft slechts één punt minder dan VDK Gent dat trouwens één match meer gespeeld heeft.
The post Bevo-kapitein Yana De Leeuw: “Beogen een plaats in top vier” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wat betekent de Belgische aankoop van munitie voor Oekraïne? En voor ons?

België gaat voor 200 miljoen euro aan munitie kopen voor Oekraïne, via een Europese groepsaankoop. Daarnaast wordt er nog eens 334 miljoen euro om ander militair materieel te kopen. Dat heeft de federale regering beslist. Deze miljoenenuitgaven roepen allerlei vragen op: vandaar vijf vragen en antwoorden van Diederik Cops, onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut, over deze grootschalige militaire aankopen.

Lees meer »

Wordt de trein nemen in Nederland nóg duurder? NS overweegt prijzen op te trekken na verlies

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar opnieuw verlies geleden. Het onderliggende operationele resultaat kwam uit op 191 miljoen euro, wat wel minder was dan de 421 miljoen euro aan verlies in 2022. Desondanks is dat resultaat “nog steeds fors onvoldoende om van een financieel gezonde bedrijfsvoering te kunnen spreken”, meldt het spoorbedrijf dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Lees meer »

Oorlogsprojectielen vertragen vernieuwing waterleidingen Boezingestraat

De vernieuwing van de waterleidingen in de Boezingestraat loopt vertraging op nadat oorlogsprojectielen gevonden werden bij de graafwerken. De Watergroep moet nu een gespecialiseerde firma aanstellen om het risico op meer oorlogstuig onder de grond in kaart te brengen.
The post Oorlogsprojectielen vertragen vernieuwing waterleidingen Boezingestraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Blij met mijn overstap naar Bobcat”

In eerste provinciale van het damesbasketbal ontvangt Bobcat Wielsbeke dit weekend BBC P Heuvelland. De ploeg van Paulien Goemaere staat momenteel in de ruime middenmoot.
The post “Blij met mijn overstap naar Bobcat” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amerikaans koppel vermoedelijk dood nadat drie ontsnapte gevangenen hun jacht kapen nabij Caraïbisch eiland

Een Amerikaans koppel dat op hun jacht aan het genieten was van een deugddoende vakantie bij de paradijselijke Caraïbische eilandengroep Grenada, is vermoedelijk vermoord door drie criminelen die ontsnapt waren uit een lokale gevangenis. De drie gevangenen kaapten het jacht van het koppel om tijdens hun vlucht voor de politie te ‘eilandhoppen’. Woensdag kon het ontsnapte trio weer opgepakt worden,

Lees meer »

Vervuild slib in Sint-Gillis-Waas verdwijnt dan toch: “Hinder door vrachtwagens beperkt voor buurt “

Vanaf half april zullen zowat 40 vrachtwagens per dag het vervuilde slib uit de Kattestraat in Sint-Gillis-Waas weghalen. Intercommunale Interwaas wilde het slib verwerken in de ondergrond van het nieuwe golfterrein, maar dat mag niet van Vlaanderen. Het moest afgevoerd worden. "Door aanpassing van het traject richting Gentse haven, zal er niet al te veel hinder zijn voor omwonenden", zo

Lees meer »

Pakistaanse politie pakt bekende journalist en Youtuber Asad Toor op

De Pakistaanse blogger Asad Toor werd maandagavond in de hoofdstad Islamabad gearresteerd, meldden zijn advocaat en Pakistaanse media. De veiligheidsdiensten beschuldigen de journalist en Youtuber ervan een “kwaadaardige campagne” te voeren tegen juristen van het Hooggerechtshof. Twee advocaten van Toor mochten hem niet naar zijn verhoor vergezellen.

Lees meer »

Hun touringcars bollen al ruim 40 jaar over de Oceaan, maar iconische busbouwer gaat nu door erg zwaar weer: is er nog toekomst voor Van Hool?

Ze stonden in de jaren 60 mee aan de wieg van het massatoerisme per bus, de allereerste dubbeldektouringbus rolde uit hun fabriek en zowat elke Belg heeft ook ooit al in een Van Hool gezeten. Toch staat de iconische busbouwer uit Lier — na 77 jaar nog steeds een familiebedrijf — voor een wellicht zware herstructurering. Hoe is het zover

Lees meer »