Krantenkoppen

Nooit eerder was het lerarentekort zo groot: 396 openstaande vacatures na de kerstvakantie

Op 24 januari vieren we de Internationale Dag van het Onderwijs, terwijl heel wat scholen met de handen in het haar zitten. Want 2024 werd ingezet met 396 openstaande vacatures voor allerhande directiepersoneel en leerkrachten, het hoogste cijfers ooit op het einde van de kerstvakantie. “De tekorten zijn in alle sectoren voelbaar”, klinkt het bij minister van Onderwijs Ben Weyts.

Doorheen het hele jaar ontving de VDAB maar liefst 3.617 vacatures voor onderwijsfuncties, dat waren er 233 meer dan het jaar ervoor. Bij het merendeel van de vacatures – 2.212 stuks – ging over een positie als leerkracht secundair onderwijs. Op de tweede plek komen de leerkrachten kleuter- en lager onderwijs te staan, ook voor die jobs werden er vorig jaar heel wat mensen gezocht. De enige functie waarvoor het aantal ontvangen vacatures is gedaald, is die van leerkracht in het buitengewoon secundair onderwijs. (lees verder onder de grafiek)

Gelukkig wordt er voor een groot deel van die vacatures ook telkens een geschikte kandidaat gevonden, maar dat is niet altijd het geval. De kerstvakantie werd dit jaar afgesloten met maar liefst 396 oningevulde vacatures, het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar in die periode. (lees verder onder de grafiek)

“Zowat alle sectoren kampen momenteel met een arbeidskrapte en dus voelt ook het onderwijs dit”, reageert het kabinet van minister Ben Weyts. “We hebben tientallen verschillende maatregelen genomen en die beginnen stilaan vruchten af te werpen: zo zijn er na 10 jaar dalende cijfers opnieuw méér inschrijvingen in de lerarenopleidingen en we noteren een recordaantal zij-instromers. Sinds dit schooljaar voeren we ook de gastleraar in, waardoor werknemers uit andere sectoren enkele uren kunnen lesgeven om een school uit de nood te helpen. Heel veel van de vacatures in het onderwijs gaan immers niet over voltijdse betrekkingen, maar over 2 uur fysica hier, 3 uur Frans daar… Eén vacature staat dus niet gelijk aan één personeelslid, vaak gaat het over kleine opdrachten.”

The post Nooit eerder was het lerarentekort zo groot: 396 openstaande vacatures na de kerstvakantie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Diksmuide spreekt negatief advies uit over natuurreservaat in Westhoek, ook landbouwers dienen massaal bezwaar in

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) wil het bestaand natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei uitbreiden. In 2014 werd al 696 hectare goedgekeurd, maar daar moet nu 190 hectare bijkomen. Het doel is om in het gebied een type 4 natuurreservaat te creëren, het hoogst beschermde natuurgebied dat er is. Hoewel ANB dit project kan uitvoeren op grond die reeds in hun

Lees meer »

Kokonuts Youth Bar wordt dé jongerenhotspot in Koksijde

Deze zomer lanceert de jeugddienst een bruisende pop-upjeugdhotspot aan Sportpark Hazebeek in Oostduinkerke. De Kokonuts Youth Bar wordt dé place to be waar Koksijdse jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
The post Kokonuts Youth Bar wordt dé jongerenhotspot in Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

ONS RAPPORT. Van “dat krediet verdienen ze nu” tot “een beetje druk mag”: zeven teams doorgelicht

Van machteloosheid over bittere ontgoocheling of (matige) tevredenheid tot dolle euforie. Niet dat het Vlaamse openingsweekend per se zijn stempel hoeft te drukken op het verdere vervolg van het klassieke voorjaar. Maar na de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne weten de topteams en -renners toch al een klein beetje hoe laat het is. Voortbouwen op de ingeslagen weg? Of dringend werk aan

Lees meer »

Muzieklabel achter Taylor Swift gaat banen schrappen

Muzieklabel Universal Music Group (UMG), het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake, wil de kosten gaan verlagen door te snijden in het personeelsbestand. Ook “andere operationele efficiëntieverbeteringen” moeten bijdragen aan kostenbesparingen. Dat maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van zijn jaarresultaten.

Lees meer »

Lezing over drugs in De Leest

Politiecommissaris Stefaan Vannieuwenhuyse, actief in de zone Grensleie, is te gast op de lezing over drugs georganiseerd door Jong N-VA. De Izegemnaar heeft het over drugs in het verkeer.
The post Lezing over drugs in De Leest appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN KAART. Aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen daalt: “Wie durft nog te investeren als je geen perspectief hebt?”

MaaBehalve een kleine stijging in 2018 gaat het aantal landbouwbedrijven er elk jaar op achteruit. Op twintig jaar tijd zijn er in Vlaanderen 41% minder bedrijven actief. “Modernisering en schaalvergroting zijn hier de sleutelwoorden”, zegt professor landbouw- en milieu-economie Liesbet Vranken (KU Leuven). Ontdek hier hoeveel landbouwbedrijven er in jouw gemeente zijn verdwenen.

Lees meer »

Team Oudenburg in nieuwe werk- en signalisatiekledij

De medewerkers van de technische diensten van de stad krijgen splinternieuwe werkkledij. “Met de nieuwe kledij zijn de personeelsleden van onze stad nog beter herkenbaar voor de burger en helpen ze het positieve imago te versterken. Kwaliteit, respect en klantvriendelijkheid staan centraal, en deze nieuwe outfits stralen dit ook uit”, zegt burgemeester Romina Vanhooren. Alle
The post Team Oudenburg in

Lees meer »

KAART. Elke dag worden nog tien voetbalvelden grond verhard, met Antwerpen als slechte leerling: hoe zit het in jouw gemeente?

Elke dag wordt nog 5 hectare grond verhard, ofwel tien voetbalvelden. Daarmee halen we de doelstellingen van de betonstop bij lange niet, hoewel de snelheid dat er verhard wordt stagneert. De provincie Antwerpen is verhoudingsgewijs het meest verhard van alle Vlaamse provincies en na Limburg gaat het in Antwerpen ook het snelst de verkeerde richting uit. Bekijk hoe het in

Lees meer »

Carrefour Market in Beernem ondergaat complete metamorfose: “Het blijft een buurtwinkel”

Sinds dinsdag 6 februari was er aan de Carrefour Market in Beernem een drukte van jewelste. Aannemers en leveranciers reden af en aan om de winkel na een complete renovatie op tijd open te krijgen. Vandaag, vrijdag, openden Xavier Nollé (54) en Kathy De Cocker (46) hun winkel plechtig met tal van promoties.
The post Carrefour Market in Beernem ondergaat

Lees meer »

Axel Daeseleire is opnieuw verliefd: “We kennen elkaar al achttien jaar”

“Soms wordt vriendschap liefde”, ondervond Axel Daeseleire (55). Hij hangt het liever niet aan de grote klok, maar de presentator is ondertussen anderhalf jaar gelukkig met zijn nieuwe liefde. Het gaat de veelgevraagde presentator, straks te zien in ‘Het onbekende’, voor de wind. Al knaagt er ook iets. “Ik heb een herstart nodig als acteur.”

Lees meer »

Zusterverenigingen hollen de gemeentelijke fusie zeker niet achterna: “Het is beter dat elke club nog zijn eigenheid behoudt”

Nu Ruiselede en Wingene binnenkort fusioneren, vroegen we zo’n tiental zusterverenigingen in beide gemeenten of ze dat voorbeeld willen volgen. De reacties variëren van ‘We zijn zeker geen vragende partij’ tot ‘We denken er nog niet aan’. Er zijn duidelijk veel meer argumenten om de boot af te houden, dan samen rond de tafel te gaan zitten. “We zweren bij

Lees meer »