Krantenkoppen

Lie Bormans ontvangt prestigieuze Henry Van de Velde Award voor design Sint-Annakapel

Een nieuwe techniek die verwerkt zit in de gerenoveerde Sint-Annakapel in Dentergem heeft een prestigieuze Henry Van de Velde Award gekregen.

De prijzen gelden als de ‘Oscars van design’ in Vlaanderen. Ze bekronen sinds 1994 Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die designoplossingen aanreiken met een positieve impact op de economie en samenleving.

Het was architecte Lie Bormans die zo’n gerenommeerde Award uitgereikt kreeg omdat ze met haar speciale betonstructuren de vernieuwde Sint-Annakapel in Dentergem mee vorm gaf.

(lees verder onder de foto)

Lie Bormans liet met behulp van robottechnieken deze unieke wand creëren. © gf

De award gaat naar ‘robotische serendipiteit’, een techniek die er voor het eerst toegepast is. De betonnen wand van de kapel, die de trap naar het dakterras van de kapel flankeert, is geproduceerd met ‘robotische serendipiteit’. Dat is een werkwijze waarmee unieke betontexturen via ambacht en robotica op architectonische schaal ontworpen en gemaakt kunnen worden. Het stelt de ontwerper in staat om de uitstraling van betonnen oppervlakken zelf te bepalen aan de hand van unieke en op maat gemaakte kartonpanelen. Het materiaal voegt een onvoorspelbare dimensie toe gezien het telkens op een unieke manier reageert op de robotische bewerkingen.

The post Lie Bormans ontvangt prestigieuze Henry Van de Velde Award voor design Sint-Annakapel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Judoka Vic Grymonprez is Belgisch kampioen judo -66 kg

Vic Grymonprez (16) is Belgisch Kampioen -66 kg geworden in Herstal en werd ontvangen als een echte held, door zijn ouders Rik en Stefanie Grymonprez, familie, vrienden en supporters.
The post Judoka Vic Grymonprez is Belgisch kampioen judo -66 kg appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Deze herinnering moest blijven leven”: Ollie Olifant verwelkomt voortaan de bezoekers van Sportcentrum Hernieuwenburg

Het olifantje stond jarenlang bij het ondiepe badje van het openluchtzwembad in Wielsbeke, dat in 2021 definitief dichtging. Vorige week kreeg Ollie zijn finale bestemming toegewezen, vlakbij het nieuwe (indoor) zwembad in Sportcentrum Hernieuwenburg.
The post “Deze herinnering moest blijven leven”: Ollie Olifant verwelkomt voortaan de bezoekers van Sportcentrum Hernieuwenburg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Niels Reynvoet en Kris D’alleine derde in Rally van Haspengouw

Reningenaar Kris D’alleine is samen met Oost-Vlaming Niels Reynvoet (Citroën C3 Rally2) als derde geëindigd in de Rally van Haspengouw, de openingsmanche van het BK rally in Sint-Truiden.
The post Niels Reynvoet en Kris D’alleine derde in Rally van Haspengouw appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. “Moskou kreeg Oekraïense plannen voor tegenoffensief in handen”

Rusland is erin geslaagd om de plannen voor het Oekraïense tegenoffensief in 2023 vooraf in handen te krijgen. Dat heeft Oekraïens president Volodymyr Zelensky zondag gezegd. “Onze plannen voor het tegenoffensief lagen op tafel in het Kremlin voordat het begon”, zei Zelensky. Die bevestigde een informatielek te vermoeden. In een poging om in de toekomst nog informatielekken te vermijden, werken

Lees meer »

Genkse zaalvoetbalclub dient klacht in bij politie en Voetbal Vlaanderen na racisme en vechtpartij 

De Genkse zaalvoetbalclub FC Genesis Genk gaat een klacht indienen bij de politie en Voetbal Vlaanderen na racistische uitspraken van supporters van ZVK Tongeren. De match tussen beide ploegen afgelopen vrijdag eindigde in een vechtpartij. Een speler van FC Genesis raakte daarbij gewond. Dat meldt TV Limburg en het nieuw is bevestigd aan onze redactie. "Op zeven jaar competitie is

Lees meer »

Nog altijd veel problemen met nieuw vervoerplan De Lijn in Moorslede: “Triestig wat er met openbaar vervoer is gebeurd”

Volgens schepen van Mobiliteit in Moorslede Jürgen Deceuninck (STERK) is er bij vervoermaatschappij De Lijn geen budget voor grotere en meer bussen op schooldagen. Nu zitten veel bussen overvol. “We ervaren nog altijd heel veel problemen”, zegt de schepen. Fractieleider Ward Gillis (PRO) vroeg tijdens de gemeenteraad naar de stand van zaken over het nieuw vervoerplan van De Lijn, dat

Lees meer »

“Meer dan 20 meter lang”: Vincent (53) maakt nieuwe TV-banner voor Kuurne-Brussel-Kuurne

Vincent Salembier (52) uit Kuurne is momenteel nog druk bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn traditionele Kuurne-Brussel-Kuurne -banner, die hij zondag tijdens de live uitzending van de wielerwedstrijd aan elke TV-kijkende wielerliefhebber wil tonen. Als hij gelukt in zijn opzet, is het na 2021 en 2023 de derde keer dat Vincent met zijn banner op televisie kan komen.
The

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky roept bondgenoten op militaire hulp “tijdig” te leveren

Het was zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Verschillende regeringsleiders, waaronder onze premier Alexander De Croo, bezochten dan ook de Oekraïense hoofdstad. Tijdens zijn verblijf pleitte De Croo voor het vrijgeven van de rente op in Europa bevroren Russisch geld. Het gaat om ruim 260 miljard euro, waarvan 95 procent in ons land geparkeerd staat. Dat kan

Lees meer »