Krantenkoppen

In Mesen vertrouwen ze hun bestuur het meest: “Als je naar buiten gaat, loop je ze tegen het lijf”

In West-Vlaanderen hebben de inwoners van Mesen het meeste vertrouwen in het lokaal bestuur. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Gemeente-Stadsmonitor. De oorzaak hoef je niet ver te zoeken.

In ’s lands kleinste stad is amper sprake van een kloof tussen burger en politiek. Dat mag je gerust ook letterlijk nemen. “Wij wonen aan de overkant van het stadhuis en zien bijna wat daar gebeurt”, vertelt het koppel Eddy Menu (80) – Lena Hoessen (75) dat al sinds jaar en dag in de stad woont. “Van het stadsbestuur zijn we heel content: het doet wat het moet doen en we kennen ze allemaal goed. Het vertrouwen is groot. Als je naar buiten gaat, loop je praktisch iedereen tegen het lijf en dus ook mensen van het lokaal bestuur.”

Persoonlijk telefoontje

Leerkracht Brittany Verstraete (30) is een tevreden nieuwkomer. “Ik woon hier sinds 2018 en ben afkomstig van Houthem, hier net over de taalgrens in Komen-Waasten”, zegt ze. “Mijn partner en ik waren niet meteen van plan om in Mesen te bouwen. Tijdens een fietstocht grapten we over een huis in de nieuwe wijk langs de Vredestraat. Die avond zagen we online dat er een stukje grond te koop was. We namen contact op met ‘de burgemeester’ en de toon was meteen heel familiair. Ah hey welkom, kom zeker eens langs, klonk het aan de telefoon. Dat gaf ons onmiddellijk een goed gevoel. Na het indienen van de bouwplannen kregen we zelfs een persoonlijk telefoontje met het nieuws dat alles goedgekeurd was en hij wenste ons succes met de bouw.”

Iets drinken samen

Het koppel is intussen gelukkig met twee jonge kindjes in zijn nieuwe huis. Ook daar is de lokale politiek nooit ver weg. “Onze buurvrouw zit in de gemeenteraad, dus ook bij haar kunnen we snel terecht met eventuele problemen in de wijk. En als we de burgemeester niet kunnen contacteren via mail of telefoon, komen we hem snel wel eens tegen op straat of tijdens evenementen. We drinken iets samen en praten ook over alledaagse dingen: hoe is het met de kindjes, hoe gaat het op school… dat is echt aangenaam.”

Straatburgemeesters

Sandy Evrard (MLM) is ondertussen 22 jaar burgemeester en al 30 jaar actief in het stadsbestuur van Mesen. “Dat is een eeuwigheid in de politiek”, stelt hij. “In de 24 straten van Mesen heb ik een ‘straatburgemeester’, die mij aanspreekt als er iets is. Dat is fijn. We leven hier als een grote familie samen. Men kan mij 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereiken. Behalve tijdens mijn zwemuurtje op zondagmorgen. Daarna kan ik wel terugbellen, dus dat is geen probleem.” (TP)

The post In Mesen vertrouwen ze hun bestuur het meest: “Als je naar buiten gaat, loop je ze tegen het lijf” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Staatssecretaris De Moor wil meer escorteurs om te helpen bij gedwongen terugkeer: Kamer buigt zich over wetsontwerp

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil meer personeel van de Dienst Vreemdelingenzaken kunnen inzetten om mensen die gedwongen teruggestuurd moeten worden op een vliegtuig naar het land van herkomst te zetten. Dat wetsontwerp, onderdeel van de migratiedeal van de federale regering, ligt vandaag voor in de Kamer. Al lijkt de kans groot dat de stemming weer

Lees meer »

PORTRET. Vroeger kuiste hij wc’s, nu is hij 57 miljard waard: dit is Jensen Huang, CEO van hét techbedrijf van het moment

Vanavond nabeurs maakt Nvidia zijn jaarresultaten bekend en die zullen naar alle waarschijnlijkheid iedereen met verstomming slaan. De chipbouwer is nu al zo’n 1.600 miljard euro waard. Maar het kan dus nog beter. Het succesverhaal begon 31 jaar geleden toen CEO Jensen Huang in een wegrestaurant in San Jose aan tafel ging met twee collega-ingenieurs. Vandaag behoort hij tot de

Lees meer »

Leerlingen met mentale beperking aan de slag in woonzorgcentra Zorg Kortrijk

Jongeren met een mentale beperking van Athena campus Ter Bruyninge gaan aan de slag in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Condédreef. Begeleidster Eline Vanwynsberghe ontwikkelde in het kader van haar eindwerk voor opvoeder-begeleider de mogelijkheid om tijdens het zogenaamde werkplekleren op locatie werkervaring op te doen voor de oudste leerlingen.
The post Leerlingen met mentale beperking aan de slag in

Lees meer »

Slachtoffer opgepakte leerkracht Y.S. getuigt hoe klacht jaren geleden niets opbracht: “Hoe mocht zo iemand in onderwijs stappen?”

De 26-jarige leerkracht Y.S. werd afgelopen maandag officieel in verdenking gesteld van zedenfeiten met minderjarigen uit de LAB-school in Sint-Amands. Zes jaar eerder werd hij door vergelijkbare beschuldigingen uit een Chiro-afdeling gezet nadat een 15-jarig meisje klacht had ingediend bij de politie. Zij wil anoniem haar ervaringen met Y.S. delen. “Zo wil ik wat met mij gebeurd is een plaats

Lees meer »

VTI Torhout maakt oorlogsmonument voor Eernegem: “Het resultaat is aangrijpend”

Op 20 oktober 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden twee Nieuw-Zeelandse piloten bij een verkenningsvlucht met hun Spitfire-vliegtuigen boven Eernegem neergehaald. Ze liggen op het kerkhof van die gemeente begraven. Zopas hebben de leerlingen van het vijfde jaar vormgevingstechnieken van het Torhoutse VTI een monument in cortenstaal gemaakt ter nagedachtenis van de omgekomen militairen.
The post VTI Torhout maakt oorlogsmonument

Lees meer »

Verkeersinstituut Vias wil controles op lachgas mogelijk maken

Verkeersinstituut Vias pleit voor lachgascontroles in het verkeer. Nieuw Nederlands onderzoek heeft immers in kaart gebracht dat er aantoonbare effecten zijn op het rijgedrag tot minstens 45 minuten na het inhaleren. Ook blijkt het mogelijk om met een blaastest lachgas te detecteren bij bestuurders.

Lees meer »

Amber Croene wint Junior Journalistwedstrijd

Het Davidsfonds Moorslede organiseerde onlangs in het jeugdcentrum de 4-Link haar Toast Literair. Geert Van Tomme en Beatrice Wyffels kwamen langs om te vertellen over hun avontuurlijke fietsreis van Moorslede naar Zuid-Afrika.
The post Amber Croene wint Junior Journalistwedstrijd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zag jij ook deze vuurbol? Negen meldingen van heldere meteoor die over West-Vlaanderen vliegt

Maandag rond 18.45 uur was er voor wie toevallig naar boven keek in West-Vlaanderen duidelijk een meteoor zichtbaar. Negen mensen verspreid over de hele provincie maakten een melding van dit fenomeen. De vuurbol was zichtbaar tot in Nederland, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. “Niet alleen de helderheid van de meteoor en de bewolking op dat moment zijn belangrijk, maar ook

Lees meer »