Krantenkoppen

Mobiliteitsplan in Ingelmunster focust op de zwakke weggebruikers

Een veiliger Ingelmunster, daar wil het gemeentebestuur in de komende jaren werk van maken. Het nieuwe mobiliteitsplan heeft extra aandacht voor fietsers en voetgangers, leefbare wijken en het openbaar vervoer.

Om alle mobiliteitsbehoeften en –knelpunten in kaart te brengen, organiseerde het bestuur samen met mobiliteitsbureau Vectris een enquête, verkeers- en parkeeronderzoek en verschillende inspraakmomenten. Op basis hiervan kwam het nieuwe mobiliteitsplan tot stand.

Fietsers en voetgangers centraal

Dankzij leefbare wijken zonder doorgaand verkeer en fietsassen doorheen de gemeente moeten fietsers en voetgangers zich veilig kunnen verplaatsen. Via het Hoppinpunt aan het station kan iedereen makkelijk overstappen van de fiets naar de bus of trein en omgekeerd. Ook (elektrische) deelfietsen en wagens krijgen er een plekje.

“In 2023 maakten we al werk van een uitgebreide fietszone en zone 30 in het centrum. We merken dat deze maatregelen zorgen voor meer rust, zonder wagens volledig te weren. Ook in de toekomst willen we verder werk maken van ruimte voor fietsers en voetgangers”, vertelt schepen van mobiliteit Trui Lambrecht.

Aanpak sluipverkeer in Doel-/Nieuwstraat en Gentstraat

Om ervoor te zorgen dat minder sluipverkeer de Nieuw- en de Doelstraat gebruikt om naar de Weststraat te rijden, voorziet het mobiliteitsplan twee maatregelen: het wijzigen van de voorrang op het kruispunt Bruggestraat/Nieuwstraat en het vergroenen van de straten om het verkeer af te remmen.

De Gentstraat, tussen de Kortrijkstraat en de Kanaalstraat, maakt in de toekomst ook deel uit van de zone 30. Omdat veel scholieren gebruik maken van het stuk tussen de Kanaalstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat, komt hier een fietsstraat. Daarnaast krijgt de straat meer groen en wordt doorgaand zwaar verkeer geweerd dankzij een tonnagebeperking. In de West- en de Gentstraat komt op korte termijn geen éénrichtingsverkeer. “Als blijkt dat al deze maatregelen ervoor zorgen dat het sluipverkeer in de Doel-/Nieuwstraat en de Gentstraat een andere route nemen, dan is éénrichtingsverkeer in deze straten niet nodig”, aldus Trui.

Herinrichting Izegemstraat

Op korte termijn is sowieso geen vernieuwing van de Izegemstraat voorzien. “Wanneer een herinrichting zich voordoet, willen we de Izegemstraat veiliger en toegankelijker maken voor de zwakke weggebruikers. Een bijkomend parkeeronderzoek zal dan aangewezen zijn om het parkeergedrag in de straat goed in beeld te brengen”, verduidelijkt Trui.

Wat brengt de toekomst?

Het mobiliteitsplan is een richtlijn voor toekomstig beleid. Het bevat geen beslissingen maar een visie. De komende jaren staan verschillende grote projecten op de planning. “Bij alle infrastructuurwerken gebruiken we het mobiliteitsplan als uitgangspunt. Daarnaast blijven we bewoners betrekken bij de plannen zodat alle aanpassingen gebeuren volgens de behoeften van de buurt”, besluit Trui. De eerste concrete realisaties van het mobiliteitsplan zullen te zien zijn bij de herinrichting van de stationsbuurt en het vernieuwen van de fietsverbinding langs de noordoever van het kanaal.

Tijdens de gemeenteraad – waar het nieuwe mobiliteitsplan werd voorgesteld – vroeg Kurt Soenens (Vooruit) zich af wat er zal gebeuren met de Izegemstraat, wanneer daar ooit minder parkeerplaatsen zullen zijn. Nu kan men nog aan beide zijden van de straat parkeren. Hij kreeg te horen dat men de toegankelijkheid van fietsers, enz. in deze straat wel degelijk beter wil maken. Jan Defreyne (CD&V) stond nog even stil bij de éénrichting in een deeltje van de Gentstraat. Bewoners van o.a. de Vlaswijk zullen dan een omweg moeten maken. Niet iedereen kan met zijn fiets rijden. “Ik vind toch dat een aantal punten die werden besproken niet realiseerbaar zijn in het ideaal beeld”, stipte hij aan. Schepen Trui Lambrecht benadrukte dat deze herinrichting voor de toekomst is.

The post Mobiliteitsplan in Ingelmunster focust op de zwakke weggebruikers is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vliegtuig maakt noodlanding nadat er rookontwikkeling ontstaat door iets wat we allemaal dagelijks doen

Een vlucht van de Filipijnen naar Shanghai is met drie uur vertraging aangekomen. De piloot moest een noodlanding maken in Hong Kong nadat het vliegtuig plots vol rook hing. Eerst was er paniek, maar al snel werd duidelijk wat gebeurd was. Een powerbank, die een tablet aan het opladen was, was ontploft en in brand gevlogen. “We waarschuwen niet voor

Lees meer »

Isabelle Van Cleven uit Torhout geselecteerd voor kunstbeurs in Milaan

Groot nieuws voor kunstenares Isabelle Van Cleven (61), die met haar man Ronny Aernoudt (68) in de Ernest Claeslaan in Torhout woont. Ze werd als enige Belg door de vermaarde Van Gogh Art Gallery uit het Spaanse Madrid geselecteerd om deel te nemen aan de internationale kunstbeurs ‘(Un)fair’ in het Italiaanse Milaan.
The post Isabelle Van Cleven uit Torhout geselecteerd

Lees meer »

“Nieuwe acties in de haven? Niet ondenkbaar”: veehouder Stijn Zelderloo (45) is drijvende kracht achter boerenblokkades

Eerst legde hij samen met honderden boeren de Antwerpse haven lam, daarna timmerde hij mee aan een felbevochten landbouwakkoord. Spreekbuis van de boeren Stijn Zelderloo (45) blikt tevreden terug op de week, maar sluit niet uit dat hij binnenkort nog eens per tractor richting de Scheldestad trekt. “Met dit akkoord kan je niet verder boeren.”

Lees meer »

Huiszoekingen in Italië vanwege aanslag tegen Zweden in Brussel

De Italiaanse antiterreurpolitie heeft dinsdag huiszoekingen uitgevoerd bij achttien personen die in verband worden gebracht met Abdesalem Lassoued, de Tunesiër die op 16 oktober 2023 twee Zweden doodschoot in Brussel. Het gaat om personen waarmee Lassoued contact zou hebben gehad toen hij tussen 2012 en 2016 in Italië verbleef.

Lees meer »

Heraanleg stadstuinen gestart in Torhout

De (her)aanleg van de tuin ‘s Gravenwinkel aan de Fraeysstraat en van de tuin op het perceel van het afgebroken financiëngebouw op de Burg is gestart. De vele regen in het najaar deed het project vertraging oplopen, maar vanaf nu kan het snel gaan. Ook de tuin de Brouckere komt straks aan de beurt.
The post Heraanleg stadstuinen gestart in

Lees meer »

“Mutiny in heaven” toont rauwe energie van eerste band Nick Cave: het “monsterlijke beest” The Birthday Party

"De enige echte rockband ter wereld", "een monsterlijk beest", een "junkieband". Het zijn omschrijvingen voor The Birthday Party, de eerste band van Nick Cave, die opduiken in de documentaire "Mutiny in heaven". Hun optredens waren rauw en gewelddadig. 40 jaar na het einde van hun korte carrière neemt deze documentaire je mee in hun onwaarschijnlijke verhaal van drugs en rock-‘n-roll,

Lees meer »

KIJK. Dashcams leggen vast hoe bestuurder zwaar ongeval veroorzaakt nadat hij in slaap was gevallen

In het Australische Menangle Park zijn twee mensen lichtgewond afgevoerd naar het ziekenhuis na een zwaar ongeval. Drie dashcams leggen vast hoe een tegenligger van zijn rijvak afwijkt. De eerste wagen kan nog uitwijken, voor de tweede gaat het allemaal te snel. De tegenligger knalt vol op de flank van de witte wagen. Ook een derde bestuurder kon een aanrijding

Lees meer »

Quo vadis, Xbox?

18:44 Wat brengt de toekomst voor Microsofts gamingdochter Xbox? Het bedrijf schept er donderdag meer helderheid over. In een podcast, godbetert.

Lees meer »

“Doopmeter Odette leeft zo verder”: kunstenares Kimberly (28) ontwerpt sporttrofeeën in haar atelier O’Mirette

Kimberly Vanderbeken (28) is een creatieve duizendpoot. In haar eigen keramiekatelier ‘O’Mirette’ leert ze cursisten de fijne kunst van het pottenbakken. Daarnaast geeft ze ook voltijds les in de Kunstacademie van Geraardsbergen, en kreeg ze van de gemeente de opdracht om de sporttrofeeën te ontwerpen. Ze heeft hard gewerkt om te staan waar ze nu staat. “Mijn parcours ging niet

Lees meer »